nahoukávání mikrofonu
-
- Reklama
-
tom11
nahoukávání mikrofonu
Ahoj,
když je na podiu trochu hlasitěji, tak mi začnou houkat mikrofony. Není to zpětná vazba, ale hluboký ton. Nevíte, jak to odstranit?
Na ekvalizeru na mixu mám zapnutý HPF, basové frekvence na 0.
mic: Beyerdynamic TG V71d, mix Yamaha 01v.
Díky
když je na podiu trochu hlasitěji, tak mi začnou houkat mikrofony. Není to zpětná vazba, ale hluboký ton. Nevíte, jak to odstranit?
Na ekvalizeru na mixu mám zapnutý HPF, basové frekvence na 0.
mic: Beyerdynamic TG V71d, mix Yamaha 01v.
Díky
Re: nahoukávání mikrofonu
Zpětná vazba může být i na spodních frekvencích.
Zkus rozvést situaci (ostatní nástorjovka a mikrofony, počet a rozmístění odsposlechů, velikost podia atd...)
Těch důvodů "hučení" může být vícero
Zkus rozvést situaci (ostatní nástorjovka a mikrofony, počet a rozmístění odsposlechů, velikost podia atd...)
Těch důvodů "hučení" může být vícero
-
tom11
podium cca 6x4 m,vzadu za zpěvovými mikrofony bicí, kombo kytary.
Při určité hlasitosti ze začátku akce je to OK, ale když se na podiu vše zesílí (zejména bubeník) a trochu zesílím na mixu PA, začnou ty mikrofony chytat to hučení. Když do nich začnou zpěváci zpívat (pusa těsně u mikrofonu), tak to jde, ale jak kytarista při sole přestane zpívat a uhne se od mokrofonu, tak to začne pomalu hučet.
Vždycky to zachráním tak, že na chvíli ten mikrofon na mixu vypnu (než začne zase zpívat), ale to mi nepřijde jako řešení problému.
odposlechy jsou zepředu proti zpěvákovi, tedy nejsou namířené proti mikrofonu, takže z těch to snad není. Spíše mi to připadá, že se to zhorší, když přidám master na mixu do PA (do sálu), ale to mi zase přijde divné, proč by to chytalo vazbu (nebo cokoli jiného) zepředu. Dělá to na menších i větších sálech.
T.
Při určité hlasitosti ze začátku akce je to OK, ale když se na podiu vše zesílí (zejména bubeník) a trochu zesílím na mixu PA, začnou ty mikrofony chytat to hučení. Když do nich začnou zpěváci zpívat (pusa těsně u mikrofonu), tak to jde, ale jak kytarista při sole přestane zpívat a uhne se od mokrofonu, tak to začne pomalu hučet.
Vždycky to zachráním tak, že na chvíli ten mikrofon na mixu vypnu (než začne zase zpívat), ale to mi nepřijde jako řešení problému.
odposlechy jsou zepředu proti zpěvákovi, tedy nejsou namířené proti mikrofonu, takže z těch to snad není. Spíše mi to připadá, že se to zhorší, když přidám master na mixu do PA (do sálu), ale to mi zase přijde divné, proč by to chytalo vazbu (nebo cokoli jiného) zepředu. Dělá to na menších i větších sálech.
T.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Proč by to nemělo chytat zpětnou vazbu i ze sálu/PA ? Naopak nízký kmitočet a pomalý náběh jsou pro něco takového spíš typické. Může to zhoršovat sál, podium, umístění beden PA, jejich EQ atd. Bylo by naopak skoro nemožné najít nějaký jiný důvod, než zpětnou vazbu. Může být někdy čistě mechanická, přes podlahu a stojany, běžně se tak děje u DJ gramofonů, ale tady to asi opravdu bude akusticky (viz vliv polohy zpěváka). Je jasné, že to přestane, když kdekoli ubereš a začíná, když přidáš, tím se dostáváš na jednu nebo druhou stranu hranice stability. Zkus ekvalizerem vyřezat ty kmitočty, na kterých to nahoukává jak z monitorů, tak z PA, možná bude stačit jen první nebo druhé, z toho se taky dá poznat, kudy se smyčka vazby uzavírá.
H.M.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
Taky bych to tipoval na vazbu. Ale když píšeš, že při zpěvu zblízka se to zlepší, tak mě také napadá, zda na té "nulajedničce" nemáš někde vřazenou kompresi (s charakteristikou, podobnou AGC a zvýšen zisk za tímto kompresorem), což té vazbě ještě více napomáhá?
-
maly_medved
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
jj, pomůže odstranit ty frekvence ekvalizérem, teď si nepamatuju jestli má Yamaha 01 eq i na aux cestách nebo jen na vstupech ? Přehnaně nastavený kompresor to taky může zhoršit .
Dobrá vychytávka je použití optogate na doprovodných zpěvech ( http://www.optogate.com/html/pb05e.html ) . Na mikrofonech doprovodných zpěvů to registruje když u mikrofonu někdo stojí. No a když člověk poodstoupí, čímž se odkryje přímá vzdálenost mezi mikrofonem a hlasitým aparátem nebo bicími tak mikrofon potlačí o 16 dB . A mikrofon tak nesnímá bordel z jeviště
Dobrá vychytávka je použití optogate na doprovodných zpěvech ( http://www.optogate.com/html/pb05e.html ) . Na mikrofonech doprovodných zpěvů to registruje když u mikrofonu někdo stojí. No a když člověk poodstoupí, čímž se odkryje přímá vzdálenost mezi mikrofonem a hlasitým aparátem nebo bicími tak mikrofon potlačí o 16 dB . A mikrofon tak nesnímá bordel z jeviště
Myslím, že zpěv to houkání "nezlepší", ale jen překryje rozbíhající se vazbu. A když zpěv umlkne, tak se vazba objeví, protože je nekrytá...
-
maly_medved
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Může být že je na výstupu kompresor , když zpěvák zpívá ... ( což bývá často největší signál do P.A. ) a kompresor potlačuje cca o 2, 5, atd. dB . A když zpěv utichne a compresor už "nepotlačuje zesílení" tak se vazba rozjede naplno .
Jak už se psalo ..... potlačení frekvencí eq na p.a. a monitorech, uvážlivé nastavení comp. , umístění beden , správná poloha mikrofonu, rozumná hlasitost kytarových aparátů a pak třeba vychytávky jak jsem psal včera
Jak už se psalo ..... potlačení frekvencí eq na p.a. a monitorech, uvážlivé nastavení comp. , umístění beden , správná poloha mikrofonu, rozumná hlasitost kytarových aparátů a pak třeba vychytávky jak jsem psal včera
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Já to s tebou zkusím ještě jednou - máš aspoň tušení, co by měla ta tvoje překrytá a nekrytá vazba fyzikálně znamenat ? Pokud ano, zkusil bys nám tuto svoji teorii vysvětlit ?
Je ti jasné, že řeč nebyla o zpěvu, ale o POLOZE zpěváka a že kompresor by skutečně vysvětloval i ten vliv samotného zpěvu ?
Kamile, na forech sice radí kdekdo kdeco, ale opravdu tomu někteří rozumí víc a někteří míň a sebevětší ego na tom nic nezmění. Mýlit se můžeme všichni a všichni se můžeme ještě něco naučit, sebe z toho opravdu nevynechávej, je na to moc brzo.
H.M.
Je ti jasné, že řeč nebyla o zpěvu, ale o POLOZE zpěváka a že kompresor by skutečně vysvětloval i ten vliv samotného zpěvu ?
Kamile, na forech sice radí kdekdo kdeco, ale opravdu tomu někteří rozumí víc a někteří míň a sebevětší ego na tom nic nezmění. Mýlit se můžeme všichni a všichni se můžeme ještě něco naučit, sebe z toho opravdu nevynechávej, je na to moc brzo.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
Ó děkuji, jistě je to velké ponížení, zkusit se mnou mluvit.
Nebudu se pouštět do požadovaného fyzikálního vysvětlení, fyzika je má slabá stránka (vlastně své chyby já nepřipouštím, že?). Naopak bych ten jev popsal jen z praxe (i když, přece žádnou nemám):
- ta vazba se nemusí rozběhnout v "nesnesitelný pískot", může být v náběhu (ono to docela vystihuje to slovo "nahoukávání" místo "hučení")
- není to třeba ani tolik o tom, že by tam ta vazba vůbec nebyla nebo to pištělo, prostě to tam je a zpěvák přes to buď zpívá, nebo nezpívá, zvukař to buď slyší, nebo přes zpěv neslyší
- ano, řešení je stále u EQ, jen jsem tazateli chtěl popsat, že příčina je možná jinde (původně i psal, že to vazba není vůbec, pak že se objevuje jen, když nezpívá)
- já např. coby posluchač vídám dost často, že je někde vazba furt...
Milý Huberte, chápu, že jsem pro tebe kdekdo a kdeco, ale smiř se s tím, že tu jsem. Opravdu bych nerad, aby každé vlákno skončilo narážkami na mé "přehnaně vysoké" ego. Pokud máš pocit, že jsi jediný, kdo je oprávněný něco říct, budeš muset vystačit s vlastním forem.
Nebudu se pouštět do požadovaného fyzikálního vysvětlení, fyzika je má slabá stránka (vlastně své chyby já nepřipouštím, že?). Naopak bych ten jev popsal jen z praxe (i když, přece žádnou nemám):
- ta vazba se nemusí rozběhnout v "nesnesitelný pískot", může být v náběhu (ono to docela vystihuje to slovo "nahoukávání" místo "hučení")
- není to třeba ani tolik o tom, že by tam ta vazba vůbec nebyla nebo to pištělo, prostě to tam je a zpěvák přes to buď zpívá, nebo nezpívá, zvukař to buď slyší, nebo přes zpěv neslyší
- ano, řešení je stále u EQ, jen jsem tazateli chtěl popsat, že příčina je možná jinde (původně i psal, že to vazba není vůbec, pak že se objevuje jen, když nezpívá)
- já např. coby posluchač vídám dost často, že je někde vazba furt...
Milý Huberte, chápu, že jsem pro tebe kdekdo a kdeco, ale smiř se s tím, že tu jsem. Opravdu bych nerad, aby každé vlákno skončilo narážkami na mé "přehnaně vysoké" ego. Pokud máš pocit, že jsi jediný, kdo je oprávněný něco říct, budeš muset vystačit s vlastním forem.
- Akrij Kenumis
- Uživatel

pánové, strčte si ta ega za klobouk...všichni!
Je to nastavením kompresoru a je to špatně nastaveným master EQ.,
Zkus si, když se ti ta vazba na spodních kmitočtech(nahoukávání) ozve, ubrat na master EQ třeba cca 160-250Hz...dám ruku do ohně, že bude klid.
Pančto vazba z odposlechu je rychlá....z PA jí to vždy trvá mnohem déle než se ozve v celé parádě
Je to nastavením kompresoru a je to špatně nastaveným master EQ.,
Zkus si, když se ti ta vazba na spodních kmitočtech(nahoukávání) ozve, ubrat na master EQ třeba cca 160-250Hz...dám ruku do ohně, že bude klid.
Pančto vazba z odposlechu je rychlá....z PA jí to vždy trvá mnohem déle než se ozve v celé parádě
Mydlovary SOUND
I
I I
I III I
I I
I
I
I I
I III I
I I
I
- Akrij Kenumis
- Uživatel

ještě jedna otázka: na jaké frekvenci máš nastavený ten HPF filter?...ono sice zapnout to jde, ale pak je třeba ještě kroutit čudlikem směrem doprava, aby si nastavil kam až HPF zabírá.
Mydlovary SOUND
I
I I
I III I
I I
I
I
I I
I III I
I I
I
No, kdybychom měli možnost to slyšet, tak by se to mnohem snáze a rychleji určilo. Takhle si lze pod tím představit leccos a tím pádem strávit mnoho času zbytečným výpisem příčin. Tipnul bych, že to bude komprese a gate současně, dokonce v nějaké "subgrupě". Při větším signálu se gate otevře naplno (dosud bylo hudebníky slyšet z pódiové nástrojovky), nevelká komprese slyšitelnosti "hučení" přidá. Předpokládám Tome, že když by to bylo tak na hraně, aby trvaleji to jenom hučelo díky zpětné vazbě z PA, pak by zcela jistě muselo dojít velmi brzy i k jejímu většímu "rozjetí" a tudíž by jsi snad jednoznačně rozeznal a napsal, že se apec rozhoukává vazbou. Pokud to pouze stabilně hučí, prošel bych nejprve nástrojovku. Zejména vyschlé, či vadné elyty ve zdroji nějakého komba a nebo kláves "hučení" v užitečném signálu produkují a je to pro zkušenější ucho trochu jiný zvuk, než brum ze zemní smyčky. Každopádně je možné, že ten hukot je z PA dobře slyšet, až když gate plně otevře průchod signálu z postiženého nástroje, jinak ten bordel ze samotné nástrojovky při běžném hluku v sále zaniká. Zrovna tak může být zdrojem hučení brum v Returnu externího efektu (pokud jej u 01 máš), může pak jít třeba i o hallovaný brum zemní smyčky a nebo může i tento efekt mít vadný zdroj.
No, neslyšel jsem to, tak těžko dále a na dálku radit.
No, neslyšel jsem to, tak těžko dále a na dálku radit.
-
maly_medved
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Gate bych netipoval, to by museli být na bicích nastaveny hodně nešikovně . Navíc , ( nevím jak to má Yamaha 01 ) ale předpokládám že na ní taky Gate do subgroup vůbec nejde zařadit, aspoň jiné digipulty Yamaha to tak mají.
Teda, nepředpokládám použití klasických Gate na mikrofonech zpěvů
Teda, nepředpokládám použití klasických Gate na mikrofonech zpěvů
-
tom11
Ahoj pánové,
všem děkuji za názory a za rady. Při nejbližší příležitosti se na to zaměřím a případně se ještě ozvu.....
T.
všem děkuji za názory a za rady. Při nejbližší příležitosti se na to zaměřím a případně se ještě ozvu.....
T.