Jaké 2-pásma pro diskotéku do 300 lidí?

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
sledge
Uživatel
Uživatel

Re: Jaké 2-pásma pro diskotéku do 300 lidí?

Příspěvek od sledge »

Kdo tady koho straší? Já mám zase rád nepodložené reakce v duchu "moderní technika s tím problémy nemá"....fyzikální omezení se podařily vyřešit jen tím, že se použila "moderní" technika.

Pokud driver na impedančně ideálně přizpůsobené zátěži (trubka) má dosti nestálou citlivost, kde charka vypadá jak kopec, jak lze docílit vyrovnané frekvenční charakteristiky a konstantního vyzařovacího úhlu s hornou? Navíc třeba šířka hlavního laloku -6 dB sice může vypadat hezky, ale vůbec nic neříká o tom, zda o dalších 10° - 20° na stranu klesne vyzářený tlak o 4 dB nebo třeba o 12 dB. HORNY ZKRÁTKA NEJSOU REFLEKTOR.

Mimochodem celkem zajímavé věci lze najít například u té bezpochyby supermoderní HD32 s vyzařovacím úhlem 90°x 60° - v pásmu 3 k - 7k má úhel 60°x80°, navíc při pohledu na polární grafy je jasně vidět, jak se v horizontálním grafu drží křivka +/- 30° maximální hůrovně jak ho...no košile, zatímco ve vertikálním směru se čím dál více odlupuje, takže mimo osu začíná úroveň okamžitě klesat, byť ne o tolik. Pro "reflektoristy" bych zase upozornil, že pokles na hraně vyzařovacího úhlu horny 60° (u té HD32) ve srovnání s dvojnásobným úhlem na téže horně je pouhých 6 dB, což rozhodě není "ticho".

Jo a pokud je dělící frekvence s většími drivery kolem 1 kHz, tak přednosti 12" basáku zůstanou nevyslyšeny....
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge »

Vzhledem k tomu, že seriozní výrobci by měli dodávat i měření na "rouře", což tak bohužel nebývá vždy ani u RCF, tak porovnání můžeme najít třeba u DAS audio - http://eshop.prodance.cz/Files/tend10-01.pdf

Je tam hezky vidět pokles citlivosti na rouře (fig.4) oproti maximu o cca 25 dB, zatímco na horně je to stěží 15 dB. Jak asi dokázali hornou vyrovnat tyto rozdíly citlivostí, když ne vhodným impedančním "nepřizpůsobením" a s tím související změnou směrových charakteristik v průběhu celého pásma?

...asi tím, že koupili hornu, která byla vyrobena v posledních 4 letech, kde pouze datum výroby zaručuje eliminaci valné většiny fyzikálních překážek :-). Stejně jako moderní zesilovače jsou schopny obcházet i Ohmův zákon atd.....
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák »

Jak se obchází ohmův zákon ?
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Pane kolego, vy tvrdíte, že něco není možné, protože fyzika. Já jsem namátkou vybral jedno měření, které úplně jasně ukazuje, že to možné je. Co vám přijde "fyzičtějšího" než našroubovat driver na hornu, dát kus od toho měřicí mikrofon a ty směrovky si prostě změřit ? Pokud je nějaká teorie v rozporu s realitou, tak je lepší se jí už úplně striktně nedržet a hlavně se nepokoušet tu realitu za její pomoci vyvracet. Předpokládám, že si rozumíme aspoň v tom, že stačí, aby se našly příklady a není potřeba, aby úplně všechny horny s úplně všemi drivery měly ideální průběh.
Měřením "na rouře" se dnes opravdu každý nezabývá, mně je taky úplně putna, co bude driver dělat v podmínkách, které nemají nic společného s žádným jeho provozem. Určitě je to dobré opatření, jak vliv horny odstranit úplně, ale mně to nikdy k ničemu nebylo, tak jsem se s tím ani nezdržoval. Mimochodem jste asi první, komu to za těch skoro dvacet let chybí. Jestli máte zájem, rád vám postupně všechny mně dostupné drivery zapůjčím a můžete tuto celkem jednoduchou (mnohem snadnější a rychlejší než měření směrovek) práci doplnit.
Ano, stále opakujeme, že s 1,4" driverem by nebyla 15" problém. Není ale taková aktivní bedna k dispozici, respektive nevejdou se do rozpočtu.
Ano, běžně se dává přednost lepšímu horizontálu a horšímu vertikálu, prostě to míň vadí. Ovšem oproti časům, kdy kdeco vypadalo jako ta hubice od vysavače, jsou dnes rozměry porovnatelnější, někdy úplně stejné a to dává šanci na stejně dobrý (nebo špatný) vertikál jako horizontál. Nakonec rotačně symetrické horny, kterých taky vůbec není málo, musí hrát stejně všemi směry, není jak to změnit.

H.M.
sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge »

Přece moderní koncepcí!
Focux D12 max 2x7200 W (při THD 1% do můstku), napájecí přívod 100-240V (powercon s jmenovitým proudem 20A rms), což při 100 V dělá 2000 VA. Ale takových moderní zesilovačů je samozřejmě hodně (jen tento mám v živé paměti):-). Samozřejmě nejde klást absolutní rovnítko mezi trvalý maximální odběr ze sítě a špičkový výkon (reálně klidně 1:2), ale když je papírově deklarovaný poměr přeci jen sedminásobný, tak už je to trochu moc i na ten papír....

2 H.M.: jenže to, že Vaše měření vyvrací mé, je jen vaše zbožné přání - kdyby horna měla konstantní směrovost ve smyslu skutečně konstantního akustického tlaku v daném úhlu, tak by nepada akustický tlak mimo osu u každého úhlu (snad s výjimkou do 10°), navíc by padal stejně u všech frekvencí.

Jinak jsem netvrdil, že všechny horny musí mít vertikální směrovku, než horizontální, ale buď ji mají v obou směrech stejně "blbou", nebo ji zlepší v jedné rovnině za cenu zhoršení ve druhé, nebo se musí ještě více šahat do frekvenční charakteristiky...

Jinak jsem koukal,že PD ve specifikacích jde u nových produktů cestou upřednostnění rozměru kmitky driveru před vyústěním...co to, co to?
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák »

Já mám vzdělání úměrné mému příjmení, takže se možná ne zcela orientuju, ale co že mám tedy uvnitř FOCUX nalézt ?
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Stížnosti na způsob uvádění technických údajů směřujte nejlépe přímo na Prodance, tedy konkrétní zaměstnance nebo vedení firmy. Také máte k dispozici firemní forum, kde to můžete náležitě rozmáznout, třeba to pak někdo opraví. Já už jsem to vzdal, akorát mi to nadělalo hodně zbytečné práce a nepřátel a bylo by to stále jen horší a na to nejsem na stará kolena zvědavý.

Tak ÚPLNĚ rovné to skutečně u toho mého příkladu není, ale rozhodně to má mnohem blíž k ideálu, než k tomu vašemu případu s 15-25dB poklesem jako nevyhnutelným "fyzikálním" jevem. Pokud se nějaký nevyhnutelný fyzikální jev někde zjevně nekoná, tak je na jeho obhájcích, aby vysvětlili proč, ne na experimentátorech, aby si sami našli ve svých měřeních chybu :-)

Ano, tyhle výpočty u zesilovačů nesedí už hodně dlouho, protože vycházejí z mylného předpokladu, že zesilovače jsou něco jako generátory trvalého nízkofrekvenčního výkonu, používané například v různých průmyslových zařízeních. Na to nejsou a nemusí být dimenzované a pokud si pamatuji, tak dávné doporučení pro podobné situace zní konzultovat s výrobcem anebo rovnou dělit třemi. A tím nemyslím Focux, ale klasiku s toroidem, nic jiného tenkrát ještě nebylo.
sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge »

Zdeněk Prodance píše:...Pokud se nějaký nevyhnutelný fyzikální jev někde zjevně nekoná, tak je na jeho obhájcích, aby vysvětlili proč, ne na experimentátorech, aby si sami našli ve svých měřeních chybu :-)...
A jaký jev se nemá konat? Naopak se koná velice dobře - vyzařovací úhel (pro úroveň -6 dB) je u ME10, mimochodem specifikované od 1,5 kHz následující (po oktávách od 2 kHz do 16 kHz, z datasheetu B&C):
Horizontálně 120°, 70°, 76°, 60°, 54° - kde tam vidíte těch 90°?
Vertikálně 126°, 70°, 50°, 44°, 40° - kde tam vidíte konstantních 40°?

Takže vaši reakci skutečně nechápu, neboť měření přesně odpovídá tomu, co jsem napsal - v tomto případě jde o "oboustraně zmršenou" směrovost.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Takhle malá horna už na 2kHz musí mít problémy se směrovostí, 90x40 neudává ani B&C, já bych to vyhodnotil asi jako 75x60, nakonec A7060 je odvozená od prototypu ME10 (který byl sám trochu odlišný). Nikdo nepopírá, že drivery mívají maximum citlivosti někde na vyšších středech a směrem nahoru to klesá, obvykle se uvádí nějaká teoretická směrnice, která vyhovuje jakémusi vzorečku. Jenže to neznamená, že se všechny chovají úplně stejně, to snad je jasně vidět z jejich měření NA JAKÉKOLI HORNĚ.
Nikdo také nepopírá, že se dají docílit lepší výsledky v horizontálu za cenu horších ve vertikálu, takových horen je spousta. Jenže jeden z těch posuvů za poslední asi dvě desítky let je právě ten, že přepínače "CD horn EQ" se nejdřív skoro na všem objevily a pak zmizely. Souvisí to jak s vývojem horen, tak driverů, ten ve vašem podání ovšem vlastně neexistuje, protože není kam či spíše jak. Asi je potřeba stavět bedny, aby si to člověk vyzkoušel z první ruky.

H.M.
sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge »

Máte pravdu, těch 40° ve vertikálu je překlep, má tam být 60° (tím v podstatě hůř). Zejména "reflektoristy" jistě potěší, že horna 90x60 je valstně spíše 75x60 (a nebo 70x50, podle oka) a to ještě jak kdy a jak kde. Ale to je asi jediné, co bych na svých tvrzeních měnil. Dříve se optimalizovalo hlavně impedanční přizpůsobení, zbytek z toho nějak "vypadl", dnes je možné obětovat horší přizpůsobení za cenu lepší směrové charakeristiky, ale princip v podstatě zůstává. Trochu zajímavou variantou je Peavy

Zbytek bych komentoval jako omílání zjevných faktů a podsouvání mi svých dedukcí (které se mnou nemají mnoho společného) či zbožnýhc přání.

Jinak celkem zajímavý koncept je Peavey Quadratic-Throat Waveguide...
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Co je to "reflektorista" ? Je tady nějaký, a cítí se potěšen ?

Ano, když se to před lety někde ukázalo, tak ty měkké okraje budily trochu pozornost, ale nevšiml jsem si, že by se to zvlášť rozšířilo. Znáte tu modrou plastovou hornu ze studiových monitorů UREI ? Ta je rovnou asi ze tří různých materiálů a ještě má v sobě štěrbiny, ale taky se to nějak nechytlo, časově to Peavey předchází hodně výrazně.

Ano, princip je roky stejný, ale dosahované výsledky nikoli. I mírný pokrok v mezích (fyzikálního) zákona je pokrok a stejně jako s úroky se časem nastřádá hodně.

http://www.excelsior-audio.com/Publicat ... ePaper.pdf

https://www.google.cz/search?q=urei+stu ... d=0CDQQsAQ

H.M.
sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge »

Tak ty měkké okraje jsou jen třešinkou na dortu proti difrakcím, hlavní těžiště je někde zcela jinde (stačí si přečíst ten Vámi linkovaný materiál). No a na tom rozšíření mohl mít vliv třeba patent, nebo ne? :-) A taky to, že shodnou myšlenku mohly využít ostatní, jen museli implementaci kvůli patenti poněkud upravit...

Ad reflektorista - tím jsem měl na mysli ty, kteří vnímají vyzařovací úhly horen podobně, jako u reflektoru/světla s ostrým okrajem...

No nic, nechme toho, jsme i tak dost OT
Mrky

Příspěvek od Mrky »

Dostal jsem nabídku staršík Megaton ndm152.
Asi předchůdce ndm 152e.
Jsou dobre?
cena je 25tis za 2kusy.
Hold nejsou aktivní.
frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik »

Jestli jsou v dobrém stavu - ber to bez velkého přemýšlení, cena je víc než příznivá! Sám je používám několik let a v dané cenové relaci nemám potřebu je měnit za cokoliv jiného. Živé zvučení - dechna, obejdu se i bez subu. Požité drivery RCF ND3030 hrají velmi čistě, srozumitelně, zvuk je díky nim průbojný, ale není nepříjemný, neunavuje. NDM152 hrají dosti příjemně jak při malé tak i velké hlasitosti. Samozřejmě že na celkovém výsledku se podílí festovní konstrukce skeletu a velmi dobře vyladěná výhybka. Jednou větou: Nejsou dobré, jsou vynikající.
Jsem zmatkař, někdy. No a?
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Jaký zesilovač si k nim použil?
Odpovědět

Zpět na „Repro“