Pískání/hvízdání v nahrávce

Dynamické, kondenzátorové, zpěvové, nástrojové, bezdrátové...
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Robotron

Pískání/hvízdání v nahrávce

Příspěvek od Robotron »

Dobrý den,
občas potřebuji nahrát audio přes mikrofon. Vlastnil jsem naprosto obyčejný mikrofon v cenové relaci 100 korun a řešil jsem problém, že když něco přes mikrofon nahraju, v nahrávce je slyšet takové vysokofrekvenční pískání nebo hvízdání. Nejedná se o klasický šum. Nyní jsem si koupil jiný levný mikrofon v cenové relaci 400 korun, ale problém přetrvává. Chtěl bych Vás poprosit o radu, v čem může být problém? Vzhledem k přetrvání problému i po výměně mikrofonu si myslím, že problém bude asi v počítači (mám 6 let starý notebook s původní výchozí zvukovou kartou), možná se ale mýlím... U nového mikrofonu je navíc problém, že nahrává jen do levého kanálu (v Ovládacích panelech ani v nastavení softwaru Audacity, kde jsem nahrávku prováděl, jsem nenašel žádné nastavení, které by určovalo nahrávání jen do levého kanálu). Děkuji velice za případné rady.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Pískání/hvízdání v nahrávce

Příspěvek od blaha »

Pravděpodobně to bude zvukovkou, ale taky klidně možná nahrávka je OK a pískání je jen při přehrávání. Když přehraješ nějaké jiné audio je to tam taky? Zkoušel jsi nahrávku přehrát i jinde?

Ad kanály nevím jak Audacity, ale asi tam někde bude nutné nastavit nahrávanou stopu na MONO, nabídne ti to na výběr ze 2 kanálů, vybereš ten správný a máš to.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Ne, to pískání je vážně jen záležitostí nahrávek z mikrofonu, jak z mého starého, tak z nového. Pokud pustím jiné audio soubory, pískání není slyšet. Asi je možné, že problém může být i ve zvukovce, no...
Co se týče toho levého kanálu, už jsem přišel na důvod. Jsem totiž vůl a koupil jsem si monomikrofon #-o
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Eh, to nebude to nejlepší vysvětlení :^o

U některých zvukovek se vysokofrekvenčním pískáním projevoval brum, mně se to stávalo u Avid Mboxu.
Důležité je napájet vše z jedné zásuvky, i všechny periferie, ono stačí, aby byla např. tiskárna připojená na USB napájená odjinud.
Pokud má zvukovka možnost přišroubovat "zemnící kábl", tak propojit šasi s PC.
MADMAX

Příspěvek od MADMAX »

udělal bych jednoduchou věc - půjčil bych si externí USB zvukovku a zkusil připojit mikrofon do ní. Pokud pískání zmizí, jako další krok bych zkusil použít externí preamp a do vstupu na PC jít už v linkové úrovni. Ale je také možné, že ani jedno nepomůže, protože pískání vzniká interferencemi na A/D převodníku nebo se jedná o pronikající rušení ze spínaného zdroje. Zkusil jsi nahrávat s počítačem odpojeným od sítě, při provozu na baterku? (pakliže pískání zmizí, je to problém zdroje a asi Ti nezbyde, než si koupit jiný NB :-D nebo alespoň zkusit sehnat lépe odrušený zdroj...). jinak je mi jasné, že pokud používáš mikrofon za 400, tak je to nahrávání pro tebe okrajová záležitost a asi si nebudeš kupovat třeba tu externí kartu.

U většiny slušných softů lze přepnout provoz na mono, nebo po nahrání zkopírovat nahranou stopu i do prázdné, aby při poslechu hrály oba kanály... anebo si můžeš udělat redukci - použít mono jack "maminku" a stereo jack tatínka, u kterého přivedeš "živý" kontakt na špičku i kroužek... pak budeš mít mono signál z mikrofonu nahraný do obou kanálů.
Odpovědět

Zpět na „Mikrofony“