Ceny zvukařů
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
-
- Reklama
Ze by v tom bylo cechackactvi, potazmo zavistivost?
V zahranici asi na trhu neuspeji firmy s marketingovou strategii typu - nakoupime hrozne moc hrozne dobre techniky zvucnych znacek, najmeme k tomu lidi, kteri nic neumi a znicime konkurenci dumpingovou cenou.
U malych "kseftu" zase poradatelum nedochazi, ze ma dnes vyucenej kuchar/cisnik vetsi hodinovou taxu, nez zvukar s technikou. Nastesi jsou svetle vyjimky, ktere dokazi ohodnotit pristup a kvalitu...
Nejezdete pod cenou!
V zahranici asi na trhu neuspeji firmy s marketingovou strategii typu - nakoupime hrozne moc hrozne dobre techniky zvucnych znacek, najmeme k tomu lidi, kteri nic neumi a znicime konkurenci dumpingovou cenou.
U malych "kseftu" zase poradatelum nedochazi, ze ma dnes vyucenej kuchar/cisnik vetsi hodinovou taxu, nez zvukar s technikou. Nastesi jsou svetle vyjimky, ktere dokazi ohodnotit pristup a kvalitu...
Nejezdete pod cenou!
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Amen!
Jsem moc rad zes to sem tak presne vystihl (az mam obavu, ze by se v tom mohl nekdo poznat). A jeste na zaver podtrhuji citat stoleti:
Jsem moc rad zes to sem tak presne vystihl (az mam obavu, ze by se v tom mohl nekdo poznat). A jeste na zaver podtrhuji citat stoleti:
Myslim, ze uz jsem tu nekde psal jak jsem byl svedkem jak se s produkcnim obrovskeho foremniho vecirku resily dve tyce PARek kvuli tomu, ze by mel pritlacit 1000,- Kc . Prislo mi to absurdni tim spis, ze predtim umelci vyplatil myslim 90.000 za pulhodinove vystoupeni ve dvou (umelec doprovacenej klaviristou). A tak je vam myslim jasny kdo je na dumpingovejch cenach bit a proc je to nesmyslne podhazovani cen az za hranici unosnosti, produkcnim spolecnostem nesmirne vhod.Fyla píše:Nejezdete pod cenou!
Šáfa ::::::
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, -
franta1969
- Uživatel

Nejezdit pod cenou, to je dobra uvaha. Ale kde je ta hranice? 3.000,- za vecer? Je ta hranice stejna pro cloveka s EAW jako s Behringerem?
Je to asi individualni. Ale je pravdou, ze vetsinou co tak koukam kolem sebe, nikdo nejde pod 3.000,- Kc za akci. Ale je to taky otazka cloveka. Muzeme tu mit chlpika, co pojede se znackovym aparatem za milion a cloveka co pojede s aparatem za 200.000,- Kc. Oba ale dostanou na stejnem typu akce stejne penize. Proc? Protoze poradatelum zabav nejde o uplnou kvalitu a propo porad plati pravidlo, ze dobrej zvukar umi udelat dobrej zvuk i na horsim aparatu (rikam horsim, ne nakym uplne shitovym).
Je to asi individualni. Ale je pravdou, ze vetsinou co tak koukam kolem sebe, nikdo nejde pod 3.000,- Kc za akci. Ale je to taky otazka cloveka. Muzeme tu mit chlpika, co pojede se znackovym aparatem za milion a cloveka co pojede s aparatem za 200.000,- Kc. Oba ale dostanou na stejnem typu akce stejne penize. Proc? Protoze poradatelum zabav nejde o uplnou kvalitu a propo porad plati pravidlo, ze dobrej zvukar umi udelat dobrej zvuk i na horsim aparatu (rikam horsim, ne nakym uplne shitovym).
...není třeba hrát nahlas...
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Samorejme, ze zalezi na typu akce. Pokud vim tak rozumnej standard kterej vidam (a snazim se drzet) je 3000,- za takovou tu holirnu se dvema aktivnima bedynkama na stangli, dvema handkama a CDckem, .... 8,500,- za klubovej koncert (zvuk 3kW znackovyho aparatu na stranu, podiovka pro 10ticlenou kapelu, dobrej 32tka pult s efektovkou a zakladni svetla jen dve tyce s parkama). Velky akce se samozrejme dohadujou individualne... to vse samozrejme jeste plus cestak.
tolik moje dve penny ... co vy na to ?
tolik moje dve penny ... co vy na to ?
Šáfa ::::::
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, Moje zkušenost je, že nebývá problém na akcích typu které ohodnotil Safa (osobně je dělám za víc). Podstatně horší bývá domluvit cenu na větší akci, kde pořadatel chce hromadu světel + silné PA a má dojem, že 15000,- je přece hodně peněz tak co bys ještě chtěl... Můj názor na věc je ale trochu zkreslený tím, že mám zvukařinu jako koníčka, akcí se snažím dělat spíše méně (nic mě netlačí dělat cokoliv). A raději zvučím pro známé akce kde jsou sice kvalitní ale méně známé kapely (tím pádem i moje odměna tomu musí odpovídat), než profláklé hvězdy.
Zdarec. Tak zkusím taky trochou přispět. Zvučíme vlastní zábavovou kapelu. A protože ceny nejsou konstantní, máme takový pravidlo - cena za kšeft děleno dvěma. Jedna půlka na zvuk, druhá na hudbu. Pak už jde jen o to, jak "dobrej" ten kšeft je. Zřídka zvučíme i jinou kapelu, pak je cena stanovena předem. Přikláním se k tomu, že se vychází z toho - s čím se zvučí. Cena zvukaři by měla být tak nějak hodinově konstantní.
...
jsem rad ze se mi zadaril muj dlouholety plan a vsoucasne dobe jezdim jen s rukama a asi trema kapelama ... vim ze kapela moji praci oceni a to jak moralne tak financne .. jezdim takhle prevazne pro zabavu ano je to me hobby
hlavni pomer sem presunul do zvukove rezie v jedne nejmenovane televizi..
je to naprosto odlisny zpusob prace se zvukem, ve stalem prostredi atd.....=jistota
tech 6 let co sem neustale narazel po kseftech na lidskou lakotu a ceskou vyfikundovanost...nerikam ze se nikdy nevratim z5 do tohodle soukoli ale ten pocit soucasne jistoty me uklidnuje.
je to mazec jak tak ctu sam pamatuju jak sem kdysi nalitnul jednomu kolegovi a jel 3 deni festival jako pomocnik/zvukar/osvetlovac/psycholog.... cely tri dny chcalo blato .. zapal plic a to cele panove za 1500 Kč
pominu to ze sem kazdy den pracoval jak cura* 23 hodin a spal krasnych 60 minut .... mno chbama se clovek uci .....
nabadam vas poucte se taky a nepristupujte na podobne podminky
zvukar je proste multi-povolani .. neni to jen o penezich ale i o slusnem jednani ... "mam svoji hrdost, nenecham se sebou mavat"
hlavni pomer sem presunul do zvukove rezie v jedne nejmenovane televizi..
je to naprosto odlisny zpusob prace se zvukem, ve stalem prostredi atd.....=jistota
tech 6 let co sem neustale narazel po kseftech na lidskou lakotu a ceskou vyfikundovanost...nerikam ze se nikdy nevratim z5 do tohodle soukoli ale ten pocit soucasne jistoty me uklidnuje.
je to mazec jak tak ctu sam pamatuju jak sem kdysi nalitnul jednomu kolegovi a jel 3 deni festival jako pomocnik/zvukar/osvetlovac/psycholog.... cely tri dny chcalo blato .. zapal plic a to cele panove za 1500 Kč
pominu to ze sem kazdy den pracoval jak cura* 23 hodin a spal krasnych 60 minut .... mno chbama se clovek uci .....
nabadam vas poucte se taky a nepristupujte na podobne podminky
zvukar je proste multi-povolani .. neni to jen o penezich ale i o slusnem jednani ... "mam svoji hrdost, nenecham se sebou mavat"
hlavně No stres 
Zvukaři v pražských klubech
Zdravim,
já jenom tak pro orintaci zmíním, že v Praze jsem se myslím nesetkal se zvukařem, který by si řekl za jeden večer (cca 19 - 24 max) více než 1500.
S kapelou máme poměrně dobře zmapované kluby (Vagón, Chmelnice, ...) a zvukaři jsou tam více méně stalí, takže jim potom 1500 na večer stačí za předpokladu že ještě tentýž týden nazvučí další čtyři koncerty.
PAčka jsou v klubech taktéž na stálo, takže jenom přijede, zapojí kabely, nazvučí a jede domů za rodinou.
Z mého pohledu (jsem manager kapely) je 1500 poměrně velká částka (př. na koncert přijde 100 za 100kč = 10000Kč a z toho musím zaplatit pronájem klubu, zvukaře a zbytek jde rovným dílem mezi kapely, které jsou většinou tak tři a na kapelu nezbyde víc než 2000kč, což je v případě výjezdů mimo Prahu tak akorát na cesťák). A z hlediska zvukaře? Když dostane 1500kč (nezdaněného příjmu rovnou na ruku... pokud nemá s klubem nějakou smlouvu), tak je to minimálně 300kč/hod neboť koncerty nekončívají déle než ve 24 hodin. Takže si myslím že čistě za nazvučení (bez vlastního PA) je 1500 relativně odpovídající částka.
Výchází to však i z předpokladu, že je zvukař z Prahy a nedojíždí, tudíž nemá další výdaje na dopravu a minimálně z poloviny se zvučením zabývá protože ho to baví a pravděpodobně má jinde normální stálé zaměstnání.
Ovšem velmi rád bych se naučil zvučit (už jsem k tomu trochu přičichnul a líbí se mi to), abych mohl s kapelou jezdit a dělat jim zvuk sám (mělo by to dvě výhody. a) úspora na cesťák vzhledem k absenci zvukaře v našem, z právního hlediska nelegálním, zisku a za b) vím co můžu od kapely čekat a vím co má kde jak znít...) Ale to už je OT, takže "nasečtěnou" v jiném topicu.
(:
já jenom tak pro orintaci zmíním, že v Praze jsem se myslím nesetkal se zvukařem, který by si řekl za jeden večer (cca 19 - 24 max) více než 1500.
S kapelou máme poměrně dobře zmapované kluby (Vagón, Chmelnice, ...) a zvukaři jsou tam více méně stalí, takže jim potom 1500 na večer stačí za předpokladu že ještě tentýž týden nazvučí další čtyři koncerty.
PAčka jsou v klubech taktéž na stálo, takže jenom přijede, zapojí kabely, nazvučí a jede domů za rodinou.
Z mého pohledu (jsem manager kapely) je 1500 poměrně velká částka (př. na koncert přijde 100 za 100kč = 10000Kč a z toho musím zaplatit pronájem klubu, zvukaře a zbytek jde rovným dílem mezi kapely, které jsou většinou tak tři a na kapelu nezbyde víc než 2000kč, což je v případě výjezdů mimo Prahu tak akorát na cesťák). A z hlediska zvukaře? Když dostane 1500kč (nezdaněného příjmu rovnou na ruku... pokud nemá s klubem nějakou smlouvu), tak je to minimálně 300kč/hod neboť koncerty nekončívají déle než ve 24 hodin. Takže si myslím že čistě za nazvučení (bez vlastního PA) je 1500 relativně odpovídající částka.
Výchází to však i z předpokladu, že je zvukař z Prahy a nedojíždí, tudíž nemá další výdaje na dopravu a minimálně z poloviny se zvučením zabývá protože ho to baví a pravděpodobně má jinde normální stálé zaměstnání.
Ovšem velmi rád bych se naučil zvučit (už jsem k tomu trochu přičichnul a líbí se mi to), abych mohl s kapelou jezdit a dělat jim zvuk sám (mělo by to dvě výhody. a) úspora na cesťák vzhledem k absenci zvukaře v našem, z právního hlediska nelegálním, zisku a za b) vím co můžu od kapely čekat a vím co má kde jak znít...) Ale to už je OT, takže "nasečtěnou" v jiném topicu.
(:
-
honza637
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Zdarec, většina z nás se tu shoduje, že pokud zvučení neděláte jako firma ve velkém (s pár zaměstnanci na tu těžkou práci) tak to na uživení není. Je to zcela pravda. Já sám jsem odjakživa inklinoval k HiFi technice a tak v aparatuře mám okolo 100k Kč. Což o to, ale přede dvěma lety jsem se začal zajímat jak ty zvukařské aparatury vypadají, co k čemu je a tak dále. Dnes jsem už ve fázi, kdy mám 2/3 aparátu hotové. Při stavbě také nabývám různě zkušenosti a můžu říct, že každý kdo umí počítat zjistí, že aparát aby hrál stojí těch 100 k Kč určitě. To je to nejnutnější (jenom mix a mikrofony zaberou víc jak polovic částky). Takže je otázka, když za večer je řekněme 3000 ,-kč za jak dlouho se to vrátí ... To je prostě na dlouho. Takže dělat to jako koníčka vidím taky asi nejlíp. furt je to lepší ty peníze do toho nasypat než to prokouřit a prochlastat ne?
Mimochodem v té částce nepočítám dopravu a vícenáklady, čili rádoby čistý zisk. V tom případě se to vrátí za 34 akcí pokud jsou dobře zaplaceny. A kde je amortizace a zaplacený čas zvukaře že? To je jen technika ...
Mimochodem v té částce nepočítám dopravu a vícenáklady, čili rádoby čistý zisk. V tom případě se to vrátí za 34 akcí pokud jsou dobře zaplaceny. A kde je amortizace a zaplacený čas zvukaře že? To je jen technika ...
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...
-
franta1969
- Uživatel

- midnight_man
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
-
honza637
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
No, já sám si zakládám na strojích staršího data. Mix mám zakázkový, 32x mono vstup, 8x stereo, 8 x aux, 8 sub grup. 2x para korekce atd. Je to trochu větší ale má výhodu že je snadno opravitelný. ( ohledně výrobce nejsem schopen ho napsat. Na deskách uvnitř je náspis DURAN a pak jsem našel na ebayi podobný mix a na něj firma Astrid) Pak gate a kompresory DBX 903 a 904 , hall lexicon MPX200 a další kravinky kolem. Ty už důležité nejsou. Samozřejmě vše z druhé ruky. Ten pult stál dost úsměvnou částu ale musel jsem pro něj do Německa. Jinak jsem s ním spokojen. Ještě jsem si k němu nedavno dodělal distriubuční zesilovače a fázoměr. Z mikrofonů mám 2x AKG D3800, 1x AKG D19, 3x SM57 a BEta 52 1x. Toť asi vše. Když to tak počítám, tak mě to stálo asi tak už 115 tis. Pak k tomu ještě sbírka magnetofonů, ale to s sebou zpravidla netahám. ( jsou na www.radiotechnikatabor.cz/studer )franta1969 píše:no za 100000k,to opravdu nevím co máš,já mix za 45000,repro 4*yamaha 80 000 a kde je zbytek,aby jsi vůbec mohl aspoň promluvit do mikrofonu.
Co to máš za aparát,napiš,třeba je z druhý ruky a pak jo,ale jako nový,je to málo
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...
-
franta1969
- Uživatel

no tys toho vypsal za 1 000 000midnight_man píše:to su mi ceny bozinku...no vidim ze tu sa asi neuzivimmy mame v technike nieco cez 100.000sk....ratam 4x EM 151, 2X 15LF plus Alphard 18"....par scanov, nejake lasere, dymaky, digital na spodky, nejaky soundking na vrchy...EQ, kros, procesor, behrisrot mix, dym.....hm..
- midnight_man
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
no ok
tak ideme pocitat. Nie vsetko je nove
A je to na sikovnosti cloveka co, a za kolko si zozenie
co si vie spravit sam...atd
4ks EM151 vysly na cca 18000sk
2ks 15LF stali nieco cez 7000sk,(tyzden po tom ako som ich kupil spadli z 3500sk/ks na 3000sk no neporazi vas?)
podme k zosikom:
Digital 2X1kW/8Ohm stal 15.000sk
na vrchy Soundking 2X380/4 stal 5000sk
QSA600 na odposluchy stalo 3000sk
CX3400 stal 2200Sk
2X15 EQ Behringer stal 1500sk
..po novom roku chcem DBX Drive rack PA..ale az budu peniaze
NO dalej...4X Fusion Scan 250, klasicke 250W scany s ktoreho kazdy ma 5mW laser....15.000sk/4Ks
vyhodna kupa u nasich susedov 
2 lasere LaserWorld DJ150G 80/150mW 8000sk/2ks
DMX Strobo, 4000Sk
2x700W dym..dokopy este vtedy nove 4000sk
Mix DJX 700, 4000sk
prehravace 25.000sk
plus kable,svorky, rack, konstrukcia.....a vydavky okolo toho
tusim sme zastali niekde okolo 100.000sk...si mozno niekdo povie ze som z lacneho kraja
ale nemam tolko penazi aby som rozhadzval za drahe a nove veci
a ked si ta technika na seba zarobi
tak som otvoreny znackam, rane,DBX,Reloop,Pioneer a podobne 
4ks EM151 vysly na cca 18000sk
2ks 15LF stali nieco cez 7000sk,(tyzden po tom ako som ich kupil spadli z 3500sk/ks na 3000sk no neporazi vas?)
podme k zosikom:
Digital 2X1kW/8Ohm stal 15.000sk
na vrchy Soundking 2X380/4 stal 5000sk
QSA600 na odposluchy stalo 3000sk
CX3400 stal 2200Sk
2X15 EQ Behringer stal 1500sk
..po novom roku chcem DBX Drive rack PA..ale az budu peniaze
NO dalej...4X Fusion Scan 250, klasicke 250W scany s ktoreho kazdy ma 5mW laser....15.000sk/4Ks
2 lasere LaserWorld DJ150G 80/150mW 8000sk/2ks
DMX Strobo, 4000Sk
2x700W dym..dokopy este vtedy nove 4000sk
Mix DJX 700, 4000sk
prehravace 25.000sk
plus kable,svorky, rack, konstrukcia.....a vydavky okolo toho
5kW Sound/EM,Beyma,Uli,QSC,DBX/, 2kW Lights, Dáke tie otáčajúce sa hlavy, 200mW ILDA Laser(20kpps)/Kvant/, 3kW Smoke.