Rady ke QLC+
-
- Reklama
-
janek
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: Rady ke QLC+
Presne to som sa chcel spytat. Na windows by to malo chodit, na linuxe tiez, na osx 10.9 boli nejake probiemy.blaha píše:Co máš za systém?
Upgraduj na 4.7.
-
janek
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Co nastavis v "jednoduchom pulte" ma prednost. Takze potom uz vacsinou ostatne zmeny sa neprejavia (minimalne v pripade LTP kanalov). Riesenie je ikonkaVevoo píše:Ještě bych potřeboval poradit s tím, že když něco udělám na tej záložce jednoduchý pult a pak chci něco pusti v záložce virtuální pracoviště, tak se světla už nerozsvítí.
vlavo hore, ktorou sa zrusia vsetky manualne zmeny v "jednoduchom pulte".predpokladam ze sa pytas na intenzitu (jas). mas niekolko moznosti:Vevoo píše:A jde během chodu upravovat zeslabení a zesílení, jako rychlost programu?
- uplne vlavo vo "virtualnom pracovisku" je sabla GM (grand master) - tym mozes stlmit vsetky svetla.
- ked das do ramu sablu, ktoru prepnes do modu submaster, tak nou mozes stahovat intenzitu vsetkych veci z toho ramu
- ked priradis scenu/chaser na sablu vo "virtualnom pracovisku", tak nou priamo mozes ovplyvnovat intenzitu
- to iste pre tlacitka - pravym tlacitkom mysis vyvolas pasik, kde mozes zmenit intenzitu
- vyrobis si na to sablu (slider) vo "virtualnom pracovisku", prepnes do modu Level (uroven?) a vyberies prislusne kanaly;Vevoo píše:A nevím jak používat shutter bez toho, aby šahal do toho jednoduchého pultu
nezabudni zapnut Click&Go, posledna moznst (gobo/makro/...) - prida to tlacitko, kde si mozes vybrat jednotlive moznosti
- vyrobis si sceny pre jednotlive nastavenia (zavreta uzavierka, otvorena, stroboskop, atd.) a k nim tlacitka do solo ramu.
uzavierka je LTP kanal, takze flash tlacitka nefunguju, musis to rucne vracat (a hlavne si vyrobit tlacitko na vypnutie
- pouzijes sprievodcu, a nechas si tie sceny a tlacitka vyrobit automaticky
-
janek
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
A ešte náčrt toho sľúbeného ovládania z pultu: predpokladám že LO24 vie ovládať 24 DMX kanálov (bez MIDI nejde použiť iné šable ako tých 24, a príp. tlačítka flash).
- samozrejme pripojíš DMX výstup z pultu do DMX vstupu prevodníka
- v záložke Vstupy/výstupy vyberieš si voľné universe (vetvu) a priradíš mu správny prevodník. Zaklineš vstup (odezva nemá zmysel,
LO24 aj tak nemá motorové šable)
- vo virtuálnom pracovisku môžeš priradiť jednotlivým prvkom externy vstup - najlepšie tak, že stlačíš automaticky detekovať a pohneš príslušnou šablou na LO24.
- hotovo
Pozn. externý vstup sa dá priradiť aj grand master šabli v nastaveniach "virtuálneho pracoviska", ďalej skupinám kanálov (záložka Zariadenia) a možno aj inde.
- samozrejme pripojíš DMX výstup z pultu do DMX vstupu prevodníka
- v záložke Vstupy/výstupy vyberieš si voľné universe (vetvu) a priradíš mu správny prevodník. Zaklineš vstup (odezva nemá zmysel,
LO24 aj tak nemá motorové šable)
- vo virtuálnom pracovisku môžeš priradiť jednotlivým prvkom externy vstup - najlepšie tak, že stlačíš automaticky detekovať a pohneš príslušnou šablou na LO24.
- hotovo
Pozn. externý vstup sa dá priradiť aj grand master šabli v nastaveniach "virtuálneho pracoviska", ďalej skupinám kanálov (záložka Zariadenia) a možno aj inde.
Akorát mi nejde to DMX pipe nastavit jako vstup, pořád mi to ukazuje jen výstup
-
janek
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
tak skus to prehodit - pipe pouzit ako vystup a enttec ako vstup. alebo skus pozriet v nastaveniach pluginu.
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Čteš ty vůbec moje příspěvky, tohle vlákno začíná tím, že píšu, že Pipinu to umí jen OUT a ať ji použiješ na výstup a na vstup ten Enttec.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
A je také nějaká možnost ovládání z iPadu?
-
janek
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Existuje niekoľko možností:
Prístup cez web
spusť qlcplus s parametrom -w alebo --web, a na porte 9999 (z toho istého počítača localhost:9999, z iného ip.ad.re.sa:9999) je "virtuálne pracovisko"
Veľmi som sa s tým nehral, ale snáď pochopíš čo a ako
TouchOSC
použi plugin OSC, a ďalej pokračujes zhruba ako pri inom externom vstupe - môžeš priradiť ovládacie prvky na ipade prvkom v QLC+
ArtNet
použi nejakú aplikáciu čo posiela artnet, a v QLC+ nastav artnet ako ovládanie, priraď jednotlivé kanály prvkom v QLC+
Prístup cez web
spusť qlcplus s parametrom -w alebo --web, a na porte 9999 (z toho istého počítača localhost:9999, z iného ip.ad.re.sa:9999) je "virtuálne pracovisko"
Veľmi som sa s tým nehral, ale snáď pochopíš čo a ako
TouchOSC
použi plugin OSC, a ďalej pokračujes zhruba ako pri inom externom vstupe - môžeš priradiť ovládacie prvky na ipade prvkom v QLC+
ArtNet
použi nejakú aplikáciu čo posiela artnet, a v QLC+ nastav artnet ako ovládanie, priraď jednotlivé kanály prvkom v QLC+
Chtěl jsem to zkusit přes ten Art-net, ale nemůžu najít vhodnou aplikaci na iPad.
Neexistuje ještě nějaká USB klávesnice?
Neexistuje ještě nějaká USB klávesnice?
-
Ronny
Chtěl bych se zeptat jestli lze během programu upravovat také prolínání, jako rychlost
-
janek
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Neviem presne co myslis, ale:
- pocas behu sa daju nastavovat casy fade in/fade out (do Virtual console/virtualni pracoviste) si pridaj speed dial
, v nastaveniach oznacis ktore sceny/funkcie ma ovplyvnovat, a ci ma ovplyvnovat fade in/fade out/trvanie. Okrem toho sa da nastavit externe ovladanie, bud cez midi, alebo cez osc z mobilu/tabletu.
- pre prelinanie scen v cuelist
su dve sable, ktorymi to mozes riadit manualne. takisto mozu mat externe ovladanie.
ked v speed dial
prides misou na minuty/sekundy a pod. tak koleckom sa da pridavat/uberat.
ak som neodpovedal na otazku, pripadne nieco nie je jasne, spytaj sa, pripadne to skus naformulovat presnejsie.
- pocas behu sa daju nastavovat casy fade in/fade out (do Virtual console/virtualni pracoviste) si pridaj speed dial
, v nastaveniach oznacis ktore sceny/funkcie ma ovplyvnovat, a ci ma ovplyvnovat fade in/fade out/trvanie. Okrem toho sa da nastavit externe ovladanie, bud cez midi, alebo cez osc z mobilu/tabletu.- pre prelinanie scen v cuelist
su dve sable, ktorymi to mozes riadit manualne. takisto mozu mat externe ovladanie.ked v speed dial
prides misou na minuty/sekundy a pod. tak koleckom sa da pridavat/uberat.ak som neodpovedal na otazku, pripadne nieco nie je jasne, spytaj sa, pripadne to skus naformulovat presnejsie.
Jak se dělají programy na otočné hlavy, nikdy jsem je neprogramoval.
Poraďte
Jak je děláte vy?
Poraďte
Jak je děláte vy?
-
janek
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Tu sa dostávam na tenký ľad - som viac programátor ako osvetlovač (osvetlovač som skôr z núdze cnosť ale čo už, raz sa to naučím...)
Napíšem čo sa dá robiť s QLC+ a čo s tým robím ja, potom bude na tebe si to nejako usporiadať.
Na úvod asi toľko: PAN je horizontálny pohyb (zľava doprava), každá hlava ma nejaký rozsah (napr. 540 stupňov, rôzne hlaby majú rôzny rozsah),
TILT je vertikálny pohyb (zhora dole) a zase je tam nejaký rozsah, zväčša iný ako pri PAN.
Ďalej PAN a TILT bývajú 16 bitové, t.j. zaberajú 2 DMX kanály. Jedným to nastavíš nahrubo (PAN Coarse) s presnosťou cca 2 stupne (540/256),
a druhým (PAN Fine) to doladíš. Na začiatok ti asi bude stačiť len ten prvý kanál, keď sa rozkukáš pridáš aj ten druhý.
Pozn.: keďže rozsah je viac ako 360 stupňov, niektoré polohy sa dajú dosiahnuť rôznymi spôsobmi. Treba si dávať pozor, aby si omylom nepreskočil na tú druhú,
lebo pri prechodoch ti bude hlava lietať kade tade.
Predtým než začneš, si vyskúšaj, ktoré hodnoty kam ukazujú (nastav PAN na 0, 127, 255, to isté TILT).
Základ sú scény. Urob si pár scén s kanálmi PAN, TILT, vyrob k nim tlačítka alebo chaser, a jednoduchý pohyb je na svete.
Druhý level je EFX. Klikni na tlačítko, v záložke General/Všeobecné pridaj hlavy, a v záložke Movement/pohyb nastav parametre.
Môžeš si vybrať z niekoľkých preddefinovaných pohybov - kruh, osmička, čiara,... začni napr. v strede (X, Y Offset oba na 127), a s malou šírkou
a výškou (okolo 20). Rotation ti celý vzor otočí, a start offset začne z iného uhla. vyskúšaj, je to jasne vidieť (najlepsie napr. na osmičke).
Dôležité je uvedomiť si, ze to čo je nakreslené, nie je výsledný tvar na zemi/stene, ale graf ako sa bude meniť natočenie hlavy.
Vodorovná čiara je pohyb zľava doprava, zvislá je zhora dole, šikmá je špirála, atď.
Pokiaľ máš viac hláv, tak v záložke General môžeš nastaviť
- reverse: aby niektoré hlavy išli v protismere (po tej istej dráhe)
- start offset: aby niektoré hlavy začali v inom bode
napr. ak máš 4 hlavy, daj offset 0, 90, 180, 270, ale môžeš skúsiť aj 0, 30, 60, 90 a pod.
Ked sa EFX pustí, tak nastaví intenzitu (dimmer) hlavy na to čo je uvedené v stĺpci intensity. Výhodu to má,
že tlačítkom pustíš a netreba riešiť. Ja chcem intenzity ovládať osobitne, tak tam dávam 0.
Je tam ešte pár detailov, popis nájdeš v helpe (dúfam).
Ja mám urobených pár polôh (4-5), a pár pohybov 3 druhy: čiara zvislo, čiara vodorovne, kruh, a z každého
všetky naraz, rovnomerne postupne, a rozdelené na polovice, kde jedna polovica ide naopak
Na jednom speed dial mám rýchlosť pohybov (EFX) na druhom fade in/out na polohy.
Napíšem čo sa dá robiť s QLC+ a čo s tým robím ja, potom bude na tebe si to nejako usporiadať.
Na úvod asi toľko: PAN je horizontálny pohyb (zľava doprava), každá hlava ma nejaký rozsah (napr. 540 stupňov, rôzne hlaby majú rôzny rozsah),
TILT je vertikálny pohyb (zhora dole) a zase je tam nejaký rozsah, zväčša iný ako pri PAN.
Ďalej PAN a TILT bývajú 16 bitové, t.j. zaberajú 2 DMX kanály. Jedným to nastavíš nahrubo (PAN Coarse) s presnosťou cca 2 stupne (540/256),
a druhým (PAN Fine) to doladíš. Na začiatok ti asi bude stačiť len ten prvý kanál, keď sa rozkukáš pridáš aj ten druhý.
Pozn.: keďže rozsah je viac ako 360 stupňov, niektoré polohy sa dajú dosiahnuť rôznymi spôsobmi. Treba si dávať pozor, aby si omylom nepreskočil na tú druhú,
lebo pri prechodoch ti bude hlava lietať kade tade.
Predtým než začneš, si vyskúšaj, ktoré hodnoty kam ukazujú (nastav PAN na 0, 127, 255, to isté TILT).
Základ sú scény. Urob si pár scén s kanálmi PAN, TILT, vyrob k nim tlačítka alebo chaser, a jednoduchý pohyb je na svete.
Druhý level je EFX. Klikni na tlačítko, v záložke General/Všeobecné pridaj hlavy, a v záložke Movement/pohyb nastav parametre.
Môžeš si vybrať z niekoľkých preddefinovaných pohybov - kruh, osmička, čiara,... začni napr. v strede (X, Y Offset oba na 127), a s malou šírkou
a výškou (okolo 20). Rotation ti celý vzor otočí, a start offset začne z iného uhla. vyskúšaj, je to jasne vidieť (najlepsie napr. na osmičke).
Dôležité je uvedomiť si, ze to čo je nakreslené, nie je výsledný tvar na zemi/stene, ale graf ako sa bude meniť natočenie hlavy.
Vodorovná čiara je pohyb zľava doprava, zvislá je zhora dole, šikmá je špirála, atď.
Pokiaľ máš viac hláv, tak v záložke General môžeš nastaviť
- reverse: aby niektoré hlavy išli v protismere (po tej istej dráhe)
- start offset: aby niektoré hlavy začali v inom bode
napr. ak máš 4 hlavy, daj offset 0, 90, 180, 270, ale môžeš skúsiť aj 0, 30, 60, 90 a pod.
Ked sa EFX pustí, tak nastaví intenzitu (dimmer) hlavy na to čo je uvedené v stĺpci intensity. Výhodu to má,
že tlačítkom pustíš a netreba riešiť. Ja chcem intenzity ovládať osobitne, tak tam dávam 0.
Je tam ešte pár detailov, popis nájdeš v helpe (dúfam).
Ja mám urobených pár polôh (4-5), a pár pohybov 3 druhy: čiara zvislo, čiara vodorovne, kruh, a z každého
všetky naraz, rovnomerne postupne, a rozdelené na polovice, kde jedna polovica ide naopak
Na jednom speed dial mám rýchlosť pohybov (EFX) na druhom fade in/out na polohy.
-
Fillipp
Mám problém, pokaždé, když začnu něco programovat, po chvíli mi program napíše, že přestal pracovat.
Co s tím mám dělat?
Co s tím mám dělat?
-
janek
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
verzia? system? napis co presne robis (alebo aspon zhruba) aby to padlo.
pripadne skus stiahnut beta verziu 4.7.0 ci je to lepsie: https://sourceforge.net/p/qlcplus/discu ... /62d7a2b5/
pripadne skus stiahnut beta verziu 4.7.0 ci je to lepsie: https://sourceforge.net/p/qlcplus/discu ... /62d7a2b5/