Home recording bubnů

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
Odpovědět
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
drums

Home recording bubnů

Příspěvek od drums » pon 25. čer 2012 14:58:25

Zdravím všechny! V dohledné době bych si rád zařídil doma možnost nahrát si bicí... Jelikož ovšem nejsem v tomto ohledu ještě uplně vzdělán, rád bych se dotázal jak doporučujete nahrát bicí (jenom o ty se mi jedná). Jestli pomocí zvukovky hnát každý nástroj (tomy, floor tomy, kopák, malý buben + plechy) nebo si to hodit do mixu (tam již ekvalizovat a vyřešit poměry a pak jako jednu stopu) - jedná se mi o to abych do budoucna zařídil jakési studio pro nahrávání výhradně bicích a tak mi jakékoliv informace příjdou vhod. Pak když v dawku budu chtít následně s tímto pracovat tak se asi hodí mít ty nástroje zvlášt ne? Co kromě mikrofonů, mixu, zvukovky budu potřebovat (samozrejme komp je jasny)?
Zdravím a děkuji za odpovědi.
Mějte se!
Drums

KamilV
Uživatel
Uživatel

Home recording bubnů

Příspěvek od KamilV » pon 25. čer 2012 15:52:26

Budeš potřebovat tlačítko "Hledat". Zde na foru je vpravo nahoře.
O nahrávání bicích tu už leží dost, i o technikách a potřebném vybavení.

V rychlosti:
1) nahrávat z mixu "stopu" bicích je největší hardcore. Když už chceš nahrávat master, tak aspoň do 2 stop, ať máš zachovaný stereo-obraz.
2) Určitě bych nahrával do více stop a ekvalizace, střihy, gaty, komprese atd. bych řešil až v DAW.
3) Pokud si pořídíš zvukovku s preampy, nebudeš vůbec mix potřebovat.
4) Vše se odvíjí od záměru, něco jinýho je pracovní nahrávka pro cvičení, něco jinýho demo kapely a něco jinýho CD kapely... Píšeš o úvaze o ministudiu, laťku jsi tedy někam nastavil a teď je potřeba proto cosi udělat. Mít nějaký rozpočet, vyřešit akustiku místnosti, mít mikrofony a zvukovku. S tím v začátku vystačíš, ale i při největším "škudlení" se nedostaneš pod 30.000 Kč (a to počítám, že PC nebo slušný NTB už máš).

mildapr
Nováček fóra
Nováček fóra

Home recording bubnů

Příspěvek od mildapr » úte 18. zář 2012 0:29:25

Nahrávali jsme s naším bubeníkem bicí do dema. K nahrávání jsem použil mix Mackie 1620i, což je vlastně zvuková karta připojená přes firewire. Nahrával jsem do Sonaru. Na kopák jsme použili dva mikrofony - jeden uvnitř proti bláně - nějaká Audiotechnika na kopák a pak AKD D112 u vnější blány. Stala se mě zajímavá věc: ty dva mikrofony jsou na výsledné nahrávce posunuté (zhruba v protifázi), což chápu, ale co nechápu je, že to posunutí se během písničky mění ! Jediné vysvětlení mě napadá, že ten systém nějak mění latenci podle toho jak je zrovna zatížený. Je to možný, setkali jste se s tím?

kopyto
Uživatel
Uživatel

Home recording bubnů

Příspěvek od kopyto » úte 18. zář 2012 6:50:44

Mě tedy napadá vysvětlení špatnej stojánek a posunutý mikrofon(y)...

Návštěvník

Home recording bubnů

Příspěvek od Návštěvník » úte 18. zář 2012 7:50:35

To asi ne. Jednak se to mechanicky nehýbalo a jednak to časové posunutí by odpovídalo změně vzdálenosti o 10-20 cm. Toho bych si určitě všimnul.

pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Home recording bubnů

Příspěvek od pavlii » úte 18. zář 2012 8:52:13

mildapr píše:...ty dva mikrofony jsou na výsledné nahrávce posunuté (zhruba v protifázi)...
E..? Protifáze na hloubce kopáku? Kdyby byly "zhruba v protifázi", tak ti to "zhruba nebude hrát vůbec" (prakticky ticho). 10-20cm je 0.3 - 0.6ms, jestli dobře počítám - to se taky dá poznat podle sluchu....? :shock: K věci: ne, toto se mi nikdy nestalo, ale já neberu kopák dvěma mikrofony. Nicméně "plavat" by to nemělo, ale nemá to nic společného s latencí, ta je společná pro celý systém, takže vzájemné rozhazování stop nepřicházů v úvahu.

P.
Obrázek
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11 / Dynaudio BM6 + A500 / Antelope Discrete 8 Pro SC

Návštěvník

Home recording bubnů

Příspěvek od Návštěvník » úte 18. zář 2012 9:28:50

pavlii píše: E..? Protifáze na hloubce kopáku?
P.
Ono to tak opravdu je. Když je smíchám dohromady, tak je signál slabší, když otočím fázi na jednom, tak to pěkně tlačí. Ovšem na začátku písničky je to jiné než na konci. Já jsem to vyřešil nakonec tak, že jsem to v Sonaru zeditoval. Jen mě zajímalo, jestli se s tím někdy do někdy potkal a co by mohla být příčina, případně jak to odstranit.
Jinak by mě zajímalo jaké jiné zkušenosti s nahráváním (nebo živým zvučením) kopáku máte. Aby bylo jasné - já zvučím jenom vlastní zábavovou kapelu. Ale i tak u jednoho bubeníka, stejných škopků a stejného aparátu se mě stává, že v různých prostředích mi připadá někdy lepší strčit mikrofon dovnitř, a někdy jen do díry.

pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Home recording bubnů

Příspěvek od pavlii » úte 18. zář 2012 10:01:32

Aha, hmm.... ono půjde i o frekvenci 8)

Já jsem si zatím vystačil s jedním majkem a víceméně podle chuti, požadavků, typu kopáku a intuice dávám rozmezí díra <> polovina hloubky (cca), zaměření pokaždé na beater.

P.
Obrázek
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11 / Dynaudio BM6 + A500 / Antelope Discrete 8 Pro SC

maro
Uživatel
Uživatel

Home recording bubnů

Příspěvek od maro » stř 19. zář 2012 19:29:22

.... Když je smíchám dohromady, tak je signál slabší, když otočím fázi na jednom, tak to pěkně tlačí...

muže být problém v kabelu? že jeden je dobrý a druhý má překřížené žíly? tudiž jakoby otocěnou fázi. popřípadě mikrofon jestli nemá špatně polaritu...
Listen... and enjoy the sound

pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Home recording bubnů

Příspěvek od pavlii » čtv 20. zář 2012 9:22:47

Ano, problém v kabelu být může - jednou se mi to při výrobě taky povedlo (nějak jsme se zasnil a nestačil jsem se pak při kontrolním poslechu divit). Stačí proměřit ohmmetrem, jestli mají obě strany propojeny stejné piny/zdířky.

P.
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“