Zvukar hudobnej skupiny

...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
Odpovědět
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
DShark
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Zvukar hudobnej skupiny

Příspěvek od DShark » pát 13. zář 2013 12:43:55

Dobry den,
mal by som otazku ohladom zvukara, ktoreho si skupina dovezie ako vlastneho.
Co mym v danej situacii robit? Mam ho pustit k pultom? alebo iba nech mi nasepkava co chce vyladit a aku farbu hlasu/zvuku chce vykuzlit?
Aka je jeho funkcia? Okrem toho ze pozna ,,vysledny zvuk kapely,, a snazi sa to naladit?
Dakujem
S pozdravom Peter
Zvukár SL Systems
Predseda o.z. Kultúrny Prameň

Vitus
Uživatel
Uživatel

Re: Zvukar hudobnej skupiny

Příspěvek od Vitus » pát 13. zář 2013 13:14:03

Pokud s kapelou jede jejich vlastni zvukar, tak pochybuju ze se spokoji jenom s ulohou naseptavace.
Vetsinou to byva uz zmineno ve smlouve. Nevim o jaky druh akce jde ale vetsina zvukaru chce mit kompletni pristup k elektroakustickemu retezci: od funkcnich mikrofonu a kabelu prez mixpult a konce u nastaveni parametru DSP u koncovych zesilovacu!!!
Jeho funkci si jiz zminil. Je to defakto dalsi clen kapely, ktery by mel finalni zvukem uspokojit posluchace.

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » pát 13. zář 2013 13:27:03

No tak já osobně bych ho asi do DSP a dál nepustil, vůbec pokud vím, že ho mám naladěný a nastavený tak aby to hrálo co nejlíp a přitom nic neodešlo, pak ani není důvod se v tom hrabat.

Jinak pochopitelně pustit k pultu a ty se staneš našeptávačem, je to běžný.
Ale je to taky dáno momentální situací a tvým úsudkem a pochopitelně podmínkami smlouvy.

Většinou už s kapelou jezdí lidi znalí, těm ani nemusíš našeptávat co kde je, vůbec pokud dodržíš stageplan a input list, který si dodali.
Je čistě na tvém úsudku zvážit, jestli člověka kterého za pult pouštíš odhadneš na to, že ví co dělá a nemusíš ho ani nijak kontrolovat.
Mohla by, ale nastat situace, že nějaká začínající kapelka, si vezme ještě víc začínajícího kamaráda "zvukaře", netušícího která bije. Takového "zmateného" člověka by jsi ale asi poznal, pak stačí ho jen teda navýst, část práce, třeba nastavení udělat za něj a pokud to není úplnej trotl, kterej se tam ocitl omylem, nebo namachrovanej blbeček, pak ho jen přes rameno kontrolovat, případně mu s něčím pomoct.

Rozhodně je to vždy o domluvě lidí a o zdravém úsudku.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

DShark
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DShark » pát 13. zář 2013 13:36:31

Dik za odpovede :-)
Zvukár SL Systems
Predseda o.z. Kultúrny Prameň

mazi
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mazi » pát 13. zář 2013 13:38:31

Prakticky v prvních minutách poznáš jestli to není jenom kamarád a nebo otec někoho z kapely, a podle toho ho k tomu pustíš a nebo nepustíš. Jednou mi přijel s mladou kapelou jako že zvukař, na podiu cosi uměl, ale za pultem se choval jako král a nenakroutil nic, zvukovku prohvízdal a první dvě skladby to nedokroutil, tak pak musíš zasáhnout a vypakovat jej a předvest že ty odposlechy hrajou tak jak mají a že se zvuk na tvem aparatu da udelat bez nejakých kompromisu. Mě bývá spíše trnem v oku, když přijede ožralý špičkový zvukař, o kterém víš že je za střízliva špičkovej, a šikovnej...to je na mé nervy..Taky se stalo, že jej musíš nechat vyvést od pultu jeho kapelou a nebo ochrankou....Jinak souhlasím s tím že k DSP nepuštíš nikoho, leda že máte čas si odzkoušet inovace, které ti kapelový zvukař nabídne....

Vitus
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Vitus » pát 13. zář 2013 13:46:47

Je jasny ze brany DSP se neotvyraji kazdymu klikomrdovi automaticky.
Jen jsem upozornil, ze nektere kapely to maji proste ve smlouve...
A kdyz uz tam nekdo chce neco nastavovat, musi opravdu vedet ceho chce dosahnout. Je to hlavne o vzajemne domluve a z te si jiz odvodis jestli to je nymand z nymandova, nebo nekdo, od koho si nechas poradit.

Mato

Příspěvek od Mato » pát 13. zář 2013 13:50:21

ahoj,
ja to robim tak, ze necham majitela-zvukara nazvucit kapelu (ale do mikrofonu/odposlechov hovorim ja) - nech on nastavi PA aj gainy, mic, nastroje, EQ, kompr. atd., lebo je to jeho aparat a on vie, ako to urobit najrychlejsie aj najlepsie - len mu do toho kecam (tu prosim naostrit, ubrat atd.).

Potom si k tomu stupnem na instrumentalku, doladujem si sam, pripadne ho poziadam o pomoc s EQ ci kompresormi - netajim sa nijak tym, ze kazdy tyzden hram na iny pult a veru ze nemozem znat vsetky pulty a techniku do detailov.

No a pri koncerte uz zvucim sam. Na prve tri skladby ale chcem, aby bol domaci zvukar u mna, keby nieco...

Este si nikdo nestazoval, ale hrame len s profikmi... Iba raz som siahol do master EQ, ale za to mi bol domaci vdacny, lebo mal zalehnute usi z potapania
:D

janek
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od janek » pát 13. zář 2013 14:33:14

Ked zvucime kapelu ktora pride so svojim zvukarom, tak ho nechame robit co treba (mame aktivne bedne, takze k dsp sa aj tak nedostane :) ...)
Zatial s tym nebol nikdy problem - dohodli sme sa. Bud sme odstupili a on krutil, alebo poodstupil a diktoval.

Hlavny rozdiel pre nas je ci musime alebo nemusime dodrziavat poradie v input liste, kedze mame 01V96 s prevodnikom, ze vacsina riderov ma bicie na zaciatku, a v tomto pripade je to neprakticke. Ked dojdu so zvukarom, urobime ako povedal, pripadne sa s nim dohodneme na rozumnejsom poradi. Ked kapela pride bez zvukara, tak si urobime po svojom.

Nedavno sa podobny problem riesil na PSW - co robit v pripade, ked si kapelny zvukar v rideri vypyta plny pristup k dsp. Viacmenej odpoved bola vytlacit rider, preskrtnut tu vetu, podpisat, poslat spat a zevraj to vacsinou prejde :)

MADMAX

Příspěvek od MADMAX » sob 14. zář 2013 14:50:10

pokud se jedná o profesionální kapelu, která si s sebou veze profíka, kterého platí, tak jednoznačně pustit za pult. Takový člověk většinou nebývá namachrovaný idiot. Nezřídka zjistíš, že o věci ví víc než Ty a můžeš leccos okoukat a naučit se - stál jsem takhle "za zády" desítkám a desítkám zahraničních zvukařů, kteří přijeli s opravdovými hvězdami. Mimochodem, většina z nich začne tím, že si do PA pustí nějakou svojí muziku z CD nebo iPodu a poslechne si systém - pokud to hraje dobře, občas si sáhnou do GEQ, ale skoro nikdo neřeší nějaké zásahy do DSP, většinou oprávněně věří, že když jsem tam s L-acoustics, EAW nebo Nexem, tak že ten systém taky umím nastavit. A pokud se zvukaři třeba nezdá nastavení Tvého Speaker Managementu, tak umí slušně požádat o to, aby se mohl podívat do parametrů, případně do nich hrábnout. (Taky se mi v jednom nejmenovaném klubu stalo, že chlapci měli na LEMu DX24 sice správně nastavené dělicí frekvence sub/top, ale nulovou strmost filtrů...)

Představ si situaci, kdy jsi s tou kapelou přijel Ty, a chovej se tak, jak by sis přál, aby se v takovém případě místní zvukaři chovali k Tobě - když pro ně uděláš, co jim na očích vidíš, tak se Ti to jednou začne vracet: věř tomu, protože jsem mnohokrát absolvoval obě úlohy, tak vím, že to funguje. Dokonce zjistíš, že lidi jezdí rádi k Vám do klubu, "protože je tam ten vstřícnej chlapík", a naopak Tě rádi uvidí i za svým pultem - se spoustou lidí jsem se takhle spřátelil a rádi se na kšeftech potkáváme - je to docela milé, když Ti kolega z druhého konce republiky na festivalu řekne: "Nazdááár, ty jsi přijel odmíchat (kapelu XY)? - supeeeer, konečně si můžu v klidu dojít na kafe!"

Pokud pracujete s digitálním pultem, je dobré neodcházet, pakliže Ti kapelní zvukař vyloženě neřekne, že klidně můžeš - i kovanému profíkovi se může stát, že na Tvém pultu bude těžce hledat nějakou fíčuru nebo "se zaklove" - nebude moct z nějakého menu ven, protože s tímhle typem pultu nějakou dobu nedělal a "nemůže se najít". Proto by u digitálu měl pořád být někdo, kdo ho skutečně zná a ví kde je co momentálně naroutované atd. (takovému člověku se říká "baby sitter"). I v této pozici Ti může začít být pořádně horko, jako bylo mně, když přišel monitorový zvukař od Paco de Lucii, podíval se na MIDAS Pro3 (který měli, kromě analogových XL4, Heritage 3000 a Soundcraftu Series Five jako jediný digitál "povolený" v rideru!!!!!) a prohlásil - "Great desk - I've never seen it before!"

Petr V.
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Petr V. » sob 14. zář 2013 20:18:40

No Martine, jednou jsem zažil "zvukaře", který si to přihasil s kapelou, první co udělal se ušklíbl nad KF650z, pak se sápal po UX8800, odkud jsem ho vyhnal. Na FOH se postavil k Avolite, protože usoudil, že zvukařský pult je tam, kde je nejvíc faderů a iLive byl tenkrát dost neznámý. Když jsem ho taktně upozornil, že tady se svítí a zhasíná, nasupeně se přemístil k iLive. Tam vyloudil takovou zpětnou vazbu, že do dnes nechápu ,jak to drivery přežily. Já se snažím ze všech sil pomáhat, obzvlášť když si zvukař není z různých důvodů jistý, ale tohohle zvukaře jsem s gustem vykopl. Nakonec jsem zjistil ,že tatínek tohoto individua klukům z kapely půjčil na nástroje a aparáty. Tenhle blb tam machroval. Šlo o slovenskou kapelu a muzikanti (fajn kluci) byli rádi, že je zvučí cizí zvukař. :-)
Jinak mám s kapelními zvukaři velmi dobré zkušenosti, naprostá většina z nich ví co dělá. Na otázku, jak moc můžou hrát nahlas, odpovídám: "To záleží na tvojí osobní statečnosti a solventnosti" :-)
Petr Vinš
tel: 721 281 678
petr@splacoustics.cz

MADMAX

Příspěvek od MADMAX » ned 15. zář 2013 12:47:39

2 Petr V.: jj, byla taky jedna taková česká partička, se kterou jezdili TŘI "zvukaři" - jeden kroutil knoflíkama, druhej pouštěl do hudby pazvuky z počítače přes vícekanálovou zvukovku, kterou chtěli připojit, a třetí těm prvním dvěma kontinuálně balil špeky, aby měli furt co hulit. A protože byli provaření a vědělo se o nich, tak příslušné přikázání na festivalu znělo: "před touhle kapelou vynulovat pult!" (šlo o jednoduchý analog, podotýkám, nějakou GL2200 či tak). Vzhledem k tomu, že první z těch tří trotlů nebyl s to ani nakroutit gain, tak následovala hysterická prosba : "tak mi přece trochu pomož!" a nakonec to člověk mohl nazvučit, aniž by ho musel od pultu vyhodit - vyhodil se sám.

Zas na druhou stranu nezapomenu, když byli v ROXY Soulfly, tak jejich zvukař v klidu zvučil "pod červené LEDky", i když to bylo dost potichu. Tak mu povídám " sorry, zero dB on the desk is not fully corresponding with a zero on the PA processor..." a přitočil jsem mu z notebooku na input gainu LAKE Contour těch 10dB, kolik měl rezervu. Chlapík se otočil a beze slova mi potřás rukou!! :o

JirkaN

Příspěvek od JirkaN » čtv 19. zář 2013 17:06:29

Zvukařů od kapely, kteří měli ve smlouvě zásah do speakermanagementu a opravdu do něj chtěli jsem zažil několik. A skoro všichni šahali jen na limitery a na jedné akci mi trotl odvalil všechny basy (8x18" BC Speakers!!!). Namachrovanec byl ještě nasranej a že ať hned seženu jiný suby. Od té doby smlouva nesmlouva, do DSP nikoho nepouštím. Škodu si pak musím platit sám. A jestli s tím má problém, musí si dovézt jiný aparát. Smlouvu má s organizátorem, ne se mnou, a s organizátorem nemám ve smlouvě, že musím do DSP pouštět cizí lidi. Od té doby, co k tomu nikoho nepouštím, jsem nemusel opravovat jediný reprák. Jedu na doraz, a navýšení limiteru = škoda.

mazi
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mazi » čtv 19. zář 2013 18:33:13

Jako jezdí k nám občas kdejaký zvukar, ale ze by se hnul k dsp-cku jsem ještě nezažil. Spíše řešili eq a limitery u foh. Což u me není problém, pravé k tomu mám to dsp. Pokud jde o tu slovenskou partu, taky sem ji měl na koprfestu, dělala před skokany koblizkum. Co k tomu dodat, tragedie je kdyz tatínek je nezaměstnaný a nemá nic jiného na práci než se sra.... do něčeho čemu sám nerozumí. Zase naopak je dobře kdyz přijedou zvukari s první ligy a od nich něco jde odkoukat...

Odpovědět

Zpět na „Bar“