Jak používat aktivky?

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
Peca
Uživatel
Uživatel

Jak používat aktivky?

Příspěvek od Peca » ned 24. úno 2013 20:08:48

Moc Vás všechny zdravím,

dlouho chodím jen číst a nepíšu, teď prosím o zkušenosti. Pomohli jste mi sestavit aparát, jsem amatér aktivkář a mám prosbu. Jak seřídit aktivky na produkci? Jde mi o to, že jsem slyšel, že mám aktivky vytočit na maximum a šavle Main out dát lehce pod "0" abych měl ještě malou rezervu a pak si nastavit šavle na jednotlivých vstupech na požadovanou hlasitost.

Jenže, není hloupost hulit PA aktivky na plno? Pak si přece taky aktivuji maximální zkreslení. Zatím to řeším tak, že aktivky dávám lehce nad 3/4 max. výkonu (podle potenciometru vzadu) a zbytek nastavuji jak výše popsáno. Prosím o radu, díky..... :?

KamilV
Uživatel
Uživatel

Re: Jak používat aktivky?

Příspěvek od KamilV » ned 24. úno 2013 20:25:54

Nechal bych aktivku nevybuzenou.
Pak bych si pustil něco do jednoho kanálu, vytáhl to tak, abych byl na masteru lehce pod clipem (občas s dotykem peaku) a šel aktivku zesilovat.
Jakmile začne problikávat clip na aktivce, jsi na maximu. Pak si jen zeslabíš mix.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » ned 24. úno 2013 22:11:46

Záleží vždycky na konkrétních modelech a jejich chování, například blikající ledka na aktivce nemusí znamenat klip, ale začátek nástupu poměrně mírné komprese, pak by bylo hloupé nemoci využít její plný výkon kvůli přebuzení výstupu mixu. Taky může mít vstup aktivky nějaké maximální povolené napětí, které mix dokáže přebudit, rovněž by bylo hloupé tímto způsobem zvětšovat zkreslení.
Je potřeba číst návody a vyzkoušet si, jak velká rezerva je na obě strany od jimi doporučených nastavení.
Vzhledem k tomu, že mnoho aktivek nemá příliš citlivé vstupy a také proto, že mix a jeho indikace jsou v ruce a na očích, kdežto na bedně s tím může pokroutit kdekdo a ledka nemusí být za provozu viditelná, bych doporučil držet se nastavení na bedně spíš na maximu (samozřejmě jen když to nezačne obtěžovat šumem, protože mix bude hluboko pod rozumným vybuzením a půjde ještě spolehlivě hlídat jeho výstupní měření).
Jsou samozřejmě možné i jiné přístupy, například při bednách nepřístupných pro kohokoli a naopak riziku, že do mixu může někdo nepříjemně hrabat.

H.M.

TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv » ned 24. úno 2013 22:21:58

Copak je to za aktivku? Obvykle existuje nějaká nominální hodnata citlivosti, bývá značená 0dB, +4dB, Line, nebo tak podobně. Nemá cenu okolo toho laborovat, potenciometr na aktivce neovlivňuje výkon bedny, ten zůstává stejný, ovlivňuje citlivost, tedy kolik signálu budeš potřebovat, abys bednu vybudil na plný výkon. Je dobré se držet někde kolem úrovně 0dB. Pokud nevíš, kolik to je na té aktivce a nemá indikaci signálu, tak lze použít druhou metodu, jak píše Kamil, sesouhlasit klipy na pultu a na bedně a hrát na pultu s rezervou pod klipy.
Dělám, co mě baví.

Peca
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Peca » pon 25. úno 2013 13:38:07

Kluci díky moc. Aktivky mám dB system cromo 15+. Psáno je na nich 600W a v papírech psali myslím 128 dB/m2. Ty jste mi kdysi loni na jaře "schválili" jako vhodné pro amatéra zvukaře na střední sály. No, ale ještě jsem si vzpomenul, že když dám ty aktivky naplno a šavle Main na výstupu někde pod 0dB, tak mi ukazatele úrovně na mixu výstupu MAIN nevylezou ani na nejnižší čísla. Občas probliknou na některým kanále max. dvě zelený světýlka dole. Pokud dám aktivky něco za polovinu, nebo na polovinu, ukazatele na mixu povyskočí výš a dá se s nimi pracovat, prostě fungují v pásmu pro mě viditelném.....to je prosím mimo moje chápání #-o ..... Mix mám Behringer xenyx 1832 FX, ovšem ukazuje se být malým, začínají my chybět mono vstupy :shock: .....musím ovšem přiznat, že jste mi to říkali...vlastně psali :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ......

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pon 25. úno 2013 16:31:12

Nepřepnul sis náhodou ty bedny na mikrofon ? Nemůžu najít u výrobce žádný údaj pro linkový vstup, ale tak nízko (cca -20dB) snad být nemůže.

H.M.

Peca
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Peca » pon 25. úno 2013 16:35:50

Kurňa, to si myslím, že kontroluju úplně pokaždý když je zdviháme na klacky. To by se mi snad nepovedlo, skočím se ale podívat, musím stejně do skladu..... :shock: dám vědět....

Peca
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Peca » pon 25. úno 2013 17:47:32

Tak jsem si oodechnul [-o< [-o< , ne je to pořád nastavený na LINE, nikdy jsme to ani nezkoušeli přepínat. Prostě nechápu jak je možný, že při úplně otevřených aktivkách je výstupní signál na MAIN OUT tak slabej....
Díky taky za vysvětlení s tím poťákem na aktivce. Když se člověk nad tím zamyslí, zní to logicky....zesilovač jede naplno, jen se seřizuje citlivost vstupu....no naštěstí stačilo napovědět. Trošku jsem právě divokej z té indikace CLIP. Zpočátku jsem používal bedny RH Sound, ovšem u nich to neznamenalo zkreslení, ale že jsou u konce s dechem, byť vypotily kolem 120W, místo deklarovaných 250W při 98db/M2....

Tady na těch dB system je zelená READY a červená LIMITER...čili asi funkce bude podobná, jen tady červená snad neznamená začátek chrchlání..... :( ....ne tohle my ještě neudělaly [-X

Peca
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Peca » pon 25. úno 2013 17:59:17

Prosím Kamil V....prosím vysvětlení pro amatéry.....lehce pod Clipem znamená, že mix na MAIN vybudím tak, aby mi těsně neblikalo červený světýlko Clip.... Hele, ale nevím co je "občas s dotykem peaku" promiň, ale jsem fakt amatér a na ty výrazy chodím sem :oops: .... jinak konec chápu opět zcela jasně....Ještě jsem tady hledal vysvětlení, proč se koncovým bednám říká PA....prostě to používám, raději málo, ale neznám pravej důvod. Per Anum to asi nebude #-o ....raději se zeptám odborníků...

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » pon 25. úno 2013 18:16:09

Myslel jsem to tak, že:
1) na kanále se zdrojovým signálem si dáš PFL a vybudíš předzesilovač, tak aby nebyl v clipu, ale na maximu
2) s faderem vyjedeš do 0
3) uvolníš PFL (na metrech budeš mít možná úroveň masteru, dle mixu) a vyjedeš MAIN LR faderem tak,
aby byl výstup mixu na maximu a neclipoval

Tím bys měl mít max. sílu zvuku a největší odstup od šumu.

Pak půjdeš k aktivce a budeš zvyšovat její citlivost, dokud nebude na maximu ona.

Poznámce od Huberta o max. napětí na vstupu nerozumím, třeba to vysvětlí. Asi jsem na to v praxi nikdy nenarazil, nebo nevím, jak by se to mělo projevit. Já dávám poťák na aktivkách do 0 a jen si hlídám, abych nepřepálil mix...
U mě je to ale jednoduchý, na masteru mixu se ani k 0 nepřiblížím, protože to už dávno "řve až až".

Peca
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Peca » pon 25. úno 2013 20:00:56

Díky Kamile, tohle zvládnu, moc díky :)

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pon 25. úno 2013 20:18:22

Nevím co je k nepochopení, přece je to běžný údaj například u mixů - do mikrofonního vstupu je maximum X, do linkového Y, aktivní bedna taky má nějakou úroveň, kterou už její vstupní obvody nezpracují bez zkreslení. Na opačném konci je minimální napětí, které ji ještě vybudí na plný výkon, u této bedny jsem našel pouze údaj -40dB, ovšem to musí platit pro ten mikrofonní vstup, linkový bude někde kolem 0dB. Proč přitom neukazuje Xenyx na indikaci skoro nic, netuším, třeba je rozbitý nebo to je přepnuté vůbec jinam. Bohužel jsem skutečně nenašel ani datasheet, odkaz na návod je bez 15+ atd.
Asi to musí rozseknout, kdo ty věci má.

H.M.

Peca
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Peca » pon 25. úno 2013 20:41:33

Díky, ale robitej fakt není....jsem opatrnej a je poměrně novej...myslím dokonce v záruce :-) . Když aktivky stáhnu na polovinu, jede ukazatel normálně. Když k němu připojím ty starý RH Sound, tak to jede taky normálně.....divný :idea:

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pon 25. úno 2013 21:58:35

No tak tedy asi opravdu máš bedny s citlivostí na plné vybuzení někde kolem 100mV (v profi nesmysl - zkus najít takový zesilovač) anebo si myslíš, že jsou vybuzené když ještě nejsou (už jsem upozorňoval, že nějaké blikání ledky neznamená nic, když to hraje normálně a dokonce stále víc po přidání na mixu) nebo já nevím co. Každopádně pro normální funkci mixu by měla jeho výstupní indikace chodit minimálně do nuly a ne jen do -20dB. Totéž platí i když se měření přepne někam jinam, protože mít slabý signál znamená utápět ho zbytečně hlouběji do šumu a brumu, takže asi nezbývá, než stáhnout gainy beden ještě více.

H.M.

Petr V.
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Petr V. » pon 25. úno 2013 22:55:49

Asi před rokem s těmito aktivkami u mě někdo byl.
Jestli si dobře pamatuju, tak ovládání volume je v digitální doméně a vstup má citlivost 0dBu pro LINE.
Myslím ,že pozice 0 na volume znamenala úroveň 0dBu pro maximální vybuzení. Možná počítají i s tím,že k bedně někdo připojí zařízení s nesymetrickýcm výstupem ,která nemají tak dostatečnou výstupní úroveň a bude potřeba signál zesílit. Přičemž mikrofonní úroveń je příliš citlivá.
Nejsem si ale jistý, už je to delší čas.
Petr Vinš
tel: 721 281 678
petr@splacoustics.cz

Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“