Středoškolská odborná činnost - ekvalizéry

Dynamické, efektové, multifunkční, nástrojové, výhybky...
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
Hubert
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Hubert » pon 12. lis 2012 20:02:23

Zdravím,

Máme na gymplu možnost psát středoškolskou odbornou činnost, což je, když zestručním definici naší školy, něco jako 15 stránková práce o studentem vybraném tématu.

Já jsem si z fyziky zvolil téma Ekvalizéry a tónové clony (název práce zatím není pevně dán, můžu ho změnit)
Z mnoha důvodů - třeba že je to asi nejbližší téma běžným "smrtelníkům", co se kategorie signálových procesorů týče a tak hodnotitel snad nebude úpně tápat ve tmě.

Část už mám napsanou, jsou to ale spíš slohové věci, jako typy ekvalizérů, ovládací prvky, atd, atd...

Víc hlav, víc rozumu a tak bych poprosil o několik věcí:

- Ač s ekvalizéry dělám už docela dlouho, zatím jim nerozumím co se jejich konstruování týče, takže potřebuju schémata, od jednoduchých hornopropustných filtů až po třeba nějakou né úplně složitou grafiku. Na googlu je jich sice xxxxx miliónů, ale já prostým okem nedokážu říct, jestli je to schéma funkční. Jako třešničku práce bych chtěl zkonstruovat třeba jednoduchý dvoupásmový eq, nebo něco v tomhle smyslu.

- Historii bych rád taky věnoval nemalou část, takže různé fotky starých ekvalizérů, zase je naprosto jedno co za eq to bude. V. Vlachý historii ekvalizérů v Praxi zvukové techniky popisuje pro moje účely moc stručně, vzhledem k zadanému počtu stran a tak kdo by měl rozsáhlejší znalosti a chtěl by se o ně podělit, tak bych byl rád.

- Kdo by měl čas a chuť, tak nějakou finální konzultaci/zběžnou kontrolu práce, z učitelů nevyždímám nic

- Fotky z praxe, resp. například vyblejsknutý třeba hlavní EQ. Prostě takové doplňující zajímavosti, aby to nebyly kvanta textu.

--> Co nejvíc bych se vyhnul softwarovým EQ, to je téma do výpočetní techniky.

Pokud jsem něco napsal nesrozumitelně tak se omlouvám.

Předem moc děkuju za jakoukoliv pomoc!
Mikrofony: AKG D5, sE 1A
PA: 2x RCF 312-A mk II
Mix: Mackie ProFx12
Master EQ: ART EQ341 (přeosazené OZ)
Kabeláž: Tasker + Neutrik
Příslušenství: Adam Hall, Millenium, ART
Co nemám a potřebuji, si půjčím.

fikus
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od fikus » pon 12. lis 2012 21:17:55

Podívej se do knihy "Praxe zvukové techniky" od p. Vlachého. Tam najdeš úplně základní rozdělení a stručné dějiny vývoje korekčních obvodů a equalizérů.

Hubert
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Hubert » pon 12. lis 2012 21:45:34

Knihu mám, mám ji přečtenou, pasáž o EQ několikrát. Jediný problém je ta stručnost, moje práce má mít 15 stran A4. Potřebuji zajít víc do detailů

vitek_cz
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od vitek_cz » pon 12. lis 2012 22:54:47

Zajimavy odkaz, kde bys mohl najit inspiraci.. Jsou tam zjimave informace..

http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/ ... DN360.html" onclick="window.open(this.href);return false;

V.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » úte 13. lis 2012 0:03:55

Rozhodující je, jak vážně to myslíš a jak jsi na tom s angličtinou. V tom lepším případě je toho hodně třeba tady (nejen přímo tento odkaz, ale na stránkách firmy):

http://www.rane.com/note122.html" onclick="window.open(this.href);return false;

V horším bych doporučil nespoléhat jen na web a google a koupit si v nějakém antikvariátu něco ze starší české odborné literatury, ono to v principech moc nezestárlo a výhodou je, že to do sebe zapadá a jde od základů nahoru. Anebo aspoň najít třeba v amáru nějaký DIY návod s trochou výkladu, stavět podle něj a sloh na to navázat. Je to pro studenta se zájmem o zvuk dokonce přirozenější, nejdřív to zkusit a až v průběhu se něco dozvědět, opačný postup je poněkud umělý, předstíraný.

H.M.

janek
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od janek » úte 13. lis 2012 8:51:51

Historicke fotky skus popozerat na http://historyofconcertsound.org" onclick="window.open(this.href);return false;, pripadne sa spytaj na http://forums.prosoundweb.com/index.php/board,80.0.html" onclick="window.open(this.href);return false;

sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge » úte 13. lis 2012 12:29:52

Dost celkem užitečných schemat je ve STARÉM datasheetu obvodu LM833 (včetně asi desetipásmové grafiky), spolu s hodnotami součástek.
http://www.ben.cz/_d/datasheet/lm833.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

S filtrama (aktivníma) si také můžeš celkem vyhrát v programu FilterLab od Microchipu (zdarma a opravdu jednoduchý).
http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... =filterlab" onclick="window.open(this.href);return false;

Každopádně je rozdíl mezi klasickými filtry a tím, co se používá v ekvalizérech, které využívají jiného řekněme přístupu, protože zde jsou větve boost a cut a jednotlivá pásma jsou tvořena řekněme pásmovými filtry (s daným Q), jejichž signál poťákem přidáváš buď do boost, nebo do cut, nebo nikam. No a signály z uzlů boost/cut se pak proudově sečtou (u jednoho s opačnou polaritou) v sumátoru a hurá, máme tu GEQ.
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)

Ota
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ota » úte 13. lis 2012 14:10:44

Rozhodně to není ale stručně popsáno v knize:
OPERAČNÍ ZESILOVAČE V ELEKTRONICE od Josefa Punčocháře, zkus antikvariáty a nebo i knihovny - byla to před 15ti lety v našich profesích poměrně známá kniha.
Je to slušná bible a jestli nejsi tupoň na aplikace matematiky, tak vzhůru do práce. Myslím, že pokud se tím úspěšně prokoušeš, bude Ti i sinclair s Hubertem (tady Zdeňkem) tiše závidět. :D Nepochybuji, že sledge má celou knihu samozřejmě v malíku. :wink:

Hubert
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Hubert » úte 13. lis 2012 18:20:01

Jé, díky moc, v takovou kopu odkazů a návrhů jsem ani nedoufal

S angličtinou jsem na tom řekl bych že dobře, běžně si čtu anglické manuály ke kompresorům, mixpultům, třeba i čistě ze zájmu. Jenom mám trochu mezery v odborných názvech.

Krom Praxe zvukové techniky je mi ve fyzice obecně věrným pomocníkem Velká příručka radioamatéra (od inž. Karla-Heinz Schuberta) :-D Ty antikvariáty určitě prubnu, s prací bych si opravdu chtěl vyhrát do detailů a co nejlépe téma zpracovat, takže každý střípek informací má pro mě vysokou hodnotu.
SOČky se totiž zasílají do soutěží a mnohdy je výhra třeba ve formě příspěvku na studium, nebo už jen to že takovou práci píšu může být údajně rozhodující věc k přijetí na VŠ.

Díky moc sledgeovi za odkaz na FilterLab, přesně něco takového jsem sháněl.

Až se prohryžu těmi hromadami textu a obrázků tak začnu dál psát, myslím, že asi dojde na překopání základů.

ještě jednou díky moc všem za reakce.

fikus
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od fikus » úte 13. lis 2012 20:59:34

Dáš nám to potom přečíst???

Hubert
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Hubert » úte 13. lis 2012 21:18:54

fikus píše:Dáš nám to potom přečíst???
Jasně, práci plánuji zveřejnit hned po ohodnocení.

TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv » stř 14. lis 2012 0:18:25

Hubert píše: SOČky se totiž zasílají do soutěží a mnohdy je výhra třeba ve formě příspěvku na studium, nebo už jen to že takovou práci píšu může být údajně rozhodující věc k přijetí na VŠ.
Buď v klidu, na technické školy dneska berou prakticky každého zájemce.
Každopádně se pak pochlub.
Dělám, co mě baví.

OK2MDK
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OK2MDK » stř 14. lis 2012 14:49:13

Myslím že nebudu moc OT:

Huberte zkoumal si obor na FEKT VUT ta zvuková režije a technika?
Já nato narazil, ale pak již znovu nenašel, pouze v kritériích na přijímačky je otom zmínka.
Možná by to mohlo být zajímavé.

zblebt
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od zblebt » stř 14. lis 2012 14:59:12

Je to na půl s JAMU myslím.

Hubert
Uživatel
Uživatel

Re: Středoškolská odborná činnost - ekvalizéry

Příspěvek od Hubert » pát 30. lis 2012 21:14:43

OK2MDK píše:Myslím že nebudu moc OT:

Huberte zkoumal si obor na FEKT VUT ta zvuková režije a technika?
Já nato narazil, ale pak již znovu nenašel, pouze v kritériích na přijímačky je otom zmínka.
Možná by to mohlo být zajímavé.
Vůbec nezkoumal, slyším to poprvé.
Google vyhodil tento odkaz http://www.jobs.cz/poradna/ozona/detail ... elnost-ab/

Rozebírají se tam podmínky pro přijetí a tak okolo, jak bude čas, tak si to vlákno pročtu.

Jinak měl bych někdy tento týden dostat e-mail od profesorky z JCMM, která má SOČky na starost, tak už snad budu vědět přesné zadání. Mezitím si překládám články RaneNotes, většinu píšu, takže zájemcům pak můžu poslat překlad.

Odpovědět

Zpět na „Zvukové procesory“