B&C speakers

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Re: B&C speakers

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Tak u nás dělá přes dvacet lidí už teď a práce je i pro externisty, hlavně když není trvalá nebo to prostě nemůže dát na celou šichtu (což třeba opravy reproduktorů nedají ani náhodou). Pokud něčeho prodáte opravdu hodně, což je u reproduktorů a beden v našem případě jaksi dané, tak se ale za ty roky naakumuluje servisní práce poměrně dost. Kdo to nezná, tak nic opravdu neprodal a proto také panuje ten rozpor v hodnocení, "co je velká poruchovost" :-)
Pro mne je někde velmi nízká, protože mám s čím porovnat a jinde nemají a tak se jim zdá vysoká. Jak vypadá opravdu vysoká, možná nemají ani tušení, my bohužel ano. Takové věci rád přestanete prodávat.

H.M.
sledge
Uživatel
Uživatel

Re: B&C speakers

Příspěvek od sledge »

Ještě k tomu hliníku a roztavenému vinutí - nepolemizuji o tom, že se to v reproduktorech může stát (důsledek poruchového stavu). Ale dost se mi nezdá předpoklad, že taková kmitačka dokáže "spolehlivě" pracovat až do meze tání hliníku, a to z následujícíh předpokladů a faktů:

1) Velice často mají hi-tech kmitačky jednovrstvé vinutí plochým drátem, který je ale třeba nějak nakontaktovat - připájet na ještě plošší vodič vedoucí pod kmitačkou. Že by šlo o tvrdé pájení dost pochybuji a i tak je velká část tvrdých pájek kolem 450-500°C.
2) Lepidla obvykle nemají takovou tepelnbou odolnost
3) Málo který drát má tak kvalitní izolaci, aby vydržel teploty přes 300°C
4) Když už by šlo o hi-tech drát s extrémně tepluodolnou izolací, kdo by se s ním při výrobě kontaktoval (pájel na přívody ke kmitačce) - nemalá komplikace prodražující výrobu.

Teď jsem převíjel podle mě dost dobře vyrobený subbasový reproduktor Ciare 15" 16 Ohm. Cívka 100mm dvouvrstvá (kulatý drát, velmi pravděpodobně měď, former sklotextil), vinutí 32 mm vysoké, pólový nástavec 14 mm a indukce 1,22T (tedy až na průměr cívky je to srovnatelné snad jen s 15SW115 od BC). Podle všeho velmi kvalitní výroba i parametry (SPL ref 94 dB, Xmax +/-8 mm!!!) a předpoklad extrémně dobré linearity i na nejnižších kmitočtech. Kvalitou zdá se plně srovnatelný s nejlepším od BC. A světe div se, drát měl de facto samopájitelnou izolaci, takže ho šlo bez problému pocínovat 30W mikropájkou s plochým hrotem po asi 10s zahřívaní s teplotou nastavenou i na 220°C.

Jo a těm, kteří tvrdí, že převinutý reproduktor může být jen citelně horší, než "originálně překoněný", předkládám následující (kromě použití drátu s tepelnou izolací, která obstojí i do nějakých 240°C bez úhony), pochopitelně, že přesné parametry repro před zničením nejsou k dispozici:

Kód: Vybrat vše

Nezničený reproduktor (mladší)             převinutý repro
Cms   1,04E-4                                   1,94
Mms   144g                                      155g
BL    33,5                                       35,1
Rms  3,634                                     3,77
Re    13,4                                      12,8
SPLref  93,986                                  93,977
Fs   41                                        29
Zmax   322                                      340
Qtc    0,427                                  0,283
Qe      0,445                                 0,294
Vas    104                                     194
De facto jediným podstatným rozdílem je zcela jiná poddajnost a z toho vyplývající další parametry. Vzhledem k tomu, že se závěs při demontáži nijak nevytahal (vyjma vnějšího okraje závěsu kmitačky, zasahující max 1 mm do pohyblivé zóny) a nemaje jiný kousek ke změření, nemohu rozhodnout, co je správně, ale na první pohled se mi opravený kus zdá smysluplnější (vzhledem k Vas a Qtc) a to i vzhledem k Vas obdobných repro ze standardní nabídky (NDH 15-4 S)
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
Odpovědět

Zpět na „Repro“