Párák - postavit? / koupit?
-
- Reklama
Párák - postavit? / koupit?
Kdyz jsem to pocital, tak mi vyslo, ze delanej parak vyjde asi o 1000,- Kc levnejsi, nez kupovanej...
Uvazoval jsem: 15 metru, 12X IN, 4X OUT, vcetne stageboxu, vsude osazen XLR.
Nejlevnejsi co jsem takhle nasel, je na www.svetlazvuk.cz za 4870,- Kc.
Co myslite? Je lepsi si ho koupit uz hotovej, ci si ho postavit?
Staci mi klidne jen i 10X IN a 3X OUT, ale delaji se jen 2x 16 parovy kabely, takze to stejne vychazi na 16 paru.
Uvazoval jsem: 15 metru, 12X IN, 4X OUT, vcetne stageboxu, vsude osazen XLR.
Nejlevnejsi co jsem takhle nasel, je na www.svetlazvuk.cz za 4870,- Kc.
Co myslite? Je lepsi si ho koupit uz hotovej, ci si ho postavit?
Staci mi klidne jen i 10X IN a 3X OUT, ale delaji se jen 2x 16 parovy kabely, takze to stejne vychazi na 16 paru.
...není třeba hrát nahlas...
Jakube, to musíš posoudit podle svých montážních zkušeností a zručnosti a v neposlední řadě znalostí - ty jsou hlavně dobré při řešení zemění u multipinových konektorů. Párák se dá lacině sehnat, ale ty velmi laciné bych Ti moc nedoporučoval. Když už by měl jakž takž slušné elektroakustické parametry (zejména husté a kvalitní stínění, kapacita by při kratší vzdálenosti a vzhledem k používání mikrofonů či "aktivních" linek měla být většinou vyhovující), zpravidla bude párák na štíru s vlastnostmi mechanickými. Zrovna nedávno jeden můj známý hudebník zakoupil levný, asi 10m páráček. Přestože jej kupoval na zkoušku s tím, že za tu cenu bude asi brzi po něm, předpoklady se potvrdily dříve, než čekal. Po dvou akcích byla jedna z tkaniček v prdeli. K tomu zalité XLR, které se nedají již nikde jinde použít... Ale nekup to za takovou cenu, že? Na Tvém místě bych za předpokladu určitých znalostí, zkušeností a kamaráčoftu s páječkou, smršťovacími bužírkami apod. raději zainvestoval do nějakého Beldenu, Taskeru či Gotham kabelu. Konektory jsou poměrně na exponovaných místech (hlavně ty na jevišti) a tak by to chtělo samozřejmě Neutriky. Dá se ale fungovat i s levnějšími "žlutými" za dvacku, musíš si je ale dost hlídat před hrubostí zvukařsky lemplovitých muzikantů, neutahovat moc sklíčidla a očekávat, že se občas někde něco v tu nejméně vhodnou dobu vysere.
dík za tip. mrkl a zjistil, že není moc na výběr. tak jsem našel maxistore.cz
jenže tam neumějí poradit kolik se na který vleze kabelu.
tak jestli to někomu pomůže:
výrobce http://www.schill.de --- http://www.eurocase.be/Attachments/Arti ... 0Tabel.pdf
tak mám další otázku na hlavy moudřejší: buď můžu vyrobit kabel z SommerCable Mistral a s bubnem mi to prijde citelně přes 10tis. nebo koupit za 8tis. Adan Hall hotový (i s bubnem a 4páry navíc). Dokáže mi někdo říct o kolik horší/lepší může ten Adam být?
jenže tam neumějí poradit kolik se na který vleze kabelu.
tak jestli to někomu pomůže:
výrobce http://www.schill.de --- http://www.eurocase.be/Attachments/Arti ... 0Tabel.pdf
tak mám další otázku na hlavy moudřejší: buď můžu vyrobit kabel z SommerCable Mistral a s bubnem mi to prijde citelně přes 10tis. nebo koupit za 8tis. Adan Hall hotový (i s bubnem a 4páry navíc). Dokáže mi někdo říct o kolik horší/lepší může ten Adam být?
-
Jiriczek
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Adam Hall ... tak ja ho mam, nezvucim zas tak casto parkrat do mesice nekdy treba vubec a odesla mi cesta 6 a 9, jak jsem se nekde docetl nejsem prvni presne s timto problemem, mno nevim. Nechal jsem ho vymenit, s audiotek.cz byla dobra domluva, tedy kus za kus. Zatim vse funguje jak ma a doufam, ze bude ...
IMHO párák je věc, na které se nevyplatí šetřit. Osobně bych se vy*ral na Adam Hall a podobné takyznačky, koupil kvalitní kabel (Klotz, Sommer, Tasker), osadil konektory Neutrik a hotovo. Je to sice o něco dražší, než koupený od AH, ale ne druhou stranu je velmi nepravděpodobné, že se s takovým párákem budete potýkat s problémy typu nejde 6. a 9. žíla a dělá to kdekomu... Uvědomte si, jak moc namáhaný je párák, když vám po něm šlapou stovky lidí, lejou na něj pivo a občas se přes veškerou snahu nedá zabránit tomu, aby přes něj přejel naloženým formanem asijský maloobchodník. Vadný mikrofonní kabel na pódiu (i když je to samozřejmě během produkce velmi blbá situace) se obvykle nahradí daleko snáz, než nefunkční žíla v páráku.
The best sound comes from one source...
Páráky Adam Hall nebrat! Měl jsem 12x in, 10m jako sub-páráček k bicím a výsledkem asi třičtvrtěročního používání byly čtyři žíly přerušené a jedna zkratovaná. Přitom jsem s kabelem zacházel co nejopatrněji, vedl vždy bokem, aby po něm nikdo nešlapal, motal opatrně, aby se nekroutil. Nic platné, nakonec letěl do koše a byl nahrazen Taskerem C312.
Konstrukce kabelu AH je velmi chatrná, řídké stínění, tenounké žíly jako u nejlevnější stíněné dvojlinky z bastl-elektra a materiál izolace se při mechanickém namáhání snadno trhá. Kromě žil není v kabelu žádný další nosný prvek, jako např u Taskeru, kde je v každé žíle ještě třetí neizolované lanko. Kromě toho bylo u toho mého kusu na několika žílách patrné zauzlování, které bylo před zatažením do kabelu narovnáno - o technologické kázni při výrobě si tedy netřeba dělat iluze...
Konstrukce kabelu AH je velmi chatrná, řídké stínění, tenounké žíly jako u nejlevnější stíněné dvojlinky z bastl-elektra a materiál izolace se při mechanickém namáhání snadno trhá. Kromě žil není v kabelu žádný další nosný prvek, jako např u Taskeru, kde je v každé žíle ještě třetí neizolované lanko. Kromě toho bylo u toho mého kusu na několika žílách patrné zauzlování, které bylo před zatažením do kabelu narovnáno - o technologické kázni při výrobě si tedy netřeba dělat iluze...
Hugo píše:Taky uvažuji o koupi páráku, zatím jsem si občas pujčoval. Jaké jsou zkušenosti s páráky "PRO CO - StageMaster". Vyhovoval by mi 16/4-cca20m.
Dělají i jiné firmy tuto délku hotových páráků. Většinou jsem viděl jen 15m a 30m.
Pro co mám cca rok 16+4/15m zatím spokojenost. Konektrory jsou Amphenol. Taky OK.
Doporucuji "vyrobky" pana Kozaka. Jsou cenove dostupne a velice kvalitni. Kabely maji dobrou kapacitanci, v mrazu zustavaji vyborne ohebne a zpracovani je v poradku, muzete si vybrat osazeni konektry, buben...
http://www.audiocc.cz/
http://www.audiocc.cz/
- Pavel Sedlák
- Uživatel

K uzlíkům v kabelech - bohužel se občas vyskytnou i solidních značek.
Potkal jsem se s tím u Tasker, Gotham, Proel, Belden... sice vyjímečně, ale potkal.
V páráku ale ještě ne.
V poslední době požíváme právě Belden (s ocelovým štítem) a žádné nemilé překvapení se zatím nekonalo - můžu vřele doporučit.
Potkal jsem se s tím u Tasker, Gotham, Proel, Belden... sice vyjímečně, ale potkal.
V páráku ale ještě ne.
V poslední době požíváme právě Belden (s ocelovým štítem) a žádné nemilé překvapení se zatím nekonalo - můžu vřele doporučit.
Tak u toho Adam Hall kabelu jsem ještě před vyhozením pro zajímavost oholil cca 50 cm vnějšího pláště a násilným natažením narovnané uzlíky byly na různých žílách tři... Prostě zmetek.
Co se týče páráků z AudioCC, skutečným výrobcem je zřejmě www.dreitec.eu Máme 32/8 jako hlavní kabel mezi pultem a pódiem, sice jen půl roku, ale víkend co víkend v permanenci a zatím se to jeví zcela OK.
Co se týče páráků z AudioCC, skutečným výrobcem je zřejmě www.dreitec.eu Máme 32/8 jako hlavní kabel mezi pultem a pódiem, sice jen půl roku, ale víkend co víkend v permanenci a zatím se to jeví zcela OK.
- Sam Jr.
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
nemáte někdo tip nebo spíš přímo na na prodej nějakej starší "lepší" párák 10-15m 12/4 nebo 16/4 (powermix - 10x mono, 2x stereo, 2 aux)
tohle by bylo ideální, ale cenově zcela mimo
http://www.thomann.de/gb/sommer_cable_m ... _14_22.htm
repro kabely půjdou samozřejmě zvlášť.
stavbu jsem zvažoval, ale i to je přes rozpočet (6 max 7 tis). hotový jsou zase většinou v týhle konfiguraci 30m
což je nejen do klubů k ničemu,ale taky bych platil 15m káblu a zbytečně se s tím tahal.
Číny jako Adal-Hall nebo The SSSnake od Thomanna ne, to raději budu tahat klasický mikrofonní kabely a bránit v "kotli" mix vlastním tělem
tohle by bylo ideální, ale cenově zcela mimo
http://www.thomann.de/gb/sommer_cable_m ... _14_22.htm
repro kabely půjdou samozřejmě zvlášť.
stavbu jsem zvažoval, ale i to je přes rozpočet (6 max 7 tis). hotový jsou zase většinou v týhle konfiguraci 30m
Číny jako Adal-Hall nebo The SSSnake od Thomanna ne, to raději budu tahat klasický mikrofonní kabely a bránit v "kotli" mix vlastním tělem