Wall BOX

DI, kabely, konektory, sluchátka, software, zvukové karty, počítače...
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Re: Wall BOX

Příspěvek od Zdeněk Prodance » stř 04. zář 2013 9:52:55

Není to domněnka, je to vtip, proto to taky má na konci smajlík, pro lidi s vysokou odolností proti humoru :-)

Je jistě pěkné, když si amatéři navzájem pokecají o tom, jak si který například zadrátoval studio, ale podle mého přesvědčení se mají na podobných forech vyskytovat a radit a korigovat některé laické nápady právě profíci, protože ti něco opravdu vědí (MUSÍ VĚDĚT) a taky toho obvykle mají za sebou nesrovnatelně víc. Takový mi v tomto vláknu zatím chybí.

Ano, nebylo od tebe vůbec taktické rovnou napsat, že tady si od nikoho nikdy nic nekoupíš a uvést svoje zdroje venku. My se tady snažíme na stejném písečku stejnou prací uživit, nechceme být nějaký zaostalý konec postkomunistické tramtárie, kam se jezdí ze "západu" jako do skanzenu na laciné jídlo, chlast a děvky. Můžu tě ujistit, že to bez profíků i v obchodě nejde a potřebovali bychom, abys spíš ty z Irska do světa napsal anglicky, co je doma ve staré vlasti zajímavého, než naopak. Ne že bych se chtěl izolovat - přesně naopak. Mimochodem - z Irska nic nedovážíme, z Anglie ano, máte tam taky něco zajímavého vlastní výroby ?

H.M.

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » stř 04. zář 2013 10:25:14

Ne, bylo to obyčejné rýpnutí s následnou snahou napasovat na to "vtip". Ale to je jedno.

Je hezké, že Hubert zase po nějakém čase vytáhl křišťálovou kouli, díky které ví naprosto přesně, kdo je na druhém konci internetu. Už jsem se bál, že se mu koule někde zakutálela...

Takže pro upřesnění: než jsem se do svého amatérského a ryze laického záměru pustil, konzultoval jsem jej s několika čistě studiovými zvukaři (v soukromé sféře a v Českém Rozhlase). Světe div se, všude vedou poslechovky linkama a na konci mají distributory. Asi to úplně hloupá koncepce nebude.

OT: Nečekám, že se z Tebe, Huberte, stane samozvaný moderátor tohoto fora, který by měl řídit "hezký pokec amatérů". Nebo Tě prostě apriori vadí cokoliv napíšu? Skoro to vypadá, že jsem tě měl požádat, zda tady můžu něco napsat. Ne. Mám ozkoušené řešení, které se mi zdá jako dobré, netrpí vadami (vidíš v tom nějaké?). Myslím, že tentokrát jsem já strávil v několika studiích mnohem více hodin než ty, mám několik zkušeností vlastních i zprostředkovaných. Ale je mi dopředu jasné, že Ty budeš "vědět", že je to úplně jinak.

Stan
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Stan » stř 04. zář 2013 11:53:21

Kamile díky za info. Já také nepočítám se sluchátkovými zesilovači v CR. Jak jsem napsal budu mít v každé místnosti 4 výstupy na HP a CUE budu pro začátek dělat v DAW a routing budu dělat v Orion32. Mě jde o to zda vést slucháthový signál jiným kabelem či ne. Proto jsem uvedl typové označení multicore kabelu (24 samostatně stíněných [folie] párů) ještě jsem z USA nakoupil 120m Gepco 61801EZ 22AWG (single pair) s fóliovým stíněním pro další pevné rozvody. Jen se chci ujistit než to napájím a položím že to je tak v pořádku (mít vše v multicore) a nebudu to muset předělávat.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » stř 04. zář 2013 12:43:08

No tak teď už se to třeba rozjede, když mne u toho půjde současně sprdávat :-)

(to je NÁSLEDNĚ přidaný smajlík, aby bylo jasné, že jsem chtěl především rýpat :-)

Já to ještě zopakuju - nepokládám za vhodné, aby v jednom multipáru šly ve studiu současně signály od mikrofonů atd. do záznamu a současně výstupy ze sluchátkových zesilovačů nesymetricky, tedy stíněním poteče v podstatě součtový proud L+R . Je mi jasné, že to tak jistě někde je a že to jistě půjde nějak obhajovat, ale já bych se tomu snažil preventivně vyhnout.
Podobně bych například nedoporučil tím kabelem táhnout DMX, ačkoli je symetrický a naživo se to celkem běžně dělá. Moderovat to tady opravdu nehodlám, křišťálovou kouli nemám, ale jestli si někdo myslí, že on sám o sobě psaním na web nic neprozrazuje, že to dělají jen ti druzí, tak je fakt hodně vedle.

H.M.

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » stř 04. zář 2013 12:49:14

Aha, já jsem vycházel z tohoto:
Stan píše:[...] Tam nešlo o to jaké zesilovače či ne ale jak je HP signál posílaný jestli jako line level či zesílený pomocí jakéhokoliv zesilovače v CR [...]
Dělal jsi někdy CUE v DAW? Mně osobně to přinde hrozně nepraktické, neoperativní, pomalé. Možná se na to dá zvyknout, ale doporučuju vyzkoušet. Já míchám na outboardu.
To samé platí i o patchbay, možná si to vyřešíš v Orionu. Pro mě je nejrychlejší patchnout káblikem cokoliv kamkoliv, takže kteroukoliv sluchátkovou trasu můžu např. rozdvojit a poslat do monitorů na stěně v nahrávačce.
Ad párák: jak jsem psal, já jedu jen IN a poslechové vracečky posílám jinou trasou.

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » stř 04. zář 2013 12:56:21

Hubert: ale samozřejmě, psaní prozrazuje mnoho, někdo dokonce docela otevřeně přizná, že se může vyjadřovat neomaleně, protože už má na netu odpracováno :)

Popsal jsem řešení, které používám. Huberte, označil jsi ho za amatérské. V závorce jsem Tě vyzval, aby jsi napsal, jaké nedostatky na něm shledáváš. To by mě zajímalo mnohem víc, než Tvůj pocit, že jsi sprdáván. Navíc bychom tím i byli víc v tématu.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » stř 04. zář 2013 13:19:29

Nikoli, neoznačil jsem ho za amaterské, ve skutečnosti jsem tvůj příspěvek vůbec nijak neposuzoval až doposud. Jen mi přišlo, že je zde dost velký nepoměr mezi tím, kolik položil Stan FUNDOVANÝCH dotazů (ze kterých je jasné, že mu o něco opravdu jde) a jak málo bylo odpovědí, na ta sluchátka prakticky nic. (Naše dvě jsou málo, já jsem rovnou napsal, že to není moje parketa a psal jsem hlavně proto, aby se to vůbec hnulo z místa).

Nepleť si trolling s nějakou neomaleností nebo hulvátstvím, troll může mít vyjadřování formálně dokonalé, podstatné jsou jeho pohnutky.

Co se týká tématu, tak já mám pocit, že ani vy dva si možná úplně nerozumíte, co přesně bude kde ? Linkový signál ke sluchátkovým zesilovačům samozřejmě vést lze, problémy by mohly nastat teprve s jejich výstupy.
Ta citace o výkonu byla jednoznačně o výstupech zesilovačů a já s ní souhlasím, jen nedělám takový rozdíl mezi zesilovačem 2W a 20W, to je už docela jedno, vysvětlil jsem proč.

H.M.

sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge » stř 04. zář 2013 13:21:12

No já osobne bych se zase příliš tahání signálu sluchátek v páráku nebál. Proud sice poteče stíněním, ale uvnitř kabelu poteče zcela stejný proud na opačnou stranu, takže magnetické pole vně stínění bude prakticky nulové. Jen zbydou malé rozdíly potenciálu na stínění, dané proudy a odporem stínění, nicméně v cestě k živým vodičům dalších linek stojí v cestě ještě druhé stínění a taky symetrická konfigurace jejich vedení (mikrofony). Takže přeslechů bych se úplně nebál, spíše bych byl skoro v klidu. To když se na pódiu kříží mikrodonní kabel s napájením třeba monitorů, tak tam je situace daleko horší (230 V ef bez stínění...zkrátka napětí i proud alespoň o 2 řády větší, než sluchátka a to bez stínění).
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)

Stan
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Stan » stř 04. zář 2013 13:45:08

Díky Sledge za názor. Já jsem teď projel net a na tohle téma toho sice moc není, ale co jsem našel tak v praxi je pravda to co říkáš i když teorie pochybuje. :)
CUE mixy v DAW dělám běžně a nedělá mi to problémy. Záleží na co si zvykneš. Ale třeba se přeučím. :) V C6-7 mám ¨Control Room¨ a tam je vše co potřebuji navíc je to přehledné a snadné.

sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge » stř 04. zář 2013 13:56:08

No nevím, já měl za to, že mé závěry jsou v naprostém souladu s teorií (alespoň tou, formulovanou Maxwellem)
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » stř 04. zář 2013 13:58:23

To je všechno jasné, to jsou nezbytné technické triviality, bez kterých by tady nikdy ani uspokojivě nefungovalo nic, ale podium a studio jsem vždycky považoval za trochu odlišné disciplíny, na podiu technika nesmí narušit především program, ve studiu kvalitu primárního záznamu. Ke zbytku se dá vrátit, třeba po století, když to bude zajímavý záznam. Co by dneska milovníci opery dali za to, kdyby Destinovou nebo Carusa nahráli aspoň o kousek líp...
Vám přece nemusím vysvětlovat, jak málo jsou dva řády, když jde o odstup. Nechtěl bych se kolem toho zase začít hádat, je to skutečně ve větším množství docela trapné. Já osobně mám vždycky radost, když můžu s někým SOUHLASIT, ne naopak.
Rovněž se "nebojím", stejně jako u toho fantomu, ale některé věci pokládám za praktiku dobrou a jiné za špatnou, snad někdy obhajitelnou. Dobrá se neobhajuje, protože obvykle není proti čemu, leda snad ceně, dostupnosti apod.

H.M.

Stan
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Stan » stř 04. zář 2013 14:06:23

To sledge: V poho jen jsem chtěl říct že názory se různí ale lidé z praxe potvrzují že není problém poslat HP v jenom mulitcore a to je pro mě směrodatné.
Tady je jedna z debat a opravdu není krátká :)

https://groups.google.com/#!topic/rec.a ... pVMQxOFkZk

sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge » stř 04. zář 2013 14:49:11

Tak ono jde o to, že jsou to dva řády v napětí i proudu (tedy předpoklad 2,3 V a 100 mA, tj. asi 200 mW, což je na sluchátka docela nářez) jsou čtyři řády výkonově a tedy 40 dB. nicméně je tam ten velký rozdíl v tom, že napájecí kabely nebývají stíněné, zatímco ta sluchátka ano. S typickým odporem stínění 20 Ohm/km je pro nějakých 10m páráku odpor asi 0,2 Ohm a tedy maximální rozdíl potenciálů bude při těch 100 mA 20 mV. Zanedbáme-li magnetickou složku vyzařování (což není až taková chyba vzhledem ke geometrii), tak vyzařování elektrickou složkou (a tedy pro kapacitní vazbu) bude u páráku o 4 řády nižší, tedy o 80 dB. Tomu stojí v cestě stínění mikrofonního páru, takže výsledný přeslech bude celkem zanedbatelný, i když možná měřitelný s tou nejlepší technikou a dlouhým průměrováním.

Stan
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Stan » stř 04. zář 2013 15:01:54

Wow, tak jsem si to musel přečíst několikrát aby jsem tomu jako laik porozuměl. Velice komplexní odpověď. Díky =D>

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » stř 04. zář 2013 15:08:43

WAs always just considered by me to be a matter of that thar good engineering practice to use the balanced lines as they
were intended instead of taking a perceived shortcut, though it's been suggested a couple of times in my presence

Tohle asi docela dobře vystihuje i můj přístup a musím říct, že vlastně celá ta diskuze jen do větší šířky a hloubky rozebírá totéž, co jsme tady už my předvedli taky - pro někoho je to skoro otázka náboženství, neuznat druhý názor, někomu stačí, když to asi taky bude fungovat bez zjevných a trvalých problémů a někdo má rád jistotu, že k nim nezavdal nejmenší příčinu. Předpokládám, že anglicky umíš dost, rozumíš taky té elektrotechnice, která je za tím ? Jde o míru bezpečnosti, tady byly celé generace všude ve zdech dva dráty a těmi "šel proud". Občas to někoho zabilo, ale žádné masakry. Před pár lety (no utíká to...) byly nařízeny dráty tři, protože je to prostě bezpečnější. Nikdo už nesmí nic projektovat ani postavit se dvěma, i když stále takových domů stojí spousta (mám ho taky). Obyvatelé těch třídrátových na tom jsou s bezpečností výrazně líp a dokonce jim to může z beden i míň bručet :-)
U toho páráku jde naštěstí jen o více zajištěnou kvalitu signálu, ne zdraví.

H.M.

Odpovědět

Zpět na „Příslušenství“