Exciter/Enhancer pro 2x RCF ART-312A + 1x RCF ART-905AS

Dynamické, efektové, multifunkční, nástrojové, výhybky...
Odpovědět
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » pon 16. črc 2012 18:13:39

Chtěl bych se po prostudování témat na fóru konkrétněji. Hraji reprodukovanou hudbu 70. léta až po současnost. Zdroj jsou různě kvalitní MP3 přes SoundBlaster X-Fi. V současné době používám na nízkou úroveň aktivovaný X-Fi Crystalizer, který možná provádí obdobnou službu v principu jako HW Exciter/Enhancer. S RCF ART312A

Žádný speciální equalizer nyní nepoužívám, jen korekce HIGH/MID/LOW na mixu.

Chtěl bych se zeptat, zda si myslíte, že je pro kategorii reproduktorů vhodné o nějakém zvukovém procesoru uvažovat. V jiných příspěvcích se píše, že pro lepší repro nejsou "zlepšováky" zvuku potřeba, ale nevím jestli se má kategorie reproduktorů řadí do kategorie lepších repro, nebo ne...

Osobně cítím malinkou rezervu v reprodukci basů, které jsou fajn, ale při některých skladbách by se mi líbily více konkrétnější, pevnější, bez nádechu "huuu". Toto by šlo zřejmě upravit také vhodnou křivkou na EQ... otázka jestli není lepší pořídit EQ a některé nízké frekvence potlačit, jiným přidat...

Koukal jsem rozhodně na levnější věci typu
http://www.metronix.cz/audio_procesory.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.audiotek.cz/product-41539-behringer-sx-3040" onclick="window.open(this.href);return false;

Děkuji.
Michal

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pon 16. črc 2012 19:32:06

Nemyslím, že by podobné krabičky dokázaly cokoli výrazněji vylepšit na těchto bednách a nahrávkách, speciálně ta od Mecy je něco hrozného. Určitě by stálo zato poslechnout si jiné bedny, ale vždycky jedině na kvalitní nahrávce, jinak se nedá nic zjistit. Parametrický nebo třetinooktávový EQ se dá doporučit, nejen kvůli bednám, ale také prostoru, kde se hraje, neb ten dokáže hučet rovněž.

H.M.

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » pon 16. črc 2012 22:23:56

Děkuji za odpověď... Jak víte/znáte bedny, tak já právě výšek mám prakticky dost, navíc ten X-Fi Crystalizer zapnutý na nízkou úroveň inteznity provede takové to projasnění výšek a "vylepšení" basů.

Vlastně to co bych chtěl trošku vylepšit jsou hlavně ty basy tak, aby se zvýraznily frekvence, které dělají takové ty pevné basy a potlačit ty problematičtější v prostoru. Navíc prostor je skutečně vždy jedinečný... a zaujalo mě právě to, že některé ty excitery/enhancery mají jakésy zlepšení basů v sobě, což by zřejmě ale stejně neřešilo to co bych chtěl...

Jelikož hraji s vlastní mobilní aparaturou, bez rackových zařízení, tak bych se chtěl zeptat, jaký equalizer zvolit... Jelikož používám navíc dva mikrofony pro mluvené slovo, musím řešit zpětnou vazbu (i přesto, že jsou vcelku solidní - SHURE SM58). Zatím se mi to podařilo vyřešit umístěním + HIGH/laditelná MID/LOW equalizerem na mixu. Tak jsem koukal na EQ s detekcí zpětné vazby (alespoň ledka, která se rozvítí) až po Sabine NAV240-S blank panel.... což už není nic levného...

Kvůli stěhování potřebuji lehké a kompatní věci, rackové věci nemám úplně kam dát... Napadlo mě, jestli neexistuje nějaký rozumný mixážní pul, který by uměl nastavit equalizer... Nepoužívám DJ mixpult, ale klasický zvukařský, abych mohl dva mikrofony zapojovat přímo do něj a ne přes další krabici... Prakticky používám 2x MIC XLR a 2x stereo vstup PC+CD přehrávač. Aktuálně používám Soundcraft EPM8. Nenapadá vás nějaký rozumný equalizer nebo mixpult - ne 32šavlí...:) který by to mohl umět?

Děkuji,
Michal

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » pon 16. črc 2012 22:30:40

Jestli můžu ještě otázku k tomu hučení... možná je to do jiného vlákna, ale jednoduchý dotaz. Pokud bych chtěl objevit frekvenci, na které k hučení dochází, tak bych zřejmě potřeboval zvuk změřit... Po studování místních threadů jsem nainstaloval na notebooku pro zkoušku Easera Systune... Otázkou je, zda má obecně smyl připojit nějaký (jaký?) měřící mikrofon na mikrofonní vstup zvukové karty X-Fi přes 3,5jack nebo je to úplná blbost a "nic" to nezměří, protože ty PC mic vstupy stojí za prd? Nebo se dá obecně říct, že např. 90-120Hz potlačit a jiným frekvencím naopak přidat?
Michal

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » pon 16. črc 2012 22:37:21

Případně mix s low-cut filtrem? Já totiž z praxe nevím, které ty frekvence na subu jsou problematičtější.. jestli by třeba dobrou službu neudělal mix s lowcut filtrem. Díky. M.

banach
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od banach » pon 16. črc 2012 23:24:31

Na ty mašinky se vykašli, buď použij dsp s PEQ nebo grafiku, ale určitě to chce třetinku a nejlépe nějakou užší. Měřit nepotřebuješ, je to nadlouho, stačí pustit referenční nahrávku (něco, co znáš) a tahat za grafiku po jednotlivých pásmech, raději jezdit do plusu, lépe poznáš, co zlobí, v sálech to nebývá jenom 100 Hz nebo 40 Hz ale i vyšší, 250, 630, chce to vždy vyzkoušet, pokud nejsi hluchej, tak to nastavíš. Konečný výsledek porovnat bypassem EQ. Já raději někdy udělám i brutální korekce, třeba přes -10 dB na některá pásma jen abych zachoval srozumitelnost zpěvu, i když tím přijdu o "barvu", v sokolovnách, kde jsou přes tři sekundy dozvuku to ani jinak nejde.

http://www.ulozto.cz/xk3aWft/test-cd-zip" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ulozto.cz/xQibQyW/test-cd-2-zip" onclick="window.open(this.href);return false;

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pon 16. črc 2012 23:27:27

Není vždy 100% nutné měřit, například používáním grafického EQ se člověk tak trochu naučí spojovat to, co slyší, s tím, co vidí, tedy nastavením knoflíků a tím kmitočtovou charakteristikou. Pokud bude výsledek zase posuzovaný hlavně vlastním uchem, tak by dokonce interpretace nějakých měření mohla být problematická a měřit funkci těch enhancerů a jiných vylepšovačů je problém obecně pro každého, protože zařízení, která si vymýšlejí a přidávají další signál, jsou vlastně mimo zamýšlený dosah spousty měření. Jinak ale k jednoduchému měření je 3,5mm mikrofonní vstup zvukovky použitelný, stačí připojit například tohle:

http://eshop.prodance.cz/m1/d-95976/" onclick="window.open(this.href);return false;

Ne, ten HP filtr kolem 100Hz má úplně jiný účel a na reprodukovanou muzku se nepoužívá, jen na signál z mikrofonu. Ne, nedá se obecně říct nic, je to otázka beden, prostoru a také nahrávky. Analogové mixy v sobě obvykle nemají žádný pořádný ekvalizer a pokud ano, tak jsou to obludy. Bude ale snad existovat nějaký program použitelný s tou kartou, ne ? To je asi jediný způsob, jak se vyhnout 19".

H.M.

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » úte 17. črc 2012 7:57:48

Děkuji za info, rozumím...

Takže se zřejmě vracím k tomu, že si asi budu muset najít místo na rackový EQ, i když ho do racku dávata nebudu...

Můžu se zeptat co byste mi doporučil z vašeho sortimentu za grafický EQ?

V podstatě víte na co používám, a co by se mi takovou krabičkou hodilo řešit - možná jsem nepopsal vše co by se mi hodilo, protože třeba ani nevím, že takové věci něco umí...

Každopádně, co bych od grafického EQ chtěl:
- 2x31 pásem (jak píšete 1/3 oktávy na kanál)
- detekce zpětné vazby (ledka na faderu apod.), jestli i potlačení nevím, dočetl jsem se tu na foru, že nejlépe funguje automatické potlačení od Sabine, ale to mi přijde za 15-20k Kč neadekvátní k mé zbylé technice...
- kvalitativně aby se to hodilo vůči ART312A, ART905AS, Soundcraft EPM8, hudba reprodukovaná PC/CD přehrávač, mikrofony prakticky jen mluvené slovo
- nevím zda je vhodnější poté použít equalizer s crossover pro subwoofer, nebo raději použít výhybku přímo v ART905AS, tak jak nyní

Odpovídá té mé definici například?
http://eshop.prodance.cz/fbq-3102/d-91246/" onclick="window.open(this.href);return false;

Nebo bude lepší třeba vyšší řada FBQ?
http://eshop.prodance.cz/fbq-6200/d-91247/" onclick="window.open(this.href);return false;
- ART905AS má ovládání hlasitosti na sobě, tak mě napadlo jestli tento FBQ 6200 by neuměl v rozumné míře toto ovládání nahradit? (představuji si to tak, že by třeba uměl posílat za výhybkou to co jde do subwooferu v upravené úrovni, takže by subwoofer byl třeba na 1/2 a pak by se to dalo korigovat tímto GEQ).

A nebo se vykašlat na podporu subwooferu a raději zvolit digitální DEQ?
http://eshop.prodance.cz/deq-1024/d-91232/" onclick="window.open(this.href);return false;

A nebo jinou značku než Behringer...

Díky moc, samozřejmě předpokládám, že si to u vás také koupím:)

Michal

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » úte 17. črc 2012 9:00:57

Analogový EQ od Behringeru docela šumí, takže ty bych nedoporučoval. Zase tak špatný vybavení nemáš aby jsi nemohl mít i něco lepšího.

Rozhodně pod DBX bych asi nešel, pokud chceš i nějakou kontrolu zpětné vazby a další funkce, tak klidně i DSP. Ale tam asi nejvýhodnější a nejlevnější jsou právě ty Sabiny (levnější DBX moc nevynikaj).
Alternativou by mohl být EQ od LA Audio, který někdo nabízel na bazaru (teď nevím jestli na PD, nebo hudebnibazar), dokonce ho tu nedávno na fóru někdo i odkazoval.

A tady to je:
http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=7 ... =25&order=" onclick="window.open(this.href);return false;
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » úte 17. črc 2012 10:41:42

Já bych to s těmi požadavky, co všechno má ještě GEQ mít, nepřeháněl, jinak z toho automaticky vyjde Behringer, protože to nikdo jiný nedělá. Asi jako když si někdo naporoučí že DSP musí mít navíc nějaký syntezátor něčeho a on to jako na potvoru má jen dbx. Nevím, jestli je reálně potřeba FBX a hlavně jestli je vůbec potřeba tam vřazovat další digitál, podle mne ne a hlavně když je 15-20 moc (dá se vzhledem k použití aktivních beden, ceně mixu atd. souhlasit), tak bych asi radši zůstal u analogového GEQ a to raději dobrého, než oplácaného. U nás Rane a Ashly, XTA je už cenově za tou hranicí.

H.M.

meesha
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od meesha » úte 17. črc 2012 11:07:08

Rozumím, jdu prohlédnout značky co píšete, já vlastně nevím jaké značky jsou v tomto dobré a jaké horší. Pokud GEQ tak určitě budu chtít raději něco co nebude šumět a bude to mít o x funkcí méně, netušil jsem že to je taková specialita Behringeru...

Pánové děkuji, jdu studovat a napsal bych vám konrkétní kusy. Hlavně opravdu co nepotřebuji je aby to potom více šumělo, ten nativní šum beden stačí:)

Odpovědět

Zpět na „Zvukové procesory“