Jaká je výsledná impedance?

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
dovicin
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od dovicin »

prošel jsem hodně témat, nenašel odpověď, proto se ptám. zdědil jsem odposlechy, zes 2x100W/4 ohm, 2xrepro stejné, popíši zapojení a o co jde: vstup do bedny TRS, od + jde přes pojistku basák do + na něm a z - rovnou na - basáku. to je ok. basák má 100W na 8 ohm. výškáč je taky 8 ohm a jde přes pasivní výhybku, to je taky jasný. jenomže mně zaráží, že červený kablík, který je u basu jako plusový, je plusový sice na + výškáče, ale z TRS jde z - kontaktu a žlutý naopak z + kontaktu do výhybky. výhybce nerozumím, ale bedna hraje dobře. jde mi o to, jaká je výsledná impedance bedny, když beru v potaz, že je-li vysokotónový reproduktor zapojen přes výhybku, nemá jeho impedance vliv na celkovou impedanci soustavy (což jsem netušil a podezírám hlasatele této myšlenky z matení lidí :-). normálně jsem měl za to, že dva 8 ohmové repro zapojené paralelně, jako jsou ty moje...je-li tomu skutečně tak...dají výsledek 4 ohmy. což by při parametrech zesu bylo akorát. jak to teda je? kolik ohmů má takováto reprobedna? 8 nebo 4?
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Je poměrně neobvyklé používat v bedně TRS jacky, pravidlem jsou TS ("mono"), takže je poněkud nejasné, čemu na konektoru říkáš plus a minus. Raději ta písmena T je kam, R je kam, S je kam. Barva asi nehraje roli, zvlášť když je červená a žlutá, to ani pro mne žádnou jednoznačnou symboliku nemá. Pokud tě zajímá skutečná polarita, tak odzkoušet baterkou, některé reproduktory jsou značené opačně.
Jednodušší je to s impedancí, až na spíš výjimečné případy ji skutečně určuje jen basák (basáky), protože vyšší pásma bývají citlivější a tak obvykle vyjde jejich vstupní impedance před výhybkou vyšší a navíc bývá dělicí kmitočet tak vysoko, že samotná indukčnost vinutí středobasu už i z něj udělá ve stejné oblasti impedanci podstatně vyšší, než je nominál (s výhybkou je to samozřejmé). Tedy ano, jsou tam sice dva reproduktory paralelně, ale nemají nikdy 8ohmů současně (na stejném kmitočtu).

H.M.
dovicin
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od dovicin »

Máš pravdu, vstup do bedny je mono, moje chyba, čili by bylo přesný TS jack 6,3mm, kde špička je plus a prstýnek mínus a nad tím, jaké jsou barvy drátů si hlavu nelámu, baterkou jsem to vyzkoušel, je to OK. Ta impedance je tedy asi vyšší než 4 ohmy (myslím celková), to je sice dobré pro kvalitu zvuku, ale ztrácí se trošku výkon. Nevadí, budu s tím počítat, celý odposlech má dvě bedny, pro akustickou zábavovku o 4 lidech bez bicích to bude stačit (pokud vůbec bude mnohdy kam ty odposlechy položit). I kdyby byla hnedle 8 ohm, dostanu výkon asi 2x60, možná 2x70W a to by mělo stačit. Děkuji.
JD
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Podstatnější než impedance je samozřejmě citlivost, rozdíl výkonu o nějaké 2dB je sotva zjistitelný sluchem, ovšem podle reproduktorů to může být kdekoli mezi cca 90-100dB a to je už jiné kafe, do výkonu přeloženo 10-100W.

H.M.
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“