vazbí mi to
-
- Reklama
-
koky
vazbí mi to
poraďte...aktivky Mackie DH 1521 + pult Mackie PRO FX 12..........na linkových vstupech paráda / klávesy, ipod, looper./, jak tam prdnu ale kondenz. mikrofon, nezesílím to ani jako rádio a už to vazbí, vyzkoušel jsem všechny varianty s citlivostí na gainu, akustickej nástroj a zpěv s tím prostě nejde nazvučit, bedny mají 800W a nedostanu z toho ani 3 W bez vazby.....díky
Re: vazbí mi to
Co je to za mikrofon?
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Podobných otázek se dá položit asi milion, ale já se zeptám rovnou - už jsi v životě něco s nějakým mikrofonem zvučil ? Je ti jasné, proč to NEMOHLO vazbit třeba na ty klávesy a proč je jakékoli kvrdlání kolem kombinací poloh gain/fader/master fader atd. na nic a vazbit to bude stále stejně ? Já bych podle toho, jak házíš W a hlasitost porovnáváš s radiem řekl, že asi ne, ale lepší je se zeptat. Pokud se nepletu, tak máš tam v okolí někoho, kdo už to umí a přišel by ti ukázat, co všechno máš špatně a co se s tím dá dělat ? Přes internet to jde hrozně pomalu. A ano, mikrofon na to taky má vliv.
H.M.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
-
koky
..no mikrofon je to velkomembránový AKG C 2000 B, mám to postavený ve zkušebně na místě, kde jsem měl dříve,mikrofon má za paravanem, místo Mackie HD 1521 byly 2 JBL EON G2.....zkrátka je jinej pult a bedny , dřív EONy + Soundcraft Spirit FX 16..........a nedělalo to žádnej problém, normálně to hrálo ve stejný konfiguraci, teď mi to nejde nazvučit ani s dynamickým mikrofonem Shure SM 58........korekce rovně, gain zabírá až ve 3/4 na všech šavlích / problikává klip - pult Mackie PRO FX 12/, slovo je slyšet potichu a při dalším zesílení na faderech to reaguje už jen náběhem vazby....nevím, co s tím.......zvučím si už 20 let
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Pokud je úplně všechno stejně a jen jiný mix a bedny, tak pravděpodobnější příčinou jsou bedny, kromě jiného kmitočtového průběhu taky jiné směrovky a nepodceňoval bych ani takové věci, jako jiné celkové SPL. Bez zvukoměru se velmi těžko odhaduje, jak nahlas to ve skutečnosti hraje a ŽÁDNÉ polohy knoflíků o tom příliš použitelnou informaci nedávají. Na jakém kmitočtu to vazbí ? Je stále jeden nebo se to mění ? GEQ na mixu je rovně a jde s tím něco dělat když se na něm příslušné pásmo ubere ? Je k dispozici lepší (parametrický nebo třetinooktávový) ekvalizér ?
H.M.
H.M.
-
koky
ten mix Mackie Pro FX 12 nemá parametrický EQ , ale má v podstatě EQ va, jeden na šavli basy/středy/výšky a druhý sumární grafický, který je vypinatelný a jde přes něj ven, v případě, že ho zapnu, veškerý náběr mixu do main out. já ho ale nepoužívám, je vypnutý, ta vazba nabíhá ale i v případě, že EQ na šavli úplně potlačím na minimum ve všech třech segmentech, zkoušel jsem bedny otočit do tlumení na zdi a efekt je minimální....ta směrovost je asi ve hře, zkusím přestavět celou sestavu nějak jinak a odtlumit strop. ještě jsem nevyzkoušel, jak se to chová ve volném prostoru na podiu, tam by se to mělo teoreticky chovat normálně....díky za rady.
koky: stale mam pocit, ze Ti neni uplne jasne, jak vazba vznika. Protoze, kdyz nastavis na minimum EQ u vsech pasem, tak tomu urcite nepomuzes.
Ta vazba vznika na nejake frekvenci. To muzes alespon castecne zjistit a potlacit prave pomoci toho grafickeho ekvalizeru.
Nastav gain na kanalu kousek pod vazbu eq na kanalech nech na nule, graficky ekvalizer nastav take na 0 u vsech pasmech a pak ho zapni a opatrne zvysuj postupne jednotlive pasma. U ktereho to zacne vazbit, ten ve vysledku nech stazeny dle uvazeni. (aby vysledny zvuk byl jeste poslouchatelny)
V.
Ta vazba vznika na nejake frekvenci. To muzes alespon castecne zjistit a potlacit prave pomoci toho grafickeho ekvalizeru.
Nastav gain na kanalu kousek pod vazbu eq na kanalech nech na nule, graficky ekvalizer nastav take na 0 u vsech pasmech a pak ho zapni a opatrne zvysuj postupne jednotlive pasma. U ktereho to zacne vazbit, ten ve vysledku nech stazeny dle uvazeni. (aby vysledny zvuk byl jeste poslouchatelny)
V.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Ano, je potřeba si o tom něco načíst, třeba i tady, už se to vysvětlovalo mockrát. Veškeré dosud uvedené postupy jsou absolutně k ničemu, je potřeba jít důsledně po příčině a tou je nějaké místní převýšení na kombinovaném přenosu celé smyčky mikrofon-mix-zesilovač-bedna-prostor-mikrofon. Tedy řekněme píská to na 1kHz - tedy na 1kHz je potřeba ubrat. Další kde to začne pískat jsou 3kHz, tedy na 3kHz je potřeba ubrat. To jde na PEQ, třetinooktávovém GEQ, na nějakém DSP, které je emuluje, na speciálním antifeedback procesoru (např. Sabine FBX) i automaticky. Skutečnou příčinou může být třeba porucha výhybky nebo neodborně provedená výměna driveru v bedně, SA1521 nejsou nijak hrbaté, měření je u nás na webu. Teoreticky nemusí být vadné nic, jen měly předchozí bedny díru zrovna tam, kde zbytek má hrb a proto to s nimi do vazby nešlo, ale to bych si nechal až nakonec.
H.M.
H.M.
-
John Locke
Sabine FBX 2400 mám (dnes je na trhu 2410, ale v podstatě je to to samé) a funguje jak víno. Teda jednou mě chcípla (to jsem tady zakládal zoufalé téma) ale kamarád zvukař/technik ji měl opravenou za chvilku a teď zase šlape jako hodiny. Na vazbu je to to nejlepší, co může být
J.
J.
-
MADMAX
Na vazbu je nejlepší co může být nechtít porušovat fyzikální zákony, jako třeba nemít mikrofony v místech, do nichž hrají reproduktorové soustavy, nebo tam alespoň nemít kondenzátorový mikrofon s poměrně širokou ledvinou, mít trochu ponětí o tom jak fungují kmitočtové korekce a "nestahovat všechny pásma" a podobně. Trochu to na mě dělá dojem, že můžeme být rádi, že uživatel "zvučí dvacet let" pouze pro sebe. A propos, co tím mikrofonem naživo snímáš, že to musí být zrovna tenhle kondík? Nenašel by se opravdu nějaký vhodnější? ty máš jenom tenhle jeden, přiznej se...