Ako je to s Ohm pri napajaní?
-
- Reklama
Zdravím. Mám dotaz. Je lepšie mať 8 Ohm, 4 Ohm, alebo 2 Ohm napájanie reprobední, čiže koncák? Aký je v tom rozdiel okrem toho, že čím dám repro s viac Ohm, tým mi dá koncák menší výkon? Je to v pohode, ak skombinujem, samozrejme rovnaké identické repro do 2 Ohm, a napojím na 2 Ohm výstup koncáku?
Vďaka.
Vďaka.
-
banach
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: Ako je to s Ohm pri napajaní?
Čím nižší impedance, tím větší proudy pro dosažení stejného výkonu. Pro nižší impedance potřebuješ kabely o větším průřezu. Nižší impedance více zatěžuje (proudově namáhá) koncové zesilovače. Pokud se ptáš přímo na reproduktor, profesionální reproduktory mají obvykle nominální impedanci 8 ohmů, reprosoustavy pak obvykle 8 nebo 4 jmenovitě, málokteré mají 2 ohmy. Nic není lepší ani horší, záleží na situaci. Zesilovače pro trvalé výkony do dvou ohmů jsou drahé (záleží na výkonu), resp. mnoho lacinějších zesilovačů (i přestože mají provoz do 2 ohmů od výrobce deklarovaný) není schopno dodávat dlouhodobě velké výkony do nízkých impedancí.
Co vlastně řešíš?
Co vlastně řešíš?
jan banach
Zdravím banach!
Čo riešim? Niesom zvukar a moc sa do toho nevyznám, ale skoro 30rokov hram (kapela ale hlavne Dj), a tak sa do toho tak trosku miesam.
Nikdy som nepoužíval napájanie do 2 Ohm, a nemám s tým žiadne skúsenosti. Teraz mám BITTNER-y (dve 1600-ky a jednu 400-ku) a napájam nimi BEYMA (4x18G400, 4x15G400, 2xCP600+TD400, 4xCP22), ale už som robil so všetkým možným (ale nič vážne profi a za veľké peniaze), naposledy ECLER EPC.
Uvažujem nad aparátom na vonku do exteriéru. Zatial koncáky podla všetkého QSC, tie 3ks z rady PowerLight 3 Series, PL325, PL340, a PL380. (Síce ešte zvažujem, či je treba 325-ku, tak výkonný na výškové drivery, zatiaľ to vyzerá na 4ks BEYMA CP850Nd) Tie QSC je možné napájať do 2 Ohm, a tak uvažujem, či to môžem urobiť a či to bude v pohode, a či mi vydržia trvalé zaťaženie do 2 Ohm. Aparát potrebujem na vonkajšie použitie na disko (čiže tlačiť), ale aj pre kapely ako hostia, a na rôzne takéto akcie. Dúfam že s tým (PL380) narobím vonku celkom slušné halo.
Ciže už viete zhruba čo riešim, tak mi skuste prosim poradiť.
To viem, že čím väčší výkon (a dlhší kábel), tým potrebujem väčší prierez. Tie 1600-ky (2x800W) napájam do 4 Ohm káblami dlhými 15m o priereze 2x6mm2. Kábel akého prierezu budem potrebovať na 4000W do 2 Ohm? Tiež rozmýšľam nad tým, aké repro použiť. Ozvučnice chcem dať na zakázku vyrobiť, na tom myslím dokážem ušetriť, ináč na inom a na elektronike asi len ťažko. Zvažujem BEYMA, mám s nimi celkom dobré skúsenosti, a celkom dobrý pomer ceny a kvality, hoci neviem, lebo posledne nejak strašne zlacneli, či sa to neodrazilo aj na ich kvalite. Ale nebránim sa ani iným značkám, zaujali ma napr. PRECISION DEVICES, skúste aj v tom poradiť, prípadne dať nejaký dobrý typ na overenú značku a modely. Uvažujem aj nad tým, či 21", alebo 18" bass. Kamos robi s FONKTION-ONE, oni vraj montuju aj 21" a vraj to ide perfektne, ja som to zatiaľ nepočul, ale montoval to okrem iného niekde do klubu v Prahe. Čo myslíte, radšej 21" alebo 18" bass? Tiež ak mi viete doporučiť typ ozvučnice pre bass na vonku, či nejaky reverz a zvukovod, či typ bandpass,... neviem, skúste poradiť. Pozeral som a celkom sa mi pozdáva Speakerplans.com Tiež mám jednu knihu (vraj ich je viac) o stavbe boxov od Adam Hall. Jedno čo si myslím, že ozvučnica s repro na priamo na bass pre vonkajšie použitie nie.
Tak už toho viete celkom hodne v čom chcem poradiť, tak zatiaľ vďaka!
Majte sa!
Čo riešim? Niesom zvukar a moc sa do toho nevyznám, ale skoro 30rokov hram (kapela ale hlavne Dj), a tak sa do toho tak trosku miesam.
Nikdy som nepoužíval napájanie do 2 Ohm, a nemám s tým žiadne skúsenosti. Teraz mám BITTNER-y (dve 1600-ky a jednu 400-ku) a napájam nimi BEYMA (4x18G400, 4x15G400, 2xCP600+TD400, 4xCP22), ale už som robil so všetkým možným (ale nič vážne profi a za veľké peniaze), naposledy ECLER EPC.
Uvažujem nad aparátom na vonku do exteriéru. Zatial koncáky podla všetkého QSC, tie 3ks z rady PowerLight 3 Series, PL325, PL340, a PL380. (Síce ešte zvažujem, či je treba 325-ku, tak výkonný na výškové drivery, zatiaľ to vyzerá na 4ks BEYMA CP850Nd) Tie QSC je možné napájať do 2 Ohm, a tak uvažujem, či to môžem urobiť a či to bude v pohode, a či mi vydržia trvalé zaťaženie do 2 Ohm. Aparát potrebujem na vonkajšie použitie na disko (čiže tlačiť), ale aj pre kapely ako hostia, a na rôzne takéto akcie. Dúfam že s tým (PL380) narobím vonku celkom slušné halo.
Ciže už viete zhruba čo riešim, tak mi skuste prosim poradiť.
Tak už toho viete celkom hodne v čom chcem poradiť, tak zatiaľ vďaka!
Majte sa!
Osobně bych doporučoval použít větší počet zesilovačů a bedny spojovat tak, aby výsledná impedance na kanál zesilovače nebyla menší, než 4 Ohmy. Jde o to, že práce do 2 Ohmů znamená pro každý zesilovač obrovskou zátěž a může se to projevit buď vypínáním ochran nebo v horším případě poruchou zesilovače, která může s sebou vzít reproduktory. Celé tohle platí zejména na basech, kde je největší přenášený výkon. Výrobci sice u některých svých zesilovačů připouští provoz do 2 Ohmů (nebo dokonce i do 1 Ohmu, třeba Crest 10001), ale pokud tomu nebrání finance, raději bych koupil o zesilovač víc a honil to na 4 Ohmy.
The best sound comes from one source...
Dakujem honza_s.
Ono financii nieje nikdy dost, a ta PL380 nieco stoji, tak neviem... kupovat este jednu. Je pri nej pisane, ze moze byt napajana do 2 Ohm, tak som myslel, ze je to uplne v pohode a da sa nato normalne spolahnut! (ale radsej sa to na tomto fore pytam) Nechapem potom, preco vyrabaju a predrazuju koncaky tym, ze su stavané do 2 Ohm (ci dokonca do 1 Ohm), ked sa v podstate v takomto rezime nedaju dostatocne vyuzit.
Tak sa majte, zdravím!
Ono financii nieje nikdy dost, a ta PL380 nieco stoji, tak neviem... kupovat este jednu. Je pri nej pisane, ze moze byt napajana do 2 Ohm, tak som myslel, ze je to uplne v pohode a da sa nato normalne spolahnut! (ale radsej sa to na tomto fore pytam) Nechapem potom, preco vyrabaju a predrazuju koncaky tym, ze su stavané do 2 Ohm (ci dokonca do 1 Ohm), ked sa v podstate v takomto rezime nedaju dostatocne vyuzit.
Tak sa majte, zdravím!
-
MADMAX
- Uživatel

No zrovna v případě konců PWM, což je i QSC PL380, tam bych se těch 2 ohmů až tak nebál. Třeba LAB Gruppen fP6400 honíme na každém kanálu dvě L-Acoustics SB218 a neměli jsme nikdy problém, ani na celonočních "tuckách" s nějakým vypínání ochran a pod. U PWM zesilovačů by měl být stabilní provoz v podstatě do jakékoli impedance. Na druhou stranu ovšem třeba říci, že při provozu do 4 nebo 8 ohmů může zesilovač hrát líp (čím nižší je zatěžovací impedance, tím víc se jakékoli chybičky projevují - logicky se stabilita snižuje, klesá DF atd...) Rozhodně doporučuju při provozu do 2 ohm použít pořádné reprokabely (2x4mm) a mít je so nejkratší.
Zesilovače se zatěžovací impedancí 2 ohmy se vyrábí proto, aby se tak občas daly použít, a proto, že do vyšších impedancí pak pracují s přehledem. Jako se dělají auta, která jezdí i 200km/h, občas to s nimi můžeš na dálnici zkusit, ale nikdo asi nepočítá s tím, že nebude většinou jezdit do těch 130,že...
Zesilovače se zatěžovací impedancí 2 ohmy se vyrábí proto, aby se tak občas daly použít, a proto, že do vyšších impedancí pak pracují s přehledem. Jako se dělají auta, která jezdí i 200km/h, občas to s nimi můžeš na dálnici zkusit, ale nikdo asi nepočítá s tím, že nebude většinou jezdit do těch 130,že...
MAD
No to s tým autom je mi úplne jasné, ale koncák bud môžem bez rizika a problémov používať aj do nižšej impedancie, alebo nie. Autom sa môžem previezť aj 200-kou, ak to urobí, ale koncák je niečo iné, a neporovnával by som to. Pri Trabošoch nebolo v návode na použitie napísané (myslím si, nikdy som také nemal
), že sa občas na ňom môžte previezť 200-kou, a to ani v prípade, ak to na ňom dokážete. A niekto kupuje poriadne auto iba preto, aby každý videl že nato má, a v živote na ňom nepôjde čo to dá. Ja koncák nepotrebujem kvôli tomu, aby každý videl čo mám ale napájal som ho do 8 Ohm aby mi dal v pohode 1500W, ale mohol som rozprávať že pri 2 Ohm dokáže 4000W na kanál! Alebo ide koniec bez problémov aj nižšie ako 4 Ohm, alebo nie. A že potom pracuje pri viac Ohmoch v pohode? To je v poriadku, nech ho presne taký vyrábajú, veď musí ísť stále v pohode pokiaľ dodržíte návod na použitie, ináč by si ho nikto nekúpil, ale ak môžu nastať pri nižšom napájaní ako sú 4 Ohm problémy, tak by som tam neuvádzal že sa to môže a dá. Ono teoreticky tam môžem napojiť hocičo, a aj s 0,00 Ohm, ale... len raz a nie na dlho.

Ale samozrejme nechcem rýpať a ďakujem za každú radu. Len zatiaľ stále neviem, či môžem urobiť čo chcem alebo nie, či sa nato budem môcť spoľahnúť a bude to dostatočne kvalitné.
Ale samozrejme nechcem rýpať a ďakujem za každú radu. Len zatiaľ stále neviem, či môžem urobiť čo chcem alebo nie, či sa nato budem môcť spoľahnúť a bude to dostatočne kvalitné.
- Petr V.
- Uživatel

Zesilovač QSC PL380 je přímo konstruovaný pro práci až do impedance 2ohmy. Nevypíná a nijak extrémně se nehřeje.Spínaný zdroj je dostatečně dimenzovaný, kapacita kondenzátorů ve zdroji je násobně větší než u zbytku řady PL3 ,takže má dostatek energie pro pokrytí špiček. zesilovač je díky své konstrukci vhodný i pro připojení do měkčích síťových rozvodů.Ovšem i toto má svá omezení.
O trochu lepší zvukově jsou třeba zesilovače Lab Gruppen,ovšem cena je mnohem vyšší.
PL380 patří do pomyslné nejvyšší třídy zesilovačů pro touring.
Já sám provozuji dva kusy PL380, v podstatě od data co se začaly do ČR dovážet, bez výpadků či jakýchkoliv dalších problémů.
Můžeme víc probrat po mailu - p.vins@seznam.cz
O trochu lepší zvukově jsou třeba zesilovače Lab Gruppen,ovšem cena je mnohem vyšší.
PL380 patří do pomyslné nejvyšší třídy zesilovačů pro touring.
Já sám provozuji dva kusy PL380, v podstatě od data co se začaly do ČR dovážet, bez výpadků či jakýchkoliv dalších problémů.
Můžeme víc probrat po mailu - p.vins@seznam.cz
Petr Vinš
tel: 721 281 678
petr@splacoustics.cz
tel: 721 281 678
petr@splacoustics.cz
-
jurii
Stane sa nieco ked zapojim na koncak ktory pracuje od 8-4-2 ohmov jednu bednu 4 ohmovu a druhu 8 ohmovu to je 2,66 ohma. Bude to vadit koncaku???
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Nevadí to ničemu, jen do těch beden půjde různý výkon, zhruba v poměru 2:1. Ovšem kolik to bude opravdu se dá jen odhadovat, protože pro 2,67 ohmu asi výrobce žádný výkon neudává a tak zbývá pokus o interpolování, změřit anebo to moc neřešit - také podle toho, co mají snést bedny.
H.M.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
Není tak úplně pravda, že PWM (někdy i DSD, tedy řekněme déčkové) siliče běhajé bez problémů do 2 Ohm. Když už nic jiného, dostává dost na pr.el výstupní filtr, který leckdy není dostatečně dimenzován (Kouknout na zdrojové kondíky umí každej, kolik z nás ale dokáže stejně zhodnotit dimezování LCLC filtru
). Tlumivka tak hřeje a může být i přesycená = zkreslení...
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
-
Návštěvník
no kluci chtel sem se zeptat mam bedny 1500w jednu a kdyz si koupim zesilovac 1500w 4ohm tak nakolik to bude hrat na 1500w nebo min moc tomu nerozumim prosim poradte
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

To ti nikdo neřekne, protože neznáme právě tu impedanci beden. I když ji budeme znát, tak to stejně bude jen taková školní teorie, protože nebudeme znát ve skutečnosti ani o bedně ani o zesilovači absolutně nic. Aby vůbec mohl někdo, kdo něco ví, poradit, tak mu musíš nejdřív umožnit, aby se ve skutečné situaci orientoval. Tedy zásadně u každého zařízení uvádět model, pokud možno rovnou i odkaz, protože existují i velmi podobně označené věci a také existují překlepy.
Pokud to neumožníš, tak ti budou "radit" akorát ti, co sami nevědí nic, ale rádi dělají chytré anebo se prostě sami doma nudí. A ty to samozřejmě nemáš šanci poznat.
H.M.
Pokud to neumožníš, tak ti budou "radit" akorát ti, co sami nevědí nic, ale rádi dělají chytré anebo se prostě sami doma nudí. A ty to samozřejmě nemáš šanci poznat.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
Admine, nechceš nějak omezit příspěvky od nepřihlášených? Na jawamanii se dalo přispět anonymně třeba jen jednou za den z IP adresy.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.