Najbeznejsi sposob pouzivania samplov

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
pepan09
Uživatel
Uživatel

Najbeznejsi sposob pouzivania samplov

Příspěvek od pepan09 »

Zdravim vsetkych zvukarov, mam dotaz na Vas ohladom pouzivania samplov pri live hrani. Urcite mnohi z vas zvucia alebo zvucili profi kapely. Zaujimalo ako to maju riesene. Je mi jasne ze sample putuju zo studia, len co s nimi na podiu? Mnohym vidim mac book alebo nejako samplovaciu masinu od korgu alebo tascam. Teda ide mi hlavne ako to najjednoduchsie zariadit a ako to hlavne spojazdnit a co vsetko je na to potrebne. Dakujem za odpvede.
MADMAX

Re: Najbeznejsi sposob pouzivania samplov

Příspěvek od MADMAX »

hele, jsou dvě kaegorie kapel - jedny, který "to neřešej" a druhý, který jo.

Ty, co to neřešej (jako třeba byli moji Cocotte Minute) prostě nahrají smíchaný materiál na nějaké "pouštědlo" - např. MP3 player (měl by být v slušné kvalitě a zvuk pokud možno ve .wav), eventuálně i mono (a v druhé stopě měl náš bubeník klik), spouští a zastavuje to bubeník a jediné, co jsem potřeboval, byl slušný DI box s paralelním in/out, aby si to mohl bicman odbočit k sobě do pultíku.

Ty, co "to řešej", obvykle používají nějaký multitrack, dnes nejčastěji notebook a vícekanálovou zvukovku. zpravidla je dobré, aby u karty byl i vícekanálový rackový DI, nebo (pokud má karta symetrické výstupy) aspoň panel s XLR výstupy. No a konečně není špatné přesvědčit muzikanty, aby v jedné stopě měli materiál i předmíchaný - tato stopa se potom pouští muzikantům do monitorů (zvláště na festivalech, kde je monitorový pult a za ním zpravidla vystresovaný zvukař, který nemůže tušit, co a kolik z multitracku muzikanti chtějí slyšet, je to velká pomoc). Pokud má kapela na FOH vždy svého zvukaře, který materiál dobře zná, může samply spouštět i zvukař od pultu - ale zpravidla to znamená na festivalech pořešit předem, aby byla možnost namíchat je do AUXu a poslat nazpátek na podium do monitorového pultu kvůli odposlechům (eventuálně ještě po další lince klik bubeníkovi a ostatním, kteří mají IEM (takhle to měli docela dlouho např. Support Lesbians).
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“