ako chrániť odposluchy

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
bleky

ako chrániť odposluchy

Příspěvek od bleky »

Už sa mi dvakrát stalo ,že pri ozvučovaní mi odpálili výškáče na odposluchoch , vyrieši to feedback ? Vie niekto účinne poradiť?
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: ako chrániť odposluchy

Příspěvek od blaha »

Na jakých odposlechách (označení, výrobce, jaký výškáč).

Se slušnýma bednama, odpovídajícím zesilovačem, vhodně nastaveným a naladěným aparátem by se toto stát nemělo.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Zajímavá informace by taky byla "kdo je odpálil"? Ty si vozíš své odposlechy, které tě zvukař připojí? Proč nejedeš na jeho odladěné?

Vyřešil by to limiter, který by ukočíroval i tu rozběhlou vazbu (nebo i cokoliv jiného) v mezích, které výškáč snese.
JirkaN

Příspěvek od JirkaN »

Zkontroluj jestli tam máš žárovky, které chrání výškáč. Žárovka funguje jako kompresor a používá se velmi často na ochranu výškáčů. Nedoporučuji ti ji ale dávat do série s výškáčem, její odpor, který se mění, pak ovlivňuje výhybku a taky životnost žárovky je dost krátká. Zapoji ji do série se vstupem do filtru výšek. Já takhle osadil staré monitory, kde jsou výšky Beyma, a od té doby (4 roky cca) jsem ani jednou neopravoval výšky. Určitě jsou i jiné řešení, elegantnější, ale pro začátek to stačí. Samozřejmě mám na monitory i EQ a limiter, ale žárovka je jako poslední fyzická záchrana.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Dokud nedodáš nějaké informace, tedy osazení beden nebo jejich modely, pokud možno i něco o zbytku aparátu a těch okolnostech za kterých "při ozvučování mi odpálili", můžou být všechny rady jen velmi rámcové a nemusí v tvém případě ani zabrat. Zdaleka nejúčinnější ochranou reproduktoru proti odpálení je jeho citlivost. Pokud tam máš něco s 90-95dB/W/m, tak to bude buď odcházet anebo to nebude hrát, nic jiného nejde docílit. Znám opravdu velmi mnoho případů, kdy se povedlo spálit výšky i ve značkových bednách vybavených žárovkovou ochranou přímo od výrobce.

H.M.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

mašíne o tvoje arogantní a hloupé řeči už nikdo nestojí, přestaň prosím obtěžovat..
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Panečku, není nad zásadovost. Opravdu míníš obejít všechna vlákna a všude předvést to samé ?

H.M.
Otas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Otas »

2 Návštěvník: Na tom příspěvku nevidím nic arogantního, natož hloupého. Podepsal bych se pod to klidně a že nějaký pátek do elektroniky dělám a aroganci mi nikdo nevyčítá.
Je to zášť hlupáka, nebo zkrachovalé neschopné konkurence?

Lze najít i jiné cesty ochrany, ale bez popisu o co běží, se to neobejde.... Pak lze navrhovat. A někde, jak píše Hubert, to jde hodně těžce.
bleky

Příspěvek od bleky »

Dík za rady . Na odposluchy používam EV ZX 5-90, a doteraz ,teda dva roky ako ich používam , som nemal žiaden problém, aj keď som ich nemal nijako chránené. Na front aparát používam Sabine ADF 4000, tam je to chránené. Až na poslednom festivale už prvý deň , jeden z gitaristou vyvádzal / robil spätné väzby a podobne/.
Následne pri nazvučovaní ďalšej kapely sa prejavil výpadok driveru z odposluchu reprobox EV ZX5-90 .Zrejme nie sú tieto drivery v týchto boxoch od výrobcu chránené . Niekde som započul , že existuje nejaká ochrana na podobnom princípe ako funguje bimetalový pásik, teda pri preťažení preruší obvod a po určitom čase ho zase zapne. Viete niekto o tom niečo?
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Jestli nemáš na mysli vratné proudové pojistky:
http://www.ges.cz/cz/elektronicke-souca ... /SAOC.html

otázka je do jaké míry by to bylo použitelné a co by to udělalo se zvukem.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge »

Jo, polyswitche fungují, zvuk bych řekl moc nekazí. Jen se ne úplně jednoduše dimenzují - jde v podstatě o prvek, který při 125°C rozepne (vlivem vproudu a vlastního odporu při sepnutí), resp. drží vysoký odpor, takže zbytkový proud udržuje pojistku zahřátou (I*R125°). Pokud je proud dost malý, polyswitch stihne vychladnout a znova sepnout. Vtip je v tom, že při 75° stačí mnohem menší proud, než jmenovitý pro 25°. Naopak za studena při plném výkonu to může trvat i 10 s a víc na rozepnutí a to může být po výškáči (kdyby do něj někdo pustil fakt plnejch třeba 5 kHz), takže rozhodně to není úplně idiotfest.

DŮLEŽITÝ JE ALE PARAMETR MAX VSTUPNÍHO NAPĚTÍ, RESP. "ROZEPÍNACÍHO" NAPĚTÍ. Ty Gesové mají tak 35-45V, což je max Vdc, u střídavny odpovídá 45 Vdc asi 31 Vef, což je 125 W/8 Ohm. Takže to chce nejméně 75 V polyswitche a ty už je třeba hledat jinde :-)

Bohatě může stačit polyswitch na jmenovitý proud asi 1,1-1,85 A/75V, ale chce to vyzkoušet na bedně i vzhledem k umístění (vyhřívání součástkami výhybky posune vypínací proudy po zahřátí atd...)
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Takže třeba tady:
http://www.tme.eu/cz/katalog/?idp=1&sea ... 2C60414%3B

Teď jsme narazili na docela zajímavé téma, mohl by jsi trochu rozvést jak se dopočítat správných hodnot a jak a kam pojistku umístit.

Já sám jsem jejich existenci objevil teprve před týdnem v souvislosti s opravou nabíječek akoušů Narex, kde nějakej talent ušetřil na pojistce 15,- Kč (přitom na ní na plošňáku pozice je), a pokud se v baterce šlusne článek a nabíječka dobíjí větším proudem, jednoduše nenávratně usmaží pojistku zalitou v trafu a ofiko je po nabíječce, neofiko se dá v lepším případě (trafo není rozteklý), ta pojistka buď vyměnit, nebo překlenovat a doplnit to právě touhle vratnou pojistkou. Mám to odzkoušený a funguje to, vadná baterie nabíječku na pojistce stáhne ze 100W asi na 7-8W. To samé se mi stalo u 35W nabíječky, kde jsem použil 1,6A pojistku, tam to nabíjí asi 5s a pak to během 2s přejde na těch 7-8W (průchozí proud místo pojistky je asi 1,9A - tady mne čeká ještě výměna za pojistku s limitem 2A). U slabší nabíječky 25W pak nabíjení dobré baterie probíhá s odběrem cca 22-23W až do úplného nabití.

Hlavní problém v použití v bednách je právě v tom zpoždění cca 7-10s u proudu 1,9A na pojistce s limitem 1,6A. Tzn. že proti náhodné špičce to asi nezabere, dle mne byto asi mělo pomoct proti trvalému přetížní repráků.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Někde se to už probíralo, podle mne polyswitch s takovou proudovou hodnotou nemá šanci spolehlivě ochránit 1", odcházejí někdy i při podstatně nižších, tepelná setrvačnost může být příčinou, ale nikdy jsme se nedobrali nějakého potvrzení, prostě to jako v příspěvku třeba rok hraje a pak odejde dvakrát za sebou. Další možnost je, že odejde PS, protože on je tam obvykle v nějakém složitějším serioparalelním zapojení a to mu nedovolí přecházet jen čas od času z jednoho stavu do druhého (což je akusticky naživo dost hrozné), nýbrž je držený kdesi v té oblasti přechodu. Dal bych přednost žárovce, pokud se vyřeší její umístění a výměny, tak s nimi mám lepší zkušenosti. Nicméně my standardně nedáváme nic, pokud je driver dobře dimenzovaný a citlivý a cena náhradní kmitky přijatelná, tak to není potřeba.

H.M.

Tak na to teď koukám a samozřejmě tam EV žárovky dal (stejně jako Dynacord je měli vždycky ve všem, dokonce i na středobasech). Čili přesně jak říkám, ani tovární ochrana není vždycky 100% spolehlivá a v bedně s takovou 15" by měl být větší driver anebo by měla membrána stát tak 1000-1500Kč.

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Hele a teď mě napadlo, ty už jsi to měl v servisu? Nebo to teprve řešíš?

Jestli jen není odpálená jedna z těch pojistek co jsou v bedně (nebo obě).

Jinak driver:
http://www.thomann.de/cz/ev_nd6_zx5_diaphragma.htm
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

To nejsou pojistky a driver, ale žárovky a membrána. Dá se sehnat levněji, ale je to na 1" darda v každém případě.

H.M.
Odpovědět

Zpět na „Repro“