Snímání šroťáku dvěma mikrofóny
-
- Reklama
Snímání šroťáku dvěma mikrofóny
Zdravíčko, máte nějaké doporučení týkající se zvučení šroťáku zezhora a druhým mikrofonem zespod u struníku? Na spodním mikrofonu otočím fázi, to vím, ale jak je to s EQ? Jsou na to nějaké osvědčené postupy?
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: Snímání šroťáku dvěma mikrofóny
Tak dost záleží, jakého zvuku chceš dosáhnout. S výhodou lze použít mírné přidání basů (90Hz-150Hz-250Hz podle chuti) na vrchním mikrofonu a můžeš trochu ubrat na výškách, omezíš tím přeslechy z hihat. Na spodním naopak basy uřežeš pryč a výšky nebo vyšší středy můžeš krapet přidat. Na vrchním někdy pomůže uřezat pásmo okolo 500-700Hz, když bubínek příliš přeznívá.
Dělám, co mě baví.
-
knobtweaker
- Uživatel

Víceméně souhlas s Tomášem. Záleží jakého zvuku chceš dosáhnout , ale pro tloušťku objem lze přidat frekvence 150-200 hz. Hi- pass filtr mám kolem 100hz. Pokud má virbl krabicový charakter , tak někdy potřeba ubrat trochu 500-700 (zde ale opatrně aby jsme neztratily průraznost v mixu). Attack u virblu bývá kolem 5khz. Pokud chceme tvrdě znějící vidbl lze někdy trochu přidat fr kolem 2khz. Výšky většinou neořezávám. To se bavíme o vrchním mikrofonu. Spodní mikrofon mi dodává hlavně zvuk strunění začínám s obrácenou fází a hi-pass filtrem kolem 150-200 hz, co ale často sundavám jsou frekvence mezi 1-3khz , klidně s širším q, uberu tím takové ty středy které mívají u struníku nepříjemný charakter a zvuk struníku se zjemní. Někdy lze podle vkusu přidat frekvence od 5khz výš. Poměr by měl být takový že základ zvuku, to maso jde z horního mikrofonu a doplňuje se zvukem z dolního. Třeba u Black lips jsem ale používal víc spodní mikrofon. Ty měli ale dost atypicky znějící virbl. Jinak horní mikrofon je často dobré komprimovat - moje oblíbené nastavení je hodně krátký release, trochu delší attack . ratio 4:1 , gr cca 6db. Dolní mikrofon je se zas někdy vyplatí zagejtovat pokud je struník příliš dlouho znějící (u razantnějších stylů , pokud bubeník používá ghost strokes tak bych to nedělal).
-
Gain
Děkuji klukům za odpověď k bubínku....zkoušel jsem - funguje
, jak přistupují ke kick a tomům... díky Peter
Díky, ten tip s ořezáním výšek na horním mikrofónu je fajn. Měl jsem možnost to teď odzkoušet, sice v tělocvičně, ale not bad