Nazvučení haly

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
MADMAX

Re: Nazvučení haly

Příspěvek od MADMAX » pon 03. bře 2014 14:44:58

Tak nějak přemýšlím, proč nedělám takovýhle kšefty třeba já, když na to mám potřebnou techniku a dokonce bych i tušil co dělám... a už jsem na to přišel: Chtěl bych za to peníze! :D

sorry za offtopic

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » pon 03. bře 2014 14:51:33

janek: ne, na Lexiconu to zřejmě neudělá, on Lexicon neumí tak nízký delay a tuším ani feedback 0 % neumí. Opravdu to chce něco, co je k tomu určené. Buď vyspělé DSP, nebo - pokud na něj nejsou peníze, delay line controller, který jsem odkazoval. Nastavit se dá vzdálenost výkrytů i v metrech... Tu vzdálenost bych neodhadoval a raději měřil, i 2 metry jsou rozdíl...

janek
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od janek » pon 03. bře 2014 15:05:31

KamilV píše:janek: ne, na Lexiconu to zřejmě neudělá, on Lexicon neumí tak nízký delay a tuším ani feedback 0 % neumí.
Ja som kedysi (z nudze cnost, nemal som nic ine) na MX300 delayoval zvuk do videostrizne (obraz isiel cez dve strizne, zvuk len cez jednu), takze viem ze 1. vie to robit cisty delay (nejdem davat ruku do ohna ci iba mono alebo aj stereo), a 2. vie to robit aj nizke casy (vtedy cca 40 ms, posun o zhruba jednu snimku, a to je zhruba tolko co bude potrebovat).

S meranim suhlasim, to je bez debaty. Bez prepoctu na metre sa da zit.

Priznavam, ze s poriadnym DSP som na nehral, takze toto riesenie je z "nizsej ligy".

dj.para
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od dj.para » pon 03. bře 2014 16:32:58

No vzdálenost je pro mě jasná 15m tzn. podle mého propočtu 0,0433s. Ještě jsem zapomněl dodat, že druhý zpožděný pár bude zapojen na MONO. Takže buď použiju ten Lexicon MX300 nebo na "prasáka" tzn. natvrdo bez zpoždění, anebo jen jeden pár předních beden tak jak doposud. Na jinačí varianty už bohužel nezbývá čas :( řeším ještě světla atd. Premiéru a zároveň Derniér máme tuto sobotu 8. 3. 2014. Samozřejmě jsem rád za všechny komentáře a příspěvky, a budu se jimi držet pro příště. Díky moc =D>
Naposledy upravil(a) dj.para dne pon 03. bře 2014 16:57:12, celkem upraveno 1 x.

vitek_cz
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od vitek_cz » pon 03. bře 2014 16:36:30

No s tim efektem pro zpozdovani bych byl take spise opatrny. Ja jsem to kdysi take jednou zkousel pouzivat pro zpozdeni zvuku v televiznim retezci a nakonec se ukazalo, ze i kdyz jsme procesor nastavili spravne, tak zvuk pri danem zpozdeni mirne cestoval po stereo bazi. Neboli delay pro L a P kanal nebyl zcela konstantni v case a tedy zvuk byl pak degradovany. Tedy radsi bych pouzil delay pro to urceny. Nez multiefekt z nizsi tridy.

sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge » pon 03. bře 2014 16:38:22

Hele, 4,4 ms na 15 metrů - nefalíruje ti to o řád? Mě tedy pro 25°C vychází 43,3 ms...

EDIT: Když jde o jedno představení - není lepší se domluvit s někým na výpomoci/zapůjčení?
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)

dj.para
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od dj.para » pon 03. bře 2014 16:43:27

MADMAX píše:Tak nějak přemýšlím, proč nedělám takovýhle kšefty třeba já, když na to mám potřebnou techniku a dokonce bych i tušil co dělám... a už jsem na to přišel: Chtěl bych za to peníze! :D

sorry za offtopic
To chápu, jen pro vysvětlení jsem členem ochotnického divadla, to znamená alespoň u nás že, co se vydělá na vstupném, to se vrazí do aparátu, kulis, dopravy i cukrátek pro děcka a do dalších potřebných věcí a akcí. Ani herci, ani zvukař (já) a nikdo kolem z toho nemá žádné finanční ohodnocení „pouze“ dobrý pocit a možná trochu uznání.

dj.para
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od dj.para » pon 03. bře 2014 16:56:38

sledge píše:Hele, 4,4 ms na 15 metrů - nefalíruje ti to o řád? Mě tedy pro 25°C vychází 43,3 ms...

EDIT: Když jde o jedno představení - není lepší se domluvit s někým na výpomoci/zapůjčení?
Ano máš pravdu 43,3ms nevím, jak jsem k tomu předešlému přišel.
No momentálně jde o jedno představení, kde se čeká velká účast, ale v tomto sále účinkujeme tak 2-3x do roka, takže je to potřeba řešit. A ostatní zvukaři co znám tuto variantu v tomto sále nepoužívají, vesměs dechovky, nikdo divadlo. Tak je to na mě ;)

sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge » pon 03. bře 2014 17:04:01

Jasně, jsi de facto охотник (ochotník). Ale když čekáte účast, tak myslím, že by se dalo domluvit na zapůjčení nějakého procesoru - když si pořešíte případná rizika (nepravděpodobná destrukce zařízení na akci), tak celkové náklady by mohly být v řádu stokorun, klidně za nějaké DCX..... Sám říkáš, že tržba jde do aparátu atd....
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)

dj.para
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od dj.para » pon 03. bře 2014 22:48:17

Přesně tak to mám v plánu, proto mám možnost zapůjčit již zmiňovaný Procesor Lexicon MX300 a další pár aktivních beden konkrétně HK AUDIO ACTOR DX ADX112 od místní dechovky. Proto řeším, jestli mě to pomůže. A případně něco zakoupit ;)

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » úte 04. bře 2014 1:26:08

Ještě při těch výpočtech bacha na případnou vlastní latenci (tedy také zpoždění), které může být například u některých beden s DSP dost velké a mají ho i některé zesilovače a vlastně čím dál víc věcí. Tedy spíš měřit akusticky a ne metrem a spíš poslouchat, než spoléhat na výpočet, jinak ty výsledky můžou být dost zvláštní (viz chyba o řád ve výpočtu). Použití EFEKTOVÉHO zařízení moc nefandím, ono by sice mělo umět tak jednoduchou funkci levou zadní, ale museli by s tím jeho tvůrci počítat a nesmělo by to být moc složité k nastavení, jinak z toho může být zase jen efekt a to nežádoucí (viz to putování sterea). Rozhodně bych se přimlouval za zařízení pro toto použití určené a samozřejmě zpozdit jdou nejen ty bedny ve středu sálu, ale už i ty před forbínou (případně je dát ještě o něco dál) a sice proti přirozenému zvuku z podia (respektive z mikrofonu, který je blíž!), tedy procesor by měl mít čtyři výstupy. Opět ale nezapomenout na vlastní latence zařízení.

H.M.

dj.para
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od dj.para » úte 04. bře 2014 12:51:21

Zdeněk Prodance píše:Ještě při těch výpočtech bacha na případnou vlastní latenci (tedy také zpoždění), které může být například u některých beden s DSP dost velké a mají ho i některé zesilovače a vlastně čím dál víc věcí. Tedy spíš měřit akusticky a ne metrem a spíš poslouchat, než spoléhat na výpočet, jinak ty výsledky můžou být dost zvláštní (viz chyba o řád ve výpočtu). Použití EFEKTOVÉHO zařízení moc nefandím, ono by sice mělo umět tak jednoduchou funkci levou zadní, ale museli by s tím jeho tvůrci počítat a nesmělo by to být moc složité k nastavení, jinak z toho může být zase jen efekt a to nežádoucí (viz to putování sterea). Rozhodně bych se přimlouval za zařízení pro toto použití určené a samozřejmě zpozdit jdou nejen ty bedny ve středu sálu, ale už i ty před forbínou (případně je dát ještě o něco dál) a sice proti přirozenému zvuku z podia (respektive z mikrofonu, který je blíž!), tedy procesor by měl mít čtyři výstupy. Opět ale nezapomenout na vlastní latence zařízení.

H.M.
Můžete mi nějaký konkrétní doporučit? i s dvěma i se čtyřmi výstupy?

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » úte 04. bře 2014 13:31:29

Zkus si celé vlákno znovu pročíst. Tipů tady už padlo dost.
Je to prostě o tom, kolik na to seženeš financí. Ideální je nějaké slušné DSP, ale počítej s cenou 15 tis. a víc.
Za míň peněz jsem tě posílal odkaz na delay od Thomanna, není úplně levný (na to, kolik toho umí), ale při malém rozpočtu to může být to nejlevnější řešení.
Záleží, co vše využiješ. Protea 3.6SP by tě taky mohlo posloužit dobře.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » úte 04. bře 2014 13:45:31

Už tady myslím nějaké typy padaly, dneska nemá moc cenu koukat po něčem, co umí hlavně jen zpožďovat, případně zpožděné jen doupravit nějakou ekvalizací, není to ani cenově výhodné a tak půjde o normální plnohodnotné DSP se dvěma vstupy a čtyřmi výstupy (minimálně), běžně používané jako speaker processor. Těch jsou už mezi lidem zvukařským tisíce a vzhledem k tomu, že mají paměti pro různá nastavení a jdou i na různých úrovních zamknout, neměl by být velký problém si nějaký vypůjčit na tento jeden kšeft, i když asi nejlíp rovnou s "obsluhou", tedy nastavením na místě (víc nebude potřeba). Někdo v okolí to musí mít a samozřejmě bude to pro něj chvilka s jednou rukou v kapse, takže žádné velké náklady.

H.M.

Ještě jedna věc - kromě (dejme tomu časem) pořízení DSP, kde to bude automaticky jednou z funkcí, lze obvykle zavést různé zpoždění i u výstupů z digitálního mixu, takže opravdu není důvod koukat po samostatném delayi, leda by byl neodolatelně levný, ovšem bacha na nějakou vykopávku nebo ojebávku.

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » úte 04. bře 2014 13:58:12

Ten důvod u ochotníků můžou být finance. Dokážu si představit, že 15 tis. bude nedosažitelně vysoko. Je to ale podobná debata jako "drahost" digitálů. Když si člověk přepočítá, co vše v té ceně má, zjistí, že jsou digitály dost levné. Ale pro mnoho cílových skupin jsou zatím nedosažitelné...

Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“