ako chrániť odposluchy

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: ako chrániť odposluchy

Příspěvek od blaha »

OK, oprava žárovky a membrána :oops: .

Ale žárovky teda vypadaj jako pojistky.

A souhlas je to ranec.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Je to něco jako sufitky, jen drží za tu válcovou část a ne za špičky (ty nemají) a jsou dělané speciálně do beden, neuklepávají se tolik. Běžná věc spíš v lacinějších značkových bednách, v tomhle už bych čekal něco sofistikovanějšího (RCF používá výkonový mosfet), ale v zásadě je žárovka stále jeden z nejlepších způsobů, ovšem nemůže stačit na všechno a počty výpadků někdy zvyšuje (její vlastní poruchy). Ten driver tady myslím taky mám, zůstal po nějaké předělávce beden EV na normální ceny náhradních dílů. Igorova videa jsou vynikající, akorát by tam nemusela do komentáře frdlat muzika, já už ruštinu chytám hůř a předpokládám, že z mladších asi nikdo.

H.M.
bleky

Příspěvek od bleky »

Reprobox som rozobral a driver vymontoval , bol jednoznačne odpálený.
Vzhľadom na to , že Sbl chce za cievku s membránkou 232 € , čo je tretina ceny nového boxu EV ZX5-90, rozhodol som sa dať driver previnúť . Každú chvíľu by už mal prísť previnutý. Ak by to nehralo dobre , môžem cievku s membránkou za 232€
kúpiť aj potom. V boxe na pohľad nevidím nejakú ochranu , sú tam len cievky, odpory a kondenzátory, ale keďže nie som nejaký zdatný elektrotechnik, nedokážem to s istotou vylúčiť , či tam nejaká ochrana je .
O polyswitchoch počujem prvýkrát , nemám s tým žiadnu skúsennosť, ale stálo by zato to vyskúšať
Žiarovky som používal niekedy pred 20 rokmi na ochranu výškáčov v reproboxoch
CARVIN 993 . Použil som 24V 21W Žiarovku a fungovalo to spoľahlivo.
Len aké reálne dostupné žiarovky je možné zaradiť ako ochranu , aby to fungovalo na 50 W driver?
Rozmýšľal som aj nad alternatívou kúpiť na ochranu odposluchov feedbacky-funguje to niekomu spoľahlivo?
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Tak Thomann má membránu za 199€ a Hubert psal, že by se dala sehnat ještě levněji, navíc v PD možná jednu má.

Koukal jsi na to video, ty žárovky by měly být na plošňáku u speakonů, takže by tam měli být a je pravda, že EV je dává asi všude, u Eliminátorů je žárovka taky.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Jo, koupit si bednu, u které nemám na novou membránu a tak to dávám všechno převíjet, je přesně moje představa, jak to nemá vypadat. Protože jsem pamětník a takhle jsme tady žili před 1989 a ještě pár let potom :-(
Video jsem dával proto, abys viděl, kde ty žárovky jsou (nebo mají být). Je to kolem začátku třetí minuty. Ruštinu na to nepotřebuješ.
Ještě k tomu původnímu dotazu - ano, samozřejmě Sabine FBX funguje spolehlivě, ovšem pokud někdo chce vazbu vyvolat úmyslně (například zase nějaký kytarista), tak co s tím má FBX dělat ? Podobně jako u toho polyswitche nebo bimetalové vratné pojistky (taky jsem v Dynacordech viděl), je potřeba posuzovat i dojem, jaký to dělá na posluchače, kvůli těm se hraje, ne kvůli aparátu. Jestli někdo zpětnou vazbu potřebuje, tak je nutné pouze omezit její destruktivní následky (tedy výkon do reproduktoru), ne příčinu (tedy zisk větší než 1). Žárovky dělají první, FBX druhé.

H.M.
sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge »

No neviděl jsem snad kytaristu, který by chtěl vazbit z odposlechů, od toho má vždy kombo/stack a ta vazba se obvykle pohybuje na nízkých frekvencích (1k, max 2k), ale asi jsem toho viděl málo :-).

Jinak ty polyswitche - ono jde o to na kolik je skutečně vytěžován běžně driver v bedně. Když jsme je dávali do beden, tak mysllím nejnebezpečnější případ je plný sinus hned za studena. Po zahřátí všeho už to bylo celkem bezpečné - ono když někdo chce odpálit repro, tak ho vždycky odpálí. Tady jde spíše o předcházení "přirozenému přetížení". Když jsme to testovali, tak ochranné žárovky v bednách clekem obstojně svítily (ve chvíli, kdy polyswithc vypínal, signál čistý sinus cca 5-7k), pro jistotu byl repro nahrazen odporem. Při následném testu tuc-duc hudbou na jmenovitý výkjon byly po 15 minutách stěží na 40°C a samozřejmě nesvítily.

Jinak když ten polyswitch zabere, tak stačí na pár sekund stáhnout signál (nebo alespoň dané pásmo), polyswitch se takřka okamžitě ochladí pod 125°C a sepne, a po pár sekundách (3-5s) vyjet hudbu na nižší úroveň. Jak se polyswitch postupně ochlazuje, je možné postupně zase vyjíždět úroveň. Jde jen o to, zda je lépe dojet skladbu bez výšek a stáhnout až poté, nebo zda zasáhnout do vystoupení.

Jinak ty charky jsou typicky takové, že aby polyswitch vypl proud za 1 s, musí být čtyřnásobný tomu, který vypne za 10 s (asi dvojnásobek trvalého). Za 100 ms vypne asi desetinásobný proud, než který při 20°C snese trvale (tzn. třeba hodinu). Podle toho a předpokládané teploty to chce nadimenzovat. Nicméně on zase driver za studena snese o krátkodobě něco větší přetížení, než když už je rozehřátý na 80°C...

Pak to vychází asi tak, že trvale je výkon do driveru omezen třeba na 8W, s tím, že za 1-2 s při 50W vypne ochrana. Za to, že se do driveru nedostane víc zase odpovídá výkonové přizpůsobení úrovní ve výhybkce a výkon zesilovače. Mě to pak vychází na polyswitche s trvalým proudem kolem 1A na běžné 8 Ohm drivery. Pokud by se polyswitch přidělal na žárovku, lze i zvýšit dynamické přetížení při udržení nižšího trvalého (bude zahříván zvenčí). Atd atd atd atd.

Jinak cena kitu driveru je boužel taková, jaká je, jiné 1" stojí od EV třeba zase jen 450 Kč....s tím moc neuděláme...
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
bleky

Příspěvek od bleky »

áno sú tam tie žiarovky, pomýlilo ma to , že vypadajú ako poistky, len sú väčšie
Len predsa driver neuchránili, takže ďalšie žiarovky je tam asi zbytočné dávať.

A čo sa týka toho , že nemám na membránu s cievkou. Na membránu mám , len ma prekvapil ten nepomer ceny . Keby sa odvíjali všetky diely podľa tejto nadsadenej ceny za cievku s membránou, tak by ten reprobox nestál 720€ , ale 7200€.
Previnúť som to dal aj preto , že som zvedavý čo sa s tým zvukom stane, pretože novú cievku s membránou môžem kúpiť kedykoľvek a ju aj vymeniť.

Čo sa týka prevíjaných reprákov za "TOTÁČA" je to kapitola sama o sebe.
Za týmto účelom prevíjané reproduktory som nikdy nepoužíval ani nemal,
lebo mi bolo jasné , že takýmto previnutím sa zvyšuje len príkon reproduktora a zvýšenie jeho akustického výkonu nie je minimálne , takmer žiadne.
Radšj som preplácal reproduktory , ktoré vozili na "Západe" hrajúci hudobníci.

S EV boxami som mal doposiaľ len dobré skúsennosti a veľmi dlho som používal EV S-15-3 ,ktoré boli za svojej éry super , taktiež ich inovovaná séria S1503 a taktiež SX 200 , a SX 300 . Aj série ELIMINÁTOR. Nikdy som nemal ani jednu závadu na uvedených typoch hralo to veľmi slušne a boli maximálne spoľahlivé. Ale táto séria ZX sa mi zdá chúlostivejšia na poruchy a nie len mne . Sťažoval sa na túto sériu aj iný kolega.
Takže ostávam stále nad polemikou či to riešiť limitérom ,feedbackom ,alebo nejak ináč.
Každopádne ďakujem všetkým za ich rady a názory.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Kytarista může chtít různé věci, to je jeho právo. Také FBX se dá zainzertovat na různá místa, pak bude nebo nebude reagovat na zpětnou vazbu v právě této smyčce. Dělicí kmitočet je dost nízko na to, aby driver zpětná vazba i na 1-2kHz zničila, navzdory ochraně od výrobce - jinak bychom tady toto vlákno asi neměli. Ceny náhradních dílů EV jsou prostě průser (možná některých, ale já jsem na levné nikdy nenarazil). Chápu, že je to nepříjemné pro majitele i prodejce, ale prostě v EV mají takovou politiku a s tím opravdu nikdo z nás nic nenadělá. Nakonec prodejce je odměněn svými %, takže toho to tak nebolí, je jen nepříjemné to vysvětlovat. Já musím prodat dva velmi slušné drivery, abych vydělal tolik, co vy na jedné náhradní membráně :-)

H.M.
Odpovědět

Zpět na „Repro“