RCF Art 310a + sub vs. RCF Art 312a + sub

Odpovědět
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
Draug
Uživatel
Uživatel

RCF Art 310a + sub vs. RCF Art 312a + sub

Příspěvek od Draug » stř 20. lis 2013 22:13:05

Nemožnost rozšířit svůj aparát levně mě přivedla k řešení ARTčkovému. Mám možnost koupit ART 310a v dobrém stavu dva roky staré s poslechovkou před koupí - za 17 tisíc i s obaly. Bojím se ale, jestli je 10" bedna dostatečná. Zvučím menší prostory, ale rád bych koupil bedny, které po přidání subů budou dost i na menší sokolovny, tělocvičny. Je velký rozdíl mezi 310 a 312 poté, co pod ně dám suby? Budou dostatečné jako monitory, až si dopředu pořídím lepší aparaturu? Jsou dvě ART 310a aparatura, se kterou už můžu zvučit besídky, mluvené slovo, menší diskotéky na dobré úrovni? Díky moc za názory. Vím, že je toho tady už o ART 310a dost, četl jsem to a vyčetl jsem, že na rock moc nejsou (znamená to, že jej zahrají, ale ne moc na hlas - vyřeší sub tento problém?), vyčetl jsem, že je to kvalitní bedna, která se vyplatí koupit a mnohé jiné.

Je tedy 2x ART 310a za 17tisíc pro mé účely dobrá nabídka, nebo mám čekat dál? (ne, že bych teď moc čekal). Na bazoš.sk jsem našel dvoje 312a za cca 21 000 (v přepočtu) ale je to až z trnavy, bez poslechovky, bez osobního převzetí a s poštovným přes hranice, navíc teď tolik peněz nemám.

KamilV
Uživatel
Uživatel

Re: RCF Art 310a + sub vs. RCF Art 312a + sub

Příspěvek od KamilV » čtv 21. lis 2013 7:34:35

310A na předek na besídky a mluvené slovo, třeba ještě lehkou folkárnu jo. Na diskotéky rozhodně ne a suby to nevyřeší.
Jo, dají se použít jako odposlech, zase u těch klidnějších stylů v pohodě. V sousedním vlákně se naťuklo, kde je asi tak ta hranice, jestli u zábavovky by ještě jako odposlech obstály.
Ale ono je to jedno, malé lehké aktivky se v aparátu vždycky hodí pro akce typu "něco tam při rautu pusť a šéfové dej bezdrát".
No a ten inzerát, čoveče, nevím nakolik je výhodný. Když si vezmeš, že za 11 máš novou 310A mkIII.

gabluk
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gabluk » čtv 21. lis 2013 14:29:35

Ja bych ty 310 zas tak nepodcenoval. Pouzivam jeden jako odposlech puvodne pro sebe v bigbeatu, nedavno jsem jej pouzil na koncerte Turbo v sale pro basaka, pujcoval jako odposlech pro zpevaka v tvrdem hardrocku. Spokojenost byla maximalni. Nenechme se mas, ze ta bedna je malicka, fakt to hraje.

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » čtv 21. lis 2013 14:56:05

Já ji nepodceňuju, sám mám 2 ks a vím, co dovedou. Jen některým je to tu trnem v oku :)
Ale objektivně je potřeba říct, přesto že je to slušná bedna, musí mít své limity.
1" hornu nezapřeš, výkon taky není nekonečný.

Draug
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Draug » čtv 21. lis 2013 15:02:31

Jak moc líp na tom budu, když bych koupil 312a? tedy zatím jednu, časem dokoupil druhou?

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » čtv 21. lis 2013 17:15:53

Pokud je postavíš vedle sebe, tak tam rozdíl bude. 12" musí zákonitě basovat víc než 10".
Pokud k nim dáš ale subbasy, ten rozdíl bude mnohem menší. Troufnu si tvrdit, že když pak zavřeš oči, tak nepoznáš, jestli ti hrají 310, nebo 312.
Četl jsem vlákno vedle, zřejmě chceš s něčím slušným začít. Myslím, že sestava ART310 (nebo 312) + slušný subbas bude pro tebe víc než dobrý start. Vše je o penězích, kolik do toho hodláš (můžeš) vrazit. Ale s touto sestavou už se ledacos nazvučit dá.
Ohledně ceny - ty si musíš spočítat, co se pro tebe vyplatí, jakou budeš mít návratnost, jestli třeba musíš rychle někomu vrátit půjčené prachy atp...

Draug
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Draug » čtv 21. lis 2013 17:53:17

Jakýsi kapitál mám vlastní (nic moc to ale není), ale nerad bych ho rozfrcal špatným směrem... Na kolik vyjde subbas pod tyto ARTy, abych s tím už "ledasco nazvučil"? nějaký db technologies? mohli byste mě malinko nasměrovat?

Odhaduji to na okolo 20ti tis./kus, je to tak? (na což teď teda nemám, před nástupem na výšku bych chtěl mít něco v kapse a pracovat při mém vytížení nestíhám)

Pokud to tedy dobře chápu, měl bych je spíš koupit, než nekoupit. Chápu správně?
Mnohokrát děkuji za každý příspěvek, který zde padl, i za každou další odpověď. Vím, že se vás ptám na každou hloupost, ale tak nějak bych tipl, že ty začátky jsou nejdůležitější. Časem už si snad své otázky z větší části odpovím sám...

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » čtv 21. lis 2013 18:20:24

Tak primárně není od věci nekombinovat výrobce sestav. Když máš RCF, subbas dej RCF. I když sám to občas porušuju prostě podle toho, co je to za akce a která ze sestav se mi zrovna hodí. A šlape to, když ten aparát dokonale znáš. Je to zase otázka nabídky. Pokud se na bazaru objeví slušný subbas, jdi do něj. Nedávno borec prodával 8003 za nějakých 22K. Ten by ti stačil jeden. Ale ty se s tím musíš tahat sám, tohle musíš také zvážit...
Nicméně RCF na vrchu a jiná značka dole (s crossem) pojede také...

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » čtv 21. lis 2013 22:27:40

Tak každý nějak začínal. Já třeba s EM151 a zesilovačem Behringer EP2500, pod to nejprve basy domácí výroby, pak basy Megaton. Nějak jsem to postupně nakupoval. Vždy jsem se posunul dále. V současnosti mám vše v aktivu od RCF.
Moje doporučení: Na malé akce - salónek restaurace, zkouška s kapelou apod. stačí i ty 310. Ovšem při ceně nových 312 (dražší o 1000 Kč) není o čem uvažovat a bral bych 312. Přece jen zahrají více basů a vždy bude o něco větší rezerva v hlasitosti při jakémkoliv použití.
Ohledně basů: Určitě koupit stejnou značku. Vše je vyrobeno tak, aby to spolu hrálo co možná nejlépe. Vlastní zkušenost 2x310 + 1x705as bohatě a kvalitně do menších sálků nebo zahradní party. 2x310 + 2x705as i větší sálky. Na ven je potřeba většího driveru a podle stylu i více basů. Běžnou pouťovou tancovačku nebo menší ples to zahraje s přehledem a člověk to odveze v kombíku a odnosí sám (velmi důležitá věc).
Pochopil jsem, že peněz máš tak akorát na 2 ojeté 310 cena 14-18 tis. dle stavu, tak to může být cesta, jak začít. Pokud je nezničíš, prodat je můžeš vždycky (za podobnou cenu).
U nových bych nakupoval poměr cena/výkon a to vyhrávají 312.

gabluk
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gabluk » čtv 21. lis 2013 23:33:42

KamilV píše:Já ji nepodceňuju, sám mám 2 ks a vím, co dovedou. Jen některým je to tu trnem v oku :)
Ale objektivně je potřeba říct, přesto že je to slušná bedna, musí mít své limity.
1" hornu nezapřeš, výkon taky není nekonečný.
:-) O tom samozrejme zadna. Btw: 312 ma taky 1" hornu, pokud se nepletu. Osobne pouzivam jako monitory pro bubenika 715, pro zbytek 712 a na nekoho vždy zbyde 310. Z hlediska citelnosti a vykonu jsem zatím nenarazil na limit (saly do cca. 400 lidi a mensi venky).

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pát 22. lis 2013 0:07:12

1" driver je ta jednička v označení modelu, první číslice je zhruba součet výkonu zesilovačů a poslední je zkratka velikosti středobasu (8 znamená u ART408-A 8", ne 18"). U jiných řad už to funguje jen omezeně, spíš jako vodítko, někde ještě zůstala zachovaná ta informace o výkonu zesilovače, někde už jen o velikosti měničů, někde se už těžko hledá jakákoli podobná logika.
Co se týká velikosti driveru, tak já preferuji 1,4" ovšem bedny s 1" se stále prodávají výrazně více a jsou firmy, které ani nic většího nenabízejí a dokonce i ty jejich 1" jsou v porovnání s RCF někdy dost zoufalé. ART310-A bych se po Skytecu vůbec nebál a za ty peníze skutečně nadělají hodně práce a ještě se pak dají prodat. Samozřejmě vždycky pozor na skryté vady, teď mi jeden přispěvatel psal, jak se mu někdo pokoušel prodat bedny s nehrajícím výškovým pásmem pomocí přeukrutně nastaveného EQ, to tedy ani skrýt nešlo :-)

H.M.

Draug
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Draug » pát 22. lis 2013 0:12:00

Pokud dopadne dobře poslechovka, vezmu nejspíše teda ty dvě RCF Art 310 za 17 tisíc. Je to blízko, tzn. odvezu si to sám, vzhledem k okolnostem a k tomu, co mi tady říkáte, mi to přijde jako dobrá volba. Druhá možnost je tedy koupit jednu 312 novou a časem šetřit na druhou, ale momentálně se mi víc pozdává první možnost...

Chci se zeptat, mám koupit kvalitní kabely? z dob,kdy jsem o kabeláži věděl kulové, jsem se řídil cenou, 500 za 10 m XLR XLR kabel mi přišlo, že to je kvalitní, a ono draze pořízený omnitronic. Druhý kabl mám nějaký noname, nejspíše electrovoice. Můžu je používat? protože co jsem vyrozuměl, tak ty kabely mají hlavní problém v tom, že se rychle zničí. V tom případě bych je do rozpadnutí používat mohl, je to tak?

Ještě poslední věc, vadí moc, že mix mám zatím XENYX X1222 USB? Ovlivní nějak razantně zvuk? (dle mě by neměl, o behringerech jsem vás zatím slyšel mluvit jako sice o low endu, ale o nejnižším low endu, do kterého MÁ smysl jít)

Nakonec tradičně přidám ohromné díky všem, kteří se zde vyjádřili. moc si toho cením.

P.S. vidím příspěvek od pana Huberta, takovou věc bych snad poznal, ne?

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » pát 22. lis 2013 10:30:04

Kabely si už leta dělám sám. A ty jestli budeš zvučit, budeš to tak nejspíš dělat také (pokud umíš počítat :) ).
Co se týče mixu, ten Behringer ti bude do začátku asi stačit. Nějaký mikrofon do toho strčíš (myslím že 6?) a ten tvůj noťas také, takže s ním můžeš nazvučit pěkných pár akcí. A až našetříš prachy, koupíš kvalitnější... A tak dále - je to tak se vším...
Při koupi z druhé ruky si dej na čas, vše pořádně vyzkoušej, nenech se odbít mezi dveřmi. Dej i na osobní dojem, kde jsou věci uskladněné, jak se prodávající chová atd. Musím zaklepat, zatím mám dobré zkušenosti.

Draug
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Draug » úte 17. pro 2013 22:04:38

Pro jakési uzavření vlákna:

Byl jsem na poslechovce Art 310a, s i bez subů, slyšel jsem tam i 12" Proely, vedle nich jsem si pustil svůj dosavadní Skytec SP1000a. Mno co vám budu povídat, nesrovnatelné.

Srovnání 310a vs. Proel 12HBA - Proel hutnější, 310 vykreslenější zvuk. (můj názor)
(Ještě jednou díky uživateli zzbar za maximální vstřícnost a ochotu, moc si toho cením)

Závěrem jsem se ale rozhodl pro RCF Art 312a, ty mi dorazily včera a jakožto obyvatel paneláku jsem je ještě ani nemohl pořádně vyzkoušet. Pro mě je to úplně jiná liga. Při nižší hlasitosti hrají absolutně perfektně (což je metr jako noha). Začínám mít problémy Skytec poslouchat. (ale musím, jednak je maličký a lehký na přenášení a jednak občas hraji na akcích, kde bych se o RCFka bál)

Závěrem: díky moc za všechny rady, sice jsem si připlatil, ale spokojenost maximální, vypadá to, že se přestanu stydět za to, jak hraji.

Odpovědět

Zpět na „RCF“