Proč pískají reproboxy ?
-
- Reklama
Proč pískají reproboxy ?
Dobrý den,
prosím o radu proč pískají reproboxy. Reproboxy zn. IBIZA SLK-15 jsou od sebe 8 m.
Mikrofon AKG C 3000, je 3 m za reproboxy. Mixážní pult se zesilovačem Omnitronic CS-612 je
1 m před reproboxy. Problém: při naprostém klidu a tichu a při zesíleni na polovinu možnosti mix. pultu začnou bedny pískat. Pískaní se mění na houkání tak, že se zvuk musí rychle stáhnout na minimum. Prováděl jsem různé testy nejdříve se zvukem do mikrofonu a ono to píská i při naprostém klidu, takže zde by se zřejmě nemělo jednat o zpětnou vazbu.
Potřebuji snímat zvuk z větší vzdálenosti a to chce zároveň větší zesílení na mix. pultě. Poradíte? Honza
prosím o radu proč pískají reproboxy. Reproboxy zn. IBIZA SLK-15 jsou od sebe 8 m.
Mikrofon AKG C 3000, je 3 m za reproboxy. Mixážní pult se zesilovačem Omnitronic CS-612 je
1 m před reproboxy. Problém: při naprostém klidu a tichu a při zesíleni na polovinu možnosti mix. pultu začnou bedny pískat. Pískaní se mění na houkání tak, že se zvuk musí rychle stáhnout na minimum. Prováděl jsem různé testy nejdříve se zvukem do mikrofonu a ono to píská i při naprostém klidu, takže zde by se zřejmě nemělo jednat o zpětnou vazbu.
Potřebuji snímat zvuk z větší vzdálenosti a to chce zároveň větší zesílení na mix. pultě. Poradíte? Honza
Proč pískají reproboxy ?
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Proč pískají reproboxy ?
Zřejmě nemáš jasno v tom, co to je zpětná vazba. Ta opravdu nepotřebuje žádný kravál, stačí jí jen ta určitá kombinace polohy, nastavení zesílení atd. a tvoje snaha snímat jakýsi zvuk z dálky je k tomu ideální. Zjednodušeně řečeno, mikrofon musí vždycky mít silnější zvuk originální, než jeho zesílenou kopii z beden.
H.M.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
-
marian
Proč pískají reproboxy ?
AKG C 3000 by mal byt pomerne slusny ale studiovy mikrofon, cize na live nemusi byt idealny ale ajtak by sa mal dat pouzit, bezne studiovky pouzivam mnna snimanie zboru, nikede aj na zvucene bicich miesto OH. Skus zistit ci sa niecim nevezbis uz v powermixe, kolegovy sa podarilo piskat nejakym nekorektnym zapojenim/nastavenim, ze cast signalu z vystupu pre monitor poslal spet na vstup, no bolo to na yamahackom mixe, ale pokaslat sa to da asi na kazdom. Bedne ibiza su na tom kvalitativne nie najlepsie, co moze tomu iba prispievat ze to vezby.
-
marian
Proč pískají reproboxy ?
Este mi napadlo ze an snimanie z velkych vzdialenosti sa pouzivaju aj mirofony s charakteristikou "shotgun" a tie snimaju velmi do dialky a v uzsom uhle. Mozno by pomohlo skusit aj nejaky kondenzatorovy hyperkardoid ten by mal brat viac do dialky a menej do bokov ako kardoida.
Proč pískají reproboxy ?
Díky za info, vyzkouším
-
banach
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Proč pískají reproboxy ?
Vítej ve světě zvukařiny
Jak říká Hubert, v daném místě musí být signál ze zdroje (hlas, housle, španěla,...) silnější, než signál z reproboxů a taky hranice zesílení není nekonečná. Nastupující vazbu můžeš trochu vykousat na grafice nebo na eq na mixu (ale chce to parametrické nebo semiparametrické středy), zásadní je umístění mikrofonů a reproboxů v prostoru. Co chceš snímat?
Když jde o podobné akce, je tam dost koďánů, není od věci si vyzkoušet před akcí, kde je hranice vazby kterého mikrofonu, když už je krize, tak (se stereo aparátem) pomůže i panorama, např. napískávající klarinet u levé bedny mírně posunout doprava, je to proti logice věci, ale pomůže.
Když jde o podobné akce, je tam dost koďánů, není od věci si vyzkoušet před akcí, kde je hranice vazby kterého mikrofonu, když už je krize, tak (se stereo aparátem) pomůže i panorama, např. napískávající klarinet u levé bedny mírně posunout doprava, je to proti logice věci, ale pomůže.
Proč pískají reproboxy ?
Zdravím,
podotýkám, že nejsem zvukař ale jen správce sokolovny, který se snaží vyjít vstříc školám, školkám a amatérským folklorním souborům aby je při svých vystoupeních pro rodiče, veřejnost, bylo slyšet. Takže není to do nahrávacího studia ani pro kapelu.
Máme mikrofony AKG c 451 B, které jsou dobré na krátkou vzdálenost. Z prostoru však zvuk neberou a když se přidá na mixu tak to píská. Postavení mikrofonu jsem měnil a nepomohlo to. Zkoušel jsem samostatně AKG C 3000 a bylo to stejné. Buď z reráku šel slabý zvuk a když jsem přidal ani ne do poloviny na mixu, tak to začalo pískat. Zkoušel jsem také ekvalizér, pískáni sice ustalo ale současně s tím se snížil zvuk v repro. Asi si budu muset více pohrát z evalizérem.
Na poslední akci jsem to vyřešil bezdrátovým mikrofonem, který se děti povadaly mezi sebou.
Jinak přejí všem hezký den. H
podotýkám, že nejsem zvukař ale jen správce sokolovny, který se snaží vyjít vstříc školám, školkám a amatérským folklorním souborům aby je při svých vystoupeních pro rodiče, veřejnost, bylo slyšet. Takže není to do nahrávacího studia ani pro kapelu.
Máme mikrofony AKG c 451 B, které jsou dobré na krátkou vzdálenost. Z prostoru však zvuk neberou a když se přidá na mixu tak to píská. Postavení mikrofonu jsem měnil a nepomohlo to. Zkoušel jsem samostatně AKG C 3000 a bylo to stejné. Buď z reráku šel slabý zvuk a když jsem přidal ani ne do poloviny na mixu, tak to začalo pískat. Zkoušel jsem také ekvalizér, pískáni sice ustalo ale současně s tím se snížil zvuk v repro. Asi si budu muset více pohrát z evalizérem.
Na poslední akci jsem to vyřešil bezdrátovým mikrofonem, který se děti povadaly mezi sebou.
Jinak přejí všem hezký den. H
-
banach
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Proč pískají reproboxy ?
Koďany dávej co nejblíž k dětem, klidně metr před ně a budeš jich tam muset nasázet víc, třeba 2-4. Akustický tlak klesá se čtvercem vzdálenosti. Rozhodně nemůže být mikrák blíž k bedně než k faganům. Lépe nasadit pro jistotu vindšusy a pohrozit jim, že jestli nebudou zpívat nahlas nebo se budou dotýkat mikráků, tak je zabiješ. Jestli je podium trochu oddělené od sálu, tak toho využij a dej bedny mimo podium a do boků, tím taky omezíš zpětnou vazbu.
edit: vyplatí se udělat přípravu a donutit je zpívat, aby výsledek za něco stál, musíš počítat, že to nejsou profíci, takže jim to vysvětlit, ukázat, donutit, to samé s učitelkami, občas vymýšlejí nesmysle, ty je třeba zatrhnout a udělat vše pořádně. Jako zvukař odpovídáš za zvuk, vystoupení školy nemusí rodičům urazit hlavy hlasitostí, ale sbor musí být slyšet a oni se musí do určité míry podřídit technice, aby to za něco stálo.
edit: vyplatí se udělat přípravu a donutit je zpívat, aby výsledek za něco stál, musíš počítat, že to nejsou profíci, takže jim to vysvětlit, ukázat, donutit, to samé s učitelkami, občas vymýšlejí nesmysle, ty je třeba zatrhnout a udělat vše pořádně. Jako zvukař odpovídáš za zvuk, vystoupení školy nemusí rodičům urazit hlavy hlasitostí, ale sbor musí být slyšet a oni se musí do určité míry podřídit technice, aby to za něco stálo.
Proč pískají reproboxy ?
Prosím?banach píše:[...] Rozhodně nemůže být mikrák blíž k bedně než k faganům. Lépe nasadit pro jistotu vindšusy a pohrozit jim, že jestli nebudou zpívat nahlas nebo se budou dotýkat mikráků, tak je zabiješ. [...]
-
Návštěvník
Proč pískají reproboxy ?
Je to trochu jinak: akustický tlak klesá na polovinu s každým zdvojnásobením vzdálenosti od zdroje a jak je to s výstupním napětím mikrofonu záleží na tom, zda je mikrofon tlakový nebo gradientní. U tlakového klesá výstupní napětí lineárně spolu s klesajícím akustickým tlakem, u gradientního je na tento lineární pokles nasuperponovaný pokles podle hyperboly, protože gradient tlaku klesá s převrácenou hodnotou poloměru zvukové vlny, tj. s převrácenou hodnotou vzdálenosti od zdroje.banach píše:Akustický tlak klesá se čtvercem vzdálenosti.
-
vasekd
Proč pískají reproboxy ?
2 návštěvník: Jo to je přesně ta informace která správci tělocvičny pomůže 
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Proč pískají reproboxy ?
http://www.bsacoustic.cz/pasivni-reprosoustavy/slk15/" onclick="window.open(this.href);return false;
Já bych se opravdu vykašlal na gradienty a spíš bych se pokusil zjistit, co vlastně ta bedna opravdu dělá. Za tyhle peníze si umím představit jen naprostý šrot a s něčím takovým se pak pokoušet pomocí bůhvíjak speciálních mikrofonů zvučit zrovna děti a folklorní soubory je úkol hodný Járy Cimrmana. V každém případě se především musíš snažit umístit a NATOČIT mikrofony a bedny tak, aby se zvuk z beden objevoval v mikrofonu co nejméně a naopak zpěv atd. co nejvíce, toto nejde dohnat žádným kroucením na mixu, EQ atd. Je nutné zvučit i první řady ? Jestli ne, tak posuň bedny dál od podia, ale mělo by se to zároveň v cestě signálu elektricky zpozdit, delay asi nemáš ?
H.M.
Já bych se opravdu vykašlal na gradienty a spíš bych se pokusil zjistit, co vlastně ta bedna opravdu dělá. Za tyhle peníze si umím představit jen naprostý šrot a s něčím takovým se pak pokoušet pomocí bůhvíjak speciálních mikrofonů zvučit zrovna děti a folklorní soubory je úkol hodný Járy Cimrmana. V každém případě se především musíš snažit umístit a NATOČIT mikrofony a bedny tak, aby se zvuk z beden objevoval v mikrofonu co nejméně a naopak zpěv atd. co nejvíce, toto nejde dohnat žádným kroucením na mixu, EQ atd. Je nutné zvučit i první řady ? Jestli ne, tak posuň bedny dál od podia, ale mělo by se to zároveň v cestě signálu elektricky zpozdit, delay asi nemáš ?
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
-
banach
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Proč pískají reproboxy ?
Napsal jsem s tou vzdáleností špatně, sypu si popel na hlavu (neomlouvá mě ani to, že jsem propadl jak z matematiky, tak z fyziky). Zbytek (rozmístění,...) platí.
KamilV: Je to jak kde, třeba na vesnicích a menších městech je práce s dětmi super, ale směrem k okresním a krajským městům to je spíše krocení (zlé) zvěře, zvlášť za posledních pár let. Samozřejmě obecně je lepší spolupráce se ZUŠkama a víceletými gymnázii než s velkýma ZŠ. To samé platí o různých (více či méně) kulturních pořadech pro školy.
KamilV: Je to jak kde, třeba na vesnicích a menších městech je práce s dětmi super, ale směrem k okresním a krajským městům to je spíše krocení (zlé) zvěře, zvlášť za posledních pár let. Samozřejmě obecně je lepší spolupráce se ZUŠkama a víceletými gymnázii než s velkýma ZŠ. To samé platí o různých (více či méně) kulturních pořadech pro školy.