Upgradovat aparaturu nebo koupit novou?

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
kaja

Příspěvek od kaja »

Ahoj, chtěl bych poradit, máme kapelu, která hraje zábavy pro cca 100 lidí, výjimečně je to víc. Zvučíme to pořád tak docela provizorně na bedny SAMSON RS 215HD, výkon beden je myslím 2x600W / 4ohmy

http://www.samsontech.com/samson/produc ... d/rs215hd/" onclick="window.open(this.href);return false;

a powermix Behringer PMP2000, výkon myslím 2x300W / 4ohmy

http://www.behringer.com/EN/Products/PMP2000.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;

Subwoofery nemáme, většinou do těchto beden zvučíme i baskytaru a kopák, občas připojíme další malý mix a zvučíme celé bicí. Problém je že tato aparatura ve větších místnostech nebo venku výkonově a zvukově dost nezvládá.

Moje představa by byla aktivní bedny Mackie:
http://www.mackie.com/products/hd1521/" onclick="window.open(this.href);return false;

A časem je doplnit o subwoofery:
http://www.mackie.com/products/hd1801/" onclick="window.open(this.href);return false;

Na to ale momentálně nemáme finance. Proto se chci zeptat, jestli má smysl nějak upgradovat současné bedny, jestli z nich jde dostat víc než je schopen utáhnout powermix Behringer, jestli by tomu třeba pomohlo použití klasického mixu a klasického zesilovače, který by se výkonem přibližoval k výkonu beden. Myslíte, že to má smysl, nebo máme radši začít šetřit na pořádné repro? Případně jaký zesilovač k těmto bednám zvolit. Díky za rady.
bobo

Příspěvek od bobo »

Ak Mackie, tak napr.: http://hudba.bazos.sk/inzerat/16024257/MACKIE-1530.php" onclick="window.open(this.href);return false;
Rada HD je velmi nespoľahlivá, aj ked hra pekne...
Keď tak RCF ART 42., 72., prípadne QSC K,KW... (K12je dosť preverená) k tomu super bass.... (alebo KW153 bez subu...ked niesú peniaze zatiaľ...)
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Je potřeba si uvědomit, že bez výraznější investice nic upgradovat nejde, ani auto, ani barák, ani aparát. Cena předělávky může být velmi snadno vyšší, než rozdíl mezi nákupem nového a prodejem starého. Takže dávejte peníze na hromádku a až budete nějaké mít, tak se tím dá vážně zabývat.
Ano, ty powermixy moc nehrály nikdy, takže teoreticky by mohlo pomoci vyměnit jen zesilovač za dospělejší, jenže o tom, co je v bednách, asi nikdo nic neví a když to pod vyšším zatížením zakuká, tak máte o problém víc a o dalších X tisíc míň. Já bych spíš doporučil výměnu kompletní, třeba ta KW153 se nabízí sama, na velikost jste zvyklí a současně to dobře hraje a je spolehlivé, další upgrade by mohl někdy být přidáním subu. U menších beden by asi musel být hned.

H.M.
kaja

Příspěvek od kaja »

Díky za rady. Ty Mackie se myslím už nevyrábí? A jestli jsem správně hledal, jsou jen 500W. RCF se mi zdají dost drahé nehledě že je to plast..značku QSC neznám, proto je to pro mě novinka. KW 153 vypadá zajímavě jestli je to 1000W RMS a hraje to od 37dB pak by mohly dobře fungovat i bez subwooferů? Překvapilo mě, že stejný výkon mají i KW 122 s 12"repro! Ty ale asi nebudou umět podat dobře basy, proto ta nutnost sub....?

Ještě bych se chtěl zeptat jaký máte názor a jestli máte nějakou zkušenost s repro, které prodává Thomann pod svojí značkou "The Box Pro":

http://www.thomann.de/cz/the_box_pro_ac ... bundle.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Tato sestava je 4,6kW vč.zesilovačů za 90.000 Kč

a ještě mě tam zaujaly aktivní odposlechy 12" 350W asi za 10.000Kč

http://www.thomann.de/cz/the_box_pro_achat_112_ma.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Ty ceny byly nějaký měsíc zpátky ještě nižší..asi nevýhodný kurz.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Tak Thomanna znáš a QSC ne :-), tož opatrně s tím výběrem, ať si nenatlučeš. Výkon je v celé K/KW řadě stejný, protože má stejný modul elektroniky, jenom je to různě použito. Ano, KW153 je koncipovaná aby mohla hrát i bez subu, ale se subem to bude ještě lepší. Překvapivě dobře basují všechny, doslova všechny, nejvíc je to znát právě u nejmenší K8, ovšem na úkor celkové citlivosti. Plastové jsou jen některé RCF, ale také některé QSC atd. Dobrý plast je u menších beden vyhovující až výhodný, teprve u velkých dopadne vždycky lépe překližka (včetně ceny).

H.M.
bobo

Příspěvek od bobo »

The Box určite nieje krok vpred... Na fórach je veľa info o zosilňovačoch a reproduktoroch značiek Behringer, Omnitronic.... The box je krok tým istým smerom. Napísať výkon a SPL sa dá, ale či je to aj pravda, to je o inom. Sam som urobil chybu - potreboval som na akciu 4 monitory, mam len 3 - kupil som 1 RH sound - dovtedy som nepoznal, čo je to spätná väzba. Už ho nikdy nepoužijem....!
Ja mám 2x KW153, 2x RCF 4PRO 8001 + 2 ks rovnakých si požičiavam ak treba, 1xKW 181 - do menších priestorov - kvôli šírke frekvenčného spektra... Malo ľudí pozná QSC ako výrobcu reprobední - zatiaľ všetkým padajú sánky, vejú vlasy....
Tie superbasy rady 4 PRO sa dosť predávajú aj v inzerátoch, či už pasív, alebo aktív....
Inak, za 90000Kč sa dá napr:
http://eshop.prodance.cz/nd2122-6-lak/d-92290/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://eshop.prodance.cz/mt18sub-x-koberec/d-79896/" onclick="window.open(this.href);return false;
k tomu niečo:
http://eshop.prodance.cz/zesilovace/c-407/?MRK=3072+" onclick="window.open(this.href);return false;
a to je kvalitativne niekde inde ako The box....
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

S QSC je v bednách docela zábava, oni skutečně už v USA a blízkém okolí s nimi udělali docela velký zásek do trhu ovládaného například EV+JBL, protože to opravdu nebylo nic tak moc těžkého a od nás chtějí, aby to tady dopadlo podobně a pokud možno hned. Jenže tady ten trh patří spíš RCF a dalším Evropanům a to je na rozdíl od jejich kontinentu zde soupeř hodně silný a vysvětlovat se jim to ani nesmí, neb jim hned nabíhá na čele žilka. Amík vždy ví nejlíp, jak to má všude fungovat, totiž jako u něj doma.
Nicméně ty bedny jsou velice konkurenceschopné a to i ty úplně nejlevnější, instalační řada AD hraje líp, než někomu "studiové monitory" a dávají si to třeba lidi i do auta, protože to hraje líp, než jejich "autohifi". Jenom to chce čas a nějaký ten respekt například před bednami s 1,4/2" drivery, které jsou v jiné kategorii. (Oni je už dělali a dobré, ale tenkrát se to nechytlo, nikdo ještě QSC jako výrobce beden neznal).

H.M.
kaja

Příspěvek od kaja »

Jenom se budu opakovat, díky za rady:) Myslím si že u JBL nebo RCF platí člověk hodně za značku a přitom de facto to stejné může koupit levněji jako v případě toho QSC.

Sice je pravda, že na velikost repro cca 110cm na výšku jsme zvyklí (Velikostí je ta KW 153 podobná jako naše Samsony), ale docela bysme teď uvítali i něco, co by nám ten prostor ušetřilo. Z toho hlediska se mi líbí KW 122 nebo K 12, rozdíl je myslím v provedení dřevo / plast, nebo ještě v něčem dalším? Výkon 1000w RMS je super, jen mám obavy, jestli můžou 12" repro uhrát celou kapelu.

Časem by se podařilo snad doplnit o ty subwoofery, ale dívám se, že v té řadě "K" jsou takové zvláštní subwoofery 2x12 palců....
bobo

Příspěvek od bobo »

najdôležitejšie je ale nedať iba na písané rady, treba veľa chodiť a počúvať pred kúpou... A mať chladnú hlavu, pretože ako sa vyvíja technika, vyvíjajú sa aj metódy marketingu a človek sa môže popáliť, ale to už jeho peniaze má niekto vo vrecku...
Ja u Vás v Čechách poznám iba Prodance - tam keď sa pýtaš a nehráš majstra sveta tak poradia. A dá sa tam aj vyskúšať... Určite je viacej predajcov, ktorí to robia podobne... (pozor iba na: "toto je určite najlepšie na svete, čo konkurencia nemá a ani nebude mať..." pri takýchto obchodníkoch, radšej nohy na plecia... )
Ohľadom cien - novinky od RCF niesu až tak drahé a tie overené bedne - sú dobré, tak stoja - ale keď treba servis, nieje problém... (kazia sa všetky značky, až v núdzi poznáš priateľa... Značku :-) )
Inak aj mnou uvedená verzia Megaton - dajú Ti tam repro, ktoré si môžeš preveriť (google), aké sú naň ohlasy... To je menšie riziko, ako no name repráky v lacných značkách. A bedne robiť / ladiť vedia - viď fóra...
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Obě bedny 12+1" jsou až na skelet a zvukovod hodně podobné, Ksub je neobvyklý, ale je to v podstatě asi jako kdyby tam byl jeden 1000W 17" se zesilovačem a bedna je přesto mimořádně skladná. KW153 se od všech ostatních liší tím třetím pásmem středů na horně, to je rozdíl o kategorii a za větší rozměr stojí. Podobnou bednu má dnes v sortimentu skoro každý, například RCF několik, ale stejně je právě tato zajímavá a doporučuju ji, protože je to dobře vyvážený kompromis speciálně pro případy, kde by se jinak zůstalo u dvoupásma a (možná) přidával sub. Proti 2xK12+2xKsub se nedá nic říct, basy budou lepší a jednotlivé kusy menší, ale vyjde to dráž a stále chybí ten specializovaný malý střeďák, který má pro zvuk velký význam.

H.M.
kaja

Příspěvek od kaja »

Co se týká pořízení nové aparatury mám v tom celkem jasno. QSC mě zaujalo zárukou, výkonem a docela i cenou. Viděl bych to na KW 153 bez subů, které ale vidím jako dobrý základ pro rozšíření aparatury někdy v budoucnu třeba i o ty subwoofery. Dát dohromady 60.000 ale pro nás bude záležitost minimálně na rok možná delší a už se nechceme trápit s tím powermixem Behringer. Stejně bych ho teda v tuto chvíli chtěl vyměnit a mám v merku tento mix a zesilovač:

http://www.a-znastroje.cz/?akce=show&id=5097" onclick="window.open(this.href);return false;

http://eshop.prodance.cz/caz-1400/d-94004/" onclick="window.open(this.href);return false;

Protože nový mix budem potřebovat tak jako tak a zesilovač za 7.500 mi nepřijde až taková investice. Výkon 2x450w / 4ohmy je myslím dostatečný na ty bedny Samson, které mají být 2x600w, na druhou stranu neměl by je odpálit..co myslíte?
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Nevím, zda počítám dobře, ale pokud ty Samsony mají 1200 W peak, tak jsou 300 W RMS, což by pro ten zes. bylo ideální (nebude běhat v limitu).
Odpálení beden s tím tolik nesouvisí :idea: - i když je zes. slabší než repro, může posílat obdélníky.
Pokud těch 60 tis. nemáte teď, neřešil bych výběr konkrétních boxu, rok a půl je dlouhá doba a vývoj nezastavíš :)
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Pokud nikdo z nás neví, co vlastně v tom Samsonu je (já to tedy nevím), tak není jak radit. Ovšem postupná výměna všeho po malých krocích a opakovaně je asi nejdražší způsob, takže je klidně možné, že bez peněz bys neměl řešit ani aktivní bedny, ani zesilovač ani mix (dokud toto hraje). Protože za rok toho jistě bude úplně jinak víc, nejen bedny. Třeba si pak ze všeho nejdřív budeš chtít koupit digitální mix :-)

H.M.
bobo

Příspěvek od bobo »

upgradovať = posunúť na vyššiu úroveň? :-)
to určite nemožno povedať o kúpe mixu a zosilňovača z najnižšej kategórie, hoci u známych značiek....
(lacný mix s efektom - najhoršia kombinácia, to radšej inzerát a overený mix a overený efekt, ktorý bol kedysi drahý, ale teraz sa predáva za polovicu...)
Pokiaľ čítam viackrát, vy nemáte problém s peniazmi, vy ich viete za rok našetriť, len ich nemáte teraz...
Ak ste dobrá partia muzikantov - kamarátov,chcete do budúcna pokračovať, urobil by som jednu z dvoch vecí :

1.šetril by som a nedokupoval by som ďalšie lacné a nepotrebné veci
2.Išiel by som do banky a popýtal by som sa na úver - spomínal si 60 000, aj 90 000....
Ozaj treba 2 krát premyslieť a udrieť po stole a zmeniť veci naraz a v jednom momente...

Upgrade je:
Mal som Behringer, Samson - teraz ťahám signál z A&H, Soundcraft... do RCF,QSC...

Nemusia to byť hneď tie KW153, aj tie lacné plasťáky od RCF, či QSC budú hrať oveľa lepšie, ako Samson a Behringer...
Je radosť vôjsť večer do skúšobne, rozhliadnuť sa a povedať si: K... ja mám RCF.
A to že tú zmenu budú počuť aj poslucháči, to mi ver... :-)
(tie samsony a behringer môžu zatiaľ slúžiť ako monitor - veď aj tie niekto vyrobil a s láskou poslal k zákazníkovi... :-) )
kaja

Příspěvek od kaja »

Díky za názory, ale už se to dostává někam kam jsem nechtěl. Sice k tomu, že nejlepší volba bude digitální mix za 200 tisíc, bedny za stejnou částku a spousta, spousta dalšího. Znám několik podobnejch zábavovejch kapel jako jsme my, maj profi aparaturu, velkej mix a rack plnej efektů..zvuk maj jako z pr*ele a ještě neumí hrát.

O bednách jsem si nějakou představu udělal, co bude kvalita za dobrou cenu. Mix bych volil jednodušší už z toho důvodu, že si to zvučíme sami. Nevím na co kupovat drahej pult, když za ním během akce nikdo nebude sedět. A najmout si extreního zvukaře by znamenalo platit mu za akci asi tolik, kolik za ní sami dostaneme.
Odpovědět

Zpět na „Repro“