Ako zapojit insert kable?
-
- Reklama
Ako zapojit insert kable?
Ahojte,
je nejaky standard v zapojeni insert kablov?
Pokial som pouzival iba jackove, tak to bolo jedno, ale mam gate Drawmer s XLR konektormi. Ked ho pripojim k roznym mixom, tak potrebujem vzdy XLR redukcie kvoli tomu, ze kazdy ma inak send a return. Aj ak sa jedna o rovnaku znacku, napr. posledna skusenost Soundcraft LX a Soundcraft Venue.
Dik za pomoc.
je nejaky standard v zapojeni insert kablov?
Pokial som pouzival iba jackove, tak to bolo jedno, ale mam gate Drawmer s XLR konektormi. Ked ho pripojim k roznym mixom, tak potrebujem vzdy XLR redukcie kvoli tomu, ze kazdy ma inak send a return. Aj ak sa jedna o rovnaku znacku, napr. posledna skusenost Soundcraft LX a Soundcraft Venue.
Dik za pomoc.
Re: Ako zapojit insert kable?
Pokud vím, tak na to standard není, nebo jej aspoň výrobci nedodržují, protože - jak píšeš - opravdu to má každý pult jinak.
Pokud má ten Gate XLR a zároveň jacky, používal bych beze všeho jacky. Pokud má jen XLR, dal bych si přímo do nich redukce na jack (nebo udělal patch kabel nebo konektorový panel, záleží na celkovém řešení racku) a insertoval běžnými jack-kabely.
XLR totiž využiješ právě tam, kde jsou na mixu symetricky vyvedené inserty, což není teď tvůj případ.
Pokud má ten Gate XLR a zároveň jacky, používal bych beze všeho jacky. Pokud má jen XLR, dal bych si přímo do nich redukce na jack (nebo udělal patch kabel nebo konektorový panel, záleží na celkovém řešení racku) a insertoval běžnými jack-kabely.
XLR totiž využiješ právě tam, kde jsou na mixu symetricky vyvedené inserty, což není teď tvůj případ.
-
Návštěvník
Což je skoro nikdy. Většinou je insert právě přes TRS jacka. Já mám od obou typů zapojení (send na špici/send na kroužku) několik takových kabelů, pokud kroutím na cizí mix, nebo rack.KamilV píše:...
Jinak ve svým FX racku mám multipin a v racku všechno zapojené na pevno.
Nenazýval bych to "skoro nikdy". Pulty vyšších řad to mají, nižší řady mají třeba sym. ins. na masteru. Drtivá většina studiových řešení jede v symetrii... těch aplikací by se našlo hafol.
Takže zpět k popisu tazatele: ano, zdá se, že používá mixy s nesymetrickými inserty a pak nemá smysl lámat to do XLR. Buď využít jacky, nebo si je tam "vyrobit".
Takže zpět k popisu tazatele: ano, zdá se, že používá mixy s nesymetrickými inserty a pak nemá smysl lámat to do XLR. Buď využít jacky, nebo si je tam "vyrobit".
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ano taky bych to řešil jackama.
Akorát v efekťáku bych pak propoj řešil patch panelem, protože:
- kabelový jackový samice stojej povětšinou za prd, tam snad jedině Neutrick a ten není zadarmo
- kovové redukce jack-XLR bych zase nenechával v přístroji zapojené dlouho a vůbec při přepravě, přeci jen už je to páka
- výhodou by mohlo být vedení od mixu do patch panelu jen jedním symetrickým kabelem a rozhodit to až na panelu
Pak by tu ještě byli varianty:
- úprava Insert kabelu vsunutím přepínače/ů do nějakého BlackBoxu na kabelu někde u mixu, nebo v efekťáku, nevýhodou by mohlo bejt právě to vsunutí přepínače, což může být problémová součástka jak mechanicky, tak na náhodné přepnutí
- pak by mohlo být ještě řešení pořízení odpovídajícího počtu redukcí TRS jack M - kousek kabliku - TRS jack F (zmíněný Neutrick) s prokříženými Tip a Ring
Akorát v efekťáku bych pak propoj řešil patch panelem, protože:
- kabelový jackový samice stojej povětšinou za prd, tam snad jedině Neutrick a ten není zadarmo
- kovové redukce jack-XLR bych zase nenechával v přístroji zapojené dlouho a vůbec při přepravě, přeci jen už je to páka
- výhodou by mohlo být vedení od mixu do patch panelu jen jedním symetrickým kabelem a rozhodit to až na panelu
Pak by tu ještě byli varianty:
- úprava Insert kabelu vsunutím přepínače/ů do nějakého BlackBoxu na kabelu někde u mixu, nebo v efekťáku, nevýhodou by mohlo bejt právě to vsunutí přepínače, což může být problémová součástka jak mechanicky, tak na náhodné přepnutí
- pak by mohlo být ještě řešení pořízení odpovídajícího počtu redukcí TRS jack M - kousek kabliku - TRS jack F (zmíněný Neutrick) s prokříženými Tip a Ring
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
-
MADMAX
Pokud jezdíš se svým efektovým rackem a potřebuješ se zapojovat do různých pultů, nezbyde Ti než občas používat redukce nebo mít tři sady insertových kabelů. Protože na většině velkých akcí (festivaly a pod.) jsou slušné analogové pulty se symetrickými inserty (samostatný jack SEND a samostatný jack RETURN), já mám páráky udělané takto a pro případ připojování do nesymetrického insertu mám krátké Y kabely TRS jack - 2x neutrik jacková maminka ( http://eshop.prodance.cz/nj3fc6-kabel/d-78911/ - cokoli jiného je nepoužitelné z hlediska spolehlivosti). Takže je mi jedno, jestli je send na špičce nebo kroužku, jen prohodím vstup a výstup. Je v tom ovšem pěknej ranec - jedna tahle jacková kabelová samice stojí cca 200,-Kč, na inserty 4kanálů gejtů a 4kanálů kompresorů jsem jich spotřeboval 16 a všechny ostatní konektory jsou samozřejmě taky Neutrik. Ale zato mám už 10 let klid, nemusím se hrabat v racku a nesáhnu na páječku.
Dneska už jsou na 70% akci digitální pulty, a u poloviny z nich musíš inserty stejně routovat na nějaké XLR, takže dnes bych ten párák ukončil XLR a udělal si všechny druhy redukcí z XLR, je to spolehlivější a vyjde to levnějc. Navíc insertovat do digitálu analogovej gejt je hloupost. Jediné, co mi stojí zato zapojovat, jsou lampové kompresory.
Dneska už jsou na 70% akci digitální pulty, a u poloviny z nich musíš inserty stejně routovat na nějaké XLR, takže dnes bych ten párák ukončil XLR a udělal si všechny druhy redukcí z XLR, je to spolehlivější a vyjde to levnějc. Navíc insertovat do digitálu analogovej gejt je hloupost. Jediné, co mi stojí zato zapojovat, jsou lampové kompresory.
-
MADMAX
2 Kamil: Ne, Kamile, DS201 má skutečně POUZE XLR, stejně jako spousta dalších opravdu profi mašin...
Však v pohodě, DS201 a nechtělo se mi ho hledat, tak jsem napsal "buď - a nebo". Předpokládám, že si tazatel vybere podle toho, co za zařízení má před sebou. Navíc ten samý problém může mít za měsíc u něčeho, co na sobě bude mít i jacky...