Clip
-
- Reklama
Clip
dobry den,
ted o vikendu jsem si vsimnul ze zvukari na pultu u kopaku a virblu blikla neustale ledka clipu. Nevim co mel za pult ani apec kazdopadne me to zaujalo a i zvuk kopaku a virblu byl takovy vyrazny agresivni... a ja se ptam vzdy jsem se snazil clipu vyhybat ani nevim proc proste jsem vedel ze clip ne. Zajima me zda je clip jen kontrolka zkz to ze zvuk se prebuzenim zkazi a nebo se muze i neco pokazit na pultu? jak je to u zesilovacu? nikdy me nenapadlo tohle zjistovat vzdy jsem mel zafixovano clip=spatne proto se ptam jak to s nim vlastne je. dekuji za odpovedi.
ted o vikendu jsem si vsimnul ze zvukari na pultu u kopaku a virblu blikla neustale ledka clipu. Nevim co mel za pult ani apec kazdopadne me to zaujalo a i zvuk kopaku a virblu byl takovy vyrazny agresivni... a ja se ptam vzdy jsem se snazil clipu vyhybat ani nevim proc proste jsem vedel ze clip ne. Zajima me zda je clip jen kontrolka zkz to ze zvuk se prebuzenim zkazi a nebo se muze i neco pokazit na pultu? jak je to u zesilovacu? nikdy me nenapadlo tohle zjistovat vzdy jsem mel zafixovano clip=spatne proto se ptam jak to s nim vlastne je. dekuji za odpovedi.
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Clip
No já teda kopák nechávám taky klipovat (jemě).
Podle mě záleží hodně na pultu a předzesilovačích co si nechá líbit. Klip je pak indikace překročení určité úrovně (stejně jako metry na výstupech). Dejme tomu třeba +12dB, pokud jsou předzesilovače schopni bez zkreslení zvládnout třeba 20dB, pak klip asi nevadí.
Mám to tak dobře, nebo se pletu?
Podle mě záleží hodně na pultu a předzesilovačích co si nechá líbit. Klip je pak indikace překročení určité úrovně (stejně jako metry na výstupech). Dejme tomu třeba +12dB, pokud jsou předzesilovače schopni bez zkreslení zvládnout třeba 20dB, pak klip asi nevadí.
Mám to tak dobře, nebo se pletu?
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
- pavlii
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Clip
Pokud jsem si všiml, LED s označením "Clip" nebo "Peak" by měla mít nastavený práh s nějakým předstihem, takže občasné probliknutí neznamená, že se překročila mezní úroveň. Myslím, že ta rezerva bývá okolo 3-4 dB pod maximální zpracovatelnou úrovní bez zkreslení.
Takže občasné problikávání chyba není.
P.
Takže občasné problikávání chyba není.
P.
Clip
Ono je to tak ze kdyz to nechas klipnout tak mas (idealne) ostry vrsek.....tj spousta vyssich harmonickych - dela to takovz lepsi mlask
samozrejme vsude se to nehodi, me se to velmi libi napr na soundcraft pultech(GB, MH) a tvrdou muziku. Taky ti to vlastne signal dynamicky orizne, takze pomer spicka-telo zvuku bude nizsi a zni to hlasiteji
Proto je dneska moderni spicky rezat ale nic se nesmi prehanet (loudness war).
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....
Clip
Teorie hezka, u preampu o kterych mluvite praxe ne uplne pouzitelna... Uslechtile harmonicke zkresleni je jedna z veci, kvuli ktere jsou vyhledavane preampy drahe. Prirovnal bych to k prekopnuti AD prevodniku M-AUDIO, protoze nekdo nekdy v nejakem studiu videl soft clip. A uniklo mu, ze tam byl AD Lavry...
Clip
tohle nakreslení používám na basu...je to trochu prasárna, ale pokud je v základu hodně "čistá a kulatá" tak to v tvrdších žánrech pomůže dostat tu basu pěkně ven
-
Jiriczek
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Clip
Na kopák použivám gate i comp a comp jen líznu je to vcelku shit od alesis 3630, ale dělá to přesně to co chci. Gain nechám dole abych mohl dobře "gejtovat" a při dvojšlapce a většinou to funguje dobře
Nevím, ale zdá se mi že to funguje dost podobně jako ten "clip" na pultech
Edit: Resp. ne podobně, ale výsledek je podobný.
Edit: Resp. ne podobně, ale výsledek je podobný.
umělecko-produkční agentura ABEL - http://www.agenturaabel.cz | tel: 732 575 195
-
honza637
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Clip
Ten clip by rozhodně NIKDY svítit neměl!
Je to především kvůli přebuzení sběrnice vstupů. Uvědom si, že například bicí mají velký akustický tlak. Jedním vstupem pustíš třeba rytmičák na plnej kotel, řekněme +12dB kde problikává LEDka na vstupu. Jenže dalšíma mikrofonama ten přeslech z toho rymitčáku vleze taky a ty signály se na sběrnici sčítají. V ten moment jednotlivý vstupy v limitaci sice nejsou nebo jeden z nich téměř ano, ale ta sběrnice už dávno je. Zcela opomíjim ty berličky kdy se kdekdo snaží tim clipem z aparátu víc dostat. Sám jsem to zažil na pár akcích a bývá to především kvůli poddimenzovanému nebo špatné nastavenému aparátu. Pokud máš aparát který se chová tak jak by měl, pak je tohle přebuzování obvykle silně na škodu.
Furt je to zkreslení které tam nemá co dělat.
Nota bene obvykle bývá na pultech ten míchací zesilovač dost nešťastně udělaný a nemá obvykle rezervu právě kvůli tomuhle jevu
Je to především kvůli přebuzení sběrnice vstupů. Uvědom si, že například bicí mají velký akustický tlak. Jedním vstupem pustíš třeba rytmičák na plnej kotel, řekněme +12dB kde problikává LEDka na vstupu. Jenže dalšíma mikrofonama ten přeslech z toho rymitčáku vleze taky a ty signály se na sběrnici sčítají. V ten moment jednotlivý vstupy v limitaci sice nejsou nebo jeden z nich téměř ano, ale ta sběrnice už dávno je. Zcela opomíjim ty berličky kdy se kdekdo snaží tim clipem z aparátu víc dostat. Sám jsem to zažil na pár akcích a bývá to především kvůli poddimenzovanému nebo špatné nastavenému aparátu. Pokud máš aparát který se chová tak jak by měl, pak je tohle přebuzování obvykle silně na škodu.
Nota bene obvykle bývá na pultech ten míchací zesilovač dost nešťastně udělaný a nemá obvykle rezervu právě kvůli tomuhle jevu
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...
- pavlii
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Clip
Zase bych to moc nedramatizoval, ale do LIVE zvučení vám kecat nebudu. Nicméně od toho je tu zvukař přeci, který by to měl slyšet a poměry si upraví. Čili bych řekl, že tu je určité funkční rozpětí od "občasného bliknutí" po "nikdy ani neblikne"; určitě bude záležet i na okolnostech. Ale nepaušalizoval bych to.
P.
P.
-
honza637
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Clip
No ono záleží na rozumu. Pokud víš, co se v tom zařízení děje, pak víš co by se nemělo stát. A tohle je jev který by se stát neměl. Cokoliv přebuzovat se nemá a nedělá to nic dobrého. Do signálu na vstupu pultu to není a tak to nemá lezt ven. Dává to smysl?
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...
- pavlii
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Clip
Já se nehádám, smysl to dává. Ta LED má upozorňovací charakter s předstihem, jak píšu (nebo by tam měl být předstih). Čili z tohohle principu to není "jev, který by se stát neměl"; bliknutí ještě neznamená, že se něco přebuzuje
P.
P.
- Pavel Sedlák
- Uživatel

Clip
Ono taky dost záleží na pultu.
Co jsem si tak vzpoměl:
AH GL2200 - u něj jsem to nepotřeboval a když už clip bliká, je tam asi dostatek rezervy, protože to slyšet není.
SC Spirit LIVE4 - občas, když nemám gate/compresor, klip u kopáku využiju, změní se zvuk, attack zůstává, subjektivně se kopák tváří "nadupanější".
Gain ale opravdu hodně doprava
SC EFX - nelze použít, zvuk je hnusný i při malém přebuzení
SC M12 - nelze použít, ve zvuku není dlouho nic slyšet a pak skokově chraptí
Behringer SL2442FX-PRO - nelze použít, protože průběh gainu je tak nemožný, že i pohnutí o nula nula nic způsobí skokovou změnu
Yamaha MG166CX - nelze použít, vstupy nepříjemně zkreslují už od cca +6dB, při větším vybuzení přestane regulérně fungovat PAN a hraje jenom jeden kanál, pokaždé jiný...
Yamaha 03R (nebo tak nějak) - kupodivu to při přebuzení nezní až tak hnusně, jak by člověk u takového digitálu čekal, nicméně mně nenapadá, proč bych to zrovna u něj měl potřebovat.
LS9 - slyšitelné a nepříjemné zahrčení, asi nepoužitelné.
Z nouze jsem kdesi použil Behringer MIC-200, gain asi na 3/4, svítilo to jak vánoční stromek, ale zvuk byl docela příjemný.
Zřejmě má saturace lampy i při nízkovoltovém režimu lepší vlastnosti jak polovodiče.
Berte to s rezervou, hlava je děravá a navíc je to odzkoušeno většinou na jediném exempláři pultu...
Co jsem si tak vzpoměl:
AH GL2200 - u něj jsem to nepotřeboval a když už clip bliká, je tam asi dostatek rezervy, protože to slyšet není.
SC Spirit LIVE4 - občas, když nemám gate/compresor, klip u kopáku využiju, změní se zvuk, attack zůstává, subjektivně se kopák tváří "nadupanější".
Gain ale opravdu hodně doprava
SC EFX - nelze použít, zvuk je hnusný i při malém přebuzení
SC M12 - nelze použít, ve zvuku není dlouho nic slyšet a pak skokově chraptí
Behringer SL2442FX-PRO - nelze použít, protože průběh gainu je tak nemožný, že i pohnutí o nula nula nic způsobí skokovou změnu
Yamaha MG166CX - nelze použít, vstupy nepříjemně zkreslují už od cca +6dB, při větším vybuzení přestane regulérně fungovat PAN a hraje jenom jeden kanál, pokaždé jiný...
Yamaha 03R (nebo tak nějak) - kupodivu to při přebuzení nezní až tak hnusně, jak by člověk u takového digitálu čekal, nicméně mně nenapadá, proč bych to zrovna u něj měl potřebovat.
LS9 - slyšitelné a nepříjemné zahrčení, asi nepoužitelné.
Z nouze jsem kdesi použil Behringer MIC-200, gain asi na 3/4, svítilo to jak vánoční stromek, ale zvuk byl docela příjemný.
Zřejmě má saturace lampy i při nízkovoltovém režimu lepší vlastnosti jak polovodiče.
Berte to s rezervou, hlava je děravá a navíc je to odzkoušeno většinou na jediném exempláři pultu...
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Clip
Děkuji všem za rady, jen pro upřesnění se ještě zeptám na jedno. Vypadá to že nemají všichni společný názor na zvuk v klipu stojí to tedy za experiment na kontrétním aparátu, já se tedy ptám může se tím něco "odpálit" v mixu? Nevím jak to bývá v mixech zapojené nemáte někdo odkaz na schéma (NE blokové) ?