Yamaha P7000 + 2x Yamaha S112V - jaký zvolit subbas?

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Tajak
Nováček fóra
Nováček fóra

Yamaha P7000 + 2x Yamaha S112V - jaký zvolit subbas?

Příspěvek od Tajak »

Zdravím,

chtěl jsem se vyhnout založení nového threadu, ale je to pro mne tak specifická otázka, že jsem nenalezl odpověď v podobných diskuzích. Nejsem v tomto poli příliš kovaný, a tak velmi ocením případné rady, tipy, zkušenosti od těch, co prostě ví a rádi se podělí.

Před časem jsem si pořídil malý zvukový systém - zesilovač "Yamaha P7000" a k tomu pár repro stejné značky "S112V". Byl to nákup z druhé ruky, snažil jsem se jít určitou střední cestou, poměr cena/výkon (pro moje potřeby). Tato sestava slouží k občasnému ozvučení domácích parties (chcete-li, večírků) pro max. desítky lidí. Vše je ok, jen mi tam prostě schází hutnější spodek, pořádný bass. A to je otázka, kterou momentálně řeším - jak co nejefektivněji rozšířit takovýto systém? Zvolit pasivní / aktivní subbas? Jak výkonný? Borec, od kterého mám ty dvě S112V mi doporučil to rozšířit o 2x pasivní subbas s tím, že to utáhne ten zesilovač P7000 - co myslíte? Nebo by bohatě stačil 1 kus aktivního subbasu? Trochu se v tom motám... Rád bych se vešel do 10 tis., ideálně.

Zde jsou technické specifikace pro P7000 a S112V:
http://mcauleyplace.ie/content/files/Ya ... lifier.pdf
http://usa.yamaha.com/products/live_sou ... mode=model

Díky za případné reakce
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Re: Yamaha P7000 + 2x Yamaha S112V - jaký zvolit subbas?

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

No, borec je zřejmě se vším snadno hotov - které dva pasivní suby (s pasivními výhybkami...) si máš do deseti tisíc koupit, to už neporadil ? Tu zlatou střední cestu jsi našel ty (ačkoli nejsi jak sám říkáš zrovna kovaný) anebo spíš on ?
Pravda je, že zesilovač je na ty dva satelity zbytečně silný, tedy "má rezervu", jenže dostat ji tam, kde by byla potřeba (teď to basy nehraje v podstatě žádné) vůbec není tak prosté a laciné. Asi bys dopadl lépe, zbavit se satelitů s jednou 12" a pořídit cosi většího, co by bylo opravdu fulrange, to se zřejmě jeté do PŘÍPLATKU 10 000Kč vejít musí. Typicky bedny 2x15+driver.
Aktivní sub do deseti je podobná chiméra jako ty dva pasivní - těžko budeš shánět něco i jen vzdáleně adekvátního tomu zesilovači.

H.M.
Tajak
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Tajak »

Díky za odpověď.

Ano, borec poradil dva pasivní suby s pas. výhybkami, ale o ceně jsme se nebavili, to říkám pouze já, do čeho bych se rád vešel (strop je max. 15 tis.), o konkrétním typu nepadla řeč. Co se týče toho aktivu, doporučil mi konkrétně tento (sám ho používal): Behringer B1800 PRO ... ano, vím, že Behringer vyrábí low-end, ale na druhou stranu jsem četl, že tato řada subů je ok v poměru k ceně (možná by stačila 15, nebo dokonce 12 palcová verze?). Jinak, ty obě Yamahy S112 jsem koupil dohromady za 8 tis., P7000 za 9 tis. - pro informaci. Mně se líbí, jak ty S112 hrají - jen kdyby tam bylo více bassu a už to neřeším - mám rád elektronickou hudbu a tam je dobrý bass obzvláště potřebný a naopak, když schází, je to velmi negativně znát na prožitku.

Zeptám se na dvě možnosti.

1) Rozhodnu se ponechat 2x S112V + P7000 a koupím 1x aktivní sub do 15 tis. : ideálně bych rád nakupoval vše použité, abych se dostal na kvalitnější komponenty, které za tyto peníze v novém ani vzdáleně nezahlédnu. Po jak "velikém" subbasu bych se měl poohlížet a které jsou kvalitní značky?

2) Prodám 2x S112V za 8 tis. + 15 tis.= cca 23 tis.(max!, ideálně pod 20) : koupím tedy 2x15 bedny, které mají i driver - bude hrát ta P7000 dostatečně i do těch hloubek? A opět - nějaká prověřená značka, do které bych mohl jít?

Moc díky za čas a rady.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Nevěř všemu co kdo napíše a hlavně nevěř tomu, že budeš moci k 12" satelitům s dosti silným zesilovačem dát 12" suby. Standard jsou 18" a zesilovač stejně silný - minimálně. Asi by to ještě šlo s 15", ovšem nároky na zesilovač tím porostou. Navíc je tady ten problém s výhybkou - sub s pasivní výhybkou není nic bezproblémového a vyrábějí se minimálně.
Vzhledem k tomu, že se těžko radí co shánět jetého (mezi jetými věcmi jsou obrovské rozdíly ve stavu) a za těch 15 ti podle mne nikdo nic slušného nabízet nebude, bych to viděl spíš na prodej beden, to by mělo jít celkem bez problému a pořízení dvou větších, které nebudou potřebovat ani další bedny, ani další výhybky ani další zesilovač. Jak už jsem psal, 2x15"+driver. Zesilovač samozřejmě bude hrát do hloubek - proč by nehrál ? Přece jsi k němu chtěl připojovat ještě pasivní suby. Tady jsou nějaké ukázky, po jakém druhu bedny bys měl koukat:

http://eshop.prodance.cz/arx215/d-98577/

http://eshop.prodance.cz/s525/d-97962/

http://eshop.prodance.cz/sv152/d-96076/

http://eshop.prodance.cz/v45/d-98607/

H.M.
MADMAX

Příspěvek od MADMAX »

Nerad Hubertovi odporuju, ale: kvalitnější kompakty s 15" půjdou jistě frekvenčně o dost níž, než stávající Yamahy. Na druhou stranu to dle mého názoru nebude řešení, které by se podáním spodní části spektra vyrovnalo kombinaci satelit + subwoofer, to za prvé, za druhé si myslím, že dnes je problém cokoli prodat, takže pokud se budeš chtít rychle zbavit S112V a koupit něco jiného, nejspíš na tom něco "provaříš".

Já bych si dovolil doporučit dvě varianty: 1) koupit další, klidně o něco slabší zesilovač a použít jej na stávající kompakty, dále koupit aktivní crossover (např. RANE AC22) a stávající zesilovač použít na buzení subwooferů - rozhodně bych volil 18", např. MEGATON nebo RCF.
2) Koupit aktivní subwoofery s 18" a s vestavěnou výhybkou, z ní budit stávající zesilovač a satelity. Bohužel ani v jednom případě to nebude investice do 15.000,- , s tím se prostě budeš muset smířit. Každá legrace něco stojí....
Tajak
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od Tajak »

Ahoj, díky za reakce.

Silně přemýšlím nad tím, že zkusím upgrade, který zmiňuje "Zdeněk Prodance" - prodám S112V a pořídím pár "Mackie S525". Opravdu do toho nechci sypat tolik peněz, nehodlám si tím vydělávat - čistě jen pro zábavu. Slyšel někdo v reálu?
Věřím, že v tom pro mne bude znatelně slyšitelný posun... A když to stále nebude ono, v další fázi bych k tomu začal řešit i nějaký ten subbas - uvidí se.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

V zásadě je samozřejmě kompletní sestava se suby a výhybkou a dalším zesilovačem lepší, ale vycházel jsem z rozpočtu anebo aspoň maximální blízkosti a pak taky z udávané velikosti akce - desítky lidí jdou ještě ozvučit bez subu, pokud budou bedny dost velké, s dost velkou plochou membrány (nejde o 15", ale 2x15") a nízko laděné. Jednoduchost a blbovzdornost takového řešení je bonus navíc. Běžně 2x15+driver nenabízím a spíš je lidem vymlouvám, ale kvůli něčemu existují. Skoro určitě dáme něco z těch levných i na demo 7, aby si šlo poslechnout, co to ještě umí a co už ne, na internetu to úplně objasnit nejde.

H.M.
Odpovědět

Zpět na „Repro“