Výhybka 4 ohm / výška 8 ohm

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
jakub33
Uživatel
Uživatel

Výhybka 4 ohm / výška 8 ohm

Příspěvek od jakub33 »

Dobrý den, jsem začátečník. Mám 3-pásmovou bednu. Výhybka je 4 ohm a výška od 3500 Hz / 12 dB. Co se stane pokud na takovou výhybku napojím 8 ohm výškový reproduktor. Parametry 4 ohm výšky jsou 250W příkon, 96 dB SPL, 4 ohm. Chtěl bych tam dát Selenium ST400 111 dB SPL, 150W příkon, 8 ohm, rozsah snad od 4000 Hz. Děkuji za rady.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Re: Výhybka 4 ohm / výška 8 ohm

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Především bys to neměl dělat, takže se nestane nic. Pokud to přesto uděláš, tak bude bedna hrát nepříjemně mnoho výšek (rozdíl mezi oběma tweetery je podle údajů 12dB). Vzhledem k tomu, že žádné tweetery s 250W a 96dB neznám, tak je to ovšem srovnání čistě teoretické. Možná tam ani nemáš dynamický reproduktor, ale nějaké piezo (seděla by ta malá citlivost) a pak to bude špatně ještě jinak. Jako takovou třešinku připomínám, že směrovky ST400 nebudou určitě ani vzdáleně podobné směrovkám zbytku bedny (nemám je ještě změřené, ale údaje výrobce k dispozici jsou) a tak těch výšek bude velmi mnoho v ose a velmi málo na okrajích vyzařovacího úhlu např. 90°. Takhle prostě postupovat nejde, náhrady reproduktorů nejsou jednoduchá věc a pokud máš nějaký ten "třípásmový" Omnitronic apod. tak to bude špatně vždycky, jediné hrající řešení je všechno vyhodit a do bedny namontovat odladěnou dvoupásmovou sestavu. Dej odkaz na bednu a možná někoho něco napadne, třeba proto, že měl stejný problém.

H.M.
jakub33
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jakub33 »

Manual bedny

Kód: Vybrat vše

http://www.f10-home.de/technical/downloads/367427-an-01-ml-Ravemaster_FVX_11500_de-en.pdf
Basový reproduktor

http://www.volny.cz/master_akustik/vxt154.htm
Zde je přehled repro od firmy ravemaster
Je tam bas VXT 154, 2 * střed VXT 54 a výška VXT 14(na konci pdfka je přehled s parametry)

http://mivoc.de/downloads/de/ravemaster/PDF/Ravemaster_ChassisKatalog2004_Web.pdf
Váš názor na box? Výšku jsem chtěl vyměnit, jelikož basový reproduktor a středy snesou více, výška se po přebuzení vypne. Proto mě napadlo pro začátek výšku vyměnit. Za nějaký čas mám v plánu box vymenit za stavbu MT18SUB.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Tak to opravdu nedoporučuju nahrazovat pomocí ST400, jestli chceš mít nějakou takovouhle bednu, tak si sežeň zase ten samý kaloťák na krátké horně, drahé to snad nebude. Jestli chceš hrát víc, tak vyměň bednu, tohle vzhledem k malé citlivosti i zatížitelnosti nemůže, 15" na to nemá ani Xmax. Zaručeně nevypíná přímo tweeter (leda by v něm byl polyswitch apod, jako v některých piezech), ale nějaká ochrana ve výhybce. MT18Sub je subwoofer, jak bys to chtěl vyměňovat ?

H.M.
jakub33
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jakub33 »

Myslím postavit subwoofer MT18SUB, i když podle názorů se samovýroba nedá srovnat s továrním výrobkem a zvlášt k tomu satelity, reproduktory se mi líbí od B&C. Vyměnit nelze, to chápu. Takže je lepší nechat to být a nenahrazovat výškový reproduktor? A názor na komponenty od Ravemaster máte jaký? Není to moc známá značka.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Na to ani z mého místa nejde mít názor, je to mimo profi a tedy platí jiná pravidla, třeba počmáraný reproduktor má větší cenu než černý matný, na nějaké parametry se moc nehraje, jestli 92 nebo 96dB je jedno, bedna s jednou 15" má rovnou dva střeďáky, navíc "esteticky" rozmístěné (zkus si najít, jak byly třeba ve starých Soltonech) a 4ohmy atd. Já to nechci kritizovat, protože to možná mezi sobě rovnými je ještě slušný výrobek, ale i k domorobo MT18Sub to má odstup asi tak dvou kategorií. Zkus si třeba odsimulovat, jak dopadne v takovém objemu 15" takových T-S parametrů (a to předpokládáme, že sedí).
Záleží i na cílích, třeba někde za barem na hudební kulisu to nemusí být špatné.

H.M.
jakub33
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jakub33 »

Na začátek to bylo pro vlastní potřeby. Pak jsem začal pořádat párty s více kamarády venku. Hudba všeho druhu. Převažuje rock a metal. Na SPL přeci dost záleží nebo to mám chápat tak, že mimo profi se na to nehraje, jelikož to lidi moc nechápou a ženou se za designem a výkonem a nic jiného je nazajímá? Výšku tam tedy nechám stejnou a začnu s něčím lepším. Bednu od Ravemaster nechám doma. Názory na MT18SUB a další profi návrhy a reproduktory jsem uchvácen. Přesně jak říkáte, na barové hraní to není špatné, ale pro více lidí to prostě nestačí. Velice děkuji za poučení a rady.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Mimo profi to není tak potřeba, fyzika je sice stejná, ale nejsi obvykle postavený před nutnost hrát pro hodně lidí hodně nahlas a třeba ještě venku a opakovaně a spolehlivě. Přičemž tím profi samozřejmě myslím zařízení, nároky na něj, ne jestli je za to někdo placený anebo se tím dokonce výhradně živí, to žádnou roli nehraje.

H.M.
MADMAX

Příspěvek od MADMAX »

2 jakub33: Jakube, hlavně to prosím neber jako urážku, ale ta bedna je strašná už koncepcí a "firma" ravemaster je nejspíš amatérská partička nějakých soundsystémáků. S produkty pro profesionální ozvučování to nemá nic společného; podobně se vyhni věcem jako je RH sound, American DJ, Dexon a tak. I ta nejlevnější stavebnice s Eminencemi, kterou nabízí Prodance, je o dvě třídy lepší... Klasická chyba začátečníka, koupit si "něco takového". Problém není v tom, že potřebuješ něco relativně levného, jako spíš v tom, že v této cenové kategorii je na výběr spousta špatných věcí a jen několik málo dobrých.
Odpovědět

Zpět na „Repro“