Jak nazvučit bicí?

Dynamické, kondenzátorové, zpěvové, nástrojové, bezdrátové...
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
Karel A.

Jak nazvučit bicí?

Příspěvek od Karel A. » stř 10. črc 2013 13:35:25

Zdravím! Chtěl bych poradit, jak solidně nazvučit bicí s co nejmenším počtem mikrofonů + doporučení vhodných mikrofonů.

V tuto chvíli používáme tuto sadu od Samsonu:

http://kytary.cz/samson-5kit/HN094993/

Je možné použít např. pouze mikrofon pro kopák a zbytek bicích nazvučit nějakým kondenzátorovým overheadem? Je jasné, že pak nejde ovlivnit hlasitost jednotlivých bubnů/činelů, ale je otázka, jestli je potřeba nějak zasahovat do akustiky bicích (krom kopáku, který se v celkovém zvuku dost ztrácí).

Ve zvučení bicích jsem naprostý laik, tak možná moje úvahy nejsou správné :) Každopádně za každou radu budu rád. Ideální by pro nás bylo vejít se do počtu 4 mikrofonů kvůli velikosti mixu.

Případně prosím o doporučení vhodných mikrofonů, cenu komplet bych si představoval kolem 10.000 nebo lehce nad. Díky

KamilV
Uživatel
Uživatel

Re: Jak nazvučit bicí?

Příspěvek od KamilV » stř 10. črc 2013 13:47:17

Bicí se zvučí různě hlavně na základě žánru a představy o výsledném zvuku. Proto to moc obecně nejde říct.
Vás ale mnohem víc než žánr svazuje rozpočet a počet mikrofonů.
Na kopák bych dal AKG D112, na snare Audix i5.
Zbývá OVH pár tužek, např. Rode NT5.

Cena celkem cca 13.000 Kč, což by mohlo splňovat "lehce nad".
Pokud by to finančně neprošlo, nahradil bych NT5ky tužkama AKG Perception 170.
Tím i do limitu spadnete.

Pokud se ale jedná např. o rock, výsledek patrně stejně nebude kýžený.

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » stř 10. črc 2013 14:16:36

P170 jsou v pohodě, to samé pro snare je i slušný AKG D40 (akorát originál držák je k ničemu, chce to dát mic. trochu dál od blány).
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Karel A.

Příspěvek od Karel A. » stř 10. črc 2013 21:55:39

Díky. A když jde o rock? V čem je to jiné? Chce to spíš víc samostatných mikrofonů na jednotlivé bubny?

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » stř 10. črc 2013 22:05:18

Víc kraválu, hodně přeslechů, hlavně v OH, nemáš šanci přidat přes OH tomy aby jsi tam neměl víc kytary.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Letho
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Letho » čtv 11. črc 2013 1:46:29

V menší prostorech se tomy občas i prosadí samotné.
Kopáku a virblu se nevyhneš, stejně tak by jsi měl mít i odpovídající dynamický procesing, pokud to je rock.
Kotle lze v nouzi udělat po dvou.
Pokud je malý mix, kupte nějaké rozšíření (Behringer ADA8000 by myslím šel) tj. vícekanálový mikrofonní preamp s direct outy a našlehejte do něj mikrofony od overheadů, tomů a hajtky.
Podle zbývajících vstupů na mixu pak zapojíte dál (spešl kabely, ty si asi budete muset udělat), kdy například všechny čtyři(?) výstupy z ADA od kotlů půjdou do jedné kliky na mixu, s OH to bude podobně.
Pokud jsem to napsal nesrozumitelně, ptej se. Je to sice dost velká prasárna, ale další cesta je jen větší mix.
LTH
EDIT : Nevím, jak má ADA fantoma, takže možná bude centrální.
Přílohy
:-)
:-)

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » čtv 11. črc 2013 8:26:33

V rockové muzice samozřejmě nejvíc vadí absence processingu každého bubnu zvlášť. Od korekcí, přes kompresi až po zagejtování.

Řešení s ADA8000 se mně ani trochu nelíbí (nemá-li tazatel digi mix). ADA má jen preampy, nemá korekce a nevím, zda inserty. Pokud je pul malý a na větší nejsou peníze či prostor, místo ADA8000 bych koupil malý mixáček, kde bych si namíchal submix bicích a poslal si je do stereovstupu na původním mixu.

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » čtv 11. črc 2013 9:10:00

OK, jinak, co máte za pult a jaké je obsazení kapely?

Karel A.

Příspěvek od Karel A. » čtv 11. črc 2013 9:17:36

Pult máme ZED 16FX poměrně nový, ale nějak jsme to nevypočítali,protože pro bicí nám zbývají 4 vstupy, respektive 5, ale ten pátý je stereo a pouze jack (ne XLR) a nemá předzesilovač. Proto taky můj dotaz, jestli se dá vejít se do počtu 4 mikrofonů.

Obsazení kapely je kytara-basa-klávesy-bicí (+zpěvy).

Z toho, co píšete, jsem pochopil, že kromě kopáku je určitě potřeba nazvučit snare a zbytek by se dal teoreticky tahat overheadama. Co teda například použít takovouto sadu?

http://kytary.cz/shure-beta-dmk57-52/HN076386/

1ks SM57 použít na snare a 2ks SM57 jako overheady? SM57 nejsou kondenzátorové, tzn, pokud by se v blízkosti nevyskytovalo kytarové kombo mohlo by to být v pohodě,ne?

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » čtv 11. črc 2013 9:30:36

ZED 16FX má 10xMIC a 3xstereo/mono LINE

klávesy a basa do LINE
kytara 1xMIC
pokud zpíváte všichni pak 4xMIC

zbývá 5xMIC a 1xLINE
takže třeba obsadíš celou sadu klidně 5ti mikrofony (kopák, snare a 3x tom) a do LINE přes třeba toto:
http://eshop.prodance.cz/usb-dual-pre-ps/d-97296/
Dáš ve stereu 2xOH

Ale jinak bych to viděl, že vás výměna mixu nemine.
Osobně bych ho zkusil prodat a mrknout třeba po bazarech po něčem větším (alespoň s 16xMIC).

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » čtv 11. črc 2013 9:56:57

Blaha popsal situaci s mixem, tak já už vemu jen tu šuráckou sadu. Je to samozřejmě věc vkusu, mně se zdá dost drahá na to, co za to dostaneš.
Betu 52 na kopáku dost lidí používá, je to věc nakroucení a sympatií, mně se zdá, že kopák z ní je vždy trochu víc jak "mlácení do plastovýho barelu", takový dutý zvuk. Proto bych spíš sáhl po D112.
Obdobně SM 57. Jo, taky jsem ji na snare používal, pak jsem zkusil i5 a k SM 57 se už nikdy nevrátil. Ten rozdíl je opravdu hodně, hodně velký.

Souvislost s dynamikama na OVH a vzdáleností kytarového aparátu jsem nepochopil, naopak bych čekal, že tě ta blízkost bude vadit u citlivých kondíků. SM 57 na OVH bych viděl jen jako nouzovku, rozhodně ne jako plánovanou cestu, kudy se vydat.

Navíc seš cenově nad svým limitem. Chceš kupovat dražší sadu, které přetvoříš účel, místo aby sis koupil jednotlivé majky za míň peněz. V tom musí být nějaký důvod, který zatím není patrný...

vitek_cz
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od vitek_cz » čtv 11. črc 2013 10:15:01

Nachci byt stoura, co mate za zbytek aparatu? Pro kolik lidi hrajete a kde?

Kdyz se ptate na otazky, jestli je dobre zvucit overheady dynamika, tak mate nulove zkusenosti. Proto bych se nedivil, ze si treba jenom myslite, ze je potreba zvucit bici.

Pokud nemate rozumny aparat, tak bych jenom prizvucoval treba kopak pripadne virbl.

Dneska si kazdy mysli, ze je potreba i na sebemensi akci zvucit komplet bici a mit 10 odposlechu. Ale v jednoduchosti je sila.

V.

exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi » čtv 11. črc 2013 12:18:38

Letho píše:Pokud je malý mix, kupte nějaké rozšíření (Behringer ADA8000 by myslím šel) tj. vícekanálový mikrofonní preamp s direct outy a našlehejte do něj mikrofony od overheadů, tomů a hajtky.
Podle zbývajících vstupů na mixu pak zapojíte dál (spešl kabely, ty si asi budete muset udělat), kdy například všechny čtyři(?) výstupy z ADA od kotlů půjdou do jedné kliky na mixu, s OH to bude podobně.
Pokud jsem to napsal nesrozumitelně, ptej se. Je to sice dost velká prasárna, ale další cesta je jen větší mix.
LTH
EDIT : Nevím, jak má ADA fantoma, takže možná bude centrální.
ADA nemá direct outy ! Má jen adat vstup a výstup, kterým přeneseš data a ty pak teprve prolezou na výstupech.
Fantom má centrální.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.

Karel A.

Příspěvek od Karel A. » čtv 11. črc 2013 13:07:27

Zbytek aparátu: Zesilovač Samson SX1800, repro Samson RS215HD 2x15" (zatím bez sub.).

Je mi jasný, že na menší akce stačí jen přizvučit kopák. Na ty větší přidat snare+tomy. O přizvučování činelů se nemá smysl bavit, tak velký akce to nejsou, že by se činely neprosadily samy o sobě.

Možná jsem špatně použil výraz "overhead", takže zpět k mému původním dotazu. Šlo mi o to, jesltli se dá nazvučit bicí v menších nebo středních prostorách 4 (max. 5ti) mikrofony a jakými.

Letho
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Letho » čtv 11. črc 2013 14:01:21

exxxi píše:ADA nemá direct outy ! Má jen adat vstup a výstup, kterým přeneseš data a ty pak teprve prolezou na výstupech.
Fantom má centrální.
Ah, moje chyba sorry. Znám tu zvukovku jen teoreticky, uznávám, že to je k*kotina.
LTH

Odpovědět

Zpět na „Mikrofony“