Návrh PA pro zábavovou, rockovou kapelu?
-
- Reklama
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: Návrh PA pro zábavovou, rockovou kapelu?
Tak ten limit je drsnej a bude to problém.
Mimochodem jako bazar adepty by šlo možná doporučit i nějakej Dynacord, na bazarech se objevuje Cobra 2 za 160k a teď jsem viděl ještě ForumLine vč. konců za cca 5500€.
http://www.prodance.cz/vas-bazar.html?t ... cord+cobra
http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=7 ... rder=datum
Ohledně mixu, pokud není nic, šel bych cestou digitálu počínaje DL1608, přes Qu-16 po třeba bazarový SiC, SiExpr, případně Behringer X32, ale ten bude už velkej (případně něco dalšího z řady X32) , nebo možná ekvivalent k DL1608 Behringer iX16 až bude dostupný.
V každém případě ale počítej spíš s limitem 200-250k. Pokud by jsi to řešil přes nějakou firmu, máš ještě šanci u něčeho odečíst DPH, ale u bazaru to tolik nejde, nebo tam zase takový výhody nejsou.
Mimochodem jako bazar adepty by šlo možná doporučit i nějakej Dynacord, na bazarech se objevuje Cobra 2 za 160k a teď jsem viděl ještě ForumLine vč. konců za cca 5500€.
http://www.prodance.cz/vas-bazar.html?t ... cord+cobra
http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=7 ... rder=datum
Ohledně mixu, pokud není nic, šel bych cestou digitálu počínaje DL1608, přes Qu-16 po třeba bazarový SiC, SiExpr, případně Behringer X32, ale ten bude už velkej (případně něco dalšího z řady X32) , nebo možná ekvivalent k DL1608 Behringer iX16 až bude dostupný.
V každém případě ale počítej spíš s limitem 200-250k. Pokud by jsi to řešil přes nějakou firmu, máš ještě šanci u něčeho odečíst DPH, ale u bazaru to tolik nejde, nebo tam zase takový výhody nejsou.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

U nákupů ojetin je především potřeba zaplatit pokud možno výrazně méně, než je cena po odečtení amortizace (dost lidí si myslí, že jejich apec má stále stejnou cenu a dokonce jsou takoví, co si myslí, že ho koupili před deseti lety nový tak výhodně, že jim někdo dá to samé, co za něj zaplatili...) a pak se vyhnout zahučení do pasti nákladů na opravy. Je to opravdu to samé, jako u aut. EV asi může dneska stát zlomek nové ceny, podobně R-H, ale s díly je to u nich spíš všechno špatně. A bez origo dílů není šance, že by to normálně fungovalo. Nové to samozřejmě koupit nejde, to je jasné ze zadání, na to vůbec nejsou peníze. Mluvit o stokoruně na návštěvníka koncertu jako o investici do koupě aparátu by nebyl ani blbý vtip.
H.M.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Tak ForumLine mělo tuším pořizovačku někde kolem 360k, takže 150k je cena přiměřená, Cobra2 bude asi ještě trochu vejš, pokud je těch 160k za set vč. konců, je to opět cena OK.
Oba systémy hrajou parádně, na FL jsem dělal a Cobru 2 jsem měl možnost slyšet a porovnat přímo u Dynacordu ve Straubingu.
Co se týká servisu, z JČ buď Praha - Audiopro, nebo rovnou do Straubingu, není to tak daleko.
Ohledně ND, ano tam je EV dražší, na druhou stranu jsem viděl spálený EV jen díky chybě uživatele, připojil silnější koncák a pustil do něj operní zpěv (takže skoro sinus), odešly 15" repráky, drivery vydržely. Pochopitelně nemůžu servisní zkušenosti porovnávat ani trochu s Hubertem.
Trochu jsem kouknul jen co dá Thomann a net, na orientační ceny ND.
Cobra 2 - DH 2T - kmitačka 3k, celej driver 8k, EVX 155 - recone kit 4k, EVX 180B - recone kit 4k, celej reprák 11k
FL - ND6-8 - kmitačka 5k, celej driver 11k, ND 12A - recone kit 2-3k, EVX 180B - ad. Cobra 2
Oba systémy hrajou parádně, na FL jsem dělal a Cobru 2 jsem měl možnost slyšet a porovnat přímo u Dynacordu ve Straubingu.
Co se týká servisu, z JČ buď Praha - Audiopro, nebo rovnou do Straubingu, není to tak daleko.
Ohledně ND, ano tam je EV dražší, na druhou stranu jsem viděl spálený EV jen díky chybě uživatele, připojil silnější koncák a pustil do něj operní zpěv (takže skoro sinus), odešly 15" repráky, drivery vydržely. Pochopitelně nemůžu servisní zkušenosti porovnávat ani trochu s Hubertem.
Trochu jsem kouknul jen co dá Thomann a net, na orientační ceny ND.
Cobra 2 - DH 2T - kmitačka 3k, celej driver 8k, EVX 155 - recone kit 4k, EVX 180B - recone kit 4k, celej reprák 11k
FL - ND6-8 - kmitačka 5k, celej driver 11k, ND 12A - recone kit 2-3k, EVX 180B - ad. Cobra 2
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Cituji:,,Ohledně ND, ano tam je EV dražší, na druhou stranu jsem viděl spálený EV jen díky chybě uživatele, připojil silnější koncák a pustil do něj operní zpěv (takže skoro sinus), odešly 15" repráky, drivery vydržely."
Takže kvalita po generace. Poněvadž podobný názor měl známý na repro EV, když zvučil za bolševika pod Pragokoncertem:))
Takže kvalita po generace. Poněvadž podobný názor měl známý na repro EV, když zvučil za bolševika pod Pragokoncertem:))
- Pavel Sedlák
- Uživatel

Nic ve zlém, ale to přece nejsou žádné vzorky.
Měřící metodika je tady individuální nahodilé přezpívání operní árie za předem nestanovených podmínek, jejímž výsledkem je verdikt vydrží/nevydrží...
A porovnávat třicetiletou technologii s dnešními reproduktory - to přece nemyslíte vážně.
To jako že například B&C má ve vývoji lidi za tím účelem, aby vymýšleli horší produkt ???
Pravda je, že p. Doppler, když ověřoval svoje domněnky, najal několik skvělých muzikantů, kteří jeli na voze či železničním vagónu (to nevím určitě) a "přesně" troubili.
Jiná skupina vybraných sluchařů naslouchala a vyhodnocovala posun tónu.
Ve své době moc jiných možností neměl, jeho teorii to ale potvrdilo a tento objev využíváme dodnes.
Měřící metodika je tady individuální nahodilé přezpívání operní árie za předem nestanovených podmínek, jejímž výsledkem je verdikt vydrží/nevydrží...
A porovnávat třicetiletou technologii s dnešními reproduktory - to přece nemyslíte vážně.
To jako že například B&C má ve vývoji lidi za tím účelem, aby vymýšleli horší produkt ???
Pravda je, že p. Doppler, když ověřoval svoje domněnky, najal několik skvělých muzikantů, kteří jeli na voze či železničním vagónu (to nevím určitě) a "přesně" troubili.
Jiná skupina vybraných sluchařů naslouchala a vyhodnocovala posun tónu.
Ve své době moc jiných možností neměl, jeho teorii to ale potvrdilo a tento objev využíváme dodnes.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Od dob bolševika se opravdu hodně změnilo a co jsme si my tady za bolševika mysleli, se rozhodně už mělo dost příležitostí změnit taky. Ani ten Pragokoncert není co býval 
Mimochodem pokud odešly 15", tak to je opravdu průser, horší než ty drivery. Jak cenově, tak pracností. Drivery možná neodešly jen proto, že EV skoro všude dával před ně žárovky. To umí každý trouba a v opravdu dobrých bednách se nic takového nevyskytuje. Nikdy. Takže důvodů k jásání v tom nelze nalézt.
H.M.
Mimochodem pokud odešly 15", tak to je opravdu průser, horší než ty drivery. Jak cenově, tak pracností. Drivery možná neodešly jen proto, že EV skoro všude dával před ně žárovky. To umí každý trouba a v opravdu dobrých bednách se nic takového nevyskytuje. Nikdy. Takže důvodů k jásání v tom nelze nalézt.
H.M.
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Jen aby to nevyznělo blbě, ve srovnání s Hubertem jsem opravdu skoro nic nevidě (ohledně servisů). Hubert taky tuším i několik (možná i desítek) EV repráků opravoval, ale sám taky řekl, že nejlepší je nepotřebovat servis vůbec a to pokud vím EV a Dynacord (pokud to opravdu někdo nezmrví) nepotřebuje a když už tak je servis dostupný.
Upřesním ty spálené EV (alespoň co vím), jednalo se o EV Eliminator i (350W RMS, 700W Programm), připojené byli na C-Audio Pulse 1100 (2x700W@8ohm) a šel na tom ve zkušebně mimo jiné i zpěv zpěvačky Nightwish revival a ta holka má opravdu sinus. A asi ano EV Eli i má před driverem takovou trubičkovou žárovku (něco jako velká pojistka). Tenkrát to stálo asi 9k za dva nový repráky, protože bylo potřeba rychle a známej co mu bedny patří nějak ani neřešil variantu Recone kitu (to by vyšlo asi na polovinu), spálený repra má ale doma a čeká se vlastně jen až teď budou
aby se nechaly opravit.
Ale zpět k tématu, jen, že Dynacord Forum Line a Cobra 2 jsou taky důstojní adepti na slušný PA.
Upřesním ty spálené EV (alespoň co vím), jednalo se o EV Eliminator i (350W RMS, 700W Programm), připojené byli na C-Audio Pulse 1100 (2x700W@8ohm) a šel na tom ve zkušebně mimo jiné i zpěv zpěvačky Nightwish revival a ta holka má opravdu sinus. A asi ano EV Eli i má před driverem takovou trubičkovou žárovku (něco jako velká pojistka). Tenkrát to stálo asi 9k za dva nový repráky, protože bylo potřeba rychle a známej co mu bedny patří nějak ani neřešil variantu Recone kitu (to by vyšlo asi na polovinu), spálený repra má ale doma a čeká se vlastně jen až teď budou
Ale zpět k tématu, jen, že Dynacord Forum Line a Cobra 2 jsou taky důstojní adepti na slušný PA.
Zdravím vespolek. Má někdo nějaké problémy se servisem EV/DC? Jsem jedno ucho 
Jinak reproduktory EV jsou možná dražší, ale překitování stojí typicky kolem 30% ceny nového repro. Dostupnost dílů a dodací lhůty jsou celkem slušné.
2 hubert ad odešlé 15: Už jste někdy viděl drivery, které by odešly příliš hlasitým zpěvem? Tak vysoko zpívá málokdo a podle situace zesilovač nebyl přebuzený (nebo jsem to přehlédl)...
A DC dává žárovky do výhybek i před střeďáky a basáky, jenomže jsou zapojené jen při přetížení, jinak přemostěné relé, takže se neprojeví a fungují jako efektivní dynamický limiter v případě potřeby
EDIT: A ty Cobry hrají fakt skvěle, imho díky přímovyzařujícím středům...
Jinak reproduktory EV jsou možná dražší, ale překitování stojí typicky kolem 30% ceny nového repro. Dostupnost dílů a dodací lhůty jsou celkem slušné.
2 hubert ad odešlé 15: Už jste někdy viděl drivery, které by odešly příliš hlasitým zpěvem? Tak vysoko zpívá málokdo a podle situace zesilovač nebyl přebuzený (nebo jsem to přehlédl)...
A DC dává žárovky do výhybek i před střeďáky a basáky, jenomže jsou zapojené jen při přetížení, jinak přemostěné relé, takže se neprojeví a fungují jako efektivní dynamický limiter v případě potřeby
EDIT: A ty Cobry hrají fakt skvěle, imho díky přímovyzařujícím středům...
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Tak člověk obvykle přesně neví, jestli něco odešlo jen zpěvem, do většiny beden toho jde většinu času víc. U driveru záleží na dělicím kmitočtu, kolik toho ze zpěvu dostane a taky není zpěv jako zpěv (včetně toho, co z něj udělá všechna elektronika). Jedna věc je jistá, v těchto bednách žárovky jsou a jsou tam proto, aby se driver neodpráskl přetížením a proto je podstatně méně pravděpodobné (nikoli nemožné), že se odpráskne.
Nevím jak jste přišel na těch 30%, jedině snad že počítáte hodně vysoké ceny celých reproduktorů. Skutečnost je taková, že co jinde stojí celý reproduktor, to u vás stojí oprava. Nebudu se o to ale hádat, to už rozhodl trh, stejně jako u JBL, mne nezajímá mít poslední slovo, ale mít rozhodující podíl na trhu.
Ano, v některých bednách jsou úplné žárovkové orgie, ve spodních pásmech tuším po čtveřicích, hrozná hromada věcí, které místo zvuku vyrábí jen teplo, aby zákazník nezjistil, jak vlastně slabé bedny si koupil. Nikdy jsem nic takového neviděl například v EAW, první liga to prostě nedělá. Ochranu zabezpečuje nehluchá obsluha anebo správně nastavený procesor, ne hromada BALLASTu
http://en.wikipedia.org/wiki/Electrical_ballast
H.M.
Nevím jak jste přišel na těch 30%, jedině snad že počítáte hodně vysoké ceny celých reproduktorů. Skutečnost je taková, že co jinde stojí celý reproduktor, to u vás stojí oprava. Nebudu se o to ale hádat, to už rozhodl trh, stejně jako u JBL, mne nezajímá mít poslední slovo, ale mít rozhodující podíl na trhu.
Ano, v některých bednách jsou úplné žárovkové orgie, ve spodních pásmech tuším po čtveřicích, hrozná hromada věcí, které místo zvuku vyrábí jen teplo, aby zákazník nezjistil, jak vlastně slabé bedny si koupil. Nikdy jsem nic takového neviděl například v EAW, první liga to prostě nedělá. Ochranu zabezpečuje nehluchá obsluha anebo správně nastavený procesor, ne hromada BALLASTu
http://en.wikipedia.org/wiki/Electrical_ballast
H.M.
Asi jste funkci těch ochran nepochopil, nebo "nechcete", protože píšete naprosté nesmysly. Proč to předražení východní soudruzi z USA nedělají, je jejich věc, každý si halt tu "první ligu" představujeme jinak. Z jiného pohledu se zase dá říci, že příliš prvků ve výhybce EAW zbytečně ubírá z citlivosti a "hromada kompenzací" jen zastírá nedostatky měničů a konstrukce. To není sice můj názor, ale jen příklad, jak lze leccos v případě potřeby náležitě v barvách vylíčit (asi tak, jak si vůči nám často mimoděk dovolíte...). Zkrátka realita se dá všelijak "tvarovat", zejména ve snaze o získání "rozhodujícího podílu na trhu" 
Dobrou
Dobrou
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
Mě je to líto, že se tu tak hádáte, protože rozumím oběma stranám. Mě žárovková ochrana zachránila výškáče, když je obsluhoval pán, co vytvořil vazbu. S tou výhybkou to hrálo špatně, ale zachránilo to výškáč. Teď mám originál výhybku (ano, z Prodance bez žárovky) a bedny už nikomu nesvěřím. Sice hraju 3. ligu, ale vážím si těch repráků.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Co se dá nepochopit na žárovce zařazené do serie ? Já to znám z praxe desítky let, v dobách kdy se bedny smolily hlavně z toho, co Tesla dala anebo za slušný československý poloprofesionální standard se ještě dalo pokládat přidat ke kiňáku tweeter Selenium, jsem to sám mockrát (tedy mluvíme asi tak o stovkách beden) dělal. Dneska to vidím hlavně na úplném šmejdu a pak na levných značkových, obvykle instalačních bedýnkách (opět jde o stovky kusů minimálně).
Co se týká složitých pasivních výhybek, tak ty najdete i v jiných prvotřídních bednách, nejen v EAW, ono to totiž jinak pouze pasivně a opravdu dobře nejde. Diametrálně odlišným přístupem je udělat výhybku maximálně jednoduchou, ale pak už musíte všechny korekce provést procesorem, který je povinný - to je případ beden NEXO. Oboje má něco do sebe, dokonce i "výhybkový minimalismus" nejde automaticky odsoudit, ale prostě toho s ním moc nedokážete, protože nenajdete pro něj dost vhodných reproduktorů (nebo aplikací beden, na které reproduktory najdete). Kdybych stále pokládal žárovky v bednách za dobrou věc, tak bych je tam hlavně sám doporučoval (tedy bych je nejspíš i prodával a tím víc tržil...
, že je tam stále dává především EV a vy náhodou asi rok EV zastupujete, nemůže nic změnit na mém postoji k nim. I to "tvarování reality" musíte nejdřív umět a pak zkoušet na lidech, pane kolego. Jak se říká - každý se dá mírně pohoupat, ale nikdo si se sebou nenechá třískat o zem.
H.M.
Proč líto ? Jak jinak je možné ukázat víc pohledů ? Konkurence si musí konkurovat, na to jsou dokonce paragrafy. Pokud se někdo chce lautr prd dozvědět, tak udělá nejlíp, když si najde první příspěvek, který říká přesně to samé, co si sám už myslí a toho se drží. Viz ta "kvalita pro generace" nebo "převíjení ve Valmezu". Z toho je prostě potřeba vyvést, realita je letos jinde.
Co se týká složitých pasivních výhybek, tak ty najdete i v jiných prvotřídních bednách, nejen v EAW, ono to totiž jinak pouze pasivně a opravdu dobře nejde. Diametrálně odlišným přístupem je udělat výhybku maximálně jednoduchou, ale pak už musíte všechny korekce provést procesorem, který je povinný - to je případ beden NEXO. Oboje má něco do sebe, dokonce i "výhybkový minimalismus" nejde automaticky odsoudit, ale prostě toho s ním moc nedokážete, protože nenajdete pro něj dost vhodných reproduktorů (nebo aplikací beden, na které reproduktory najdete). Kdybych stále pokládal žárovky v bednách za dobrou věc, tak bych je tam hlavně sám doporučoval (tedy bych je nejspíš i prodával a tím víc tržil...
H.M.
Proč líto ? Jak jinak je možné ukázat víc pohledů ? Konkurence si musí konkurovat, na to jsou dokonce paragrafy. Pokud se někdo chce lautr prd dozvědět, tak udělá nejlíp, když si najde první příspěvek, který říká přesně to samé, co si sám už myslí a toho se drží. Viz ta "kvalita pro generace" nebo "převíjení ve Valmezu". Z toho je prostě potřeba vyvést, realita je letos jinde.
Na to jste reagoval následovně:Sledge píše:A DC dává žárovky do výhybek i před střeďáky a basáky, jenomže jsou zapojené jen při přetížení, jinak přemostěné relé, takže se neprojeví a fungují jako efektivní dynamický limiter v případě potřeby
Pokud nedojde k přetížení, žárovky se neprojeví vůbec nijak. Sice jste mohl psát "o jiných bednách", ale s jasným záměrem degradovat specifikované žárovkové řešení. A mimochodem, stejné ochrany má i ta Cobra od Dynacordu, což jsou sice principiálně pasivní bedny, ale celkově aktivní systém s "amprackem". Každopádně bych ji se "šmejdem nebo levnými značkovými instalačními bedýnkami" úplně nesrovnával. Pokud tak nepřímo činíte, nevypovídá to ani tak o bednách, ale o Vás...Zdeněk Prodance píše:Ano, v některých bednách jsou úplné žárovkové orgie, ve spodních pásmech tuším po čtveřicích, hrozná hromada věcí, které místo zvuku vyrábí jen teplo, aby zákazník nezjistil, jak vlastně slabé bedny si koupil.
Myslím, že nemá cenu zase "prát špinavé prádlo" tady na veřejnosti, takže bych tu nerad v tomto smyslu zbytečně exhiboval...
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Ano, já jsem nevypisoval zvlášť EV a Dynacord, to snad každý ví, že jde o dvě značky jednoho výrobce a speciálně v reproduktorech a bednách prakticky o totéž už velmi dlouho. Takže "bránit EV pomocí DN" je opravdu nesmysl.
Ano, pokud je paralelně k žárovkám kontakt relé, až do jeho rozepnutí se neprojevují nijak. Své věci byste více pomohl, kdybyste napsal podmínky (tedy příkon bedny, reproduktoru, zpoždění aj.) za kterých dojde k tomu rozpojení, tedy definoval, kde začíná to přetížení. Pak by si každý mohl sám lépe rozhodnout, jak silnou nebo slabou bednu vlastně má. Pokud to někdo bude počítat i se svými trvale namontovanými žárovkami, tak bude na omylu stále. Předpokládám, že EV (i DN) to se žárovkami udávají - nicht wahr ?
Já velmi drahé věci se šmejdem ani lacinými nesrovnávám nikdy, to je metodická chyba. Ovšem pokud jsou (třeba i čistě náhodou...) v tom všem žárovky jako ochrana reproduktorů, tak nevidím důvod to úplně bagatelizovat nebo dokonce pokládat za výhodu u těch drahých. A vysvětlování toho "co je v bedně" jsem nikdy nepokládal za praní špinavého prádla. Tam nemá žádné špinavé prádlo co dělat, na to je jiný obal
H.M.
Ano, pokud je paralelně k žárovkám kontakt relé, až do jeho rozepnutí se neprojevují nijak. Své věci byste více pomohl, kdybyste napsal podmínky (tedy příkon bedny, reproduktoru, zpoždění aj.) za kterých dojde k tomu rozpojení, tedy definoval, kde začíná to přetížení. Pak by si každý mohl sám lépe rozhodnout, jak silnou nebo slabou bednu vlastně má. Pokud to někdo bude počítat i se svými trvale namontovanými žárovkami, tak bude na omylu stále. Předpokládám, že EV (i DN) to se žárovkami udávají - nicht wahr ?
Já velmi drahé věci se šmejdem ani lacinými nesrovnávám nikdy, to je metodická chyba. Ovšem pokud jsou (třeba i čistě náhodou...) v tom všem žárovky jako ochrana reproduktorů, tak nevidím důvod to úplně bagatelizovat nebo dokonce pokládat za výhodu u těch drahých. A vysvětlování toho "co je v bedně" jsem nikdy nepokládal za praní špinavého prádla. Tam nemá žádné špinavé prádlo co dělat, na to je jiný obal
H.M.
A vidíte, zase chyba. To platí o elektronice (zesilovače, procesory) a o několika málo bednách, které jsou ale i tak odlišně nastaveny. Naprostá většina PA od EV a DC je naprosto odlišná, i když v DC se vyskytují reproduktory EV (ale i 18th sound) atd.Zdeněk Prodance píše:Ano, já jsem nevypisoval zvlášť EV a Dynacord, to snad každý ví, že jde o dvě značky jednoho výrobce a speciálně v reproduktorech a bednách prakticky o totéž už velmi dlouho. Takže "bránit EV pomocí DN" je opravdu nesmysl.
A tím špinavým prádelm myslím to Vaše neustálé pošťuchování. Sice jste řekl, že na "konkurenci" jsou paragrafy, to co však předvádíte vy, je spíše nekalá konkurence. Umíte vůbec prodávat produkty, aniž byste předtím museli pomluvit (často neoprávněně a samozřejmě velmi účelově) konkurenční produkty???