Jak se stát zvukařem?

...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
Odpovědět
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
skeletons88
Uživatel
Uživatel

Re: Jak se stát zvukařem?

Příspěvek od skeletons88 » sob 06. dub 2013 0:54:53

SORY

Niekto kto na začiatku uviedol robit bednaka alebo nosiča (poskoka)si ja osobne myslim že ak človek ktory chce realne zvučit akcie, potrebuje uši ruki a rozum a potom len pozerat pod ruki zvukoveho majstra ovšem ak nenarazí na hluche hovado. Skoč po hento dones tamto natoč bednu tak a tak a blaa blaaa ok doležite ale prkoho ? jedine pre dotičneho zvukara a nie pre toho čo sa chce učit. SRAT nato chodte proste niegde ku zvukarovi akcia opitam sa mate chvilku a tp. Ak ano ste zahojeny mate to štastie že ste trafil dobru dušu a bude dana téma stát zato. Pravidlo č.1 stale sa opitam ak niečomu nerozumiem akcia včera prečo je to tak a to tak. akcia o dve dni prečo je insert insert a nie direct out, proste postupne je mi jasne že unas v PO alebo SVK nikto nikomu neukaže ako čo otazka na isteho PROFIKA viete poradit to a to odpoved kontaktujte dovozcu atp. Strašne my to pomohlo jedine byt zvadavejši a usylovnejši v intrenetovom hladani našiel som vyskušal a funguje verte či nie pride to časom samo myslim ten inštinkt ktorý vám povie teraz je to moc teraz zasa malo treba chodit a počuvat zvuk iných urobyt si obraz otom ako to ma vyzerat samozrejme posvojom našetrit alebo pozicat a skusit urobit zvuk npr hovorene slovo XY možnosti a nastaveni hlavne sa nestratit v pulte a podobne ak človek začne stresovat nevadi treba si povedat pohoda ukludnit sa a znova nejde to a to skusit kombinacie atp. proste pritom premyšlat čo z toho ked budete tahat bedne na koncerty za firmu FAKE ak vy sa nijak nevzdelavate je vam to na dve veci prva vec by mala byt ta alebo skor otazka zdravym volam sa ďuri a chcem pomoct zo zvukom a niečo sa naučit typek bude v pohode a povie fajn pod za pasku a divaj sa PRAX tu páni ju nadobúdali podobne ako opisuju bednák a podobne veci ok bejvavalo ale dnes sme uplne inde a to nešpinim meno V.V. ani nič podobne len chcem povedat že dnes sa to dá síce ináč ale treba nájst človeka potom ak budete mat zasebou neake zaklady npr ako narutovat auxi fx a komprimacie v inserte si zapožičajte npr kompresor domov pustite si donho napočuvanu skladbu a jemne posuvajte parametre zase vam to bude na dve veci neviužiješ to na live ani nebudeš z toho mudrejši ale zapametas si gde to hra lepšie resp gde viac de to uberie a naopak de to prida a hybat z parametrami dopismena doslova omakat si to pomeri riešit až ked pride konkretny pripad a hlavne človek z vybavenim može byt aj bez uši stači ak bude vybaveny vy sami si ho dokažete nastavit len treba vediet čo chcem dosiahnut resp. aký má byt výsledok ak budete natom usilovne pracovat dosiehnete uspech hlavne ist 1:1 teoria : prax a potom zauje o hudbu hudbu ako takú myslímtým kapela spev zbor nástroje a iné veci hrajuce a tíkajuce sa zvuku a počúvat a učit sa hlavne byt velmy ZVEDAVÝ samozrejme zdravo a dravo

interpunkcie a ine veci poznam nepoznam vsak kedy ich mám použit preto prepačte moje machule nečitajte ak nechcete no snažil som sa mam zdravotne problemy a nehambim sa zane

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » sob 06. dub 2013 9:39:59

No zkusil jsem to přečíst, byla to dřina, ale tak polovičku jsem pochytil.

V podstatě to je v kostce "Proč se v podniku vypracovat odspodu, když můžu jít rovnou do ředitelny omrknout jak to ředitel dělá a rovnou se jím stát." Pravda kolikrát to takhle i někde funguje a podle toho to vypadá.

TO mi připomíná mýho tátu, kterej sice dělá na počítači, ale jenom v tom daným programu, ale už mu nic neříká vytváření, kopírování, přesouvání souborů, neumí poslat e-mail s přílohou a když na někoho hledá nějaké informace nepoužije internet, ale volá mě :o .

Malej a střední zvukař je především bedňák, protože to ani finančně jinak nejde. Naložit aparát, dojet na akci, složit, postavit, propojit, pak teda odzvučit a zase to samý v opačným pořadí. Plus k tomu údržba aparátu, nějaký to ladění a sladění.
Jedině tak má člověk šanci bejt dobrej, pochopitelně cit pro hudbu, sluch atd. to je jasný, protože podle mě jedině ten kdo ví jak to celý funguje a má přehled má šanci.
Je málo vyvolených, kteří si přijedou s rukama, odzvučej si na připraveným aparátu, shrábnou nemalý peníze a po akci si jedou v klidu domů. Ano každý se může pokusit se tam dostat, ale téměř nikdo to nedostane na stříbrným podnose.

A Skeletone opravdu se ptáš občas blbě nebo na nesmysly, případně na věci, který stejně ten druhej musí hledat na internetu, tzn. že to spíš působí pohodlností a podle toho taky vypadaj reakce na tvé dotazy. Navíc třeba já radím to co bych dělal já, takže třeba kdybych radil obrať se na prodejce, nebo dovozce, udělal bych to taky.
V týhle branži naštěstí jsou v prodeji (alespoň u značkových věcí) lidi, kteří jim rozumí a to co dělají je víc než práce (baví je to), tzn. dokážou i poradit.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

maro
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od maro » sob 06. dub 2013 11:00:20

naprostý souhlas =D>
Listen... and enjoy the sound

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » sob 06. dub 2013 15:02:53

Ty brďo Sleleton!!! ...ja som slovák ale dešifrovať tú tvoju "hatlaninu" je fakt fuška! ...a čo potom chudáci česi a že je to vlastne ich fórum a my sme tu tak trochu hostia. ...vecnou stránkou toho príspevku sa ani nemá zmysel zaoberať.

mazi
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mazi » sob 06. dub 2013 18:22:20

Bláho, naprosto perfektně napsané. Naprostý souhlas.
Těch vyvolených a dobrých vyvolených je v republice je málo. A i mezi nimi je občas absolutní zoufalec. Měl jsem v klubu v Noře před lety jednoho Slováka, který mi tvrdil na zvukovce jak se mu na předchozím hraním špičkově hrálo na digitál a že analog je přežitek, a že dobře že to nakroutí i na ten analog, že s tím nebude mít problém, dyť je to přece profesionál a s jistou hrdostí a mladičskou arogancí začal přehazovat šavle přelepy a odposlechy, že on je na to zvyklý. Pak, ale celou zvukovku propískal, prakticky zvukově nevytvořil vůbec nic, co bych od právě vyvoleného čekal. No a když zvukovka byla téměř u konce a kapela naštvaná, že se neslyší, jsem musel zasáhnout, abych udělal alespoň odposlechy. No a ve finále kolega vyvolený, nebyl schopen ani nakroutit jednoduchou kapelu. Prakticky jí ani nedokázal zesílit. A to byl přesně takový ten vyvolený, který neprošel od začátku od nosiče až po zvukaře...Takoví radši ať zůstanou doma. V této branži musí mít zájemce jistou trpělivost a soudnost. Já jsem začal právě od bedňáka v roce 94 a nestydím se za to. Je třeba k tomu to řemeslu mít jistou úctu. A nepřijít hned jak chytrolín a dotazovat se opravdu na blbosti. Na takové opravdu zvukař nemá čas a kolikrát ani chuť.

Chtěl jsem ještě k těm vyvoleným, abych dorovnal a byl ferový. Měl jsem šanci taky spolupracovat s opravdu špičkovými vyvolenými, od těch jsem se naučil spoustu fint, které se používají v první lize a to byli opravdu profesionálové, věřím tomu, že taky začali od piky v klubu a nebo od bedňáka.

Martin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Martin » sob 06. dub 2013 22:56:07

Návštěvník píše:...a čo potom chudáci česi a že je to vlastne ich fórum a my sme tu tak trochu hostia...
Tak to prrr! viz podtitulek pod názvem fóra v záhlaví
:D
administrátor, moderátor

skeletons88
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od skeletons88 » ned 07. dub 2013 12:50:06

Ja som nepovedal že treba íst priamo za pult. Samozrejme že pomoc uvíta každý zvukár. Ale písal som skor o zneuživani ochoty. A ak padne otázka pri pulto tak sa človek dočka len: hm robym to lebo som si nato zvikol atp.

Nešlo mi oto urazit začiatky iných!

Mazi: Tak treba hladat v cz možno že nájdeš čecha čo vie krútit ako David Ratt. A to že za príklad padol Slovák je dost blbé akoby uvás sa nenašiel človek čo je za pultom blbec

Blaha: Prax sa da npr získat aj tak že budeš v malom klube a zapožičiaš si mali pult a zvučíš a uč´š sa samozrejme ideal by bol keby bol niekto znalý pri tom. Nemyslel som to tak ako si to napísal ty. Ak by človek získaval prax sám neaký čas by sa potrápil a potom by šiel na festival a pomohol by z boxmi ale stál by pri pulte a pozeral sa. Bolo by ovela menej blbých otázok a podobne ak by sa chcel niečo opítat tak aspon by to bolo z jeho skúsenosti

Proste je to iné učit sa sám od začiatku. Ja sa učím aj sám a je to na dobrej ceste Pomáhat chodím aj inde ako len sebe a vidím ako to robí niekto iný npr bordel v podiovke a neoznačene kable prejdu 4-5 kapiel a je z toho prekrasne klpko.

TÝM NECHCEM TVRDIŤ žE STE UROBILI CHYBU ALEBO NIEČO TAKÉ ALE IDE TO AJ INAK AKO DLHOROČNÝM ZAUŽÍVANÝM NÁVODOM.

J.J.
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od J.J. » pon 08. dub 2013 9:05:56

On snad ani nikdo netvrdil, že jediná cesta k zvučení vede přes bedňáctví či jiné pomocné práce u jiných zvukařů a firem. Je to ale ten nejrychlejší způsob jak se dostat ke kvalitní technice a k dobrým kapelám.
Můj takový osobní názor je, že nikdo se zvukařem stát nemůže :D. Zvukařem člověk buď je a nebo není. Nemyslím tím to, že každý kdo zvukařem je se postaví za pult a je to na 100%, naopak k bezchybným výsledkům je cesta dlouhá. Ale pokud člověk nemá z hůry dáno tak je jakákoliv snaha marná. Ano dá se naučit spoustu fíglů které pomůžou ale.....
A znovu, nejrychlejší cesta za pult (neříkám, že nejlepší) vede přes zavedené zvukaře a firmy. A není to jen o tahání beden. Šikovný člověk se může hodně rychle pokud doopravdy chce dostat přes drátování pódia za monitorový pult - alespoň u mě určitě. Pak už záleží vyloženě na něm jak to zvládá.
Zvukař bez www stránek

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » úte 09. dub 2013 12:56:04

...áno vidím to, "česko - slovenské" ospravedlňujem sa :-)
Ešte by som k tomu chcel dodať, že občas sa pri práci vyskytnú "okloidúci" čo z vas ťahajú know-how alebo kladú otázky tipu kolko watov to má... :-) človek často nemá čas ani chuť odpovedať a vyzerá v ich očiach "divne".
Keď sa náš "bedňák" opýta na čokoľvek vždy sa mu dostane odpovede a často aj s názornou ukázkou, čaká sa od neho, že sa bude pýtať a zaujímať, lebo sa po ňom bude chcieť aby vedel. Pretože len na nosenie si môžete najať aj "locall hands" Od neho sa čaká, že vie do ktorého koncáku patrí tamten box, aby sa orientoval v kabeláži na podiu a časom aj bol schopný zaskočiť za monitoráka keď si musí odskočiť... :-)

D.Horky

Příspěvek od D.Horky » čtv 06. lis 2014 11:57:04

Dobrý den.
Jsem začínající zvukař a chtěl bych se zeptat čím začít, aparát už nějaký mám.
Nemohl by mi někdo vysvětlit nastavení eq na zvukařským pultu a nějak tak všeobecně?
Něčemu už rozumím.

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » čtv 06. lis 2014 12:05:07

Není problém, dojeď si na nějaký kurz pro začínající zvukaře.

Egestas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Egestas » čtv 06. lis 2014 12:10:01

V.Vlachý, Praxe zvukové techniky tam je "vše". Další věc co mě napadá že by nemusel být špatný nápad je pročíst si toto fórum.
A pokud očekáváš rozumnější odpověď než po směru hodin se přidává a v protisměru ubírá, bylo by dobré položit konkrétní otázku co vlastně chceš vysvětlit.

exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi » čtv 06. lis 2014 12:25:01

Hezké články vycházely i v Muzikusu.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.

MADMAX

Příspěvek od MADMAX » čtv 06. lis 2014 15:06:44

2 D.Horky - hele ono to asi není na pětiminutovou debatu po telefonu a už vůbec ne na tři řádky v diskuzi. Zásadní otázka - odkud jseš?

mkarr
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od mkarr » pát 07. lis 2014 2:17:52

Jak tak pročítám tuhle diskuzi, asi by to fakt chtělo kdyby KnobTweaker naplnil svoji "výhružku", že uspořádá nějaký kurz. Teda mohl by i kdokoli jiný kdo má nás začátečníky nebo mírně pokročilé co naučit. Taky bych moc rád přičichnul jak to dělají velcí kluci.

Odpovědět

Zpět na „Bar“