Kam v mixu s el. kytarou
-
- Reklama
- Pavel Sedlák
- Uživatel

Nějak samo mi vyšlo to co píše fyla - popsal jsem to u zpěvu, ale vlastně víc to používám právě u kytar. On ten blbej mikrofon má to pásmo už dost ořezaný samo o sobě. Bohužel to sebou nese nebezpečí hnusného zvuku, ale to je snad lepší než celkově zprzněnej zvuk celýho mixu.
Ona totiž ta chirurgie na EQ je u mně problematická, protože vlastní aparát mám velmi skromnej a na hostování není na velký experimenty moc času.
Ale budu s tím muset něco udělat - právě se chystám pořídit čtyřnásobný expander/gate a nějaký další EQ, protože jenom s těma MICama si nevystačím.
Navíc je docela nutný mít dost slušný EQ - s Behringerama či Alto to jaksi nejde...
Ona totiž ta chirurgie na EQ je u mně problematická, protože vlastní aparát mám velmi skromnej a na hostování není na velký experimenty moc času.
Ale budu s tím muset něco udělat - právě se chystám pořídit čtyřnásobný expander/gate a nějaký další EQ, protože jenom s těma MICama si nevystačím.
Navíc je docela nutný mít dost slušný EQ - s Behringerama či Alto to jaksi nejde...
Domnívám se, že neexistuje obecně platný návod. Osobně když se potkám s kapelou kterou neznám a mám podobný problém tak udělám jednoduchý ořez kytary (kytar) odshora (třeba klidně až na 4,3 nebo i 2k) - to je rychlá a účinná pomoc. Pak už je dost prostoru pro zpěv a pak se snažím těm kytarám nějaký ten prostor navršku najít.
- Sam Jr.
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
jinak já prosazuju taky udělání prostoru zkresleným kytarám směrem dolů na úkor basy, který je na můj vkus na živých akcích zbytečně moc a bývá dunivá a nekonkrétní.
pokuď to je potřeba, tak nikdy neváhám mluvit muzikantům i do nastavení zvuku na aparátech, oni si přivezou nastavenej zvuk z vytlumené zkušebny (hlavně kapely který vyjedou pětkrát do roka na koncert) a težko bude na podiu stejná akustika. mladý kytaristy s nastaveným gainem na plno a ekvalizérem do "V" se pokusit přemluvit na míň zkreslení a středovější zvuk. no může to být fuška někomu vysvětlit že takovej zvuk bude ve výsledku mnohem "tvrdší" a dynamičtější než jednolitá zkreslená stěna. je to o vzájemné komunikaci.
pokuď to je potřeba, tak nikdy neváhám mluvit muzikantům i do nastavení zvuku na aparátech, oni si přivezou nastavenej zvuk z vytlumené zkušebny (hlavně kapely který vyjedou pětkrát do roka na koncert) a težko bude na podiu stejná akustika. mladý kytaristy s nastaveným gainem na plno a ekvalizérem do "V" se pokusit přemluvit na míň zkreslení a středovější zvuk. no může to být fuška někomu vysvětlit že takovej zvuk bude ve výsledku mnohem "tvrdší" a dynamičtější než jednolitá zkreslená stěna. je to o vzájemné komunikaci.
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
... mmno a neprijde ti pak ze mas ten zpev polozenej hlavne v tom cos orezal od kytar (2k a vejs) a pak z nej vyleza jen ostrost a je problem tam dostat telo ?J.J. píše: Osobně když se potkám s kapelou kterou neznám a mám podobný problém tak udělám jednoduchý ořez kytary (kytar) odshora (třeba klidně až na 4,3 nebo i 2k) - to je rychlá a účinná pomoc. Pak už je dost prostoru pro zpěv a pak se snažím těm kytarám nějaký ten prostor navršku najít.
pro Sam Jr.) dik za podnetnou informaci ... jak rikam, ja radsi dobre udelanou muziku a tyhle jak ty popisujes "narezy" jsou tak trochu moje nocni mura. Proto se v tom tak patlam a jsem rad za kazdou vasi pripominku ... kdyby mne to nekdy nahodou potkalo. Nicmene ... jak to myslis, zmerem dolu na ukor basy ? Cili rezes basu od shora trochu vic abys tam nasel misto pro kyraty ? Prijde mi, ze tim spis bude nekonkretni ,... navic kytary potrebujou obvykle hrat hodne kolem 2k jinak nemaji co maji mit ... tam mi orez basy moc nepomuze (i kdyz ji obvykle dle potreby taky serezavam odshora).
Šáfa ::::::
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, tak v tom bych problém určitě neviděl, navíc pokud už je v mixu (aranžmá) problém mezi zpěvem a kytarou tak se kytara prosazuje i po ořezání - přeslechy + přímý zvuk z pódia. Taky píšu, že se jedná o první rychlou pomoc u kapel které neznám, většinou tím získám čas na zvukové doladění rytmiky - což považuju za naprosto nezbytný základ- a pak to stejně nějak překroutím.safa píše: ... mmno a neprijde ti pak ze mas ten zpev polozenej hlavne v tom cos orezal od kytar (2k a vejs) a pak z nej vyleza jen ostrost a je problem tam dostat telo ?
-
george_58
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Je pravda že někdy to fakt stojí za to! Zkušeností mám sice velmi málo(oproti Vám profíkům), ale tím, že zvučím povětšinou amatérské kapely, tak se stímto setkávám často. Dvě kytary, každá hraje to samé a jsou takové uřvané, do toho rádoby vysoko posazený řev a ať kroutím jak kroutím, sám jsem vůbec nerozuměl o čem zpíval. Nakonec jsem korekce vyrovnal a dal si né pivo
ale birell . Někdy to prostě nemá cenu. Pak ale zase jsou kapely, které mají opravdu vše perfektně připravené. Např. kapely z Anglie. Co kapela, to perfektní spolupráce se zvukařem, ke kterému mají respekt, spolupracují a pak i ten zvuk stojí za to. Korekce skoro nepoužívám, protože ani nemusím. Kytary měli 3 a 2 zpěvy a zvuk bez jakéhokoliv problému srozumitelný.
Vaše poznatky vyzkouším až se mi dostane do rukou zase nějaká uřvaná kapela
Ještě k tématu - někdy jim komba bručí, jak to eliminovat abych to netáhl ven? Gejtovat?
Vaše poznatky vyzkouším až se mi dostane do rukou zase nějaká uřvaná kapela
Ještě k tématu - někdy jim komba bručí, jak to eliminovat abych to netáhl ven? Gejtovat?
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
... tak v prvni rade se to da odzemnit treba DI boxem (pokud je to zemni smycka na lince). Pokud kombo bruci samo o sobe tak je to problem, lecos se da orezat obrizkou od spoda, pokud je to u basy (sumi, bzuci) tak i od shora ... ale je treba davat pozor aby to nebyl neuzitecnej zasah do zvuku. Ale ... to asi visgeorge_58 píše:Ještě k tématu - někdy jim komba bručí, jak to eliminovat abych to netáhl ven? Gejtovat?
Šáfa ::::::
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,