Porovnání Yamahy S115V a RCF ART 312A

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
KamilV
Uživatel
Uživatel

Re: Porovnání Yamahy S115V a RCF ART 312A

Příspěvek od KamilV »

:D
Já teda pana Hrdinu neznám, ale zjevně to bude docela dobrý obchodník. Nemá na RCFkách náhodou nejnižší marži? :)

A Ty za 10 min hovoru převezmeš cizí "názor" za svůj? Já teda 312 MK II/III neznám, ale znám 712 MK II a 310 MK III a nemůžu potvrdit ani zvukový propadák, ani nespolehlivost. Pochybuju tedy, že by se zrovna řada 312 nějak vymkla. U starých 312 si dokonce myslím, že to byly jedny z nejpěknějších (zvukově) beden v dané cenové kategorii (ale to je názor subjektivní, neměřitelný, pocitový).

Něco na tom asi moc nebude, 1000 Kč rozdíl vypovídá spíš o rozdílnosti materiálu (tipuju náhradu neodymu feritem). Rozdíl tisícovky je podle mě málo na nějaký rozdíl ve vývoji (leč nejsem konstruktér ani prodejce).

Nechci za žádnou značku lobovat, ale vyřadit něco z výběru jenom proto, že "někdo řekl" a argument žádný, je podivné. Poslechni si je někde. Pak sám poznáš, zda jsi schopen něčím podložit to, co jsi napsal. Možná ne, možná ano.
andreas11
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od andreas11 »

No on mi to samé řekl předtím i pan Potůček od kterého nakupuju taky...
Mirek Hrdina je sice bručoun, ale vždy byl ke mně vstřícný, když jsem něco potřeboval koupit/opravit. A jeho PSA31500, které on nazývá "držák" a které všichni haní, jaký je to šmejd, hraje naprosto spolehlivě bez jediného problému:) A navíc se zná s lidmi, kteří RCF servisují a jiné věci.

Ono RCF 312 asi byla geniální ta verze I. Verze II. horší a III. verze asi nejhorší. Ostatně je to tak se vším, protože všichni se snaží kvalitu a spolehlivost vyměnit za co nejnižší náklady.

Pravdou je taky to, že na tu sestavu, co mám Yamahy a PSA hraje polovina kapel na benešovsku a nedají na to dopustit.

Já ty Yamahy chci vyměnit pouze kvůli velikosti a hmotnosti. Tak mě napadlo, že bych si prozatím zesilovač nechal a koupil slušné reproboxy s 12" (časem bych vyměnil zesík a basovky). Ale upřímně ty 12" netuším jaké.

Slušné by mohlo být JBL prx 412, ale zaráží mě, že takhle drahá bedna má citlivost 95 db. Nebo třeba K.M.E.VL 12... Prostě postupně si to poskládat z kvalitních komponent.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Zakopaný pes leží právě v tom "benešovsku". Pan Hrdina je ještě stále veden jako náš velkoobchodní partner. Maximálního obratu dosáhl někdy asi před pěti lety, od té doby to klesalo a už loni nekoupil vůbec nic, letos opět ne. Je tedy těsně před vyškrtnutím a žádný velký rabat na dvě bedny dostat ani nemůže. Proto vykládá podobné pitomosti lidem, kteří mu to ještě jsou ochotni sežrat. Nevím s kým se "zná" a zeptám se v našem servisu (který samozřejmě provádí naprostou většinu všech oprav RCF a všechny záruční), jestli se s ním někdo o něčem takovém někdy bavil.
Předpokládám, že je dnes každému už jasné, že PSA jsou jenom jedny z velmi mnoha okopčených QSC RMX a jako úplně všechny se vyznačují celkem přijatelnými vlastnostmi prostě proto, že originál opravdu stál za kopčení. To skutečně není žádná zásluha pana Hrdiny, ale Pata Quiltera. Pan Hrdina se jen pokusil systematickým lhaním uvádět svoje zákazníky v omyl, že jde o výrobky stejné továrny a na to konto se snažil držet cenu asi na trojnásobku nákupní. Nevím, jestli je bručoun, ale docela určitě je to nesolidní obchodník.
Tedy doufám, že mluvíme každý o stejném člověku, kdysi jsem si spletl dva pány Smrčky a musel jsem se tomu druhému omlouvat...

http://azservis.banet.cz/zesilovac.htm

H.M.

Tak ještě dodatek - otevřel jsem si statistiky a pan Potůček zdatně sekunduje panu Hrdinovi ve vylévání špíny zřejmě proto, že sám je rovněž na pokraji vyškrtnutí z VO partnerů. Letos nekoupil nic, loni za 95 tisíc a předloni za 58. Tito dva pánové jsou tedy úplně poslední, kdo by mohl něco nestranného a odborného například k posledním modelům RCF vůbec vědět, natož říkat. Tento trh jim dávno sebrali jiní, protože na rozdíl od nich svoje obraty u nás zvyšovali.
andreas11
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od andreas11 »

Ano, myslíme stejného pana Hrdinu.

Jsou to moc zajímavé informace! Děkuju!

On mi Potůček vnucoval The Box a Hrdina zase Samson... A to fakt ne.
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Tak to je krásná tečka =D>
andreas11
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od andreas11 »

No a abych celou diskusi úplně zazdil:)

Včera jsem si půjčil RCF ART312 původní verzi, která by teoreticky měla hrát nejlépe.
Na levý kanál jsem dal PSA31500 a Yamahu a na pravý RCF. Poslouchal jsem na různých hlasitostech, šteloval EQ,...
Byli jsme na to dva.

A výsledek?
RCF hraje jakoby trochu jasněji, ale když jsem signál přehodil na Yamahu a malinko vytáhnul výšky na EQ, prostě nemůžu si pomoci, ale ta Yamaha prostě hrála líp. Bylo to takové příjemnější, živější. RCF naproti tomu trochu "ukřičenější" a plošší.

Vzhledem k tomu, že jsem fandil spíše tomu, že RCF bude lepší, tak jsem z nich byl zklamán...
Yamahy si nechám. Možná časem vyměním zesilovač, asi za Yamahu P5000S.

Díky všem a jestli jsem někoho pohoršil, omlouvám se.
Ferda
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ferda »

Ne, nezazdil jsi diskuzi, je to tak. RCF 312 opravdu míň basují a mají při vyšších hlasitostech problém s "ukřičenými" vyššími středy. Už jsem to tu někde psal, že jsou nepříjemné na vyšších středech.
Yamahy ale taky moc nemusím.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Porovnáváš 15" s 12" a větší bednu s menší, navíc naposlouchanou dlouhé roky s novou. Ne že by to nic potom neznamenalo, ale taky se to musí vzít v úvahu. Kromě toho by to opravdu chtělo porovnávat s poslední verzí, nevěř tomu, že je nejhorší. RCF si naopak dal dost záležet, aby využil posun v elektronice, ke kterému od prvních ART došlo.

http://www.prodance.cz/protokoly/ART312-A_MKIII.pdf

H.M.
marian

Příspěvek od marian »

Zaujimave.
Kolega porovnaval S115V s ART310A a povedal ze az na basy bola 310 cosi lepsia dokonca udajne aj hlasnejsia. Ako zosilnovac pre S115V pouzil QSC GX5.
Kazdopadne S115 neje na odpis na to ze to je yamaha osadena Eminence custom masakom a driver je asi PSD2002 tak to hra celkom schopne, bedna je s preglejky a spravena pekne, len obcas zabudnu dajaku tu treisku pri BR opilovat :-D .
andreas11
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od andreas11 »

Po zhodnocení všech pro a proti (zejména problémům se zády a přepravních možností) budu pravděpodobně prodávat Yamahy a koupím novou sestavu. Pročetl jsem to už snad dost, abych udělal správné zhodnocení.

Satelity RCF ART 310a mkIII.
Suby ponechám na přechodné období RH sound a časem vyměním za jeden RCF 905AS. A pak případně přidám druhý.

Menší akce si budeme zvučit sami a větší budeme brát zvukaře.

Akorát poslední, co bych chtěl rozštípnout je:
1) RCT 310 vs 710 - bylo tady na to téma, ale s málo názory
2) Bude 1x RCF905 AS stačit na sál cca 100 lidí?

Děkuji všem za názory.
sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge »

Zajímavé je, že "konkurenční" bedny s citlivostmi pod 96 dB bývají (imho necitlivě) označovány jako necitlivé a tedy hůře použitelné, protože minimum by přeci mělo být někde na 98-100 dB. Čím to, že u málo citlivých RCF (což ART312A MKIII rozhodně jsou) jejich "nízká" citlivost nevadí?
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Pokud je to dělení někde kolem 96 pro 12" necitlivé, tak si asi musíte vybrat, jestli sám budete citlivý nebo ne :-)
Nejde to vytýkat mně a sám dělat totéž, imho neimho. ART312A MK III v obou verzích jsou někde na té hranici mezi míň citlivým fulrange a víc citlivým satelitem, je to kompromis a v ART se dají vybrat i bedny s citlivějšími měniči. TO je hlavní výhodou RCF, možnost výběru z celkem plynulé řady, která ani na nejnižším a nejdostupnějším konci nespadá do kategorie "sajrajt". Ercéefu to u nás vlastně vyhrály už třistadesítky, od těch začala stoupat důvěra zákazníků a postupně i obrat.

H.M.
Odpovědět

Zpět na „Repro“