Filtr pro dimmer(y)
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
-
- Reklama
Filtr pro dimmer(y)
Sorry, pokud se to tu již někde nakouslo, ale nedohledal jsem...
Nejsem si úplně jistej, co všechno mi může způsobit bzučení/rušení dimmerama, ale prozatim mi dost pomáhaj DIboxy u linkovejch nástrojů a používání nezeměných zásuvek u problematickej nástrojů jako kytary a spol, kde můžou bejt jednoduchý snímače. jenže na poslední akci mi to bylo prd platný a kytara si stejně dělala co chtěla. nevíte někdo, jestli existuje způsob jak rušení dimmerem rozumně odfiltrovat pomocí vhodný tlumivky/filtru, jako například u frekvenčních měničů ? Vzhledem k velikosti frekvenčáků, se kterejma se potkávám, mi přijde dostupnější uvezt pár kilo mědi a oceli navíc než přechod na dimmery v nesmyslný cenový hladině...
dík za názor
Nejsem si úplně jistej, co všechno mi může způsobit bzučení/rušení dimmerama, ale prozatim mi dost pomáhaj DIboxy u linkovejch nástrojů a používání nezeměných zásuvek u problematickej nástrojů jako kytary a spol, kde můžou bejt jednoduchý snímače. jenže na poslední akci mi to bylo prd platný a kytara si stejně dělala co chtěla. nevíte někdo, jestli existuje způsob jak rušení dimmerem rozumně odfiltrovat pomocí vhodný tlumivky/filtru, jako například u frekvenčních měničů ? Vzhledem k velikosti frekvenčáků, se kterejma se potkávám, mi přijde dostupnější uvezt pár kilo mědi a oceli navíc než přechod na dimmery v nesmyslný cenový hladině...
dík za názor
Re: Filtr pro dimmer(y)
Kdo tě proboha dal na nezeměné zásuvky revizi?
Jaký máš rozvaděč, co v něm máš, kde máš zapojená světla, kde nástrojovku, kudy taháš kabely... ?
Jaký máš rozvaděč, co v něm máš, kde máš zapojená světla, kde nástrojovku, kudy taháš kabely... ?
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Samozřejmě se dá zlepšit odrušení přídavnými filtry, ale je to dost nešikovné k laciným stmívačům zvenčí přidělávat a dneska se i kvalitně odrušených dá po inzerátech koupit dost, žárovky pomalu končí všude. Takový bývá i spolehlivější, předimenzovaný, ovšem těžký.
H.M.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
samozřejmě nikdo a vždy pouze s uvědoměním hrozícího rizika pro interpretaKamilV píše:Kdo tě proboha dal na nezeměné zásuvky revizi?
jinak dělám asi to co každej další, na jednom přívodu rozvaděč, fi3x16 zvuk,3x32 + 3x16 světla, do foh vždy zvlášť 230 pro zvuk i světla.
co jsem zatim já vypozoroval, nejvíc mě trápí nástrojový snímače s : a teď nevim přesnej název, ale existuje něco na bázi dva - unipolární x bipolární, nebo s jednoduchou x dvojitou cívkou ? a s těma jedno- to vždycky kravne. u basy na to stačí DIbox, u kytary kterou bereš majkem z komba s tim nic nenaděláš.. (jo, ale stejně je bordel na jevišti, protože s makovcem se nikdy nedomluvíš a to kombo používá jako PA..) no a tady právě občas funguje nezeměná zázuvka. samo, že vždycky vyzkoušim, jestli mu to někde neprobíjí, než mu to tam strčim (kdysi sem viděl týpka na vesnický jízdě, jak letí napříč pódiem s velice překvapený výrazem, majkem v ruce a kytarou na krku...)
souvisí to s vytížením toho dimmeru, když jede konkrétní jeden kanál nebo víc na max, tak je ten bordel sotva postřehnutelnej a dá se to přežít, ale u aplikací, kde se změny odehrávaj buď pomalu a nebo vůbec, je to pakárna dost..
ta váha, myslim si, by nemusela bejt nic hroznýho- pro frekvenčák 27kW instalujem v práci filtr o váze +-20kg. jasně, je to bedna navíc, ale zas je to debil stroj, kterej nevyžaduje kdovíjaký zacházení a v tom objemu, co už tahám, se to celkem ztratí. aspoň prozatim, než budou finance na to, abych moh' s klidem v duši, že mě nic elektromechanicky nepodělá, přejít na značkový LED světla. ono osum až dvanáct slušnejch světel vyjde na to samý, jako menší digitální systém
a jestli aspoň trochu chápu, tak mi nejvíc vadí špičkový napěťový rázy při spínání toho dimru a tlumivka před ním by mi mohla pomoct odrušit ten binec na cestě zpět po rozvodu, teda by se mi se zeměma na jednofázovejch rozvodech neprojevoval, nebo sem jinde ? u těch frekvenčáků to dost funguje, vyměnit přívod do dimru za stíněnej neni žádný zlo..
je mi trapný se ptát na to, jak spočítat tu tlumivku abych si to vyzkoušel, protože bych se musel hanbou propadnout a pak hodně dlouho přemejšlet, kde skončily starý sešity..daj se samozřejmě sehnat fabrický produkty, jen bych nerad koupil něco, co si pak naložim místo do auta do vocta..
Ruší dimmery na jakékoliv fázi? Jaké je na fázích napětí? Neletí to někde dolů? Nemáš někde cívku ze smotaného kabelu? Jsou dimmery dost daleko od power racku s audiem? Taháš kabely jinou trasou než audio?
Nezeměné zásuvky se jako řešení nejeví ani přesto, že na to upozorňuješ. Až to někoho šlusne, řekneš: "Já mu to ale říkal?"
Nezeměné zásuvky se jako řešení nejeví ani přesto, že na to upozorňuješ. Až to někoho šlusne, řekneš: "Já mu to ale říkal?"
samozřejmě, že zásady pro potlačení možných vlivů rušení na live stagei velice dobře znám a držím se jich. ne vždy to ale pomůže a jak sem psal, tak ani ta nezeměná zásuvka nepomůže vždycky..KamilV píše:Ruší dimmery na jakékoliv fázi? Jaké je na fázích napětí? Neletí to někde dolů? Nemáš někde cívku ze smotaného kabelu? Jsou dimmery dost daleko od power racku s audiem? Taháš kabely jinou trasou než audio?
až to někoho kopne, řeknu mu to jako moje stará : "já sem ti to říkal..!" a ještě chytne pohlavek aby se probral ;D
jedná se mi o to, jestli si pomůžu krabicí za 3-4k na cca rok provozu současnýho vybavení, než abych na ten rok investoval do dimru za +-15k a za rok ho prodával sotva za půl.. přecejenom počítám každýho vorla..
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Až to někoho kopne tak, že ho to zabije, tak ti "Já ti to říkal" před soudem nepomůže. To samé až vypálíš hospodu. Psalo se to tu několikrát NEZEMĚNÉ ZÁSUVKY NA PÓDIUM NEPATŘÍ!!!
Prvně nezaznělo co máš za dimmery, ale my třeba používáme HQčka, což není nějaká extra značka, a mají taky své mouchy. Na brum narážíme spíš jemně, ale není rozdíl oproti drahým dimerům v pevné instalaci v divadle.
A to třeba používáme jeden 3f přívod pro obojí najednou, pokud to dá na zátěž, pokud ne jsou pochopitelně přívody 2, ale je to jedno, protože jdou většinou stejně z jednoho rozvaděče, do kterého vede přívod jeden (silnější). Navíc NTB pro ovládání světel je stejně připojený do jedné prodlužky, kde je zapojený i mix.
Ale je potřeba dodržet pár věcí:
- vyhledej si vše o zemních smyčkách
- máme komplet odzeměný efx a eq rack, ale pouze na SIGNÁLOVÝCH zemích
- to samé signálové vstupy do zesilovačů
- nenecháváme nikde větší kabelové smyčky
- dimmer rack je v jiné části pódia než amp rack
- světelné silové kabely vedou souběžně minimálně metr od zvukových signálových a spíš vůbec jinou cestou
- zvukové signálové kabely a konektory musí být v naprostém pořádku, divil by jsi se, co upadlý, nebo přerušený "-" drát může udělat za neplechu. A co pak udělá u signálově odzeměného multikabelu, který jde do jednoho amp racku (vlastní zkušenost), paradoxně to hraje i na jeden! drát, ale toho bordelu co z toho leze.
- a teď možná to nejdůležitější, možná je to jen můj pocit, ale už na několika akcích jsem pozoroval výrazné zlepšení, DSP, kompletní zvukovou režii, a nástrojové aparáty v současnosti připojuji přes toto:
http://www.kabelazstrukturovana.cz/prod ... -drzaku-do
Prvně nezaznělo co máš za dimmery, ale my třeba používáme HQčka, což není nějaká extra značka, a mají taky své mouchy. Na brum narážíme spíš jemně, ale není rozdíl oproti drahým dimerům v pevné instalaci v divadle.
A to třeba používáme jeden 3f přívod pro obojí najednou, pokud to dá na zátěž, pokud ne jsou pochopitelně přívody 2, ale je to jedno, protože jdou většinou stejně z jednoho rozvaděče, do kterého vede přívod jeden (silnější). Navíc NTB pro ovládání světel je stejně připojený do jedné prodlužky, kde je zapojený i mix.
Ale je potřeba dodržet pár věcí:
- vyhledej si vše o zemních smyčkách
- máme komplet odzeměný efx a eq rack, ale pouze na SIGNÁLOVÝCH zemích
- to samé signálové vstupy do zesilovačů
- nenecháváme nikde větší kabelové smyčky
- dimmer rack je v jiné části pódia než amp rack
- světelné silové kabely vedou souběžně minimálně metr od zvukových signálových a spíš vůbec jinou cestou
- zvukové signálové kabely a konektory musí být v naprostém pořádku, divil by jsi se, co upadlý, nebo přerušený "-" drát může udělat za neplechu. A co pak udělá u signálově odzeměného multikabelu, který jde do jednoho amp racku (vlastní zkušenost), paradoxně to hraje i na jeden! drát, ale toho bordelu co z toho leze.
- a teď možná to nejdůležitější, možná je to jen můj pocit, ale už na několika akcích jsem pozoroval výrazné zlepšení, DSP, kompletní zvukovou režii, a nástrojové aparáty v současnosti připojuji přes toto:
http://www.kabelazstrukturovana.cz/prod ... -drzaku-do
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Ty si to asi představuješ jako nějaký filtr na vstupu dimmeru, tedy jeden společný pro všechno, co je na jedné fázi, ale ono je potřeba mít jeden na každém výstupu a skoro určitě je tam máš, jenže laciné, s malými hodnotami, které "splní normu", jenže v kritických situacích ruší a proto existují ty lepší a u nejlepších se už ani žádné triaky a tyristory nepoužívají. Udává se to obvykle v mikrosekundách (délka výsledné náběžné hrany) a řekněme 500 je pěkná hodnota, 50 slabota. Jinak samozřejmě souhlas s předchozími radami co se týče kabeláže, umístění atd. ale ono to vždycky nestačí a špatně odrušený stmívač je vždycky mnohem větší zdroj problémů než dobře odrušený a ty kytarové snímače a vůbec kytary jsou na tom taky všelijak a nedá se s tím v dané chvíli často nic dělat (kromě ponechání světel buď zhasnutých nebo naplno rozsvícených, což oboje pravidelně ruší nejmíň 
H.M.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
!!!VZDY SE ODZEMNI POUZE SIGNALOVA CESTA!!!
To, ze nekdo ma odzemneni (pravdepodobne ignorant co nic neresi) zasukvy neni duvod, proc to mam delat taky tak... az bude pruser a nekoho to svihne (staci ze bude prizemnenej mikrofon - standartne a odzemneny kombo a nedej boze se dostane neco malo na struny - co v pripade plovouci zemen neni zas takovy problem).
To ze brumi kytara snad nesouvisi se zemnenim, ale s tim, ze ma nahovno snimace (predpoklad, ze se snima mikrofonem). Naopak bych cekal, ze pri odzemneni to bude horsi, protoze za snimacema maji vetsinou kytary stinici folii aby na snimace nelezlo tolik bordela.
Radeji si najdi co fakt dela problemy a odpojuj a hledej.
To, ze nekdo ma odzemneni (pravdepodobne ignorant co nic neresi) zasukvy neni duvod, proc to mam delat taky tak... az bude pruser a nekoho to svihne (staci ze bude prizemnenej mikrofon - standartne a odzemneny kombo a nedej boze se dostane neco malo na struny - co v pripade plovouci zemen neni zas takovy problem).
To ze brumi kytara snad nesouvisi se zemnenim, ale s tim, ze ma nahovno snimace (predpoklad, ze se snima mikrofonem). Naopak bych cekal, ze pri odzemneni to bude horsi, protoze za snimacema maji vetsinou kytary stinici folii aby na snimace nelezlo tolik bordela.
Radeji si najdi co fakt dela problemy a odpojuj a hledej.
nechci vypadat jako herodes, ale kdo pozorně čte, vidí v mojí první odpovědi to, že zvuk jede vždy přes proudový chránič. teda když pudu do důsledku, ani při průrazu nuly/fáze na kostru nástroje a následném uzavření obvodu přes interpreta se nikomu nic nestane. teda není-li interpret těžkej kardiak s pofiderním strojkem...
hlavně ! : ty nezeměný zásuvky nikomu necpu a netvrdím, že je dobře je používat, jen poukazuju na to, že je to kolikrát to jediný co pomůže. jenže někdy ani to. á priori to rozhodně nestrkám ke každý kytaře na jevišti.
to jenom aby bylo jasno, že zas takovej debil nejsem, i když se tak občas dobrovolně nazývám..
jinak s tim, jestli odpojení země pomůže nebo ne, je to stejný jako s levnejma notebookama a jejich spínanejma zdrojema. vyzkoušej a uvidíš.
debaty o tom, jestli je kabel do světel 20 nebo 40 cm nebo dál od kabelů do zvuku jsou mimo mísu, protože když mám na jevišti na příklad cimbálovku bez jedinýho snímače, nikde žádný rušení neleze, a to ani v případě, že mám kabely na prásáka na jedný kopici a jednofázovej dimmer hned na páráku. když dělám techna a spol, kde krom světel a výkonovýho aparátu je už jenom přehrávač/gramo, problémy taky nejsou a to mám kolikrát natahaný DMX i kabel z dimru kolem DJs. ono ani když je na jevišti kapela s kvalitní nástrojovkou tak problémy nejsou(dělal sem akci se čtyřma kapelama, tři v naprostým pořádku a poslední-místní hrdinové- mě málem sežrali, protože jim to bzučelo a ostatním ne a koukej s tim zvukaři něco udělat...)
problém rušení sítě spínanými zdroji, frekvenčními měniči a dimmery, dovolím si tvrdit, opravdu nesouvisí se zemními smyčkami.
díky H.M., na základě hodnoty, kterou mi zde uvedl jako orientační, jsem našel co jsem potřeboval, samozřejmě se filtry tohoto typu vyrábějí, leckdes uváděné jako síťový filtr či síťová tlumivka.
výsledná cena €157 včetně dopravy z D. myslim, že slušná alternativa na rok provozu PARovýho parku namísto cca 15k za novej-jetej kvalitnější dimmer.
hlavně ! : ty nezeměný zásuvky nikomu necpu a netvrdím, že je dobře je používat, jen poukazuju na to, že je to kolikrát to jediný co pomůže. jenže někdy ani to. á priori to rozhodně nestrkám ke každý kytaře na jevišti.
to jenom aby bylo jasno, že zas takovej debil nejsem, i když se tak občas dobrovolně nazývám..
jinak s tim, jestli odpojení země pomůže nebo ne, je to stejný jako s levnejma notebookama a jejich spínanejma zdrojema. vyzkoušej a uvidíš.
debaty o tom, jestli je kabel do světel 20 nebo 40 cm nebo dál od kabelů do zvuku jsou mimo mísu, protože když mám na jevišti na příklad cimbálovku bez jedinýho snímače, nikde žádný rušení neleze, a to ani v případě, že mám kabely na prásáka na jedný kopici a jednofázovej dimmer hned na páráku. když dělám techna a spol, kde krom světel a výkonovýho aparátu je už jenom přehrávač/gramo, problémy taky nejsou a to mám kolikrát natahaný DMX i kabel z dimru kolem DJs. ono ani když je na jevišti kapela s kvalitní nástrojovkou tak problémy nejsou(dělal sem akci se čtyřma kapelama, tři v naprostým pořádku a poslední-místní hrdinové- mě málem sežrali, protože jim to bzučelo a ostatním ne a koukej s tim zvukaři něco udělat...)
problém rušení sítě spínanými zdroji, frekvenčními měniči a dimmery, dovolím si tvrdit, opravdu nesouvisí se zemními smyčkami.
díky H.M., na základě hodnoty, kterou mi zde uvedl jako orientační, jsem našel co jsem potřeboval, samozřejmě se filtry tohoto typu vyrábějí, leckdes uváděné jako síťový filtr či síťová tlumivka.
výsledná cena €157 včetně dopravy z D. myslim, že slušná alternativa na rok provozu PARovýho parku namísto cca 15k za novej-jetej kvalitnější dimmer.