Aktuální a budoucí pásma pro bezdráty?

Dynamické, kondenzátorové, zpěvové, nástrojové, bezdrátové...
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Aktuální a budoucí pásma pro bezdráty?

Příspěvek od blaha »

Takže je to tu, článek 9
a ještě odkaz na to odříznutí pásem h a i (někdy po 31.12.2016)
http://www.ctu.cz/cs/download/plan-vyuz ... 012-11.pdf

g 470–694 MHz 50 mW
h 694–786 MHz 50 mW - tady už si nechávají prostor na bloknutí
i 786–789 MHz 12 mW - tady už si nechávají prostor na bloknutí, a slabej výkon
j1 823–826 MHz 20 mW; pro mikrofony nošené na těle 50 mW 200 kHz
j2 826–832 MHz 100 mW 200 kHz
k 863–865 MHz 10 mW
l 1785–1800 MHz 20 mW; pro mikrofony nošené na těle 50 mW

výkonově použitelné jsou tedy g, j1, j2 a l
h a i můžou být za 2 roky fuč

já už teď snad konečně řeším výměnu střev v těch našich mikrofonech, takže jdu u AKG WMS450 na střeva WMS470 500-530MHz (tam nemám žádnou TV) a k Shure PG24e dokoupím jeden BP a ten mám 674-686MHz (a to jsem přesně mezi TV 666 a 690MHz).
Otázkou je, kam se přestěhují ty dva TV kanály co mám nad 694MHz, ale jsou jen dva tak by to mohlo dát :D .
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
B.R. Sound

Příspěvek od B.R. Sound »

Mám několik souprav 781.755MHz a 788.25MHZ, to je ještě letos možné používat ?
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Jo, je, pokud to seříznou, tak asi od roku 2016.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Pelish

Příspěvek od Pelish »

Zdravím,
rád bych poprosil o radu, zda jsem vše načetl dobře a zda mé řešení dává smysl. Rád bych si pořídil jak bezdrátový nástrojový systém, tak do budoucna in-ear monitoring. Trochu problém je, že hrajeme různé akce a tedy i festivaly, kde jsou třeba tři scény a tedy předpoklad mnoha bezdrátových zařízení. Za celou srandu nechci zaplatit extrémně moc, ale beru, že na moje použití to určitou investici potřebuje.

Na základě výše uvedeného jsem došel k Sennheiser EW 172 G3 / G-Band tedy laditelný 566 - 608 MHz

Dle mého by nemělo hrozit zrušení pásma (alespoň není avizováno) oproti C-Band (734 – 776 MHz). Máte s tímto někdo zkušenosti? Případně má to nějaká jiná úskalí?

Předně děkuji za informace
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

V podstatě je v poho cokoliv mezi 470-694MHz.

úskalí tu jsou TV pásma, tzn. projít si kde je asi tak pravděpodobné že se budeš vyskytovat a jaké tam jsou TV vysílače a v jakých pásmech (třeba na digitalnitelevize.cz). TV pásmo pak zabírá 8MHz šířky.

Pokud budeš mit připojeno na pódiu není až tak rozhodující výkon, většina levnějších sad má kolam 8-10mW, možné maximum je pak 50mW.
Poměrně dobrý poměr cena/výkon nabízejí sady Mipro (kolem 30mW), ale pokud by šlo o zpěv asi nemají dost kvalitní mic. vložku, u BP to neva. Druhým úskalím je pak u nás nabízené pásmo 692-cca 710MHz, ale to už se snad taky řeší, alespoň já mám teď objednány 2 sady v pásmu 6B (někde kolem 650MHz).

U IE pak jsou hlavním bodem sluchátka, ty se ale naštěstí dají vyměnit.
Pelish

Příspěvek od Pelish »

Předně děkuji za velmi rychlou odpověď. Každopádně mi přijde děsivý že můžu rušit TV, resp. že TV může rušit mě (a to ne jen interferencemi ale že je povolené vysílání bezdrátových mikrofonů přímo v TV pásmu.). Budu li tedy předpokládat že nějaký kanál mi vezme TV vysílání, pak některé kanály budou využívat na jiné stagi, tak kolik bych měl od své vysílačky požadovat kanálů, abych měl v zásadě jistotu že se tam nějak vejdu? To je asi taky těžké říct, když může každý používat jiné pásmo. Také tuším že se dneska běžně používají bezdráty pro řešení osvětlení, ale ani tam nevím v jakém pásmu to běžně osvětlovači mají. Nemáte s tám někdo zkušenosti? Nebo alespoň co za pásmo se nejběžněji používá?

Děkuji
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

TV ty rušit nebudeš, spíš naopak, ale nebude to, že by jsi chytal TV vysílání, jen bordel. Jinak je tam psaný, že používat můžeš, ale nesmíš rušit.

Světlušky a DMX pokud vím fungují, když už bezdrátově, tak na počítačových frekvencích, tzn. 2,4GHz nebo možná i 5GHz, takže to ti neva.

Pokud by jsi chtěl co nejspolehlivější, tak je to digitál, ale to asi nezaplatíš.

Takže nezbývá než najít něco s rozsahem přes 20MHz, Mipro má tuším 24MHz, AKG WMS470 má 30Mhz, ostatní netuším.
Jsou i sady, které mají skenování pásem.
TV pásmo ti zabere 8MHz (4 nahoru a 4 dolu), takže ideálně si najít kde se budeš pohybovat nejčastěji, na kterých kanálech tam vysílají TV, třeba si to i čmárnout do tabulky a vybrat co bude ovlivněno nejméně.
Ostatní bezdráty, no zasahovat můžou, ale když to vezmeš laicky, tak slyšitelné audiopásmo má rozsah 20kHz, vzorkování nebude asi víc než těch 48kHz, tak i s dostatečnou rezervou by měl distanc 200MHz bohatě stačit.
Takže když vezmu horší scénář: rozsah tvého bezdrátu 24MHz, do toho ti zasáhnou 2 TV kanály (2x8MHz), zbude ti 8MHz, děleno 200kHz, teoreticky tam naskládáš 40 systémů.
Pochopitelně tak jednoduché to není, jsou tam další faktory, interference, odrazy, atd.
exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi »

Jestli na to dobře koukám, tak 863MHz je furt povoleno?
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
Pelish

Příspěvek od Pelish »

Exxxi: 863–865 MHz Provozování akustických aplikací je možné podle VO-R/10/04.2012-7.

blaha: Děkuji za vyčerpávající odpověď. Nakonec jsem se rozhodly pro Sennheiser EW 172 G3 v pásmu B tedy 626 - 668 MHz. Myslím že se do těch 42Mhz se musim vejít, i kdybych nechtěl. Zároveň v místech, kde se pohybuji nejčastěji se v tomto pásmu nevyskytuje žádné TV vysílání.

Dám report až budu mít nějaké praktické zkušenosti. V každém případě ještě jednou díky za pomoc.
Pelish

Příspěvek od Pelish »

Tak jen v rychlosti slíbený report:
Odehrál jsem na zmíněný bezdrátový set tři koncerty, přičemž dva byly festivaly v otevřeném prostoru, jeden uvnitř budovy. První festival byl navíc o třech stageích, tedy zde byla relativně šance že se s něčím mohu potkat. Ani v jednom případě jsem ale neměl problém. Vždy jsem jen proskenoval prostředí a vždy mi to nalezlo banku s 12 volnými kanály. Použil jsem první kanál, a bylo.

Myslím tedy, že můžu jen doporučit.

Ještě jednou díky za rady!
Izzy Cooper
Nováček fóra
Nováček fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Izzy Cooper »

Jsem rád, že jsem před pár lety pořídil Shure SLX 4 (702-728MHz), uvidíme co vymyslí v příštích letech. Zatím to vypadá na problém spíše pro levnější sady AKG atd.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Pokud ti to za rok neskrouhnou na 694MHz.
siba

Příspěvek od siba »

Zdravím všechny,
mám dotaz ohledně bezdrátového mikrofonu, respektive jeho vysílacího a přijímacího pásma.
Asi před 5lety jsem pořídil sadu Shure Beta bezdrát v ceně kolem 16k a bohužel při přechodu na digitalizaci jsem se dostal do zakázaného pásma, moje sada se ladí v pásmu 800-820MHz.
Můj dotaz - lze změnit nějakým způsobem v přijímači i vysílači frekvence a přeladit do povoleného pásma?
Co třeba nějaký radioamatér, nebo někdo, kdo staví vysílačky? Vyměnit nějakou součást zkusit něco, než to jen vyhodit...Shure samozřejmě doporučuje zakoupení nové sady a takovouto úpravou se nezabývají. Pokud někdo víte, či umíte, díky za radu či návod, je mi líto to hodit do koše, jak nové
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Hele, pravděpodobně to přeladit nepůjde, u této cenové kategorie ne. Snad to umějí nějaké (ale dražší) Sennheisery.

Nicméně, bych zkusil servis (Praha Music Center - hlavní distributor, servis je v Lounech), jsou tam ochotní, sice ti ho nepřeladí, ale možná by mohla zajímavě vyjít výměna základní desky v příjmači i vysílači, max. antén, za desky se správnejma frekvencemi v nějakém z nabízených pásem k té tvé řadě. Ostatní věci/díly bývají stejné (vložka, panel s displejem, obaly atp.).

Sice to není nejlevnější, ale cenově by jsi se mohl vejít tak na polovinu ceny sady nové.
pavsiba
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od pavsiba »

Dík za info, zrovna mám cestu do PMC, poptám se, pořád lepší nějaká investice, než to úpně vyhodit. Kdyby to bylo ochozený, byl to nějaký šunt, ale Beta a použito jen párkrát, tak s tím něco zkusím udělat.
Odpovědět

Zpět na „Mikrofony“