Výsledná impedance a výkon reproduktorů?
-
- Reklama
Výsledná impedance a výkon reproduktorů?
Dobrý den, mám pár dotazů. Výsledná impedance reproduktorů pro zesilovač se počítá podle výhybky nebo zapojené reproduktory na výhybce mění její impedanci? Tzn. ať je cokoliv na výhybce počítám s impedancí výhybky, abych neodrovnal zesilovač např. příliš nizkou impedancí.
Pokud je paralelně zapojen reproduktor 8 ohm 150W rms a 4 ohm 150W rms např. na levý kanál, výsledná impedance je 2,666 ohm. Zajímá mě, jak je to s výkonem. Zesilovač pro dostatečné vybuzení reproduktorů musí poskytovat 150W rms na kanál při impedanci 2.666 ohm nebo součet 300W rms. Děkuji za rady. Nikde jsem to nezjistil
Pokud je paralelně zapojen reproduktor 8 ohm 150W rms a 4 ohm 150W rms např. na levý kanál, výsledná impedance je 2,666 ohm. Zajímá mě, jak je to s výkonem. Zesilovač pro dostatečné vybuzení reproduktorů musí poskytovat 150W rms na kanál při impedanci 2.666 ohm nebo součet 300W rms. Děkuji za rady. Nikde jsem to nezjistil
Re: Výsledná impedance a výkon reproduktorů?
To zapojení moc smyslu nedává.
Výstupní napětí zesilovače nesmí být větší, než 24,5V st, aby nebyl přetížený 4 ohm repro.
Potom bude výkon na 4 ohm 150W a na 8 ohm 75 W.
K tomu by posloužil zesilovač 300W/2 ohm, který do zátěže 2,66 ohm dodá potřebných 225W.
Když to trochu "přikouříš" (budeš mít výkonnější zesilovač), 4 ohm repro odejde do věčných lovišť a zůstane hrát jenom ten 8 ohm s odpovídajícím výkonem ( P= U sqr(2)/R ).
P.S. Všechny potřebné "rozumy" obsahuje učebnice fyziky pro první ročník středních škol. (Alespoň v době mých studií tomu tak bylo).
Výstupní napětí zesilovače nesmí být větší, než 24,5V st, aby nebyl přetížený 4 ohm repro.
Potom bude výkon na 4 ohm 150W a na 8 ohm 75 W.
K tomu by posloužil zesilovač 300W/2 ohm, který do zátěže 2,66 ohm dodá potřebných 225W.
Když to trochu "přikouříš" (budeš mít výkonnější zesilovač), 4 ohm repro odejde do věčných lovišť a zůstane hrát jenom ten 8 ohm s odpovídajícím výkonem ( P= U sqr(2)/R ).
P.S. Všechny potřebné "rozumy" obsahuje učebnice fyziky pro první ročník středních škol. (Alespoň v době mých studií tomu tak bylo).
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Jak připojené reproduktory, tak konkrétní zapojení a hodnoty součástek výhybky mají vliv na impedanci bedny, absolutně se nedá říct, že by výhybka např. "osmiohmová" nějakou takovou impedanci vůbec měla, obvykle bude mít například BEZ REPRODUKTORŮ téměř nulovou, přinejmenším na některém kmitočtu (ano, myslím zkrat).
Navíc pochopitelně nemůžeš měnit impedanci zátěže výhybky nějakými podobnými čachry s dalšími připojovanými reproduktory, každá skutečná pasivní výhybka je navržená na přesně nějakou zátěž, ne libovolnou, je to jedno elektrické schema, včetně všech prvků náhradních schemat všech připojených reproduktorů.
Jestli jsi nikde nezjistil ani tohle, plus ty už zodpovězené výkonové poměry, tak vůbec neumíš hledat. Jde o nějaký hypotetický příklad (například něco do školy) anebo o reálnou situaci ? Pokud druhé, tak dodej všechny informace, které umožní řádně identifikovat reproduktory, výhybku a zesilovač. Pak se dá něco možná upřesnit.
H.M.
Navíc pochopitelně nemůžeš měnit impedanci zátěže výhybky nějakými podobnými čachry s dalšími připojovanými reproduktory, každá skutečná pasivní výhybka je navržená na přesně nějakou zátěž, ne libovolnou, je to jedno elektrické schema, včetně všech prvků náhradních schemat všech připojených reproduktorů.
Jestli jsi nikde nezjistil ani tohle, plus ty už zodpovězené výkonové poměry, tak vůbec neumíš hledat. Jde o nějaký hypotetický příklad (například něco do školy) anebo o reálnou situaci ? Pokud druhé, tak dodej všechny informace, které umožní řádně identifikovat reproduktory, výhybku a zesilovač. Pak se dá něco možná upřesnit.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
Jedná se dva menší boxy s reproduktory Faital Pro 6FE200. Výhybka a výškové repro / 8 ohm jsou v tahu. Co to bylo za značku u výškového reproduktoru už nezjistím. Mám k dispozici jen 4 ohm. Proto jsem se ptal. Nebudu tedy provádět pokusy. Prosím o radu, jaký výškový reproduktor zvolit a při jaké dělící frekvenci. Vím, že bez ohledu na ozvučnici a měření je to jen teorie. Ale co by bylo možné doporučit. Děkuji za radu.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

http://www.faitalpro.com/en/products/LF ... =401020110
Tohle přesně ?
Podle mne nemá cenu ti doporučovat žádné výškové reproduktory, protože potřebuješ taky výhybku a ta musí být odladěná na oba. Hledej takovou hotovou aplikaci, pokud možno s výsledky měření, uspořádáním výhybky atd. Jinak to pokusy prostě budou, nemůže to být nic jiného.
4ohmové výšky k 8ohmovému středobasu fakt nemůžu doporučit v žádném případě a když nevím jaké, tak to už tuplem ne.
H.M.
Tohle přesně ?
Podle mne nemá cenu ti doporučovat žádné výškové reproduktory, protože potřebuješ taky výhybku a ta musí být odladěná na oba. Hledej takovou hotovou aplikaci, pokud možno s výsledky měření, uspořádáním výhybky atd. Jinak to pokusy prostě budou, nemůže to být nic jiného.
4ohmové výšky k 8ohmovému středobasu fakt nemůžu doporučit v žádném případě a když nevím jaké, tak to už tuplem ne.
H.M.
Ano přesně tyto reproduktory. Proto prosím alepsoň teoreticky dle parametrů reproduktoru, jaký výškový reproduktor by se mohl hodit. Výhybku zkusím řešit se známým.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Pokud to chceš na tišší hraní doma, tak by mohl stačit dražší a citlivější kaloťák, do toho neděláme, takže nějaké modely nesleduju. Pokud to má hrát víc nahlas a bude k tomu i odpovídající sub, tak já už bych použil 1" s mělkou hornou, z praxe můžu říct, že se to vyplatí, protože je mnohem menší poruchovost. Někde mezi tím jsou například tweetery Eminence APT, to by ještě držet mohlo.
H.M.
H.M.