Ozvučení folklorního souboru

Dynamické, kondenzátorové, zpěvové, nástrojové, bezdrátové...
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
jerry.hadr
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jerry.hadr » sob 31. pro 2011 11:31:45

Jose, to mas samozrejme pravdu. Myslel jsem to obecneji nezavisle na zanru, protoze takhle velke akce uz se delaji snad pro vsechny typy "komediantskych" produkci (divadla, muzikaly, festaky). Ale koncim, abychom neodbocovali...
Zastoupeni Coda Audio pro ČR, http://www.codaaudio.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Spojaři všech zemí proletujte se!
http://www.pro-sound.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 » sob 31. pro 2011 12:42:43

....já to právě že myslel velmi konkrétně tu moji poznámku... :D
Jsem přesvědčen, že právě z důvodu nemožnosti zachování autenticity produkce tohoto tělesa na velkých fórech, vznikají třecí plochy mezi požadavky kapelmajstrů a pořadateli megaakcí. Do kategorie megaakcí bych směle zařadil jakoukoliv produkci cimbálky, která hraje v prostoru větším, než hospoda či palouk za humny, kde vznikla.
Mezi těmito pomyslnými kameny potom stojí zvukař, který si rád zazoufá třeba zde na fóru, kde se rodí právě tato témata..... :wink:
A nemyslím, že jsme až tak OT, jen se mi zachtělo lehce zateorizovat... :D

TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv » ned 01. led 2012 2:09:00

U folklóru strašně záleží na tom, zda mají jejich šéfové nějaké technické povědomí, někoho na konzultacem nebo rovnou svého zvukaře, pak mají rozumné požadavky a soubor se umí vyrovnat s mikrofony. Horší je, když mají jen nějaké dojmy a názory získané ze sledování TV estrád.
Není problém 11 portů a 20 mikrofonů pro kapelu, pokud vědí, k čemu to slouží a umí si s tím poradit.
Dělám, co mě baví.

Honza46
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Honza46 » sob 23. čer 2012 21:40:19

Dobrý den,
nejsem zvukař a proto prosím o radu jaké mikrofony použit pro nazvučení našeho dětského folklorního sboru, který nejen že zpívá ale také u toho tančí. Jedna se o dětí z mateřských škol.
Nejlépe by nám vyhovovaly mikrofony, které by byla zavěšené asi 1 m na hlavami dětí. Byl mi doporuče mikrofon AKG 3000. Jedna se o jeviště sokolovny o rozměru 6x4 m. Výška 3m. Vlastníme mixážní pult se zesilovačem OMNITRONIC CS - 612. Mikrofony Samson CM12C a AKG C 451 B ale k tomu se moc nehodí. Jsou slabé. Poradí někdo?
Honza

lukasv
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od lukasv » ned 24. čer 2012 14:18:31

Zdravím,
tohle je komplikovaný; nejlepší řešení je, když se spolupracuje s vedením toho souborů a oni si rovnou připravují vystoupení tak, aby ti "lepší" zpěváci šli před mikrofon a ostatní tančili (třeba i zpívali). Takové to nabírání hodně z dálky, kdy ještě ty děcka víc dupou než zpívají - je to takový kuňko-dup, je většinou na houby. Většinou si vědoucí dají říci a udělají to tak..

Já to řeším tak, že umístím 2 až 3 Rode M3 před podium, nabírají pěkně. Co koukám na ty tvá AKG C 451, tak by to měly zvládnout perfektně. Je ještě otázka, co tam máš za reproduktory, soudě podle powermixu Omnitronic tam asi nic skvostného nebude.. Takže si případně pohrát s umístěním beden, aby to hned nešlo do vazby..

S tím zavěšováním nemám zkušenosti, většinou dělám akce venku. Třeba poradí kolegové.. Ale zkus pohledat, už se to tu někde řešilo.. http://www.zvukarina.cz/live-zvukarina- ... %ADc%C3%AD

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » ned 24. čer 2012 14:44:37

Ano, kromě mikrofonů a jejich umístění bude záležet i na bednách a jejich umístění. možná bys měl trochu líp vysvětlit, jaké potíže máš nyní, "slabé mikrofony" asi nikomu moc neřeknou. Jak se to konkrétně projevuje ?

H.M.

Hubert
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Hubert » ned 24. čer 2012 20:20:03

Zdeněk Prodance píše:... "slabé mikrofony" asi nikomu moc neřeknou. Jak se to konkrétně projevuje ?

H.M.

Slabými mikrofony asi myslí, že mají slabý výstupní signál :?:
Mikrofony: AKG D5, sE 1A
PA: 2x RCF 312-A mk II
Mix: Mackie ProFx12
Master EQ: ART EQ341 (přeosazené OZ)
Kabeláž: Tasker + Neutrik
Příslušenství: Adam Hall, Millenium, ART
Co nemám a potřebuji, si půjčím.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » ned 24. čer 2012 20:55:06

Možná, ale jednak signál slabý může být jen v porovnání s něčím (třeba maximálním ziskem mikrofonního zesilovače, rušivým signálem atd.) a pak bychom si asi neměli vymýšlet, co chtěl básník říci, když nám to může sdělit sám. Ono to pak ty úvahy o možných řešeních třeba nasměruje jinam. Například ten Rode M3 je ještě méně citlivý a ještě více šumí než AKG C451B (aby ne, při takovém cenovém rozdílu). C3000 samozřejmě je podstatně citlivější a šumí méně, ale jestli je problém například už teď ve vzniku zpětné vazby, tak to moc nepomůže.

H.M.

TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv » pon 25. čer 2012 12:53:35

Honza46 píše:Dobrý den,
nejsem zvukař a proto prosím o radu jaké mikrofony použit pro nazvučení našeho dětského folklorního sboru, který nejen že zpívá ale také u toho tančí. Jedna se o dětí z mateřských škol.
Zvukově nejlepší bude playback. Děti z mateřinky nejsou schopny zároveň tančit a zpívat tak, aby to šlo kloudně sejmout. Mají s tím problémy i dospělí. Neberte to ode mě negativně.
Honza46 píše: Nejlépe by nám vyhovovaly mikrofony, které by byla zavěšené asi 1m na hlavami dětí.
Mikrofony ve výšce 1,8m nad pódiem? To budete mezi nima kličkovat :-)
Zavěšené mikrofony berou nejlíp dupání na pódiu a přeslechy ze všech směrů.
Honza46 píše: Mikrofony Samson CM12C a AKG C 451 B ale k tomu se moc nehodí. Jsou slabé. Poradí někdo?
Honza
Mikrofony nejsou slabé, děti slabě zpívají. Tady moc nepomůže jiný mikrofon, mimo mikroporty všem zpívajícím. Můžete zkoušet laborovat s umístěním, můžete pozměnit choreo a zpěvy zpívat přiznaně na mikrofon (ale u takto malých dětí bývá problém i toto), nebo fakt přemýšlejte o playbacku se zpěvy.
Dělám, co mě baví.

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » pon 25. čer 2012 13:18:00

Pokud tančící děti doprovází dětská muzička, ať zpívá ona. Řešíme to tak i u dospělých tanečníků, kdy muzika (která stojí u mikrofonů) zároveň zpívá a někdy i "dabuje" nějaká zvolání tanečníků.

TonyS
Uživatel
Uživatel

Re: Ozvučení folklorního souboru

Příspěvek od TonyS » pon 17. bře 2014 12:38:03

Nezkoušel jste někdo nalepit primášovi na líčko lavalier bezdrát mikrofon ? (ala muzikál) vzhledem ke kulové charakteristice by to mohlo pobrat solidně housle i zpěv. Z dobře nastaveným kompresorem aby ten zpěv držel na hlasitostní uzdě.Co vy na to ? Ale asi to sebere Primášovi tu volnost odklonit se od mikrofonu k cimbálu a pronést pár sprostých slov :-)

Jinak jsem téma pročítal a úsměvné zážitky se zvučením folklóru se my vyplavovaly z mysli :-)

U mně nekompromisně vede pravidelné lekání posluchačů hlasitým zvoláním "Juch"
Při zpěvu máte vyvalené mikrofony na hranici vazby a daleko více jde slyšet šoupání bot než zpěv a najednou dotyčný zpěvák zařve přiklonivši se k mikrofonu z plnahrdla "Juch" od jisté doby zapínám kvůli takovým závěrečným juchačům docela brutální comresor/limiter. Který jim to jejich výtězné JUCH sežere.

Hodně zvučím cimbálku v kombinaci z dětským sborem a cimbálky a interprety které dělaám pravidelně se mi už podařilo "vychovat" a už to s mikrofonama umí. vč. dětí.

Jinak můj oblíbený setup na cimbálky:

cimbál 2x PRO35
Basa PRO35
Prim e935 (kardioda)
kontry,klarinet SM57
Terce e935

Sbory AT710 ,e935 ,a nebo SM58 (ty jsou opravdu nečekaně použitelné na sbory) jako sólový SM58 díky jeho zahuhňanosti moc nemusím ale na sborech mi SM58 funguje uspokojivě.

.cod
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od .cod » úte 31. bře 2015 22:59:12

KamilV píše:Nad tanečníky se dá pověsit řetěz majků na špagát, čímž si člověk dopomůže při zpěvu. Ale jen jemně, protože to taky bere hodně dupání z pódia....
Zdravím odborníky a prosím o radu. Pořadatel si přeje umístit mikrofóny i nad tanečníky většího folklór. souboru. Hudebníci, sólový a sborový zpěv není problém. Musí se ale dodržet nějaká pravidla při zavěšování mic shora? Do zastřešení (šířka 12 m) dám konstrukci, ze které bych spustil 4 - 6 ks C1000. Jakou výšku nad pódiem mám připravit pro kabel mic? Je na to nějaké pravidlo či finta? Na co si mám dát pozor? Děkuji

janek
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od janek » stř 01. dub 2015 9:00:33

.cod píše:Jakou výšku nad pódiem mám připravit pro kabel mic?
Daj ich tak vysoko aby ti nan nedociahli valaskou, nejakou dievcinou na pleci alebo rukou vo vyskoku :)

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » stř 01. dub 2015 9:46:01

Přesně tak. Jeden faktor je, že čím níž, tím líp. Druhý ale je, že tanečníci mohou zvedat ruce, partnerky, valašky, kosy, hrabě... Tak ať do toho netlučou. Na 12 m dej určitě 6 kusů. Nejlépe natáhnout špagát do kříže (úhlopříčky mezi rohy) a majky pověsit do předního trojúhelníku - prostě aby nebyly v jedné lajně.
Tak jako tak si od toho neslibuj zázraky, je to dopomoc, ne všelék. Dupání tě jasně určí hranici, za kterou jít nemůžeš.

.cod
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od .cod » čtv 02. dub 2015 11:56:25

Děkuji za odpovědi. Zvláště pak "janek-ovi". Jedná se totiž o FS Karpaty z Bratislavy. Mám na přípravu ještě měsíc tak si nacvičím uchycení podle KamilaV. Dík.

Odpovědět

Zpět na „Mikrofony“