Jak docílit co nejlepší kvality domácího nahrávání zpěvu?

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
Návštěvník

Jak docílit co nejlepší kvality domácího nahrávání zpěvu?

Příspěvek od Návštěvník » čtv 24. led 2013 16:49:21

Dobrý den,
ač jsem se snažila, tak si nevím rady s domácím nahráváním.... Jde mi o nahrávání zpěvu doma v bytě. Koupila jsem si kondenzátorový mikrofon SAMSON CO3U s POP filtrem na USB zapojení do notebooku. očekávala jsem mnohem větší kvalitu nahrávky, stále mi to připadá, jako když jsem nahrávala zpěv do malinkého mikfrofonu u skype sluchátek.skoro žádný rozdíl v nahrávce není :(
Ukázka:
http://www.shume-bukur.cz/amari.wav

Hraju na kytaru a zpívám plus někdy akordeon.....

Když slyším nahrávky ostatních lidí co nahrávaj doma, tak hlas je jako z profi studia,hladký a s jemnou ozvěnou ,nebo mám prostě tak nepoužitelný hlas....
Takovýto zvuk je mnohem lepší ..
http://www.youtube.com/watch?v=llB1_RdbssU
a tenhle výsledek by byl uplně nejlepší http://www.shume-bukur.cz/hudyna.mp3:)
Používám program Audacity a teprve se v něm učím .kdo mě zachrání od naprosté rezignace ? nebo možná mi to právě doporučí :D děkuju moc za rady ahoj M.

KamilV
Uživatel
Uživatel

Re: Jak docílit co nejlepší kvality domácího nahrávání zpěvu

Příspěvek od KamilV » čtv 24. led 2013 17:33:43

Ale ta "jemná" ozvěna (u ukázek je zrovna docela silná, ale ne na škodu) není docílena mikrofonem, pohledej info o reverbu a delay. Jejich kombinace je alchymie a nečekej návod na 5 minut. Dovede tě to ale tam, kam chceš.

P.S. o autenticitě toho videa na youtube pochybuju, hodně to zavání playbackem, ale to jen tak na okraj :)

janek
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od janek » čtv 24. led 2013 17:42:15

Presne tak,

najdi si ako sa v audacity pridava reverb, napriklad http://www.ehow.com/how_8395523_do-reve ... ty-13.html
alebo http://audacity.sourceforge.net/manual- ... cts_1.html a su aj nejake videa.

Dalej, ked to mas cele hotove, pusti na to efekt Normalize na napr. -3 dB, aby si dvihla hlasitost. Oproti tym ukazkam bolo to tvoje ticho.

Niekedy pomoze, ked nahras gitaru a spev osobitne - najprv gitaru, a potom do toho spev, s tym ze gitaru a spev si pustis do sluchatiek.
(ak ti pocitac nestiha, mozno budes musiet potom spev posunut, aby sedel s gitarou). Totiz, reverb je dobre dat na spev, gitare ho az tak netreba.
Okrem toho budes moct osobitne upravovat hlasitost gitary a spevu.

Prajem vela zdaru!

kopyto
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od kopyto » čtv 24. led 2013 19:50:28

Ahoj,
mám tenhle styl rád, takže pokud jsi někde v blízkosti Plzně, můžeš u mě ve studiu něco natočit grátis, sbírám reference:-) Kdyžtak vaclavvracovsky@gmail.com

V.

utkva
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od utkva » čtv 24. led 2013 20:07:32

Jako nováček v téhle oblasti bych zkusil tuto knihu:

Jak nahrávat svoje skladby a umisťovat je na internet
Slovart, 2011
http://www.slovart.cz/knihy-v-cestine/h ... e_id=10945

Viděl jsem to v knihkupectví a myslím, že by ti mohlo pomoci.
Jsou tam základy nahrávání, mixu. Vhodné pro začínající.

A může to být i v knihovně.

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » pát 25. led 2013 5:33:00

Tak mám hned časně po ránu důvod k radosti,že se našlo tolik dobrých duší a nenechali jste mě utápět se v depresi :-) Jdu to všechno vyzkoušet, i za ten tip na knížku děkuju..určitě na to kouknu...no a až to nějak "zpracuju" ve svý hlavičce,tak Vám dám vědět, jak jsem dopadla... Ještě jednou díky moc! :wink:

Frenk
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Frenk » úte 26. úno 2013 19:01:24

Tak ja myslim ze problem bude hlavne v akustice mistnosti, mikrofon ti totiz pobere i vsechny mozne odrazy. Pak kdyz na zpev hodis treba kompresor tak to jeste vice vyleze. Pak taky je treba to spravne ekvalizovat, k tomu ale zase taky musis mit nejaky slusny poslech (alespon levnejsi monitory) dodrzet pri postaveni beden rovnoramenny trojuhelnik, symetrii v mistnosti a taky by mela byt vhodne akusticky upravena. :) k tomu prvnimu koukni treba sem

Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....

fikus
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od fikus » čtv 28. úno 2013 11:46:32

Pro ukázku nejobyčejnějšího vybavení jsem vložil nahrávku pořízenou během hodinky. Mikrofon AKG D5, mix Behringer, zvukovka integrovaná v notebooku a soft Cool Edit Pro. Nahráno ve zvukově neupravené místnosti. Dozvuku až dost :D
Doufám že jsem to vložil správně.

Frenk
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Frenk » čtv 28. úno 2013 13:47:27

Tak ono D5 je dynamika a ne velkomembranovy kondik :-) To dost eliminuje tu mistnost, i tudy muze vest cesta k lepsimu zvuku doma :-)
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » čtv 28. úno 2013 14:52:13

fikus: OT - vlákno o tom až tolik není, ale nemáš ty zpěvy zagejtovaný? Zejména po 12. a 21. vteřině se to nějak nepřirozeně zařezává. A taky se nikdy neozve "V polích", ale jen "Polích s bavlnou", jakoby to "V ..." bylo pod THD gejtu. Na reverbu bych pročistil ta ostrá ssss a celkově ubral nejnižšího hlasu. Jinak moc hezký =D>

fikus
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od fikus » čtv 28. úno 2013 15:32:12

To byla opravdu jen rychlá nahrávka, pro demonstrační účely. Ty "V" jsem asi osekal omylem, když jsem čistil pauzy, protože mi tam do nich prolejzal ze sluchátek metronom. Jinak postup byl náběr jednotlivě po hlasech, vyčištění jednotlivých stop od nádechů a přeslechů (toho metronomu), srovnání hlasitostí a rozpanorámování stop. Vytvoření mixdownu (Jedna stereostopa). Mixdown už jen lehká komprese a reverb (nástroje Cool Editu). Žádnej "gejt" tam není použit.
Můj názor je, že pro domácí nahrávky, v akusticky neupravené místnosti je asi opravdu lepší dynamickej mikrofon než velkomembrána.

Stan
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Stan » sob 27. dub 2013 17:13:10

Nahrát vokál doma se dá kvalitně jen by jsi měla vědět základy.
1) Akustika-spousta lidí toto opomíjí. Stačí však jen rozvěsit okolo sebe pár dek či podobného materiálu pro minimalizaci odrazů zvuku od stěn.
2) nastavení správné vstupní úrovně signálu je neméně důležité. Bohužel jsem si nepřečetl jestli používáš externí zvukovou kartu či pouze tu v počítači. Pokud máš externí pak určitě má regulagci úrovně vstupního signálu tzv. GAIN kterým zvyšuješ citlivost mikrofonu. Správné nastavení má za účel nahrání silného a čistého signálu. Správné nastavení si můžeš monitorovat a signál by neměl být silnější než -9 až-18 dBFS. Nemám zkušenosti s Audiocity takže nevím jak to v tomto programu správně monitorovat ale nebude to žádná věda. Možná by někdo se zkušenostmi s tímto programem mohl poradit.
3) pokud mikrofon má možnost OMNI pak zkus tuto charakteristiku jelikož nemá proximity efekt a proto můžeš do mikrofonu zpívat více zblízka.
Není to složité je to jako se nejdříve naučit chodit a pak běhat :)

good luck

pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii » sob 27. dub 2013 18:58:16

Měl bych k tomu jen dvě věci:

- nahrávat do -9 .. -18 dBFS mi přijde zbytečně málo, ideální vybuzení by mělo jít výš (tak -4 .. -3 dBFS). Zbytečně se takhle snižuje odstup signál/šum
- OMNI je sice bez proximity efektu, ale mikrofon bere zvuk odevšad. Čili alespoň bez hrubého pořešení nahrávacího koutku může natropit docela dost neplechy (a to mi jako daň za priximity efekt rozhodně nepřijde košer).

P.
Obrázek
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11 / Dynaudio BM6 + A500 / Antelope Discrete 8 Pro SC

Stan
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Stan » sob 27. dub 2013 19:30:56

V poho každý podle svého, -9 až -18 dBFS ti dává dost headroom pro EQ, kompresor či jiné pozdější úpravy čistého signálu pokud tyto úpravy nejsou řešeny již při nahrávání přes outboard a i tak je -3 až -4 dBFS hodně. Pokud nahráváš 20 stop a každou na -3 až -4 dBFS pak na výstupu není dost headroom už jen na samotný mix, nemluvě o finální úpravě mixu (tím nemyslím mastering). Pokud jsem pochopil z dotazu tak se jedná o akustické nástroje a ne o elektronickou hudbu kde je vše na max. Zde by spíš mělo jít o vyváženost. K OMNI neříkám že je to optimální, ale že to může vyzkoušet pokud jí to bude vyhovovat. No rules. Akustiku jak vidíš jsem zmínil jako první. Navíc pokud použije omni pak má možnost pohrát si s citlivostí mikrofonu a vzdáleností dokud nebude spokojena s výsledkem. To znamená že gain nemusí být tolik vybuzen a tím pádem bude snímat méně okolních ruchů a odrazů. Jak jsem uvedl nejsou zde žádná pravidla. Chtěl jsem jen přiblížit problematiku a nastínit možnosti.

PEACE

pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii » sob 27. dub 2013 20:16:31

Pohoda. Nicméně zde nejde vůbec o headroom pro mix, ale o maximální odstup signál/šum. V mixu není problém stopy ztišovat; tenhle argument mi přijde malinko zcestný 8) Ale samozřejmě ať si zkusí, co jí bude nejvíc vyhovovat.

P.
Obrázek
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11 / Dynaudio BM6 + A500 / Antelope Discrete 8 Pro SC

Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“