"Neco tam pust" versus OSA

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
JanciBr
Nováček fóra
Nováček fóra

Re: "Neco tam pust" versus OSA

Příspěvek od JanciBr » čtv 26. dub 2012 0:28:36

safa píše:Jasne, vezmu radio co ma barman a pripojim ho k aparatu. Splneno ?

Jinak poplatky v hospodach se urcujou tusim od repraku ... cili kdyz hospoda vypne svuj rozvod a pustim to ja do MAIN L/P tak vlastne jeste usertime ;-DD (teda pokud neberou tripasmo jako tri repraky).
No zase by jsi se mohl domluvit s rádiem, že mu budeš dělat reklamu tím, že je budeš pouštět na akcích a oni by ti mohly i ten rozhlasovej poplatek proplatit.
... mmno ze by mi nejake radio neco refundovalo ? Troufala myslenka ... zajimalo by me co si o tom mysli Maly Medved... ;-)
rádio organizátora ...... handsfree sada s FM a mobil na internetu... Frekvence bude naladěna a hraje jenom jedno rádio. Myslím, že hlouběji to už zkoumat nebudou... Nebo ne?

Hubert
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Hubert » úte 20. lis 2012 20:22:29

http://ekonomika.idnes.cz/osa-chce-po-f ... ntent=main

Tak nevím, do jaké míry to myslí vážně...
Mikrofony: AKG D5, sE 1A
PA: 2x RCF 312-A mk II
Mix: Mackie ProFx12
Master EQ: ART EQ341 (přeosazené OZ)
Kabeláž: Tasker + Neutrik
Příslušenství: Adam Hall, Millenium, ART
Co nemám a potřebuji, si půjčím.

Frenk
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Frenk » stř 21. lis 2012 12:38:44

Nechce nekdo se mnou zalozit OSS ? - Ochranny Svaz Stolarsky, budeme vybirat poplatky za drevene zidle, stoly, skrine v kancelarich, restauracich, za sezeni na lavickach v parku, po zvukarich a muzikantech za drevene reprobedny apod. :-)
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » čtv 22. lis 2012 12:55:32

Možno mám mizerné právne povedomie ale dokáže mi niekto zrozumitelne vysvetliť, prečo má majitel reštaurácie platiť autorovi za to, že jeho hostia počúvajú rádio?
Za verejné šírenie diela mu zaplatilo rádio, prečo má za to isté dostať zaplatené druhý krát?!? Kde je v tom prosím vás logika???
Podľa mňa ak už ten reštauratér má niekomu platiť, tak maximálne majiteľovi rádia! Čo na tom vidím špatne?!!
Je to to isté ako keď v samoobsluhe zaplatím za rohlík a vonku odo mňa bude pýtať mlynár poplatok lebo je tam použitá jeho múka...
To myslím každý vníma ako čistú hovadinu, prečo to autorom tak ľahko prechádza???

Dan.
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Dan. » čtv 22. lis 2012 13:33:54

A to ještě všichni platíme ty rozhlasové a televizní poplatky :evil: takže to je dalo by se říct zcela zbytečné. OSA je to prostě jen banda zlodějů.

Ragzid
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ragzid » pát 24. led 2014 10:23:58

Dovolim si ozivit toto tema, na zaklade rozhodnuti soudu by OSA a dalsi zlodeji by nemeli mit pravo vybirat desatky za "svobodnou" hudbu (zpravidla vytvorena pod Creative Commons licenci).
Vice zde:
https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/jm ... maji_narok
Každodenně kolemjdoucí amatér

okolojdouci

Příspěvek od okolojdouci » pát 24. led 2014 10:45:30

Zřejmě nastal čas opravdové revoluce !
V týhle zemi začínají převažovat příživníci.

vitek_cz
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od vitek_cz » pát 24. led 2014 12:50:14

Návštěvník píše:Možno mám mizerné právne povedomie ale dokáže mi niekto zrozumitelne vysvetliť, prečo má majitel reštaurácie platiť autorovi za to, že jeho hostia počúvajú rádio?
Za verejné šírenie diela mu zaplatilo rádio, prečo má za to isté dostať zaplatené druhý krát?!? Kde je v tom prosím vás logika???
Podľa mňa ak už ten reštauratér má niekomu platiť, tak maximálne majiteľovi rádia! Čo na tom vidím špatne?!!
Je to to isté ako keď v samoobsluhe zaplatím za rohlík a vonku odo mňa bude pýtať mlynár poplatok lebo je tam použitá jeho múka...
To myslím každý vníma ako čistú hovadinu, prečo to autorom tak ľahko prechádza???
Hele myslim, ze tato problematika je slozitejsi a to, ze to srovnavas s rohliky a mlynarem jenom poukazuje, ze jsi nad tim vice nepremital.

Uz jsem tady sice jednou narazil, kdyz jsem se snazil vyvazit jednostrannou diskuzi o autorskym poplatcich, ale jeste jednou to zkusim.

Obecne se autorske pravo tezko chrani. Dneska mam pocit, ze vsichni maji pocit, jakoby to byl majetek vsech. Proto se autori snazi chranit sve prava a majetek, jak jen muzou.

To, ze majitele kavaren a restauraci plati vicekrat, neni pravda. Musis preci rozlisovat to, jestli nekdo posloucha hudbu doma nebo ji pousti ve svem podniku, pro ucel toho, aby vydelal vice penez. Nikdo nebrani majitelum, aby si zaplatili klaviristu a ten jim tam tu hudbu hral, ze?

Takze uplne zjednodusovani a priklady typu "vyroba rohliku" na hudbu a jine umelecke obory neplati. Zaplat panbuh. Jinak bychom mohli komponovat hudbu podle predem danych matematickych vzorcu, ale nemuseli bychom resit autorske pravo. (-:

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » pát 24. led 2014 14:17:51

Nespochybňujem nároky autorov, keď autorská organizácia zistí, že bolo použite dielo autora xy, nech vymáha to čo mu právom patrí ale všetky neadresné poplatky a paušály sú obyčajné výpalníctvo ktoré s právom nemá nič spoločné.
Sami autori spochybňujú kľúče a spôsoby ich prerozdelovania.
Majitel kavárny neplatí vícekrát, to nikdo netvrdí. Majitel kavárny platí znova za to isté, za čo už zaplatilo rádio. ak by mal niekomu platiť, tak jednoznačne rádiu.

Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák » pát 24. led 2014 14:20:21

Ono by bylo užitečné, kdybychom věděli, kolik peněz ochranné svazy vybraly a kolik peněz bylo autorům poukázáno.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » pát 24. led 2014 14:24:17

Mimochodom aj preludovanie klaviristu je verejná produkcia s oznamovacou povinnosťou u OSA SOZA a spol.

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » pát 24. led 2014 14:37:22

Na slovensku bol koncom roka poprask lebo SOZA chcela vypalovať maturantov na stužkových a deti spievajúce na besiedkach ku dňu matiek.... Šéfa SOZA to stálo stoličku a ministerstvo aby ukľudnilo situáciu vyhlásilo, že za použitie "ľudových" piesní sa platiť nebude a stužková nie je verejná produkcia ...a to už kua znamená čo?!!!???
Keď tam raz zahraju Olympic, tak olympic má dostať zaplatené verejná alebo neverejná, DJ to zadrmo nerobí ani na súkromnej párty ...väčšinu ľudových piesní niekto upravoval, takže majú "autora" prečo by on nemal nárok na tantiémy

Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák » pát 24. led 2014 14:49:32

Jenom pro připomenutí - dneska je 24. ledna 2014
21. století

Opravdu je potřeba platit výpalné vždy a všude, kde si někdo prdne ?
Já prostě nevěřím na tak zvané "ochranné svazy", je to prachsprosté obelhávání lidí, nic víc.

Tvůrci si musí najít jiné formy a kanály příjmu - nechcete mi snad tvrdit, že je normální a správné platit za nákup každého nosiče výpalné, protože na něm mohou být uloženy skladby, texty, filmy, či obrazy.

To zarputilé trvání na překonaných obchodních modelech je zcela mimo současné dění.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva

Draug
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Draug » pát 21. úno 2014 16:38:57

Omlouvám se, že jsem se v tom už absolutně ztratil, ale ve snaze pomoct sestře s organizací koncertů při festivalu Jeden svět jsem si přečetl toto vlákno a už jsem toho úplně tumpachový.

Jedná se mi o jednoduchou věc: když hraje na koncertě kapela VLASTNÍ písničky, nejsou přihlášení u OSY ani nikde jinde, můžou v klidu hrát, nebo se i tak musí někde něco hlásit a platit?

maro
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od maro » pát 21. úno 2014 17:01:30

já si myslím že autor písně si ji může hrát kde chce a jak chce. a je jedno jestli je někde přihlášený nebo odhlášený :-) prostě když je něco moje tak si s tím můžu nakládat jak chci ne?
Listen... and enjoy the sound

Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“