Distribuce masteru do dvou místností - "stačí kalhotky"?
-
- Reklama
Distribuce masteru do dvou místností - "stačí kalhotky"?
Potřebuju master z mixu (sym. XLR) poslat do dvou místností, v každé z nich budou aktivky, které nemají paralelní OUT (navíc jet kabeláží tam a zpět by bylo taky komplikované).
Stačí do mixu píchnout "kalhotky" 1x samice - 2x samec a jet linkou ke každé aktivce zvlášť? I když na zesilovačích budou nastaveny jiné citlivosti? Nebudou se ovlivňovat (viz gainy na monitoráku a foh mixu)? Neměly by být v kalhotkách nějaké odpory (pokud ano, jaké)?
Je to jednorázovka, takže se mi samozřejmě nechce kupovat nějaký splitter...
Díky.
Stačí do mixu píchnout "kalhotky" 1x samice - 2x samec a jet linkou ke každé aktivce zvlášť? I když na zesilovačích budou nastaveny jiné citlivosti? Nebudou se ovlivňovat (viz gainy na monitoráku a foh mixu)? Neměly by být v kalhotkách nějaké odpory (pokud ano, jaké)?
Je to jednorázovka, takže se mi samozřejmě nechce kupovat nějaký splitter...
Díky.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Re: Distribuce masteru do dvou místností - "stačí kalhotky"?
Mělo by to fungovat normálně, každá bedna půjde nastavit vlastním gainem a obě společně na mixu, pokud by to mělo problémy s brumem atd. tak by měl pomoci už jeden jednokanálový pasivní dibox 1:1 (nebo i s útlumem, pokud se dá na bedně najít mikrofonní vstup). Také by se jím asi dala obejít potřeba těch kalhotek (THRU výstup).
H.M.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Nebo by možná byla možnost podle použitého pultu to třeba vytáhnout ze Submasteru, Group, nebo AUXu, pokud máš tu možnost, tím by ti zůstala zachovaná možnost nějaké kontroly aniž by jsi třeba musel chodit upravovat hlasitost na jednotlivých bednách.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Pasivního rozbočení "kalhotek" bych se nebál...
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
-
knobtweaker
- Uživatel

Já bych kromě kalhotek vzal pro jistotu i podprdu 
Ad Hubert: nemám žádný DI se symetrickým vstupem a jen kvůli tomuto se mi neoplatí jej pořizovat.
Ad Dominik: No jo, čekal jsem takovou poznámku o něco dřív
OK, vyřeším kalhotkama.
Ad Dominik: No jo, čekal jsem takovou poznámku o něco dřív
OK, vyřeším kalhotkama.
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Doporučuji nasadit nejmodernější technologii.
http://ona.idnes.cz/c-strings-nejmensi- ... trendy_sck
http://ona.idnes.cz/c-strings-nejmensi- ... trendy_sck
Dělám, co mě baví.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Pokud to bručet nebo jinak zlobit přece jenom bude, tak se to vyplatí. Proto je taky každý má někde v kufru a vytahuje v podobných případech. To OPRAVDU není o tom, že zrovna já bych se bál zapojit na jeden symetrický (je symetrický ?) linkový výstup dva vstupy paralelně, akorát myslím také na eventuality, které někdy znamenají po tomto prvním kroku tyto další. Nic ve zlém, ale pokud ty nemáš dodneška ani jedno trafo v krabičce a myslíš si, že by tam třeba měly být nějaké odpory, tak prostě ještě také nemáš dost ani teorie ani praxe 
Mimochodem to využití jiného výstupu (co já vím, třeba také matrix, mono atd...) je samozřejmě někdy výhodné, ale i tady by bylo dobře, kdybys i ty psal, o jaký mix a bedny jde (viz ta moje poznámka o mikrofonním vstupu).
H.M.
Mimochodem to využití jiného výstupu (co já vím, třeba také matrix, mono atd...) je samozřejmě někdy výhodné, ale i tady by bylo dobře, kdybys i ty psal, o jaký mix a bedny jde (viz ta moje poznámka o mikrofonním vstupu).
H.M.
Milý Huberte, vážím si každé rady, i těch od Tebe. Pokud bych byl podobně jízlivý jako ty, vyjádřil bych se k symetrii linky tak, že máš problém s chápáním psaného projevu (ale já samozřejmě chápu, že se to snadno přehlédne). Symetrii jsem potvrdil hned v prvním postu, kde jsem se snažil opravdu detailně popsat vše, co vím (ano, bohužel opravdu zatím stále nevím typ beden a mixu, podle slovního popisu jsem vyvěštil, že aktivky jsou asi některé RCF Arty, mix patrně nějaký rackový Behringer, pevně instalovaný, bez SUB, bez INS na masteru - jedná se o přednáškový sál).
Dodneška nemám trafo s XLR vstupem. Proč to hned znamená, že mám málo praxe? Nikdy jsem ze sebe nedělal teoretického mága, ale aparát mi nikdy nebručel, a kdyby snad přeci jen, zmáčknu knoflík GND Lift. V čem se tedy projevuje můj amatérismus? Že jsem připravený jinak, než zrovna Tebe napadlo?
Ano, napadlo mě, že by tam mohly být nějaké odpory, popsal jsem i proč mě to napadlo:
download/file.php?id=487&mode=view
Napadla mě analogie rozbočení ke dvěma gainům.
P.S. i kdyby přeze všechno chtěl brum nastat, asi bych obětoval 6 metrů nesymetrie a jednu nohavičku kalhotek bych redukcí na jack udělal nesymetrickou a zapojil do diboxů, které mám. Nemyslím si ale, že by to bylo potřeba.
Dodneška nemám trafo s XLR vstupem. Proč to hned znamená, že mám málo praxe? Nikdy jsem ze sebe nedělal teoretického mága, ale aparát mi nikdy nebručel, a kdyby snad přeci jen, zmáčknu knoflík GND Lift. V čem se tedy projevuje můj amatérismus? Že jsem připravený jinak, než zrovna Tebe napadlo?
Ano, napadlo mě, že by tam mohly být nějaké odpory, popsal jsem i proč mě to napadlo:
download/file.php?id=487&mode=view
Napadla mě analogie rozbočení ke dvěma gainům.
P.S. i kdyby přeze všechno chtěl brum nastat, asi bych obětoval 6 metrů nesymetrie a jednu nohavičku kalhotek bych redukcí na jack udělal nesymetrickou a zapojil do diboxů, které mám. Nemyslím si ale, že by to bylo potřeba.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Problém je v tom, že ty tomu opravdu zatím nerozumíš dost a když ti někdo radí, tak se nasíráš. Neexistuje nic jako "udělat jednu nohavičku nesymetrickou", budou okamžitě nesymetrické obě. Zrovna tak nemůžu doporučit to odbočování přes odpory, přesto, že se to někde radí. Není to dobrá věc a problémy to může spíš přivolat. Jestli jdou nebo nejdou ty tvoje diboxy nějak použít by šlo říct, kdybychom věděli, jak se jmenují. Chápu, že o mixu a bednách ještě nevíš nic, protože nejsou tvoje a nebyl jsi tam, ale to jsi přece taky mohl napsat hned.
Mimochodem, jestli je něco celkem slušná jízlivost, tak napsat, že si vážíš každé rady a dokonce i těch ode mne
Ano nevracel jsem se až na začátek, ale odkud VÍŠ, že je ten výstup skutečně symetrický ? Některé mixy žádný takový ani nemají. Teoretického mága tady snad ze sebe nedělá nikdo (občas ing. Svoboda má v hlavě ještě stále víc teorie než praxe:-) a já rozhodně nejmíň, jenom jsem už na všechny ty problémy, které ty jsi ještě podle vlastních slov neměl, někde narazil. To je otázka času a prostoru a určitě to doženeš.
A úplně nakonec - asi už máš na mne nějakou alergii, jinak bys přece musel pochopit, že jsem ti tvoje první řešení SCHVÁLIL a POUZE NAVRHL POSTUP, JAK SE S PŘÍPADNÝMI POTÍŽEMI VYROVNAT. Fungující a vyzkoušený postup, beroucí v úvahu i eventuality (přenos na mikrofonní úrovni). Normální reakcí by bylo se zeptat, jestli ten a ten dibox a bedna jsou spolu použitelné.
Je to jen příprava " co kdyby", ale je vždycky lepší být připraven, než doufat, že to dopadne samo nebo jen pomocí ground liftu.
H.M.
Mimochodem, jestli je něco celkem slušná jízlivost, tak napsat, že si vážíš každé rady a dokonce i těch ode mne
Ano nevracel jsem se až na začátek, ale odkud VÍŠ, že je ten výstup skutečně symetrický ? Některé mixy žádný takový ani nemají. Teoretického mága tady snad ze sebe nedělá nikdo (občas ing. Svoboda má v hlavě ještě stále víc teorie než praxe:-) a já rozhodně nejmíň, jenom jsem už na všechny ty problémy, které ty jsi ještě podle vlastních slov neměl, někde narazil. To je otázka času a prostoru a určitě to doženeš.
A úplně nakonec - asi už máš na mne nějakou alergii, jinak bys přece musel pochopit, že jsem ti tvoje první řešení SCHVÁLIL a POUZE NAVRHL POSTUP, JAK SE S PŘÍPADNÝMI POTÍŽEMI VYROVNAT. Fungující a vyzkoušený postup, beroucí v úvahu i eventuality (přenos na mikrofonní úrovni). Normální reakcí by bylo se zeptat, jestli ten a ten dibox a bedna jsou spolu použitelné.
Je to jen příprava " co kdyby", ale je vždycky lepší být připraven, než doufat, že to dopadne samo nebo jen pomocí ground liftu.
H.M.
Jediné, co mi asi vadí, Huberte, je, že vždycky na druhé straně internetového kabelu přesně víš, jak je to u protistrany. A prezentuješ to neomylně. Rozhodně se "nenasírám". A to že si vážím i rad od Tebe není jízlivost. 100x souhlasím s tvým obsahem, často ne však s formou - kterou Ty si asi omlouváš odborností. A možná to u tebe jiní uživatele akceptují, já ne.
Představ si, že jsem měl v hlavě i tu myšlenku, že když na jednu nohavičku nacvaknu jack, budou nesymetrické obě (proto ta poznámka o několika metrech nesymetrie navíc). Možná to nebylo patrné úplně, předpokládám ale, že jiní uživatelé by reagovali ve stylu "víš, že tím budou obě lajny nesymetrické?", ale od tebe přišlo "fakt víš kulový, ještě že jsem tady velký JÁ".
Tedy ani alergii na tebe nemám. A nerad bych, aby se to tu začalo obořovat do třetích stran (Audiopro), to by zas bylo OT jak hrom.
Představ si, že jsem měl v hlavě i tu myšlenku, že když na jednu nohavičku nacvaknu jack, budou nesymetrické obě (proto ta poznámka o několika metrech nesymetrie navíc). Možná to nebylo patrné úplně, předpokládám ale, že jiní uživatelé by reagovali ve stylu "víš, že tím budou obě lajny nesymetrické?", ale od tebe přišlo "fakt víš kulový, ještě že jsem tady velký JÁ".
Tedy ani alergii na tebe nemám. A nerad bych, aby se to tu začalo obořovat do třetích stran (Audiopro), to by zas bylo OT jak hrom.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Takže ještě jednou dokola - četl jsi a pochopil můj úplně první příspěvek ? Máš něco proti jeho obsahu, například to, že jsem nepochopil, jak to tam u tebe vypadá nebo že jsem byl jakýmkoli způsobem arogantní nebo že jsem se prostě mýlil nebo cokoli jiného ? Vadí ti něco na tom, že se snažím odpovídat co možná nejlépe, tedy i na to, na co se tazatel přímo nezeptal ? Připomínám, že je to tento příspěvek, hned pod tvým dotazem:
"Mělo by to fungovat normálně, každá bedna půjde nastavit vlastním gainem a obě společně na mixu, pokud by to mělo problémy s brumem atd. tak by měl pomoci už jeden jednokanálový pasivní dibox 1:1 (nebo i s útlumem, pokud se dá na bedně najít mikrofonní vstup). Také by se jím asi dala obejít potřeba těch kalhotek (THRU výstup).
H.M."
Jestli si sám umíš napsat nějaký lepší nebo aspoň zdvořilejší nebo skromnější atd. tak mi to laskavě předveď, abych viděl, kde jsem udělal tu hroznou komunikační nebo odbornou chybu. Už jsem se v jednom vlákně rozhodl na tebe dál nereagovat, protože nemám zapotřebí se hádat s nikým, kdo má potíže s chápáním obsahu a smyslu mého psaní. Nejsi sám a dělám to nerad, ale prostě to někdy je jediný způsob, jak se vyhnout nesmyslným pseudokonfliktům, které zasírají spoustu diskuzí.
H.M.
"Mělo by to fungovat normálně, každá bedna půjde nastavit vlastním gainem a obě společně na mixu, pokud by to mělo problémy s brumem atd. tak by měl pomoci už jeden jednokanálový pasivní dibox 1:1 (nebo i s útlumem, pokud se dá na bedně najít mikrofonní vstup). Také by se jím asi dala obejít potřeba těch kalhotek (THRU výstup).
H.M."
Jestli si sám umíš napsat nějaký lepší nebo aspoň zdvořilejší nebo skromnější atd. tak mi to laskavě předveď, abych viděl, kde jsem udělal tu hroznou komunikační nebo odbornou chybu. Už jsem se v jednom vlákně rozhodl na tebe dál nereagovat, protože nemám zapotřebí se hádat s nikým, kdo má potíže s chápáním obsahu a smyslu mého psaní. Nejsi sám a dělám to nerad, ale prostě to někdy je jediný způsob, jak se vyhnout nesmyslným pseudokonfliktům, které zasírají spoustu diskuzí.
H.M.
-
maly_medved
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Je to ve studiu, takže předpokládám touhu po co nej kvalitě. Zároveň předpokládám slušně provedenou elektroinstalaci .
- DI boxům bych se pokud možno vyhnul, něco jiného je boj s brumy a impedancemi na live koncertech a studio. Určitě bych DI boxem nesrážel úroveň na mikrofonni a do Mic vstupu aktivky .To ve studiu nedělejte.
- v domácím studiu bych se vyhnul akademickým úvahám o ovlivňování se vstupních impedancích dvou zařízení paralelně ( ty dva poslechy ) a zapojil bych to SYMETRICKY natvrdo, tedy tzv. kalhotky . Někdy se využívá zapojení s tzv. plovoucí zemí , tedy že u jednoho ze zařízení se odpojí stínění PIN 1 . ( prosím nezaměňovat s id...ty co odpojují ochranu v el rozvodech 230 V !!! NE ! ) . Samozřejmostí je plně symetrické zapojení.
- absolutně nej je řešení s distribučními zesilovači, z levnějších např. Drawmer DA-6. Umožňují mimo jiné i schodné nastavení ( např. 0 dBm nebo headroom -19 dB ) dvou poslechových míst a kompenzaci útlumů vedení atd.
- DI boxům bych se pokud možno vyhnul, něco jiného je boj s brumy a impedancemi na live koncertech a studio. Určitě bych DI boxem nesrážel úroveň na mikrofonni a do Mic vstupu aktivky .To ve studiu nedělejte.
- v domácím studiu bych se vyhnul akademickým úvahám o ovlivňování se vstupních impedancích dvou zařízení paralelně ( ty dva poslechy ) a zapojil bych to SYMETRICKY natvrdo, tedy tzv. kalhotky . Někdy se využívá zapojení s tzv. plovoucí zemí , tedy že u jednoho ze zařízení se odpojí stínění PIN 1 . ( prosím nezaměňovat s id...ty co odpojují ochranu v el rozvodech 230 V !!! NE ! ) . Samozřejmostí je plně symetrické zapojení.
- absolutně nej je řešení s distribučními zesilovači, z levnějších např. Drawmer DA-6. Umožňují mimo jiné i schodné nastavení ( např. 0 dBm nebo headroom -19 dB ) dvou poslechových míst a kompenzaci útlumů vedení atd.
Naposledy upravil(a) maly_medved dne sob 16. úno 2013 17:08:06, celkem upraveno 1 x.
Neměl jsem s tvým prvním příspěvkem sebemenší problém. Nebudu vracet míček a ptát se, proč si myslíš, že ten problém mám. To je ta nekonečnost, o kterou tu asi nikdo (včetně nás dvou) nestojí.
U věty "Nic ve zlém, ale pokud ty nemáš dodneška ani jedno trafo v krabičce a myslíš si, že by tam třeba měly být nějaké odpory, tak prostě ještě také nemáš dost ani teorie ani praxe" už by ses mohl sám zamyslet. A nebo ne, protože se stejně nic nezmění a já jen sklapnu uši jako to udělali desítky přede mnou.
V jiném vlákně jsem Tě prosil, abys už ani nereagoval, protože to nemělo cenu. Pokud ses k tomu "rozhodl", jsem rád, že jsme měli stejný názor.
Úsměvné je, že předhodím, jak rád osočuješ lidi, že mají potíže s chápáním psaného textu (já mám tedy podle tebe potíže i s výrokovou logikou - viz starší vlákna) a Ty napíšeš: "protože nemám zapotřebí se hádat s nikým, kdo má potíže s chápáním obsahu a smyslu mého psaní."
Opravdu si myslím, ač mám v úctě Tvé znalosti, zkušenosti, respektuju i (patrně) značný věkový rozdíl, že Ti chybí pokora k názorům druhých. A že tvé zkušenosti jsou konečné a tudíž neomylné (jedno totiž impikuje druhé).
Jeden zdejší uživatel mi jednou napsal "Hubert už prostě takový je..." - a s tím já nesouhlasím. To nikoho neomlouvá.
Příspěvek už je jen a pouze o naší vzájemné toleranci a nesouvisí s tématem. Proto navrhuju buď to ukončit (protože se k oboustranému zamyšlení asi nedobereme), nebo pokračovat v SZ, nebo si založit vlákno v Baru o tom, jak Ti nerozumím. Možné to je. Já se mýlit můžu.
U věty "Nic ve zlém, ale pokud ty nemáš dodneška ani jedno trafo v krabičce a myslíš si, že by tam třeba měly být nějaké odpory, tak prostě ještě také nemáš dost ani teorie ani praxe" už by ses mohl sám zamyslet. A nebo ne, protože se stejně nic nezmění a já jen sklapnu uši jako to udělali desítky přede mnou.
V jiném vlákně jsem Tě prosil, abys už ani nereagoval, protože to nemělo cenu. Pokud ses k tomu "rozhodl", jsem rád, že jsme měli stejný názor.
Úsměvné je, že předhodím, jak rád osočuješ lidi, že mají potíže s chápáním psaného textu (já mám tedy podle tebe potíže i s výrokovou logikou - viz starší vlákna) a Ty napíšeš: "protože nemám zapotřebí se hádat s nikým, kdo má potíže s chápáním obsahu a smyslu mého psaní."
Opravdu si myslím, ač mám v úctě Tvé znalosti, zkušenosti, respektuju i (patrně) značný věkový rozdíl, že Ti chybí pokora k názorům druhých. A že tvé zkušenosti jsou konečné a tudíž neomylné (jedno totiž impikuje druhé).
Jeden zdejší uživatel mi jednou napsal "Hubert už prostě takový je..." - a s tím já nesouhlasím. To nikoho neomlouvá.
Příspěvek už je jen a pouze o naší vzájemné toleranci a nesouvisí s tématem. Proto navrhuju buď to ukončit (protože se k oboustranému zamyšlení asi nedobereme), nebo pokračovat v SZ, nebo si založit vlákno v Baru o tom, jak Ti nerozumím. Možné to je. Já se mýlit můžu.
Ad maly_medved: díky, ale ne, o studiu tu řeč nebyla. Je to mě zatím moc neznámý přednáškový sál malé organizace - a kapacita sálu teď jednorázově nebude stačit, takže poslouchači budou ještě v druhém. A já se v prvním sále odbočím kalhotkama a pojedu od tama i s elektrikou "combi káblem" (230 V + XLR).