Přechod Analog Digital

Analogové, digitální, powermixy, D.J. mixy...
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
Egestas
Uživatel
Uživatel

Přechod Analog Digital

Příspěvek od Egestas » čtv 27. bře 2014 15:09:42

Dobrý den,

nějak ve mě začala hlodat myšlenka přechodu na digital, zaujala mě myšlenka "vše v jednom" takže méně kabeláže, nemusí se tahat tolik věcí a rychlejší rozbalování a balení... chci se zeptat na vaše zkušenosti kde si polepším a kde naopak pohorším, případně co za mix zvolit do cca 120K docela mě zaujal Presonus StudioLive 32.4.2 AI a to hlavně přehledným uspořádáním, výbavou a celkove je mě tak nějak sympatické že vže je znázorněno ledkama jen efektová jednotka má display... upozorňuji že za digitalem jsem stál jen jednou a to jen jako výpomoc tak nevím co zda to co se mě líbí je obecně přednost nebo ne...

současně mám k dispozici to co mám v podpisu, s tím že mic a PA bych zachoval a rozprodal mix a efekty, maximalně si nechal ekvalizery a procesing...

takže prosím o vyjádření vašeho názoru na to co ztratím, co získám, co si nechat, co prodat, a tak podobně :D děkuji

KamilV
Uživatel
Uživatel

Re: Přechod Analog Digital

Příspěvek od KamilV » čtv 27. bře 2014 15:25:06

Hlavní problém vidím v tom, že ty levné digitály zvukově nedosáhnou na dobré analogy (např. ty Presony, Mackie DL atp...)
Jako entry level bych viděl GLD nebo raději iLive (+ srovnatelné konkurenční alternativy).
QU jsem zatím neslyšel, takže jsem ho ze své úvahy vypustil.

U Presonu počítej, že bys nadále vozil v outboardu hall, taky si chceš nechat EQ a procesing. Takže z tvého podpisu vypadnou jen 4 kompresory, to je za 120 k docela sranda :)

Sám bys asi měl cítit, že to chce buď změnu razantní, nebo žádnou.
Na indikaci ledkama bych se vybodl, čitelný display je lepší, navíc pokud jsi zvyklý z nějakého DAW...

Snažil jsem tě nabídnout pohled z druhé strany, od člověka, kterej se tahá s analogem právě proto, že jeho adekvátní digitální "brácha" stojí ranec, který se mi zatím neoplatí. A jít s nároky dolů jenom proto, že dole je to levné, dostupné, malé, lehké a rychle zapojené, se mi nejeví jako dobrý nápad.

Martin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Martin » čtv 27. bře 2014 15:40:43

opravdu je nutné zakládat nové téma?

viz
viewtopic.php?f=5&t=755
viewtopic.php?f=5&t=138
viewtopic.php?f=5&t=1424

pokud váháš, jsou k dispozici výše uvedená témata
pokud se chceš zeptat, jaký digimix do 120 tisíc, pak bys měl mít jasno
m.
administrátor, moderátor

Harman
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Harman » čtv 27. bře 2014 15:56:30

S takovým rozpočtem se dívej jinam než na Presonus....Qu, GLD, X32. Odpadnou ti starosti s párákem.

Na Qu se pro analogistu pracuje příjemně.
GLD nabízí skvělý možnosti routování a v případě potřeby rozšíření o 8in/4out není od základu výrazně drahý. Navíc má hodně fx slotů, s posledním firmware i vícepásmový kompresor ad.
Na X32 jsem byl pouze jednou. Majitel na tom jel tehdy druhou nebo třetí akci a našli jsme všechno potřebný

Zároveň se ti povede zbavit analogu snáz s párákem než bez něj.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » čtv 27. bře 2014 15:58:34

Ono nejde jen o zvukovou úroveň, ale tohle prostě není digitál z roku 2014, že se tobě líbí, že to maximálně vzhledově připomíná analog (zrovna jako ho maximálně připomínají vzhledově i levné Soundcrafty), je jenom blikající červená, že možná jedeš do tunelu s nízkým stropem. Nejhorší na tom je, že vizuální podobnost s analogem (tedy včetně naprosté absence věcí, které může mít jen digitál a jsou u něj značnou výhodou) vůbec neznamená, že to snad bude mít nějaký analogovější zvuk, znamená jen neschopnost mix vybavit stejně jako konkurence a za stejné peníze. Já jsem měl snahu rozšířit sortiment digitálních mixů i tímto směrem, také proto, že se tady často Presonus probíral a to s celkem pozitivním vyzněním. Byl to můj omyl a byli jsme velmi rádi, že jsme se jich dokázali nakonec zbavit a další brát na svoje triko na sklad nebudu. To už opravdu radši Behringerův "Midas", ten není z minulé dekády. Tím nechci naštvat nikoho, kdo Presonus má, předpokládám, že si sám vybral podle svých požadavků a je tedy spokojen také, ale něco jiného je respektovat volbu a něco jiného doporučovat. K doporučení já nevidím důvod.

H.M.

Egestas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Egestas » čtv 27. bře 2014 16:34:01

Děkuji za rady, no nejde mi konktrétně jen o ten presonus jen se mi jak píše pan Mašín líbila jeho "analogovost" to neznamená že je to moje konečná volba nebráním se žadnému jinému mixu naopak jsem rád že jste mě vyvedly z omylu a řekli že display je lepší, na mě ty ledky prostě působí robusnějším dojmem asi deformace z práce :oops:
Nejvíce mě pomohla a vrátila zpět na zem Kamilova odpověď že v podstatě tím nic nezískám ale to předpokládám platí jen u toho presonu ? Podívám se ještě i na ty AH a Soundcrafty myšlenka že bych se zbavil i toho analog páráku mě původně nenapadla...

Omlouvám se za duplicitu témat, šlo mě o výměnu konkrétního vybavení za jiné proto jsem založil nové...

Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák » čtv 27. bře 2014 17:06:24

Nejlíp, když se s někým domluvíš, nějaký současný digitální pult si půjčíš, v klidu a důkladně si jej vyzkoušíš.
Ona ta mnohokrát opakovaná "zvuková slabost" je jen jedna z věcí, které s pultem souvisí.
Já si nejvíc cením možností, které mohu využít - ale nemusím.

V celkovém kontextu i ten občas zatracovaný DL1608 udělá velký kus práce - díky slušným korekcím, výstupním EQ na každém outu a třeba přeladitelnému HPF, se dá udělat opravdu mnoho.
Nehledě na místo a hmotnost.

U dospělejších pultů pak nastupuje například routování, které je v analogu otravné a mnohdy nemožné.

Opravdu nejde o to, aby pult vypadal analogově - to je ale nutné pochopit, což jde nejlíp, když si k nějakému digitálu stoupneš a pohraješ si.

Rozpočet máš docela pěkný, vybírat z čeho je, takže jde "jen o to", dobře se rozhodnout :-)
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva

Ferda
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ferda » čtv 27. bře 2014 19:05:25

Nechci zde rozdmýchat flame war, ale všechny jmenované pulty (Presonus, Qu, GLD, X32) lehce zvukově strčí do kapsy Soundcrafty (Compact - Expresion i Performer). Dokonce tvrdím, že SC přehrají i ILive - vyzkoušeno na kolegově T112+ IDR48, který je v současné době (nejen kvůli zvuku, ale hlavně pro poruchovost) již prodaný. To vše při ceně cca 120 -130 tis. včetně stageboxu 32in/16out. V tvém případě dokonce za 77tis., pokud budeš ochoten (třeba jen dočasně) se tahat s analog. párákem.
Jediná větší nevýhoda Compactu + Expresionu je v absenci displejů nad fadery. Ty má až Performer, ovšem už za vyšší cenu (ale i větší výbavu - 80 vstupů, VCA, parametry atd.) a jsou dokonce dobře čitelné i na slunci. Ten hlavní dotykový displej je stejný jako u většiny pultů, tzn. na slunci nic moc.
Mám k dispozici SC Compact, Performer a kolega Yamahu CL5 a Performer (Yamaha a SC jdou spolu dokonce spojit pomocí Dante karet pro FOH a MON). Pokud máte někdo zájem, jsem ochoten se domluvit na vyzkoušení.

mazi
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mazi » čtv 27. bře 2014 19:40:09

Že si prihreji polívčičku. Ale za chvíli bude k dispozici Soundcraft Performer 1 se spojením ministagerack 32 sice zaplatíš 160.000,- ale budeš na tom odost lepe.
A pulty od soundcraftu hrajou velmi slusne. Mohu zapůjčit Performer i s ministageracky. A protože je vidět jak budujes, je třeba pamatovat na rozšiřitelnost. A tu jsme tady uz probírali. Stačí si vyhledat ve fóru.

exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi » čtv 27. bře 2014 20:21:36

Neni pro tebe v prvni rade zajimavejsi vymenit ty em151, nez mix?
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.

kalfar
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od kalfar » čtv 27. bře 2014 22:06:54

V dnešní době už je více znát výměna mixu, když dostane komplet mix+outboard na vysokou úroveň, bude mít de facto neomezený počet kompresorů, ekvalizérů, atd.... To se zvukem a jeho zpracováním dosti zahýbá.
Já sám se taky přimlouvám za kvalitu digitálů od Soundcraftu. Měl jsem tu čest užít si Performer na loňském RfP a byl to velmi pěkný zážitek. I když na druhou stranu si myslím, že u toho SC trochu přestřelil s cenou, ale Expression je také velmi dobrý a zvukově na stejno s Performerem.
Žijem, pijem, tancujem! Jsem velký a tvrdohlavý!

Egestas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Egestas » pát 28. bře 2014 7:29:30

před koupí bych si jej určitě půjčil a vyzkoušel, nicméně včera jsem měl v brně možnost slyšet SI performer 3 a vedle něj X32 dokonce jednu chvilku hrály současně (x32 měl výstup do SI) celou dobu jsem stál vedle zvukařů a snažil se co nejvíc pochytit, u X32 se mě libí krásně velký čitelný display kde bylo vidět opravdu vše, ale to je asi tak vše co mě na tom pultu zaujalo... oproti tomu ten soundcraft se mě libil i zvukově i ovládáním měl sice menší display a neviděl jsem tolik jeho možnosti ale korekce zabíraly krásně, efektová část po zvukové stránce se mi libila též a tak dale... samozdřejmě věřím že hodně to je i rukama přeci jen Ondra Martínek má zvuk vždy výbornej a Arakain je též zkušená kapela.

takže ten SI performer mě zaujal se zde zmiňovaných nejvíc samozřejmě si ho někde zkusím vyzkoušet ale teď kterej 1 nebo 2 ? předpokládám že je rozdíl jen v počtu analog vstupů a faderu ale dig. párák to vyřeší a jen si přepnu na jinou "banku" kanálů ?
...sice by to asi přesáhlo plánovaný rozpočet ale zase si myslím že s tímhle mixem chybu neudělám... ...a výměna auta počká :D

ad. výměna EM151 já nevím jsem s touto sestavou docela spokojený na to co dělám za kšefty a kde s kapelama hrajeme to výkonově dostačuje a celkově hraje příjemně na poslech, navíc v druhé kapele máme jako odposlechy ve zkušebně 2x RCF art 315 tak když by ty EM151 nestačily tak se to dá tímto posílit...

exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi » pát 28. bře 2014 8:32:48

Nevím, z kterého kraje jsi, ale kdyby to šlo, rád bych někdy slyšel EM151 vedle těch RCF. Já jsem od Rokycan.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.

Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák » pát 28. bře 2014 8:34:18

Jsou to EM151, nebo EM151Kit ?
Ty druhé hrají hodně, ale přeci jenom je ten d210/220 dost plechový...
Nejsem si jistý, že by Ti ART315 vedle EM151 nějak slyšitelně pomohly
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » pát 28. bře 2014 9:21:05

Nepomohly, "posilovat" aparát hromaděním "slabých" beden není dobrá cesta. Víc než výkon se posilují interference mezi boxy.

Odpovědět

Zpět na „Mixážní pulty“