Návrh mixážního pultu
-
- Reklama
-
Bart007
Návrh mixážního pultu
Zdravím,
protože se blíží rozdělování bakalářských prací a moje touha je něco nejen navrhnout ale také postavit, rozhodl jsem se pro mix pult, který by byl naprosto použitelný v praxi. Přiznám se, že to bude můj první velký mix, proto zde žádám o rady a pomoc. Na internetu se dají samozřejmě mixy koupit, někdy i poměrně za pakatel, ale nemusím vysvětlovat ten pocit z vlastní, určitě povedené, práce. Dost všeho. K věci.
Koncept bude analogový. Pro představu nastíním pár konstrukčních zásad, které budu dodržovat:
1 - kvalitní součástková základna.
Prvně postavím základní obvody, které budou " vymazlené" a poté, podle financí, budu mix rozšiřovat o více vstupů. Nikde nebude ubráno
na kvalitě, snaha by pak byla k ničemu.
2 - Přehlednost.
Vrchní panel bych si chtěl nechat vyrobit, ale to předbíhám. Důležitý bude celkový dojem, přehlednost, pohodlí při obsluze.
3 - Bez digitálu.
Neplánuji žádné interní efektové procesory. Takový, aby byl perfektní pravděpodobně neudělám, takže ztráta času. Samozřejmostí budou
efektové návraty, kam se bude dát vše zapojit.
Co mi ale pořád shází je mnoho let za pultem, mnoho povedených akcí a zkušeností s audio technikou. Proto prosím o pomoc ty, kteří toto mají a jsou mi ochotni napsat svoje názory. Jednoduše řečeno, představte si, že si stavíte svůj mix, tak co byste tam dali, co byste tam určitě nedali, na co klást největší důraz, co nenabízí žádný výrobce ale přitom by to nebylo špatné atd.
Potřebuji postavit něco, co se bude lišit tím, že zde budou jen potřebné věci, ale kvalitně a důmyslně provedené. Nechci dojít k tomu, že postavím stejný mix jako každý druhý, nehledě na to, že by mě u komise sežrali, že jsem vlastně nic nevymyslel.
Těším se na reakce, ať už jsou jakékoli.
protože se blíží rozdělování bakalářských prací a moje touha je něco nejen navrhnout ale také postavit, rozhodl jsem se pro mix pult, který by byl naprosto použitelný v praxi. Přiznám se, že to bude můj první velký mix, proto zde žádám o rady a pomoc. Na internetu se dají samozřejmě mixy koupit, někdy i poměrně za pakatel, ale nemusím vysvětlovat ten pocit z vlastní, určitě povedené, práce. Dost všeho. K věci.
Koncept bude analogový. Pro představu nastíním pár konstrukčních zásad, které budu dodržovat:
1 - kvalitní součástková základna.
Prvně postavím základní obvody, které budou " vymazlené" a poté, podle financí, budu mix rozšiřovat o více vstupů. Nikde nebude ubráno
na kvalitě, snaha by pak byla k ničemu.
2 - Přehlednost.
Vrchní panel bych si chtěl nechat vyrobit, ale to předbíhám. Důležitý bude celkový dojem, přehlednost, pohodlí při obsluze.
3 - Bez digitálu.
Neplánuji žádné interní efektové procesory. Takový, aby byl perfektní pravděpodobně neudělám, takže ztráta času. Samozřejmostí budou
efektové návraty, kam se bude dát vše zapojit.
Co mi ale pořád shází je mnoho let za pultem, mnoho povedených akcí a zkušeností s audio technikou. Proto prosím o pomoc ty, kteří toto mají a jsou mi ochotni napsat svoje názory. Jednoduše řečeno, představte si, že si stavíte svůj mix, tak co byste tam dali, co byste tam určitě nedali, na co klást největší důraz, co nenabízí žádný výrobce ale přitom by to nebylo špatné atd.
Potřebuji postavit něco, co se bude lišit tím, že zde budou jen potřebné věci, ale kvalitně a důmyslně provedené. Nechci dojít k tomu, že postavím stejný mix jako každý druhý, nehledě na to, že by mě u komise sežrali, že jsem vlastně nic nevymyslel.
Těším se na reakce, ať už jsou jakékoli.
-
Honza
Re: Návrh mixážního pultu
Ahoj, možná by se neškodilo zaregistrovat nebo uvést kontaktní údaje. Jestli celou problematiku chceš řešit v tomhle vlákně tak to bude na kilometry příspěvků a nepřehledné.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Takže stačí přijít s něčím geniálním, co ještě nikoho v žádné kategorii nenapadlo a ještě to umět s minimálním rozpočtem vyrobit ? Jaké "malé mixy" jsi zatím stavěl ?
H.M.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Tyvogo, nadšení ti teda nechybí a plně chápu touhu udělat něco fakt pořádného a bez kompromisů. Ale zpátky na stromy a nohy pevně na zem. Opravdu dobrý analogový pult bez kompromisů začíná ve statisícových částkáck, a to se vyrábí továrně, obvody jsou nakupovány za velkoodběratelské ceny a náklady na návrh je rozpuštěn v tisícových výrobních sériích. Myslím, že jen postavit jeden strip channel z dobrých součástek, vyřešit napájení, odstínění a rozumnou krabici sežere v domácích podmínách víc, než bys dal za mixpult použitelný v okresní lize.
Respektive, kdyby to bylo možné, máme tu tlačenici malých výrobců špičkových zařízení za rozumnou cenu.
Respektive, kdyby to bylo možné, máme tu tlačenici malých výrobců špičkových zařízení za rozumnou cenu.
Dělám, co mě baví.
Prodám ti na součástky Allen Heath 2421, můžeš ho okopírovat s menším počtem vstupů, zato s více Auxy pro monitory. Kvalita koncepce je vysoká, ale počet monitorů (1) dnes bídný.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Všelijakých drobných i podstatnějších vylepšení se dá navrhnout dost, ale jednak to bude vždycky jen relativní (proti mixům, které to nemají, ovšem nějaké to jistě mít budou) a pak s tím porostou rozměry, složitost a cena. S tím vším dohromady praktická nerealizovatelnost v domácích podmínkách. Chce to si dát reálný cíl, tedy rozměr mixu a směr zlepšení proti nějakému modelu, řadě, kategorii. Třeba skončíš jen channel stripem, ale bude opravdu zajímavý. Například to bude poháněné solárem s baterkou anebo osazeno pouze diskrétními součástkami a s napájecím napětím jaké mívaly koncové zesilovače osciloskopů (má to smysl a dělá se to).
H.M.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
Třeba minimální mix pro Hendrixe: zpěv, kytara, basa, kopák, rytm., 2x overhead, to do tří odposlechových cest, 1 dozvuk, kompresor na každém vstupu. Práce jak na kostele.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
-
Bart007
Někdo staví modely železnice, někdo obrovskou papírovou loď. Když jsi to spočítám časově, tak to taky není zrovna levné. Nepočítám s tím, že to postavím za měsíc ani půl roku. Při škole to moc ani nejde, ale berte to jako papírovou loď, která ale jednou k něčemu bude. Prvně navrhnu jeden channel strip a pak je budu postupem času kopírovat. Prostě to chci zkusit, klidně se spálit ale zkusit. Díky
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Přemejšlím a napadá mne, že v současnosti asi chybí na trhu spíš malý cenově dostupný (cca 3-4k) mix, který by měl symetrické výstupy (něco jako byl SC Notepad 124). A vůbec pak s funkcemi pultů dospělejších).
Ono se moc dalšího vymýšlet nedá, takže to bude vždy hodně podobné.
Takže něco ve stylu
- 4 mic/line vstupy, 4 stereo line vstupy, EFX return
- ke každému vstupu HPF, PAD, Gain, Phantom, 3p EQ s laditelnými středy, 2xAUX (PRE/POST), 1xEFX, PAN, SOLO/PFL, indikace signálu, MUTE, 100mm fader
- na výstupu klidně GEQ, indikace vybuzení, mastery pro AUX i LR, CR (z SOLO/PFL + AUX + LR)
- symetrické výstupy pro LR na XLR, AUX klidně TRS
- můžeš doplnit Inserty na vstupech AUXech i LR, výstup a vstup CINCH pro nahrávání, vstup pro TB mikrofon, atd.
Pro motivaci, tak trochu se tomu blíží třeba tahle Yamaha:
http://www.thomann.de/cz/yamaha_mg10.htm
EDIT: Ha, tak už se objevili i u nás
http://www.audiotek.cz/product-61514-yamaha-mg10
a spíš to vystihuje tento pult
http://www.audiotek.cz/product-61515-yamaha-mg12
Ono se moc dalšího vymýšlet nedá, takže to bude vždy hodně podobné.
Takže něco ve stylu
- 4 mic/line vstupy, 4 stereo line vstupy, EFX return
- ke každému vstupu HPF, PAD, Gain, Phantom, 3p EQ s laditelnými středy, 2xAUX (PRE/POST), 1xEFX, PAN, SOLO/PFL, indikace signálu, MUTE, 100mm fader
- na výstupu klidně GEQ, indikace vybuzení, mastery pro AUX i LR, CR (z SOLO/PFL + AUX + LR)
- symetrické výstupy pro LR na XLR, AUX klidně TRS
- můžeš doplnit Inserty na vstupech AUXech i LR, výstup a vstup CINCH pro nahrávání, vstup pro TB mikrofon, atd.
Pro motivaci, tak trochu se tomu blíží třeba tahle Yamaha:
http://www.thomann.de/cz/yamaha_mg10.htm
EDIT: Ha, tak už se objevili i u nás
http://www.audiotek.cz/product-61514-yamaha-mg10
a spíš to vystihuje tento pult
http://www.audiotek.cz/product-61515-yamaha-mg12
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Barte, až nastuduješ nejprve nějaké primitivní mixpultíky, tak poměrně slušnou referencí na promáklou konstrukci v analogu je například tento bazmek:
http://apb-dynasonics.com/products/Prod ... House.html (no a pak jsou zde ještě vyšší, opravdu "Live" pulty.)
Stáhni si na této stránce i "blokáč". Pak již jen zbývá najít a naučit se obvodová zapojení v těch jednotlivých obdélníčcích. K tomu nějakou tu "bichli" o teorii zapojení obvodů s operačními zesilovači, předpokládám samozřejmě i odpovídající znalosti elektronických obvodů obecně, včetně logických obvodů.
Zkus si stáhnout ročník 2001 časopisu "Stavebnice a konstrukce Amatérské rádio, kde vycházel rozsáhlý seriál Alana Krause o stavbě profi mixpultu. Je to velmi poučné a myslím, že většina z nás na této škole odrostla. Lze i říci, že do nástupu digitálních mixů se na této koncepci nic zásadního nezměnilo, lišily se pouze počty prvků, vstupů, výstupů. U ještě vyspěleších mašin přibyly na místě pasivních faderů VCA obvody, aby bylo možné realizovat grupování řídícím napětím. A dalo by se pokračovat. Takže až ti bude 50, tak možná s něčím analogovým a vychytaným, v naprosto digitálním zvukařském světě, přijdeš.
Zámečnickou dílnu s odpovídajícím vybavením doma v garáži zajisté již máš.
http://apb-dynasonics.com/products/Prod ... House.html (no a pak jsou zde ještě vyšší, opravdu "Live" pulty.)
Stáhni si na této stránce i "blokáč". Pak již jen zbývá najít a naučit se obvodová zapojení v těch jednotlivých obdélníčcích. K tomu nějakou tu "bichli" o teorii zapojení obvodů s operačními zesilovači, předpokládám samozřejmě i odpovídající znalosti elektronických obvodů obecně, včetně logických obvodů.
Zkus si stáhnout ročník 2001 časopisu "Stavebnice a konstrukce Amatérské rádio, kde vycházel rozsáhlý seriál Alana Krause o stavbě profi mixpultu. Je to velmi poučné a myslím, že většina z nás na této škole odrostla. Lze i říci, že do nástupu digitálních mixů se na této koncepci nic zásadního nezměnilo, lišily se pouze počty prvků, vstupů, výstupů. U ještě vyspěleších mašin přibyly na místě pasivních faderů VCA obvody, aby bylo možné realizovat grupování řídícím napětím. A dalo by se pokračovat. Takže až ti bude 50, tak možná s něčím analogovým a vychytaným, v naprosto digitálním zvukařském světě, přijdeš.
Zámečnickou dílnu s odpovídajícím vybavením doma v garáži zajisté již máš.
-
MADMAX
skláním se před Tvou odvahou i entuziasmem, ale ruku na srdce: jsi v situaci člověka, který se v roce 1970 rozhodl napsat diplomovou práci na téma parní lokomotiva - ale taková, aby měla jen tu užitečnou výbavu a byla vymazlená... nemáš pocit, že co se dalo, už před Tebou vymysleli Rupert Neve, David Deardent a podobní chytří pánové? A navíc, i kdyby jsi přišel na nějaká nová, geniální obvodová řešení, nemáš pocit, že znovuvynalézáš něco, co už tu bylo a co se sice momentálně ještě používá, ale nevyhnutelně to je a bude stále více na ústupu??? Proč se tím vlastně zabývat, chápeš? Samozřejmě můžeš fandit analogové technice, já jí fandím taky - ale ona nepochybně již začíná patřit do historie...
-
Bart007
Nemůžu nic než souhlasit. Ale přesto to beru jako něco, co bych chtěl zvládnout dát do kupy a používat. Nehodlám vše znovuobjevovat. Chci dát dohromady to dobré, co se hodí a spojit to v jeden dobrý mix, který vydrží mnoho let. Digitál má nespočet výhod o to zajímavější je analog. Nechci dospět k tomu, že budu vypadat jako zatvrzelý odpůrce digitálu, taky už jsem viděl digitální pult, dokonce jsem měl možnost si na něj i něco nahrát a upravovat. Veškeré editace jsou jednoduché a dají se dělat oproti analogu kouzla.
Jen to berte jako stav zapálení si takovou věc postavit a prosím o názory, co se Vám na mixech nejvíce hodí. Takový a takový rozsah EQ, indikace ledkami vs ručková měřidla atd. Jako když si řeknete, tohle by se mi hodilo, ale ouha, já to tu nemám.
Chápu Vaše názory, že jsou to kroky zpátky, přesto prosím o pomoc.
Díky
Jen to berte jako stav zapálení si takovou věc postavit a prosím o názory, co se Vám na mixech nejvíce hodí. Takový a takový rozsah EQ, indikace ledkami vs ručková měřidla atd. Jako když si řeknete, tohle by se mi hodilo, ale ouha, já to tu nemám.
Chápu Vaše názory, že jsou to kroky zpátky, přesto prosím o pomoc.
Díky
Hodilo by se, kdyby jsi mel na kazde savli kompresor a gate, laditelny HPF, 4x parametricky EQ, moznost to vse ukladat do pameti, na vystupech graficky ekvalizer, moznost zpozdovat vystupy.
Nechces venovat energii necemu, co by se dalo vyuzit pro sirsi verejnost.
Ja kdybych to umel a mel cas, tak bych se venoval vyvoji sofistikovanemu kontroleru, ktery by se dal vyuzit pro audio postprodukci nebo live. Idealne modularni (jak fadery, tak aux a dalsi veci). Neco jako od Avidu S6.
http://www.avid.com/US/products/avid-s6
Ale aby Te to nestalo pres pul milionu.
Nechces venovat energii necemu, co by se dalo vyuzit pro sirsi verejnost.
Ja kdybych to umel a mel cas, tak bych se venoval vyvoji sofistikovanemu kontroleru, ktery by se dal vyuzit pro audio postprodukci nebo live. Idealne modularni (jak fadery, tak aux a dalsi veci). Neco jako od Avidu S6.
http://www.avid.com/US/products/avid-s6
Ale aby Te to nestalo pres pul milionu.
Barte, nic ve zlém, na rovinu a na tvrdo: Na to ti tu prdíme.
Nikdo z nás pravděpodobně nebude mít čas a náladu ti sáhodlouze vysvětlovat mraky postřehů, aby jsi sám stejně nakonec došel k závěru, že je už jen málo co zbytečného, jako tento tvůj konkrétní a momentální naivní idealismus. Až se prokoušeš trochu více těmi základy, dojde ti to.
Ale plně schvalujeme, že se s tím chceš hlouběji v rámci vlastního samostudia seznámit. Jestli je to do školy, tak určitě profesor ocení, že jsi se v příslušných obvodech dostatečně zorientoval. Digitální mixpulty nahrazují ty analogové právě z důvodu, že již není starou analogovou koncepci za přijatelných nákladů a rozměrů jak vylepšit co do komfortu funkcí. Až se u nich pokoří i meta "dokonale analogového" zvuku i podobné spolehlivosti (u analogu výpadek jedné či více šavlí neohrozí natolik produkci), začnou mizet velké analogové pulty z live produkcí ještě mnohem rychleji.
Ale plně schvalujeme, že se s tím chceš hlouběji v rámci vlastního samostudia seznámit. Jestli je to do školy, tak určitě profesor ocení, že jsi se v příslušných obvodech dostatečně zorientoval. Digitální mixpulty nahrazují ty analogové právě z důvodu, že již není starou analogovou koncepci za přijatelných nákladů a rozměrů jak vylepšit co do komfortu funkcí. Až se u nich pokoří i meta "dokonale analogového" zvuku i podobné spolehlivosti (u analogu výpadek jedné či více šavlí neohrozí natolik produkci), začnou mizet velké analogové pulty z live produkcí ještě mnohem rychleji.
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Pod to se podepisuji. Určitě lze postavit lepší analog, než jsou na trhu, ale bude to za násobek peněz a úsilí ve vývoji. Mistři v oboru mají hezkých pár desetiletí náskok, to nesmažeš. Buď se tomu budeš věnovat naplno po zbytek života, než dosáhneš obdobné kvality, nebo postavíš něco, co se bude smět porovnávat se snadno dostupnými pulty a bez záruky.Ota píše:Digitální mixpulty nahrazují ty analogové právě z důvodu, že již není starou analogovou koncepci za přijatelných nákladů a rozměrů jak vylepšit co do komfortu funkcí.
Dělám, co mě baví.