Delay a reverb return, co s tím?
-
- Reklama
Ahoj, jsem v tomto oboru nový, asi 4 měsíce, a tak se vše učím za pochodu. Teďka mě čeká další týden 6 koncertů po sobě a ne se vším si vím úplně rady. Mimo technického omezení (jsem zaměstnanec, ne živnostník), jsou to i mé neúplné vědomosti a zatím malé zkušenosti. Toto jen tak na úvod, abych nebyl kamenován, že se ptám na úplnou ptákovinu. V příloze níže si nevím rady se vstupy 19-24. Chápu, že je to zkratka delay a reverb return i vím, co ty efekty dělají a mám i tak zhruba představu, jak by to mohlo fungovat, ale zatím jsem ještě takový okruh nestavěl a pomohlo by mi, kdyby mi to tu mohl někdo vysvětlit.
Děkuji

Děkuji

Nic složitého v tom nehledej - každá efektová mašina má vstup a výstup - do vstupů připojíš send z auxové sběrnice v režimu POST a výstupy napojíš do tebou zmiňovaných vstupů na mixu 19 až 24 - vždy dva vstupy jsou jeden kompletní stereokanál.
Zvukař bez www stránek
Sice ses na to neptal, ale stejně tě to řeknu: Je to trochu odvaha, bez hlubších znalostí, skoro s žádnými zkušenostmi - pustit se do 6 koncertů a ještě taková velká banda muzikantů.
Asi bych tě doporučil požádat zvukaře v okolí, zda by ten kšeft nevzal a ty by ses mu přitom díval "na ruce", jak využívá returny, jak využívá efekty atd... Předpokládám, že reverb a delay vůbec osahaný nemáš, když "zhruba tušíš, jak by to mohlo fungovat". Bojím se, že tak velká akce nedopadne dobře.
Hm, a nebo jsi jen bedňák a zadrátováním to pro tebe končí? Pak odpověď J. J. stačila.
Asi bych tě doporučil požádat zvukaře v okolí, zda by ten kšeft nevzal a ty by ses mu přitom díval "na ruce", jak využívá returny, jak využívá efekty atd... Předpokládám, že reverb a delay vůbec osahaný nemáš, když "zhruba tušíš, jak by to mohlo fungovat". Bojím se, že tak velká akce nedopadne dobře.
Hm, a nebo jsi jen bedňák a zadrátováním to pro tebe končí? Pak odpověď J. J. stačila.
-
Jiriczek
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Spis mi prijde, ze dela zamestnance v nejake MKS. Uzavreme sazky 
umělecko-produkční agentura ABEL - http://www.agenturaabel.cz | tel: 732 575 195
J.J. píše:Nic složitého v tom nehledej - každá efektová mašina má vstup a výstup - do vstupů připojíš send z auxové sběrnice v režimu POST a výstupy napojíš do tebou zmiňovaných vstupů na mixu 19 až 24 - vždy dva vstupy jsou jeden kompletní stereokanál.
Děkuji za odpověď, tak nějak jsem to tušil...jen pro pořádek např. delay bych dal do aux 1 send, to by šlo do efektu a z efektu do mixu...19 a 20 tahový fadery hlasitost a u dalších vstupů bych auxovým poťákem dával delay tomu, kdo by si řekl...s tím, že možná budu potřebovat na jedné straně stereo jack a na druhé dva mono hm? A hned mě napadá...mám tu den poté koncert, kdy vyžadují 6 monitorových cest, efekt nechtějí a "můj" mix umí zrovna těch 6, příčemž aux 5 a 6 se dá přepnout na vestavěné efekty v pultu...tak co bych dělal, kdyby se ty požadavky smíchaly a byla kapela s 6 mon. cestami a 3 efekty?
asi pro uplnost...
vypada to, ze chteji stereo return pro delay i reverb. Chtelo by se to zeptat, jestli to skutecne potrebuji, protoze se me to zda jako zbytecnost. Musel bys mit 2x procesor a nepredpokladam, ze nekdo vozi(nebo drahy co to umi).
Pokud to potrebuji, tak nejlepsi reseni je asi pouziti grup na mixu a nepouzivat AUXy. Zalezi jestli mas tolik grup na mixu. Pokud jo, tak pak muzes pouzit grupu 1-2 na delay a treba 3-4 na reverb pro vystup z mixu (zachova se ti panorama) a vratis do savli zase. Jedina nevyhoda v tomto pripade je, ze si bud u savle pak zapnes reverb/delay a nebo ne(prirazenim do skupin). Neovlivnis uz miru jak moc pro jednotlivy veci(pouze zase celkove).
vypada to, ze chteji stereo return pro delay i reverb. Chtelo by se to zeptat, jestli to skutecne potrebuji, protoze se me to zda jako zbytecnost. Musel bys mit 2x procesor a nepredpokladam, ze nekdo vozi(nebo drahy co to umi).
Pokud to potrebuji, tak nejlepsi reseni je asi pouziti grup na mixu a nepouzivat AUXy. Zalezi jestli mas tolik grup na mixu. Pokud jo, tak pak muzes pouzit grupu 1-2 na delay a treba 3-4 na reverb pro vystup z mixu (zachova se ti panorama) a vratis do savli zase. Jedina nevyhoda v tomto pripade je, ze si bud u savle pak zapnes reverb/delay a nebo ne(prirazenim do skupin). Neovlivnis uz miru jak moc pro jednotlivy veci(pouze zase celkove).
Hlavne nemyslim, ze AUX1 bude POST, spis bude post AUX5 a 6. Faderem nastavis jen celkovou hlasitost efektu zpet. Kdo bude mit jaky efekt pak nastavis prave urovni AUXu u jednotlive savle.Pernicek píše: Děkuji za odpověď, tak nějak jsem to tušil...jen pro pořádek např. delay bych dal do aux 1 send, to by šlo do efektu a z efektu do mixu...19 a 20 tahový fadery hlasitost a u dalších vstupů bych auxovým poťákem dával delay tomu, kdo by si řekl...s tím, že možná budu potřebovat na jedné straně stereo jack a na druhé dva mono hm? A hned mě napadá...mám tu den poté koncert, kdy vyžadují 6 monitorových cest, efekt nechtějí a "můj" mix umí zrovna těch 6, příčemž aux 5 a 6 se dá přepnout na vestavěné efekty v pultu...tak co bych dělal, kdyby se ty požadavky smíchaly a byla kapela s 6 mon. cestami a 3 efekty?![]()
Kdyz resis, ze nekdo chce 6 odposlechovych cest, tak to s mixme co ma 4 AUXy PRE neudelas. Pak jsou mixy co si prepinaji dalsi AUXy jako PRE/POST. Kazdopadne, si nemyslim, ze tvuj mix to bude umet, kdyz ma zabudovany efekt. Jediny reseni, pujcit/poriti mix co ma 8x AUX.
Lentil.CZ píše:asi pro uplnost...
Jo, chápu jak to myslíš...je to chytrý na ušetření auxů, ale pak celkem nepraktický a neindividuální, všeci to dostanou prostě stejně....takže výstupy z mixu (aux, group) jsou mono, tím pádem na tři jejich efekty bych vyplýtval všechny monitorový cesty..no super =)) Hele a můžeš mi vysvětlit, jak tam figuruje ten procesor?
-
Jiriczek
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Nerekl bych, ze jsi to pochopil dobre. Ten efekt ma vystup stereo a vstup mono ...
EDIT: Uz asi chapu .. myslel jsi to tak, ze "vseci tam budou stejne".
to bylo myšleno jak?všeci to dostanou prostě stejně
EDIT: Uz asi chapu .. myslel jsi to tak, ze "vseci tam budou stejne".
Naposledy upravil(a) Jiriczek dne pát 09. lis 2012 10:01:18, celkem upraveno 2 x.
umělecko-produkční agentura ABEL - http://www.agenturaabel.cz | tel: 732 575 195
Lentil.CZ píše:Hlavne nemyslim, ze AUX1 bude POST, spis bude post AUX5 a 6. Faderem nastavis jen celkovou hlasitost efektu zpet. Kdo bude mit jaky efekt pak nastavis prave urovni AUXu u jednotlive savle.Pernicek píše: Děkuji za odpověď, tak nějak jsem to tušil...jen pro pořádek např. delay bych dal do aux 1 send, to by šlo do efektu a z efektu do mixu...19 a 20 tahový fadery hlasitost a u dalších vstupů bych auxovým poťákem dával delay tomu, kdo by si řekl...s tím, že možná budu potřebovat na jedné straně stereo jack a na druhé dva mono hm? A hned mě napadá...mám tu den poté koncert, kdy vyžadují 6 monitorových cest, efekt nechtějí a "můj" mix umí zrovna těch 6, příčemž aux 5 a 6 se dá přepnout na vestavěné efekty v pultu...tak co bych dělal, kdyby se ty požadavky smíchaly a byla kapela s 6 mon. cestami a 3 efekty?![]()
Kdyz resis, ze nekdo chce 6 odposlechovych cest, tak to s mixme co ma 4 AUXy PRE neudelas. Pak jsou mixy co si prepinaji dalsi AUXy jako PRE/POST. Kazdopadne, si nemyslim, ze tvuj mix to bude umet, kdyz ma zabudovany efekt. Jediny reseni, pujcit/poriti mix co ma 8x AUX.
Můžu mezi tím přepínat a každej aux může být post/pre...no hele, já tu vařím brutálně z vody, je tu digitální mix s 8x aux, ale na něm bych udělal jen úplný základy, vůbec s ním neumím. Jinak můžeš ještě vysvětlit to PRE/POST? Díky
-
Jiriczek
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Před a za faderem (korekcema, insertem), dle nastavení pultu ...
Nejde o usetreni AUXu, ale o dodrzeni panoramy. Mozny je, ze jim staci mono vstup a stereo vystup (toto se me ale moc nezda, u reverbu nevim k cemu by to bylo). Musis se jich zeptat jak je to zamysleno.Pernicek píše: Jo, chápu jak to myslíš...je to chytrý na ušetření auxů, ale pak celkem nepraktický a neindividuální, všeci to dostanou prostě stejně....takže výstupy z mixu (aux, group) jsou mono, tím pádem na tři jejich efekty bych vyplýtval všechny monitorový cesty..no super =)) Hele a můžeš mi vysvětlit, jak tam figuruje ten procesor?
Aby bylo jasno, efekty nikdy(pokud neni nejaky specielni duvod) nelezou do odposlechu! Si pletes AUX pro odposlech (PRE AUX) a AUX pro efekty(POST AUX). A ze nenastavis u kazde savle zvlast, kolik toho ma jit do procesoru podle me by zas tak nemuselo. Je to omezeno faderem...
Pokud jen dratujes a das nekomu na AUX1 efektovku tak te asi zabije(nebo teda ja bych z toho byl asi nestastny)... efekty snad kazdy pouziva na poslednich AUXech. Nicmene o zapojeni efektovy a vysvetleni PRE/POST aux je toho tady hodne. Staci hledat...Pernicek píše: Můžu mezi tím přepínat a každej aux může být post/pre...no hele, já tu vařím brutálně z vody, je tu digitální mix s 8x aux, ale na něm bych udělal jen úplný základy, vůbec s ním neumím. Jinak můžeš ještě vysvětlit to PRE/POST? Díky
Lentil.CZ píše:Nejde o usetreni AUXu, ale o dodrzeni panoramy. Mozny je, ze jim staci mono vstup a stereo vystup (toto se me ale moc nezda, u reverbu nevim k cemu by to bylo). Musis se jich zeptat jak je to zamysleno.Pernicek píše: Jo, chápu jak to myslíš...je to chytrý na ušetření auxů, ale pak celkem nepraktický a neindividuální, všeci to dostanou prostě stejně....takže výstupy z mixu (aux, group) jsou mono, tím pádem na tři jejich efekty bych vyplýtval všechny monitorový cesty..no super =)) Hele a můžeš mi vysvětlit, jak tam figuruje ten procesor?
Aby bylo jasno, efekty nikdy(pokud neni nejaky specielni duvod) nelezou do odposlechu! Si pletes AUX pro odposlech (PRE AUX) a AUX pro efekty(POST AUX). A ze nenastavis u kazde savle zvlast, kolik toho ma jit do procesoru podle me by zas tak nemuselo. Je to omezeno faderem...
S tím názorem, že efekt neleze do odposlechu jsem se už setkal, ale zrovna ve středu jsem zvučil polského písničkáře s bandem a ten vyloženě chtěl hall do svýho odposlechu, ale tak neměl jsem mu ho tam jak dát, tak z toho byl celkem nešťastnej. Dívej, já fakt myslím, že to chápu, možná vás tu mate mé názvosloví a celkově pojmenovávání skutečností....uvedu příklad na této konkrétní skupině
aux 1 - aux 4, to budou jejich 4 monitorový cesty....do aux 5 půjde delay, mono tam, stereo zpátky do mixu do vstupů 19 a 20...na vstupu 13 (vše podle stage plánu, kdybyste se ztráceli) jsou housle..jestli budou chtít housle delay, tak na vstupu 13 otočím poťákem auxu 5 a tím budu efektovat tento vstup a celkovou úroveň delay nastavím na vstupech 19 a 20 tahovým faderem
je tak?
Lentil.CZ píše:Pokud jen dratujes a das nekomu na AUX1 efektovku tak te asi zabije(nebo teda ja bych z toho byl asi nestastny)... efekty snad kazdy pouziva na poslednich AUXech. Nicmene o zapojeni efektovy a vysvetleni PRE/POST aux je toho tady hodne. Staci hledat...Pernicek píše: Můžu mezi tím přepínat a každej aux může být post/pre...no hele, já tu vařím brutálně z vody, je tu digitální mix s 8x aux, ale na něm bych udělal jen úplný základy, vůbec s ním neumím. Jinak můžeš ještě vysvětlit to PRE/POST? Díky
sakra..ten aux 1 byl jen pro příklad..ale je fakt, že se na tom blbým příkladu ukázalo za prvý jaká jsem lama a za druhý další věci, o kterých jsem netušil