Problém s virblem

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Grazlll
Uživatel
Uživatel

Problém s virblem

Příspěvek od Grazlll »

Ahoj,
nejsem si jistej jestli tohle téma patří zrovna sem, ale věřim tomu, že nějaký studiový zvukař mi snad dokáže poradit. Mam problém s virblem.. Kompletní bubny mam dotažený, nikde nic nevrže, ale ve chvíli kdy dám úder do TOMu nebo kotle tak se mi rozvibruje struník na virblu... Nejsem si uplně jistej, že to je tak docela normální, ne? Pomůže případně utlumení místnosti?
Jiriczek
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Problém s virblem

Příspěvek od Jiriczek »

Do studia moc nevidim, ale zda se mi to co popisujes jako vcelku normalni vec a videl jsem ji na akcich Xkrat. Pri nahravani by pomohl dobre nastaveny gate, predpokladam, ze bici nesimras, jestli se pri uderu do tomu "rozezni" virbl ktery je vedle.

Kazdopadne nejaky bubenik tu urcite byl, tak treba poradi :-)
umělecko-produkční agentura ABEL - http://www.agenturaabel.cz | tel: 732 575 195
CharlesBass
Uživatel
Uživatel

Problém s virblem

Příspěvek od CharlesBass »

U bicích úplně běžná věc, oni rezonují v podstatě všechny blány, jen virbl má tu smůlu, že díky struníku to slyšet. U live je to věc kterou bych snad ani neřešil, málokdy by to asi vadil, většinou ty zvuky co to zbůsobí jsou tak silné, že to není postřehnutelné. U studia by na spodní mikrofon mohl být použit de-esser, zkušenost s tím nemám.

Jinak je to taky záležitost naladění virblu, pokavad to opravdu otravně rezonuje i při úderech na tomy, zklusit poladit struník a spodní blánu, což samožjemně mění zvuk,,,
Basista zajímající se značnou měrou o zvuk, tedy i samozvučení a jeho následky :lol:
A drze se deroucí do vyššího levelu sorty podivínů říkající si zvukaři :-)
vitek_cz
Uživatel
Uživatel

Problém s virblem

Příspěvek od vitek_cz »

No nektere virtualni bici tento jev simuluji. Tzn. Je to opravdu bezna vec.

Otazkou je, co s tim?

Zalezi co hrajete za styl. Do lehcich zanru to spise patri, nez ze by to bylo na skodu.

Hrajes na zivy nastroj. Dneska jsou lidi zvykli slyset vsechno dokonale, ze samplu atd. Ze kdyz pak slysi nastroj na zivo, tak maj pocit, ze tam neco napatri.

U akusticke kytary mas zase slyset prejezdy pres struny, u Housli nedomonale smyky atd.

Zalezi na mire. Kolik tam techto "nehudebnich" zvuku je.

Pokud tento zvuk chces zmirnit, tak je kouzlo v naladeni virblu. Kdyz ho budes ladit smerem nahoru, tak se tento jev bude minimalizovat. Ale me se libi zvuk virblu spise, kdyz je niz, takze to chce kompromis. Ale taky muzes zkusit zkratit doznivani spodni blany. (tape nebo jinak) Nejsem bubenik, ale zvukar. To jsou veci, co jsme zkiuseli ve studiu.

Deeser na spodni Mikrofon bych nedaval. Pri mixu pomuze spise nastaveni dynamickych procesoru. Na overheadech by toho preznivani nemelo byt tolik, aby to vadilo.

V.
zzbar
Uživatel
Uživatel

Problém s virblem

Příspěvek od zzbar »

Je to opravdu úplně normální věc. Basa, nebo tom (mně kupříkladu 12") rozdrnčí struník zcela spolehlivě. Jak už bylo popsáno výše, zvukař si bude vědět rady. Někdy se mi stane, že v určitém prostředí drnčí víc než je zdrávo. Pak pomůže dotažení, nebo naopak povolení struníku, případně mírné přelepení papírovou páskou. Nesmí to ovšem výrazně změnit zvuk virblu ;-) .
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“