odhlučení a zlepšení zvuku v interiéru

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
olfram
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od olfram »

Ahoj,
jsem tu nový, tak nevím, jestli tu toto vlákno již není, pokud ano, tak se omlouvám, prostě jsem jej nenašel.

Chtěl bych se zeptat, jak s co nejnižším nákladem odhlučit klub. Jde o betonovou kostku s vysokým stropem. Myslím, že zvuk by mohl být lepší. Před naším externím zvukařem smekám, pere se s tím perfektně o tom ani potom, ale rád bych mu to trochu usnadnil.

Stejný dotaz je i ohledně odhlučení kraválu unikajícího na ulici. Bohužel jsme v panelákově (čti legoland), takže jsme limitování končením ve 22hod. Rád bych nějakým způsobem učinil konec hluku venku, abychom se mohli přenést klidně přez půlnoc, bohužel je to problém při domlouvání kapel. Jedná se o čtyry vysoká plastová okna, jeden vchod na terasu a jeden východ za dřevěnými dveřmi.

Můj nápad je použití silných polystyrenových desek přilepených na sololitu do oken formou nějakého zavěšení, samo že co nejvíc na těsno. Kolem dveří těžký oponový závěs, aby stále mohly plnit svou funkci. Co si o tom myslíte? Má to cenu, nebo bude lepší užít jiných materiálů a technik?

Předem díky za Vaše připomínky, rady, tipy, triky... jsem začínající amatér.

Díky
Olfram
sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge »

Zdar.
Zatím to zkusím vycucat to nejhorší - polystyren nepomůže - je lehký...v podstatě jen vzduch. Izoluje teplo, ne zvuk. Lepší by byl když už sádroš například s rockwoolem nebo něčím podobným. Závěs před vchodem bych z bezpečnostních důvodů nepoužíval.

Obecně na odhlučnění nejlépe pomáhá řada přechodů, tj. střídání těžký, lehký, těžký, lehký (příklad zeď, vzduch, zeď, vzduch). Příčina je v tom, že akustická imepdance zdi a vzduchu se dost liší, takže na každém rozhranní odlišných materiálů se většina energie odrazí (impedanční nepřizpůsobení). Proto je také složitější udělat jendu stěnu s útlumem 20 dB, než dvojitou stěnu se stejným útlumem...

Zkrátka levné řešení neexistuje, jinak by to bylo triviální a dělal by to každej :-)
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
Ragzid
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ragzid »

Konkretne ti neporadim, ale mrkni na tohle tema, je tam dost zajimavych poznatku, ktere se ti urcite budou hodit ;-)

live-zvukarina-dotazy-a-rady/cim-ozvuci ... t3601.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Každodenně kolemjdoucí amatér
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“