OAZA
-
- Reklama
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

OAZA
Ty pravděpodobně nechápeš, že my kinaři musíme kromě placení za konkrétní filmy (je to sice drahé, ale lidi do kina opravdu chodí kvůli filmu, takže zcela oprávněné) platit taky výpalné OSA, ačkoli kvůli muzice tam nikdo nepřijde. Když se k tomu začnou úspěšně přidávat další smečky hyen, tak to asi zavřeme celé. Jednání mezi OSA a APK se vedla snad dva roky, protože ta banda příživníků si skutečně naplánovala růst zisků naprosto nehorázným zvýšením procent odvodů Z CENY VSTUPENEK NA FILMY. To neznamená, že filmy byly předtím němé nebo bez muziky, znamená to opravdu pouze a jedině to, že s jídlem roste chuť. A když to půjde, tak donekonečna. Jediný výsledek byl, že se to zvýšilo JEN ASI NA DVOJNÁSOBEK PŘEDCHOZÍ SAZBY. Sorry, ale kdo toto obhajuje třeba i nepřímo a dokonce zkouší sám jít ve stejných stopách, je škůdce kultury a parazit na ní. Navíc metody, jakými se snažili jednostranné zvýšení sazby prosadit (nátlak na jednotlivá kina, využití jejich omylu, kdy to mechanicky podepsali, ačkoli jednání mezi oběma organizacemi teprve běžela, vyhrožování) patří pouze mezi ty horší lumpy, lepší lumpové se snaží držet dekorum aspoň navenek.
Ještě odkaz, možná bych někde našel ty původní požadavky OSA, spolu s plánovaným růstem, to bylo opravdu na zvracení. Mimochodem neplatí se z toho, co vám ze vstupného zbyde, když se rozdělíte (cca fifty:fifty) s tím, komu všechna ta práva k šíření filmu patří. Platí se i z toho, co už jednomu nositeli práv odevzdáte. A další výběrčí je stát, se svým DPH a ještě fondem kinematografie (z toho ale něco zpátky do filmu a kina přijde, od OSA vůbec nic).
No a teď se mám těšit, že přijde ještě nějaký zvukový mistr a bude chtít další prachy ? Protože se taky cítí být autorem a ten nemá nikdy dost ?
Režisér samozřejmě taky přijde zvlášť a nakonec snad i kompars (ti by měli asi nejpočetnější organizaci !) ? Máte všichni dojem, že kapsy návštěvníků jsou bezedné a tak se na vstupném snadno bohatne ?
http://prokina.cz/doc/sml_kina_OSA.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
H.M.
Ještě odkaz, možná bych někde našel ty původní požadavky OSA, spolu s plánovaným růstem, to bylo opravdu na zvracení. Mimochodem neplatí se z toho, co vám ze vstupného zbyde, když se rozdělíte (cca fifty:fifty) s tím, komu všechna ta práva k šíření filmu patří. Platí se i z toho, co už jednomu nositeli práv odevzdáte. A další výběrčí je stát, se svým DPH a ještě fondem kinematografie (z toho ale něco zpátky do filmu a kina přijde, od OSA vůbec nic).
No a teď se mám těšit, že přijde ještě nějaký zvukový mistr a bude chtít další prachy ? Protože se taky cítí být autorem a ten nemá nikdy dost ?
Režisér samozřejmě taky přijde zvlášť a nakonec snad i kompars (ti by měli asi nejpočetnější organizaci !) ? Máte všichni dojem, že kapsy návštěvníků jsou bezedné a tak se na vstupném snadno bohatne ?
http://prokina.cz/doc/sml_kina_OSA.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
- Pavel Sedlák
- Uživatel

OAZA
Ona by byla jiná situace v případě, kdybychom za dílo neplatili nic - jen za užití, to bych chápal, stejně jako to chápu na lyžařském vleku, kde platím, jen když jej využívám.
Když jdu okolo, tak neplatím.
Jak píše Hubert, autoři a interpreti chtějí za svoji práci dostat zaplaceno - to je v pořádku.
Ale není v pořádku za COKOLIV platit dvakrát a vícekrát - to chtějí právě oni dobří, kteří to myslí s autory/interprety dobře a předají jim někdy i třetinu vybrané částky !!!
Takže nyní žijeme v době, kdy platíme za dílo, ale i za jeho užívání - slováci to mají ještě trochu propracovanější, nějakému školnímu sboru přišel účet na několik set € , protože někde venku zpívali, údajně snad národní písničky.
Tohle opravdu taky nemíním podporovat - už jenom proto ne, že to kromě kapsy výběrčích nikomu jinému nic nepřináší.
Když jdu okolo, tak neplatím.
Jak píše Hubert, autoři a interpreti chtějí za svoji práci dostat zaplaceno - to je v pořádku.
Ale není v pořádku za COKOLIV platit dvakrát a vícekrát - to chtějí právě oni dobří, kteří to myslí s autory/interprety dobře a předají jim někdy i třetinu vybrané částky !!!
Takže nyní žijeme v době, kdy platíme za dílo, ale i za jeho užívání - slováci to mají ještě trochu propracovanější, nějakému školnímu sboru přišel účet na několik set € , protože někde venku zpívali, údajně snad národní písničky.
Tohle opravdu taky nemíním podporovat - už jenom proto ne, že to kromě kapsy výběrčích nikomu jinému nic nepřináší.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
OAZA
Ja myslim, ze pletete torchu jablka a hrusky dohromady. Je logicke platit za to, kdyz si v restauraci pustis nejake cd. Jestli se Ti to nelibi, tak si pozvi klaviristu, at Ti tam hraje. Hlavne, ale netvrd, ze jsi uz za CD zaplatil. Koupil jsi ho, abys ho poslouchal doma. Pokud na nem (neprimo) vydelavas, ze ho poustis v kavarne, tak bys to mel zaplatit.
Ale s tim co pise Hubert nejde nesouhlasit. Chapu jeho postoj. A taky rozumim, ze je OSA nenazrana a ze jsou absurdni situace, kdy chce penize.
Uprime nemam cas se v te problematice nejak orientovat, ale z druhe strany mohu napsat to, ze pokud micham neco pro kina, tak musim mit zakoupenou licenci od autora na hudbu, kterou tam pouziju. A ta licence musi byt napr. Celoplosna nebo celosvetova apod. A pokud tedy chce osa zaplatit jeste jednou od kin, tak je to sproste.
Ale ja se nepovazuji za parazita na kulture, kdyz dostanu autorskou odmenu za to, ze napr.v televizi odvysilali dokument na kterem jsem delal zvuk.
Jinak nazor, ze bych si mel uctovat vice na uspesny projekt je usmevny. Jako ze prijde Hrebejk, jestli pro nej neco neudelam a ja mu reknu: "normalni cena je 10 tisic, ale vy jste dobrej, tak Vam to udelam za 15 000,-". No to asi ne..
V.
Ale s tim co pise Hubert nejde nesouhlasit. Chapu jeho postoj. A taky rozumim, ze je OSA nenazrana a ze jsou absurdni situace, kdy chce penize.
Uprime nemam cas se v te problematice nejak orientovat, ale z druhe strany mohu napsat to, ze pokud micham neco pro kina, tak musim mit zakoupenou licenci od autora na hudbu, kterou tam pouziju. A ta licence musi byt napr. Celoplosna nebo celosvetova apod. A pokud tedy chce osa zaplatit jeste jednou od kin, tak je to sproste.
Ale ja se nepovazuji za parazita na kulture, kdyz dostanu autorskou odmenu za to, ze napr.v televizi odvysilali dokument na kterem jsem delal zvuk.
Jinak nazor, ze bych si mel uctovat vice na uspesny projekt je usmevny. Jako ze prijde Hrebejk, jestli pro nej neco neudelam a ja mu reknu: "normalni cena je 10 tisic, ale vy jste dobrej, tak Vam to udelam za 15 000,-". No to asi ne..
V.
- Pavel Sedlák
- Uživatel

OAZA
Jasně, nemám problém, ale jak to, že jednou přijde OSA a v zápětí Intergram s tím že je třeba platit a často za stejné věci ?
Jak to, že interpreti/autoři dostanou ani ne polovinu ?
Z jakého titulu mají pořadatelé koncertu, kde hrají kapely výlučně svoji vlastní tvorbu, platit ?
Ne, opravdu to není tak jednoduché, jak se nám snažíš předestřít a už vůbec to není férové
Jak to, že interpreti/autoři dostanou ani ne polovinu ?
Z jakého titulu mají pořadatelé koncertu, kde hrají kapely výlučně svoji vlastní tvorbu, platit ?
Ne, opravdu to není tak jednoduché, jak se nám snažíš předestřít a už vůbec to není férové
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

OAZA
Možná to jsou jabka a hrušky dohromady, ale my jsme je nezačali míchat, to začaly právě všechny ty "autorské svazy". My platíme za celý film, se vším všudy, jeho distributorovi a tím VŠEM kdo se na něm podíleli. Pro běžná kina to obvykle dělá 2000Kč paušál (za každé představení) anebo 50% ze vstupného. Rozhoduje si o tom výhradně distributor a to na základě návštěvností, takže my třeba máme procenta v letňáku (kde jsou návštěvy vyšší) a paušál v kině (kde jsou nižší. Distributor to vždycky udělá tak, aby on maximalizoval svůj příjem, my můžeme leda zaplatit anebo si film neobjednat. To je systém tvrdý, ale pochopitelný, kinematografie živí dost lidí na celém světě a nemůže to být jen z nějakých grantů a pobídek, což jsou peníze sebrané plátcům daní. Peníze jdou na určité místo, které poskytuje jasnou protihodnotu, můžu se v každém jednotlivém případě rozhodnout, jestli mi to stojí za to.
Jenže pak se odněkud vynoří občanská sdružení a chtějí za ten samý film další peníze a to už plošně, klidně i za němý. Jen od nás, ne od distributorů, kteří jich v té chvíli už mají v každém případě většinu. Nikdy jsem se nedozvěděl PROČ, jen že je o tom nějaký zákon. To ale byl i proti židům. Jak je vidět, tento zákon je nafukovací a sdružení může neomezeně přibývat. Speciálně film je umění tak složité, že ani opera mu v tom nekonkuruje, čili sdružení uměleckého komparsu a autorského riggingu na sebe nemůžou nechat dlouho čekat.
H.M.
Jenže pak se odněkud vynoří občanská sdružení a chtějí za ten samý film další peníze a to už plošně, klidně i za němý. Jen od nás, ne od distributorů, kteří jich v té chvíli už mají v každém případě většinu. Nikdy jsem se nedozvěděl PROČ, jen že je o tom nějaký zákon. To ale byl i proti židům. Jak je vidět, tento zákon je nafukovací a sdružení může neomezeně přibývat. Speciálně film je umění tak složité, že ani opera mu v tom nekonkuruje, čili sdružení uměleckého komparsu a autorského riggingu na sebe nemůžou nechat dlouho čekat.
H.M.
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
OAZA
Ad kina, jak píše Hubert, akorá alespoň u nás se dá s distributory ohledně stylu placení docela domluvit, ale sazby sedí. Možná je to tím, že jedeme až projekce z DVD.
K tomu se pro doplnění ještě odvádí 1,- Kč ze vstupenky na Fond kinematografie. No a s OSOu musí být pochopitelně smlouva taky.
Ad OAZA, teď mi nedávno přišli papíry s přihláškou. Alespoň podle toho co tam píšou se tyto peníze rozdělují ne z poplatků od kulturních akcí, ale z poplatků (výpalného), které se vybírají za CD, DVD, BR, asi i kopírky, tiskárny, prostě z těch dalších věcí, které platíme všichni, ale nemaj přímý směrování na autory a interprety.
K tomu se pro doplnění ještě odvádí 1,- Kč ze vstupenky na Fond kinematografie. No a s OSOu musí být pochopitelně smlouva taky.
Ad OAZA, teď mi nedávno přišli papíry s přihláškou. Alespoň podle toho co tam píšou se tyto peníze rozdělují ne z poplatků od kulturních akcí, ale z poplatků (výpalného), které se vybírají za CD, DVD, BR, asi i kopírky, tiskárny, prostě z těch dalších věcí, které platíme všichni, ale nemaj přímý směrování na autory a interprety.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
OAZA
uspořádal jsem akci, ohlásil na OSA. Oni poslali smlouvu a výměr. Jenomže pokud mám uzavřít smlouvu, tak s ní musím souhlasit. Problém je ten, že s ní nesouhlasím a smlouva uzavřená pod nátlakem je neplatná. Co teď?
Akce s rozpočtem 160.000,- vyšla tak, že jsem v malém mínusu. To mě ale nevadí, dělám to pro místní kulturu, jsem rád že to tak nakonec dopadlo.
A to mám ještě platit 6.000 nějakému občanskému sdružení....
Pro mě je to banda vyděračů. Nehrály se žádné skladby autorů, které OSA zastupuje, od všech autorů jsem měl svolení, zbytek byly lidové písně ...
Babo raď
Akce s rozpočtem 160.000,- vyšla tak, že jsem v malém mínusu. To mě ale nevadí, dělám to pro místní kulturu, jsem rád že to tak nakonec dopadlo.
A to mám ještě platit 6.000 nějakému občanskému sdružení....
Pro mě je to banda vyděračů. Nehrály se žádné skladby autorů, které OSA zastupuje, od všech autorů jsem měl svolení, zbytek byly lidové písně ...
Babo raď
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

OAZA
http://hn.ihned.cz/c1-30539450-zaplat-v ... ele-hospod" onclick="window.open(this.href);return false;
Zajímavý článek, narazil jsem na odkaz tady. Podobné "nároky" opravdu pijí krev všem, nejen mně.
http://www.digitalnikino.cz/node/710" onclick="window.open(this.href);return false;
H.M.
Zajímavý článek, narazil jsem na odkaz tady. Podobné "nároky" opravdu pijí krev všem, nejen mně.
http://www.digitalnikino.cz/node/710" onclick="window.open(this.href);return false;
H.M.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Re: OAZA
https://docs.google.com/spreadsheet/vie ... E6MQ#gid=0
Ještě jeden odkaz, jakýpak obrázek asi respondenti na tento průzkum paní Mikšovské dají a jak by asi dopadl podobný průzkum, kdyby do něj rovnou zahrnula všechny ty organizace, co chtějí platit podruhé, potřetí, počtvrté, prostě jen proto, že se dokázaly konečně za tímto účelem také zorganizovat anebo to teprve nabíráním "spoluautorů" zkoušejí.
H.M.
Ještě jeden odkaz, jakýpak obrázek asi respondenti na tento průzkum paní Mikšovské dají a jak by asi dopadl podobný průzkum, kdyby do něj rovnou zahrnula všechny ty organizace, co chtějí platit podruhé, potřetí, počtvrté, prostě jen proto, že se dokázaly konečně za tímto účelem také zorganizovat anebo to teprve nabíráním "spoluautorů" zkoušejí.
H.M.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Re: OAZA
Já osobně bych té lumpárně nedělal žádnou reklamu, že je snadné podlehnout představě, jak "také já mám morální právo z těch už podle zákona vybraných peněz dostat kousek" je na forech dobře vidět. Není to žádný ojedinělý jev, "rent seeking" je velmi rozšířený fenomén a také velmi společensky nebezpečný, nikoli náhodou ho najdete obvykle hned vedle korupce. A co se toho "zákona" týče, tak Norimberské zákony taky platily a napakovat se na židovském majetku bylo taky zcela legální a dokonce snad chvályhodné. Do té doby, než Německo prohrálo válku. Špatný zákon je třeba bojkotovat a zrušit, ne z něj profitovat.
http://ekonomika.idnes.cz/ustavni-soud- ... nomika_neh
H.M.
http://ekonomika.idnes.cz/ustavni-soud- ... nomika_neh
H.M.