Kond. overhead bez phantomového napájení?

Dynamické, kondenzátorové, zpěvové, nástrojové, bezdrátové...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Re: Kond. overhead bez phantomového napájení?

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Nevím jak jste dospěl k názoru, že z toho nikdo nemá u kondenzátorového mikrofonu "strach", ovšem tam je to pravidelně jediná možnost, i při použití externího napaječe je kabel pod napětím, ovšem jen ten jeden.
Ne, garáž asi kvůli fantomu popelem nelehne, ale kvůli jiné neopatrnosti občas jo. Mně to připadá, že vám opravdu chybí obyčejná životní zkušenost, neumíte si představit, že něco "teoreticky a při dodržení všech pravidel všemi ostatními bezpečné" může stejně blbě dopadnout, protože právě vy jste jedno jediné další pravidlo nedodržel. Asi se tomu dá říkat i pocit a já ten pocit "a to jsem to pěkně zkurvil" znám a nemám ho vůbec rád. Samozřejmě všechny levnější mixy nemají individuální zapínání fantomu, to víme všichni a musíme s tím nějak vyjít, ale já říkám, že je to potenciálně nebezpečné a je potřeba být maximálně opatrný a stejně to občas způsobí problém. Není to nic, co jde bagatelizovat a spoléhat na to, že to někdo někde nějak, ale vždycky a na 100%, technicky vyřešil za mne.

H.M.
MrFpoho
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od MrFpoho »

Díky za názory. Taky se přikláníme k variantě kond.mic. s baterií. Nedal by sem prosím někdo shrnutí, které kond. mic. s baterií jsou na overhead vhodné? Budeme kupovat pouze jeden, je lepší vzít směrový nebo všesměrový? Jaké je vhodné umístění nad soupravu? Pokud možno do 2000,-. Díky moc.
Tomáš (ForFun)
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Nic nového už asi neuslyšíš, RODE M3 nebo AKG Perception 170 se do rozpočtu +- vejdou.
Ale myšlenka nabírat OVH jedním mikrofonem je taková divočina, že bych si to snad aji rád přijel poslechnout.
sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge »

Ano, vše je možné a věřte, že představivost mám docela značnou, jen mám na věc jiný názor, což asi není dovoleno. Někdy mi připadá, že se lidé snaží optimalizovat aparát pro provoz ve skladu nestabilního nitroglicerinu, protože přeci nikdo nemůže vyloučit, že je určitá pravděpodobnost, že k tomu někdy dojde....

EDIT: Docela si dovedu představit, jak slabší nátury po přečtení zdejších hororů o fantomu kračejí oroseni po pódiu a v klepajících se rukách svírají opatrně kondenzátorový mikrofon, který má zapnuté napájení, takže ke zničení aparátu stačí jeden chybný krok....

Ano, mohu-li si dovolit užívat fantom výhradně selektivně, je to fajn. Nemohu-li, žíly mi to nerve, dějí se i horší věci...

A nebo budu lidi strašit, aby své pulty vyhodili a koupili si ty naše! A nebo alespoň napaječe....
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
MrFpoho
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od MrFpoho »

Nakonec půjdeme do Rode M3. Díky i za typ s použitím phantomu, možná na to taky časem dojde. Jinak neporadil by ještě někdo s umístěním mikrofonu nad soupravu (kopák bereme zvlášť dynamickým mic.). Vím, že je to trochu partizánština, ale už jsem to taky párkrát viděl. Připomínám, že souprava je hodně netradiční od DC s malými průměry bubnů. Hi-head, ride, crash. Díky za odpovědi.
Tomáš (ForFun)
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Jak je vidět, představivost a zkušenost opravdu není ani zdaleka totéž. Mimochodem ke zničení kondenzátorového mikrofonu někdy opravdu stačí jeden špatný krok a vůbec nemusíme začít spekulovat o nestabilních výbušninách. Ty mívají ještě mnohem horší následky. Docela nedávno v Německu bagr i s bagristou a u nás velvyslanec. Taky byste jistě mohl říct, že jste v životě neviděl vybouchnout bagr nebo trezor, to oni ovšem předtím také ne a úplně stačilo jednou.
Nevím kde tady vidíte jakoukoli moji snahu cokoli prodat, ale to bude asi ta vaše docela značná představivost v praxi :-)

H.M.
maro
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od maro »

já na to mám názor jak sledge. ano je fajn zapínat fantom zvlášť ale pokud nejde co se dá dělat. nevadí. předpokládám v pořádku kabely... to je jak by nikdo nepoužíval 230V protože co když bude mít špatný kabel. taky to používáš a může se něco stát...doma mám nahozené všechny jističe i když používám jednu zásuvku ;-)
Listen... and enjoy the sound
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Je vidět, že jste nikdy nezvučili 3 dny folk & country 3 festík, zaplé fantomy na všech lajnách. Večer deštík, ráno rosa na kolejích, rosa na stageboxu, rosa v kabelech a meluzína v PA. Měnit půlku kabelů a zkoušet, který nevaří s fantomem a shánět v neděli jiný párák, to je trefa za 100.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Jo, jde o pouhý nedostatek zkušeností a nadbytek sebedůvěry (nebo možná důvěry ve vlastní i cizí techniku). Až začnou problémy, tak se nejdřív budou trochu divit a pak si vzpomenou, že o tom už někde něco četli.
A tak je to správně, chodí to tak co máme písmo a obecnou gramotnost, předtím všechno záleželo na potulných vypravěčích bájí a mýtů, takových pohádkářích s dlouhými fousy :-)
Mimochodem je na tom vidět, že nikdo z nich nikdy neměl možnost dělat u telefonu, toho klasického, systém UB, s podobným napajecím napětím jako je fantomové a navlhajícími kabely v zemi. To jsou totiž taky "páráky" a DC a AC nesouměřitelné velikosti na nich být musí, tam to vypnout ani odblokovat nejde.

H.M.
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv »

Normálně dej ten mikrofon doprostřed nad soupravu, snaž se, aby nebyl přímo nad některým činelem. Ono se to pobere. Že jsou lepší dva OH mikrofony a přizvučit i virbl zvlášť asi ani psát nemusím...
Dělám, co mě baví.
sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge »

2 Návštěvník: Nějak se nemohu zbavit dojmu, že za takových podmínek by to "vařilo" i kdybys měl individuální fantom...zkrátka navlhly kabely. A protože předpokládám, že alespoň někde jsi potřeboval kondenzátory, musel jsi ten fantom někde použít a měl bys tam tedy problém tak jako tak. Jediná výhoda by byla, že za stejných podmínek by "nevařily" dynamiky. Ale koďany by byly nepoužitelné tak jako tak.

Na druhou stranu když někdo zapomene zkontrolovat baterku v mikrofonu (M3 naštěstí umí i fantom)....

Ad nadbytek sebedůvěry - no, shrňme si fakta. Zatím jsme se v diskuzi k fantomu dozvěděli, že bagrista najel na pumu, velvyslanec špatně otevřel trezor a Hubert si zapálil garáž. Proto je fantom nebezpečný. Jo a že se může dotknout živý a zem, pokud jsou rozpadlé kabely - tam je problém tak jako tak. Pak jen osobní invektivy, že :-)
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Pane kolego vy nedáváte pozor. Já jsem si zapálil dílnu, nikoli garáž a tak je to s vámi skoro stále :-)
Podobné ilustrace mimo obor jsou prostředkem, jak problém aspoň trochu přiblížit lidem, kteří o elektrice nevědí lautr nic a současně důkazem, že i v průběhu jednoho života se stávají věci zdánlivě nemožné, protože poměrně nepravděpodobné. Současně volím takové, kdy by jen o něco více opatrnosti (vy si asi myslíte, že zbytečné) průšvihu zabránilo. Od toho opatrnost je, ne kvůli následkům, které nikdy nenastanou ani kvůli takovým, které nastávají vždycky. No a ten "nestabilní nitroglycerin" jste přece do debaty přinesl vy, já jsem jen v naznačeném směru konkretizoval.

H.M.
sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge »

MrFpoho: Ten OH mikrofon bych se ještě snažil umístit tak, aby činely (snímané nástroje) nebyly více, než 30-45° od osy na každou stranu (pokud nebude vycházet příliš velká vzdálenost mikrofonu). Ona totiž i ta ledvina s narůstající frekvencí začne více směrovat...

2 KamilV: Ty individuální napaječe bych pochopil ve chvíli, kdy mám tak 8 a více mikrofonů, ze kterých jen 1-2 mikrofony potřebují fantom. Pak se to dá pochopit z důvodu opravdu velkého nepoměru. Ten však myslím v praxi tak často nenastává, navíc větší pulty mají ten fantom třeba po osmicích, což opět častečně redukuje počet živých kabelů. V opačném případě mi "striktní" dodržování zásady formou napaječů přijde zbytečné.

2 Hubert: A jéje, no to zcela mění situaci. Děkuji za takto pádný a věcný argument. Podpálení garáže místo dílny zcela mění nebezpečnost fantomového napájení.

Jiné techničtější nebo praktičtější argumenty tedy už asi došly....

Připomíná mi o situaci, kdy jsem na "bastlfóru" navrhl možnost využití monolitických zesilovačů (LM1875, TDA20x0,...) v zapojení se symetrickým vstupem ("jednooperáková symetrie"). Jeden zvučný servisák z Luhačovic, kterému mi prý dle některých nesaháme ani po kotníky, razantně odmítal vypočtené i změřené hodnoty CMRR (cca 50 dB), neboť podle něj může mít maximálně 10-15 dB (nebo tak nějak). Druhý respektovaný designér zase varoval před nestabilitou, kterou demonstroval simulací - jen ta nestabilita byla zavedena chybným doplněním "parazitních" kapacit zcela nesymetricky ke vstupům. NIKDO však nepřišel s jediným správným argumentem PROTI a přesto od takové koncepce všichni zrazovali. Neopomněli mi dokonce připomínat potřebu projevit respektu vůči ostatním, když jsem s nimi jen věcně argumentoval a dovolil si tedy nesouhlasit....

Je to tak. Kde docházejí argumenty, začíná víra, dovolávání se délky praxe, kmetství atd.:
http://borivojfilip.wordpress.com/2013/ ... i-myslite/
Citace z odkazu píše:Pokud jste lidskými bytostmi, vzešli jste z dlouhého rodu lidí, kteří znovu a znovu slavili triumf jen díky tomu, že ignorovali fakta, která by mohla vyvrátit jejich názor. Takže až budete příště zoufale googlovat fakta, která by podpořila váš úhel pohledu a nebudete schopni najít ani jednen, přestaňte.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Nechme toho, vaše příklady s operáky a jinými konstruktery na jiných forech nemají absolutně nic společného s riziky spojenými s fantomovým napájením. Rozhodl jste se je přehlížet a budete to dělat zřejmě minimálně tak dlouho, dokud vás to někde nevypeče. Nemyslím, že byste tou dobou už měl fousy až na zem, ale budete pak možná mít stejný problém jako nyní já, přesvědčovat někoho dosud nevypečeného, že ta rizika existují :-)
Měl bych ale dotaz z příbuzného soudku, byv dotázán na doporučený kabel k napájení CMV-563, mohl jsem nabídnout jen Tasker C213, ovšem s povolenými 49V AC. Myslíte si, že 120V DC (podle údajů na dodaném schema zdroje) je v tomto případě bezpečných ?

H.M.
sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge »

Osobně myslím, že by to bylo v pohodě - dá se to ostatně vyzkoušet - pustit přes odpor napětí mezi dráty a vyzkoušet, zda udrží třeba 200V (když vidím jiné izolace s nápisem 300V, tak to, co je v mikrofonních kabelech vypadá skoro srovnatelně). Další alternativou je třeba toto, i když nejde zrovna o měkké zvukařské kablíky:

http://www.farnell.com/datasheets/1522192.pdf

Nejlepší však je použít to, co je pro to určené :-) - http://www.kreatek.cz/gotham-audio-cabl ... -tube.html
Odpovědět

Zpět na „Mikrofony“