Výběr PA repro 10"

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Kozel.Se

Re: Výběr PA repro 10"

Příspěvek od Kozel.Se »

Já se právě rozhodl podle toho, že lidi, co s těma Behringerama nemaj zkušenosti, tak se k tomu staví kriticky (částečně chápu proč) a ti co s tím zkušenosti mají, tak se k nim staví překvapivě optimisticky. A hlavně, když jsem projel bazary, inzerce a podobně na internetu, tak Skytecu, Ormitronic, Ibiza a Auna, tak těchle beden v podobné cenové relaci je plno na prodej, ale Behringera aktivní box jsem našel jen jednoho a ten byl hnedka prodanej. Takže předpokládám, že když si ho lidi koupí, tak jsou dostatečně skopojeni na to, aby se ho zbavovali. Každopádně nejdřív vyzkouším až po další výplatě.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Jenže ono by bylo potřeba, aby měli zkušenosti s obojím. Já nemám a proto vím a říkám, že to nemůžu pořádně hodnotit, spoléhám na údaje výrobce a předchozího zastoupení (sledge), ale to taky nestačí. Shodou okolností mi zrovna v poště přistál VO ceník a stav skladu, tak po dvou kusech zkusím nakoupit a proměřím to. Nemám rád nejistotu a plané řeči :-)

H.M.
sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge »

Tak jsem si právě ve skladu (zhruba 20x30 m) poslechl při zkoušce sestavu 2x ZXA1 + 2x ZXA1 sub a i přes nižší citlivost měničů (danou velikostí 8" repro) a ne zrovna ohromujícímu výkonu zesilovačů (úměrný měničům) myslím, že ve 20 m vzdálenosti to bylo stále nejen na školní zvučení dostatečné (při snaze o komunikaci na 0,5 m bylo třeba už trochu křičet). V 10m vzdálenosti to bylo už skoro nepříjemné, limit občas problikl. Takže ty B212 by to opravdu měly bez problémů uhrát.

A nebo mám na hlasitost jiný názor....a nebo ještě nejsem tak hluchý, ale opravdu mi to stačilo :-). Pravda, pokud je tělocvična plná vřeštících dětí, tak se blbě poslouchá, nicméně tam není vyšší výkon řešením, jenom všichni spíše ohluchnou...
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
Petr V.
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Petr V. »

Hm tak nevím, asi jsem špatně koupil. Já zvučil(rentoval aparát)u No Name na V.I.P. Prostor 20 x 25 m , skoro čtverec , cca 450 - 500 lidí stojících. Na straně 3xEAW KF730 , pod to 2ks 2x15" , groundstack , první KF730 byla asi 180 cm vysoko (vše bylo na praktikáblu 80cm vysokém).
Musím říct, že občas si bliknul limiter na DSP. Hlasitost byla přiměřená.
Ve stejném prostoru bych asi sbor kuňkajících dítek uhrál tak tak. :-)
Petr Vinš
tel: 721 281 678
petr@splacoustics.cz
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Což jsou ale dost rozdílné aplikace v rozdílných cenách...
Tazatel nebude dělat ani No Name, ani nedá za bedny 600 tis.
Vybere si levnější Behringery, se kterými to nějak pude, nebo si vezme jednu Art 312, po roce přikoupí druhou a bude vymalováno.

P.S. ve školství neplatí argument, že by se na to peníze nenašly. Žádná účetní bednám nerozumí a pochybuju, že si bude něco na netu hledat. Musí se jí přednést řešení, že to stojí tolik a tolik a levněji to nejde. Nejsou peníze? Tak to bude, až budou. Ono to tak funguje. Uvidíš, že se najednou najdou velmi rychle.
sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge »

No jo, trocha toho sarkazmu je asi nezbytná.
My jsme asi taky špatně vybrali aparát. Dny NATO, za oba dva dny celkem nějakých 140 tisíc lidí, několik zón: 200m dlouhá letištní plocha zvučená 100V z 25m (12 beden ZX1), plocha pro sledování ukázek asi 100x100m s velkou obrazovkou (2x6 ks DAS CA28A + celkem 6 basovek CA215), VIP zóna, zázemí - dalších pár aktivek atd. Na ukázkách bylo vidět všechno od střelby T72, samohybných houfnic DANA, BVP, útočných pušek vzor 58, pyroefektů, ve vzduchu pak formaci F-5 nebo Ruslana.
Všechno z aparátu bylo slyšet, někde mohlo být víc, někde už to bylo o zdraví, někde byly ještě rezervy, ale účel splněn. Přepočet na čtverečné metry nebo na hlavy by jistě selhal s tvou komorní akci, přesto si nemylsím, že by bylo potřeba někde výrazně přidávat.

Stačí to tak, nebo si máme dál přeměřovat aparáty nebo akce?

Mezi "dostatečně uhrát" (=dost nahlas a kvalitně pro přiměřený poslech) a "už to bylo trochu moc" je poměr výkonu aparátu klidně 1:40 (mrzkých 16 dB) i výrazně více. V tomto rozpětí se mohou pohybovat různé sestavy na pohled nepoměřitelné a mohou se vést nekonečné debaty i války ohledně různých aspektů čehokoliv, ale se všemi se dá daná akce uhrát tak, aby naprostá většina posluchačů byla spokojena.

Trocha toho nadhledu a střízlivého uvažování neuškodí...
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Už ty behringerovské 12" bedny mám, aktiv i pasiv, měření budou na webu, jakmile se z marodění vrátí do práce Martin Šenfeld. Má toho v poště už hodně, kdejaké RCF, QSC, EAW, co se dělaly v souvislosti s Demo6. Na EV určitě taky časem dojde, pokud jich prodáte dost, tak to někdo přinese.

H.M.
Kozel.Se

Příspěvek od Kozel.Se »

Ani jsem netušil, že se skrz to rozjede taková diskuze :-)
A ve školství se vždycky najdou někde peníze. To vím. Ale jen na věci, co si přeje ředitel a 1.) Tohle mu nic neříká, tak do toho peníze strkat nebude a 2.) kvůli bodu 1. se do toho vkládám já. V té škole nepracuji. Živím se něčím úplně jiným a ty bedny budu pořizovat ze svého. Nikdo mě to neproplatí. Jen jsem už párkrát zvučil provizorně pár akcí a začalo mě to bavit, tak to beru, jako menší investici do koníčku. Ale nemůžu do koníčku, kterej mě nebude vydělávat vrazit tolik. Tyhle akce jsme dělali přes nějaký bedničky od hifiny a malého tesla zesíku. Do toho jsme měli cd přehrávač a ekvalizer od technics, kterej měl vstupy pro mikrofony. Ale to fakt byla taková nouzovka. Právě kvůli tomu, že mě to začalo bavit a ředitel se nemá k pořízení ničeho pořádnýho pro družinu, tak pořizuju já.
Petr V.
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Petr V. »

Já jsem chtěl poukázat na ošemetnost argumentů typu: "Zkoušel jsem to na Strahově u Brány borců a uklízečka na druhé straně stadionu nám přišla sprostě vynadat, že málem ohluchla." V reálu pak v tělocvičně plné rodičů slyší jen první tři řady a nebohému zvukaři rodiče nadávají ,proč zrovna ta jejich Andulka nebyla slyšet.
Prodejce prodá bedny , shrábne provizi z prodeje a tím to pro něj fakticky končí. Už ani nevím kolikrát za mnou byli učitelé hudební výchovy nebo z lidušek, že mají bedny XY ,jen jim to vazbí nebo hraje málo. Někdy se dá poradit ,ale dost často ne. Nemám moc chuť napravovat svět a ani srdce je vyhodit. Co dokáží někteří prodejci nalhat je neskutečné. Tak už jsem na to trochu alergický a doufám, že sem nikdo takový nechodí.
Jeden příklad za všechny, liduška (učí tam moje kamarádka), někdo jim dodal dvě aktivky od Behringera 8"+1", označení nevím. Bedýnky hrají ,ale výkonově zhola nedostačují i když jim prý prodejce tvrdil, že s tím musí uhrát i náměstí. Nakonec to dopadlo tak, že po dvou akcích děti odmítaly vystupovat, protože se bály, že na ně budou volat, aby zpívaly víc nahlas nebo budou bedny pískat. Mám tam tedy narentované PA ( box 15"+1,4" /MB15N401 a DE800/ k tomu QSC PL325), jako honorář mám dohodnuto, že mi zazpívají zdarma na pohřbu. :-)
Petr Vinš
tel: 721 281 678
petr@splacoustics.cz
sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge »

Petr V. píše:Co dokáží někteří prodejci nalhat je neskutečné. Tak už jsem na to trochu alergický a doufám, že sem nikdo takový nechodí.
1) Sám jste prodejce, takže částečně mluvíte i o sobě.
2) Když sám pevně věříte, že sem nikdo takový nechodí, tak co měla znamenat ta reakce?

Napsal jsem to, co jsem napsal a za tím si stojím. Spasitele ze sebe dělat nehodlám. Ano, na jedné straně jsou různí prodejci, z nichž někteří "kolotočáři" dokáží nalhat neskutečné věci. Na druhé straně jsou zvukaři, z nichž někteří "kolotočáři" dokáží dělat neskutečné věci. Tak se stane, že prodejci prodají pro některý účel aparát, který má desetinový výkon proti potřebnému. Na druhou stranu jsou zvukaři, kteří jsou schopni požadovat jako naprosté minimum aparát s desetinásobným výkonem, než je v pohodě potřeba.

Pravda je zkrátka někde mezi a netřeba sklouzávat k hloupým sarakzmům. Jestli máte konkrétní připomínku nebo problém k mým výrokům, nebo jste nalezl chybu, sem s ní. Ale adresně "neadresné" zesměšňování myslím není u odborníků na místě.
exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi »

Kozel> Kupuješ to za svoje a trochu tě to baví. Doporučuji, kup si rovnou jednu kvalitní. Děláš to pro sebe. Poslouchat svůj (pod)průměrný výsledek je depresivní :( Že tě na dobrých bednách zvučení začne bavit ještě víc, o tom nepochybuj :-D Sám jsem si různými pokusy prošel, naštěstí bez provaru. (Např. zkoušet slušný reprák v levném plastovém skeletu apod.)
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Tak jsem doměřil oba ty 12+1" Behringery, s trochu smíšenými pocity. Obě bedny jsou evidentně odladěné, žádná náhodná sbírka repráků a dalších součástek, která je občas v tom nejlevnějším noname vidět. Speciálně horizontální směrovky jsou skoro ukázkové, přinejmenším v tomto cenovém sousedství.
Pasivní výhybka vypadá dobře, rozhodně není na první pohled poddimenzovaná a nacpaná na miniaturní mističku s konektory a dokonce v ní není jediný elektrolytický kondenzátor. Skelety jsou šikovné do ruky a vzhledem k tvaru i rozměru a váze se dobře nosí. Zesilovač má těch cca 450-500W a také nejde o žádnou improvizaci, snad až na kabely skrz díru bez průchodky dělá slušný dojem. Po první zapnutí se dostaví určitá úleva "nehraje to zas tak špatně".
Bohužel pak už nastupují spíše negativa. Oba 1" v podstatě splňují, co se od této kategorie v ceně kolem tisícovky dá čekat, poněkud nepochopitelně je ale ten slabší namontovaný v silnější aktivní bedně. Jde o nějakou variaci na staré Fane HT150 apod., aspoň hliníková membrána je velmi podobná, bohužel jednoduchá pasivní výhybka si neporadila s jeho průběhem na dané horně a hrbaté je to dost. Ještě asi horší a rozhodující pro výsledek je 12", ten je těžké vůbec do nějaké kategorie zařadit, protože má mimořádně slabý magnet a výsledných 93dB/W/m ho spolu s minimální zatížitelností v podstatě z PA diskvalifikuje. Qts je samozřejmě velmi vysoké, trochu s tím bojuje dost důkladné vytlumení bedny. Abych řekl pravdu, ani nevím, k čemu by se toto mělo používat, zvuku je dost málo, moc příjemný není a že by to zapadlo do interieru nějaké hospůdky nebo cukrárny, kde se hraje jen v pozadí, si nemyslím, na to jsou mnohem menší a hezčí a lépe hrající bedny.
Aktivka má 12" docela slibný, průběh mnohem klidnější, ale naprosto neuvěřitelně duní. Basy nehraje, jen nad 100Hz duní, až z toho bolí hlava. Zřejmě kvůli absenci vytlumení (blokovalo by chlazení, zesilovač dost hřeje a to především dovnitř), ale mohl si tak někdo představovat "mohutné basy"...

H.M.
Kozel.Se

Příspěvek od Kozel.Se »

Děkuji moc za poslechový test. Moc si toho vážím. Jen jsem se modlil ať nedopadne tak hrozně :-D
Ale pomalu se začínám teda přiklánět k tomu RCF. Vím, že to je ohraná písnička, ale finance stejně nebudou, tak se zeptám takhle.
RCF ART 310 A. Uhraje mě co to od něj požaduju? Když už nemůžu strčit 12 litrů do 12" tak těch 9 na 10" nějak splaším.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

To nebyl poslechový test, bedny a reproduktory z nich jsem hlavně měřil, zesilovač testnul na umělé zátěži a samozřejmě nějakou dobu i znovusložený celek poslouchal, ale to už je jen doplněk i když pro mne také důležitý. Třeba to dunění jsem si ještě měřeními s delším oknem ověřoval, protože bylo opravdu dost markantní, jen jsem nevěřil, že by s danou 12" skutečně bylo tak vysoko. Před pár dny jsem podobně měřil a poslouchal HD32-A a rozdíl v dojmu snad nemohl být větší.
Jak říkám, pocity mám smíšené, nemůžu jednoznačně říct, že je všechno úplně špatně, ale překvapivé pro mne je, že takhle hrající bedny může někdo vůbec vážně doporučovat s jiným argumentem, než cenou. Pasivní verze je podle mne na požadované účely naprosto nepoužitelná a s aktivní to nejspíš i ART310-A vyhraje na celé čáře i když bych si uměl představit někoho, kdo to "uslyší jinak", ale toho bych zase já nikdy za kliky nepustil :-)
Je mi jasné, že je až urážlivé se takhle čelně postavit těm příspěvkům, které oba modely doporučovaly, ale vezměte prosím v úvahu, že já jsem kvůli tomu, abych něco vůbec mohl napsat, ty bedny čtyři koupil a dvě rozebral a proměřil. Stálo to dost peněz a času, nejde o nějaké internetové pošťuchovačky, kterých je kdekdo schopen z čistého luftu napsat i pár stránek a ještě se u toho bude (podle sebe dobře) bavit. I já s tím výsledkem musím nějak naložit, tedy například rozhodnout, jestli budeme toto zkoušet maloobchodně prodávat.

H.M.
sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge »

Však jsem doporučoval aktivky. Výrazného "nepřekonatelného" dunění jsem si běhen oprav nevšiml, avšak nemohu ověřit, páč jsme poslední nedávno prodali, takže jsem to už nestihl. Jinak s těmi basy - citlivé 10" a 12" reproduktory je stejně nezahrají (jednou z výjimek je třeba DVX3121) - když například ART310MKIII má rezonanci basáku na 60Hz ve vzduchu!!!

A jestli jsem to dobře pochopil, ono dunění je k aktivní verzi jedinou vážnou výtkou...
Odpovědět

Zpět na „Repro“