Výběr PA repro 10"

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Kozel.Se

Výběr PA repro 10"

Příspěvek od Kozel.Se »

Zdravím.
Potřeboval bych poradit. Vybírám repro pro zvučení dětských akcí z družiny. Různé divadla a taneční vystoupení, takže reprodukce mluveného slova, zpěvu, občas doprovod na kytaru a k tancování hudba. Většinou vystupují v místnosti, kde se sejde publikum 5x5m - 5x10m. Místnost má celkem cca 10*20m. Aparát zatím mám zesilovač MAD PA800 2x400W/4ohm a mixák Behringer XENYX 1204FX s pár levnějšíma mikrákama. Kvalita reprodukce nemusí být špičková. Jsou to amatérské vystoupení a místnost stejně není akusticky možno nijak upravit a akustiku moc dobrou nemá. Hodně dlažby a oken. Potřebuju 10" repra hlavně kvůli skladnosti. Budou se často přenášet a často cestovat po školním areálu, tak aby se netahaly velký 15". S tím, že jak začnem zvučit větší místnosti, tak se buď pořídí větší a nebo k těmto 10" se pořídí větší sub na dokreslení basového pásma. Otázka zní, jaké by jste konkrétně doporučili a jestli je rozumný k tomu pak dokupovat subwoofer a nebo rovnou koupit pořádnější 12", který mě basově utáhnout i tělocvičnu? Rozpočet zatím bohužel 6-10tis.
Děkuju za jakékoli postřehy a nápady.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Re: Výběr PA repro 10"

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

To je za kus nebo za pár ? Co se týká postřehů, tak ten bych jeden měl. Jednotlivé chyby mikrofonů, beden, poslechového prostoru atd. se navzájem obvykle nikoli kompenzují, ale zesilují, takže postupovat při výběru stylem "mám všechno špatně, takže nejlepší bude pořídit i bedny špatné" je opravdu nesmysl. Dobré to aspoň nezhorší, špatné můžou až k reálné nepoužitelnosti a to není názor diktovaný esteticky, ale čistě technicky.

H.M.
Kozel.Se

Příspěvek od Kozel.Se »

Řeknu Vám to takhle. Mikrofony úplný šunty nejsou. Jsou to starší nahrávací mikrofony ze studia a 2 bezdráty Dexon. Zní celkem dobře. S tou místností nic neudělám a ta cena je za pár. Bohužel škola peníze neuvolní, vedení jako vždy si hrabe prachy jen pro sebe a tohle zvučení družiny dělám za vlastní peníze z dobré vůle a zadarmo, aby ty dětska měli aspoň něco. A vzhledem k tomu, že byly doteď zvyklí vystupovat s puštěným kazeťákem na zemi, tak repra za 6tis. pro ně budou celkem luxus. Chápu, že když lidi zvučí koncerty a festivaly, že ty repro mají jinou cenu a kvalitu, ale jak už jsem říkal, nevydělávám si tím, takže do toho nemůžu investovat kolik se mě zlíbí.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Já bych tomu rozuměl, ale pokud je rozpočet tři tisíce na bednu, tak to jde sotva řešit i vlastní stavbou. Domněnka, že se někdo bude pokoušet živit výrobou takových beden a nebude to 100% šidit, je lichá a vzhledem k dosti výkonnému zesilovači s nimi může být rychle konec a předtím trápení. To máte asi jako s naftou, ta stojí Bakalu, mne i mateřskou školku úplně stejně a když tam nalejeme friťák, tak to nemusí dopadnout :-)

H.M.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Jestli děti do teď hráli z magneťáku, tak by i jedna RCF ART 310 A MK3 měla být ku prospěchu. Krmit ji můžete i případně rovnou nějakým CD přehrávačem. Opatřit si příslušné redukce!
Kozel.Se

Příspěvek od Kozel.Se »

No právě, že dětska už nechcou tancovat na nějakej chrchlák na zemi, kterej sotva slyšeli oni, natož publikum a jediný, co se k nim doneslo byly frekvence střední a vejš. A vím, že zesilovač je trošku naddimenzovanej na naše prozatimní požadavky, ale zase máme dobrou rezervu až trošku zeinvestujem časem do větších repro na menší venkovní akce. Nebudem muset řešit zesák, jen repra :-). A je mě jasný, že neošizený repro nebude stát 5 tisíc jedno, ale mnohem víc. Vím, že kdybych postavil před ty děti a rodiče 2 stejný bedny a jedna byla šunt za 3 litry a druhá už slušná za 10 tis. tak ten rozdíl sice poznaj, ale bude jim to stejně jedno. Řekněme že je teda rozpočet 10 tis na obě bedny. A buď nějaký dřevěný 10" a nebo plastový 12", ať se to dobře přenáší.
P.S. nemám osobní zkušenosti s plastovýma reprama, ale co jsem slyšel, tak zvuk není špatnej a jsou lehčí na to přenášení.
J.J.
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od J.J. »

Doporučoval bych koupit raději jednu bednu kvalitnější než dva zmetky....
Zvukař bez www stránek
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Do 10k se dají sehnat starší EM151, ale ty jsou už s 15".

Jinak se taky přikláním k jedné lepší bedně, než dvoum šuntům.

A nezapomeň, že to chce pod ty bedny stativy.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
marian

Příspěvek od marian »

Ak by mali byt 2 bedne do tej ceny tak RH Sound HD-12 alebo menšie HD-10 na danu cenu to hra celkom prijatelne velmi dobre spracovanie a zvukovo ujdu. Prípadne este Samson RS12HD (RS10HD) , LD Systems Pro 10 LDP102, Pro 12 LDPN1222 alebo Peavey Messenger Pro-12 MKII su celkom pouzitelne pre menej narocnych. Je to zvukove aj kvalitzov spracovania cosi lepsie ako Omnitronic, Skytec a pod a cenovo je to porovnatelne. Volil by som skor repra s 12" basakom za rovnake peniaze z nich byva obvykle viac muziky aj ked su cosi vecsie a tazsie. Vo vecsej miestnosti ci uz 10 alebo 12" potrebuje podporu subbasu ak to ma basovat. Ak by som mal odporucit za tu cenu jednu bednu mozno pasivnu verziu RCF ART 310 resp 312, alebo dB Technologies ARENA 10, 12 prípadne Electro Voice ZLX12.
Kozel.Se

Příspěvek od Kozel.Se »

Děkuji za odpověď. Projížděl jsem je všechny a mají celkem zajímavý parametry. Uvidím ještě. Jestli nenarazím na nějaké dobré bazarové, tak půjdu asi do LD Systems LDP122.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

A to je to o čem tu stále dokola píše Hubert a co jsem psal v jiném vláknu, pořádnej servis to tu nemá, hodnoty vycucaný z prstu a přikrášlený aby se to prodávalo.

To už je snad opravdu jistější a lepší ten Behringer.

Třeba ty LD, na Audioteku napsáno citlivost 300W RMS, 102dB, max. SPL 127dB, na webu LD je to už 250W RMS, 98dB a 122dB (v manuálu 120dB). Informace o frekvenčním průběhu žádná, takže těch 98dB může klidně být, ale jen na nějakým hrbu třeba u výšek, jinak to může mít klidně i k 90dB.
K tomu ještě koukám, že LD je nějak spojeno s AdamHall, což nijak zvlášť kvalitu nezaručuje.

A tohle přesně vede k těm problémům jako je v kombinaci s dalšími slabšími díly řetězce k nepoužitelnosti. Navíc když vím, že někdy zvučit děti je jako zvučit teplej vítr, někdy zase naopak.

Tady je v nabídce bazaru RCF ART410-A mkII za 10k
http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=7 ... rder=datum
Dle datasheetu to má citlivost někde kolem 100dB, max. SPL 127dB
http://eshop.prodance.cz/Files/RCF/RCF_ ... ion_EN.pdf

Tohle, si troufnu tvrdit bude hrát v jedný bedně víc a líp než 4x ty LDčka dohromady.
A když se něco, tak tu funguje doufám rychlý a spolehlivý servis.

A servis je dost podstatný bod řetězce, z vlastní zkušenosti vím, teda u výrobníků mlhy, ale podobně "značkových", že pak se čeká třeba i 2 měsíce na díly atp.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Kozel.Se

Příspěvek od Kozel.Se »

Dobrá...dobrá. Ukecali jste mě :-) prohlídl jsem nabídku firmy RCF a padl mě do oka RCF ART312. Doufám, že s ním neudělám chybu, akorát budem muset ještě chvilu počkat. Zatím pořídíme jeden a časem druhý. Snad nám to bude stačit i na tu malou tělocvičnu bez subu.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

To je povedená plastovka, ale musím upozornit, že na skladě je teď právě jen jedna, poslední kus z první serie a novější ART312 MK III ještě nepřišly, takže by mohlo při dvou od sebe vzdálených nákupech dojít k tomu, že každá bude hrát trochu jinak.

H.M.
exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi »

Mám doma driver z LD152A a ten výškáč je dost bídný. Klidně půjčím ke změření. Zlatý RCFka a BCčka.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

LDéčka nám samozřejmě AH cpe horem dolem, bereme toho od nich dost a byli by rádi, kdyby všechno. Kolem padesáti kusů různých modelů jsme jako vzorky nakoupili a už se toho snad skoro všeho obvykle ve výprodejích zbavili, nesedí mi to, bedny nemůže dělat každý, kdo v tom cítí jakýsi kšeft, segment trhu, to se musí umět. S RCF to nejde vůbec srovnávat, ti se za ty roky už něco naučili a mají i lepší součástkovou základnu ve vlastní výrobě reproduktorů. Pokud je povedená značková bedna cenově dostupná a ještě je v nich výběr - což právě RCF dnes splňuje snad vůbec nejlíp - tak je otázka, kolik by vlastně měly stát nepříliš podařené noname.

H.M.
Odpovědět

Zpět na „Repro“