jbl tlx 5000 nehrají výšky, pomoc please

Domácí, Hi-Fi, auta, ...
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
Návštěvník

jbl tlx 5000 nehrají výšky, pomoc please

Příspěvek od Návštěvník » čtv 10. črc 2014 10:11:33

zdravím, mám reprobedny JBL TLX 5000 u kterých mi nehrají výškové reproduktory, nevíte čím to může být? spálene hlasitostí nemůžou být a zesilovač je taky ok nechápu v čem může být problém, ale každopádně je to něco v reprobednách, jsou už to starší kousky a nové náhradní díly se těžko schání z ciziny a za draho nechce se mi dávat 1800kč za nové original výškáče když to může být i něčím jiným, díky za jakoukoliv radu

Frenk
Uživatel
Uživatel

Re: jbl tlx 5000 nehrají výšky, pomoc please

Příspěvek od Frenk » čtv 10. črc 2014 10:28:01

1. proč to nedáš do sekce repro ?
2. změřit multimetrem odpor cívek jsi zkoušel, když tak dobře víš že spálené nejsou ?
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....

Jiriczek
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiriczek » čtv 10. črc 2014 10:40:36

Taky bych nejdříve změřil jestli není po nich, nikdy nevíš...Třeba tam "vlezlo" něco co nemělo :wink:
umělecko-produkční agentura ABEL - http://www.agenturaabel.cz | tel: 732 575 195

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » čtv 10. črc 2014 11:15:58

Tady píšou tweeter A0701A, 5,7ohm.

http://www.nodevice.com/manual/newmans/ ... 75Yr8aKDGg

Pokud by byl tweeter Ok, mohly by bejt suchý kondenzátory C2 3,9uF.

Edit: jo a tohle by mělo být v Ostatní audio
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » pon 21. črc 2014 14:00:34

Jiriczek píše:Taky bych nejdříve změřil jestli není po nich, nikdy nevíš...Třeba tam "vlezlo" něco co nemělo :wink:
Zdravím, takže jsem se obával nejhoršího, výškáče jsou opravdu mrtvé takže jsem je odpojil a zjištuji teď co s tím, originály jsou drahé a navíc skoro nesehnatelné, nemohl by jste mi prosím někdo doporučit za které výškové repro je nejlépe nahradit? chtěl bych dát tak max. 400kč za 1 reproduktor ale aby měly co nejlepší zvuk, mám to prostě jen na domácí poslouchání o hlasitost mi moc nejde. dukuji předem všem za veškeré rady a tipy na náhradu repra.

MADMAX

Příspěvek od MADMAX » pon 21. črc 2014 14:52:40

zas tak nesehnatelné bych je neviděl, na první pokus na e-bay za 59,-doláčů kus +14 babek poštovné...
http://www.ebay.com/itm/JBL-TW010MR-Twe ... 1524901530

a za 400,- Kč fakt žádnej slušnej tweeter neseženeš, to už tam můžeš rovnou nabastlit TESLA ARV081...

MADMAX

Příspěvek od MADMAX » pon 21. črc 2014 14:57:30

BTW rozdíl mezi "laciným" a "drahým" HF měničem nejspíš nebude v případě Hi-Fi kaloty příliš o hlasitosti, jako spíš o kvalitě, v případě cenových relací okolo litru spíš o tom, jestli to bude alespoň trochu poslouchatelné nebo ne. On i ten orig. je dost velká srajda, ale jeho nahrazení čímkoli jiným bez možnosti měřit a zasáhnout do výhybky je úplná sázka do loterie.

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » pon 21. črc 2014 16:10:40

no ono je to právě spoustu peněz za ten originál to bych teda nedal, a kdybych tam vrazil normalně nějaké 4ohm výškače rozměrově stejné tak by mi to mohlo zlikvidovat celé reprobedny jo?

MADMAX

Příspěvek od MADMAX » pon 21. črc 2014 17:12:00

příruba té kaloty má dost specifický tvar, pochybuju že seženeš něco jiného co by tam bez úprav mechanicky pasovalo. Hele nabastli si tam co chceš, to je tvůj boj, pokud to bude mít stejnou impedanci jako originál tak to "nějak" hrát bude (ono popravdě - vzhledem ke "kvalitě" celé bedny bych se nedivil, kdyby se celá výhybka skládala z jednoho kondenzátoru), "zničit celou bednu" tím fakt nemůžeš. Jen chci říct, že to může hrát ještě hůř než originál, nový reproduktor může být výrazně citlivější nebo naopak méně citlivý (tj. výšek bude moc nebo málo), může mít zvlnění jinde (některé kmitočky budou zdůrazněny, jiné potlačeny...) atd. atd. V tom fakt nevidím cestu ke kvalitnímu poslechu. A jestli Ti připadá 1197,- Kč za tweeter mnoho, tak máme fakt odlišnou představu o tom, co je to reproduktor. Já si jako dobrý tweeter do beden "nadoma" představuju např. toto

http://www.dynaudio.cz/index.php/esotar-110

a zde je odkaz na ceník

http://www.dynaudio.cz/files/ceniky/dyn ... motive.pdf :-D

MADMAX

Příspěvek od MADMAX » pon 21. črc 2014 17:21:07

Jo, tak jsem se koukal na schéma, celá "výhybka" je jeden kondík v sérii... to dle mého názoru (za který mi Sledge jistě sprdne :-D ) může fungovat u jednoduchých dvoupásmovek s vysoce kvalitními komponenty, kde jsou již měniče navrhovány pro takovou aplikaci a mají výjimečně vyrovnané průběhy (jako jsou třeba Monitor Audio), ale v třípásmu... no nevím

sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge » pon 21. črc 2014 17:43:21

MAD: řekl sis o to :-). No jeden kondík u výškáče bude fungovat u třípásem o něco lépe, než u dovupásem, právě díky tomu třetímu pásmu (a možnosti vyšší děličky). Jinak jde o nějaký polypropylenový malý kaloťák, který by mohl jí předělat po rozebrání toho starého (vyměnit systém s magnetem). Akorát nevím, jak je to s uchycením...

Typově to bude něco jako toto: http://www.vml.cz/vysokotonove/visaton- ... ?ItemIdx=1
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pon 21. črc 2014 18:03:00

Já teda nevím, ale podle mne má laik bez jakéhokoli vybavení a znalostí jen jednu možnost - koupit originální náhradní díl a ten tam s maximální možnou opatrností vyměnit a modlit se u toho, aby nebyl třeba proražený ten kondenzátor anebo aby si to okamžitě zase znova nespálil pokusem hrát víc, než to svede. Všechno ostatní je práce pro člověka se znalostmi a s výbavou. Anebo tady tedy jsme na foru domácích kutilů "hlavně ať to nic nestojí a může v tom hrabat každý", ale to jsem si doteď nemyslel.

H.M.

MADMAX

Příspěvek od MADMAX » pon 21. črc 2014 19:21:04

2 sledge: já jsem měl na mysli to, že pokud je v dvoupásmovce v podstatě "širokopásmový" reproduktor coby "středobas", který shora není nijak kmitočtově omezen než vlastním útlumem, a k němu je "přifařen" kalotový tweeter oddělený jen sériovou kapacitou, může se to fázově i sejít a nějak spolu hrát (takto jsou řešeny třeba zrovna ty Monitor Audia, ježto jejich konstruktér prostě nemá rád výhybky...), u třípásma, kde výhybka vypadá tak jak je vidět na odkazu (u LF tlumivka v sérii, u MF měniče tlumivka a kapacita v sérii...) o to dost pochybuju. I v dvoupásmu bych dal přednost solidnímu symetrickému filtru se strmostí 12dB/okt...

MADMAX

Příspěvek od MADMAX » pon 21. črc 2014 19:22:43

2 H.M.: tak já zas občas mám pocit, že jsme tu PŘESNĚ na takovém fóru... :( :( #-o

Martin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Martin » pon 21. črc 2014 19:30:37

tak že bych dal do podtitulku ještě DIY (Do It Yourself)?
administrátor, moderátor

Odpovědět

Zpět na „Ostatní audio“